Ha ezzel kezded, úgy a legolcsóbb.
Gazdasági melléképületből lakóingatlan
Akkor ezek szerint végezetlül csak meg kell terveztetni. Nem kell, de meg kell..
Nyilván én is szeretném ha minden rendben lenne, de azért fontos az is, hogy pénzügyileg ne rúgjon a vége oda, mintha vásárolnék egy garzont, mert akkor nem éri meg a szenvedést.
Akkor megpróbálom az építéshatósági osztályon kezdeni a sort, de őszintén nem szeretném ha milliókért terveztetnének velem, és kitalálnák hogy AAA besorolású passzívházat csináljak, vagy nem lesz belőle semmi.
Felújításhoz, átalakításhoz akkor sem kell engedély, ha tartószerkezetet érint.
Viszont a településképi bejelentéshez nagy valószínűséggel meg fogja követelni az önkormányzat. És jól is teszi, ha megteszi. Nem beszélve arról, hogy te is kapsz ezáltal egy szakember által készített tervet, ami mellett kissé nyugodtabban alhatsz, hogy amit csinálni akarsz, az valóban szabályos, és nem is fog rád szakadni a ház.
Lillangen
A 46/1997. KTM rendelet beidézése nem neked szólt, hanem az okostojásnak. Ez a jogszabály egyébként már nincs hatályban.
Az viszont neked szólt, hogy keresd az építési hatóságot, próbálj betekinteni az ingatlan előéletébe, a régi építéshatósági iratokba, és próbálj hallgatni az építési hatóságra.
Egyébként ha az épületről kiderült, hogy szabályos, akkor az átalakítására, felújítására nem kell engedély. De a rendeltetés módosítása ügyében a területileg illetékes önkormányzathoz még az átalakítás előtt ún. településképi bejelentést kell tenned. Utána lesz 6 hónapod, hogy meg is csináld, és kérj hatósági bizonyítványt a rendeltetés változás megtörténtéről, ami alapján azt az ingatlan-nyilvántartásban majd a földhivatal átvezeti.
Lillangen !
Engedély csak akkor kell ha növeled az épület alapterületét, a magasságát, a főtartó szerkezetekhez ( főfalak ) nyúlsz.
Belül nagyjából azt csinálsz amit akarsz. Tehát a szakipari munkák mehetnek.
„Még ma is remek statikai állapotban van, erős beton alapon, vastag falak, beton födém, ablakok, bejárati ajtó.”
Akkor pláne.
„ Terveztetnem kell?”
Nem kell.
A terv egy kommunikációs eszköz. Akkor kell ha a szaki fejből nem tudja elkészíteni, ha a hatósággal kommunikálni kell, ha valakinek elakarod adni.
Amúgy nagyon hasznos a terv még a szakipari munkáknál is .Pl.a vizes a villany vagy egyébmunkáknál.Mert igaz,hogy sok mindent megcsinálnak fejből. Csak az a kérdés,hogy úgy lesz, abból lesz az a projekt ahogy a megrendelő elképzelte.
Ezen kívül azért , hogy valamihez nem kell terv az érvényes biztonsági szabályoknak meg kell felelni.
Az alább idézett rendeletben
„ és talál a mezőgazdasági épületben
”
MD hol van ez leírva ?
Értem a 46/1997 (XII.29.) KTM rendeletet, azt hiszem, de ezek szerint az állagmegóvó tevékenységet elkezdhetem, így a tető cseréjét, ablakok cseréjét, és sorolhatnám, majd amikor bevezetem a vizet és a csatornát, az már a rendeltetés megváltoztatásával jár, és az engedélyköteles?
Köszönöm szépen!
Találtam katonai műholdképeket a 60-as évekből is, már akkor itt állt ez az épület.
Fogalmam sincs, hogy utána a 3-4 tulajdonosváltozásnál volt-e bármi. Tulajdonképpen annyit tudunk ez alapján, hogy legalább 70 éves, így nem tudom, hogy reménykedjek-e bármilyen dokumentációban. :)
A HÉSZ egyébként ebben az övezetben, ekkora telken 4 lakást engedélyez, szerencsére nagy a telek.
Lehet félreérhető voltam, nem szerkezetkész épületként van feltüntetve, azt csak hozzátettem, egyszerű gazdasági épületként van fönt.
Ezek szerint, ha fennmaradásihoz terveket is kell csatolni, ezt mindenképp meg kell terveztetnem? így első körben tervezővel beszéljek?
„46/1997 (XII.29.) KTM rendelet:
9. § (1) A következő építési tevékenységek csak építési engedély alapján végezhetőek:
- az a) pont szerint építési engedélyhez kötött építmény olyan felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerűsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) - annak szerkezetével együtt - megváltoztatja, illetőleg az építményben lévő önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár;”
Én legalább tudom, hogy miről beszélek. ;)
Na ja. Hakiszáll a kormányhivatal és talál a mezőgazdasági épületben egy összkomfortos lakást.
.
Kell ahhoz valami?
Igen. Pénz a bírságra.
nanemaaa!
„mert az általa huszonéve elkövetett építési tevékenység igencsak építéshatósági engedély köteles tevékenység volt. ;)”
Azaz az általam végzett tevékenységek.Már mint melyik?
Házmester szoba . padló csere volt. Az egérrágta hajópadló helyett parketta lett. Miféle engedély kell ehhez ?
Mosókonyha: az űstház kidobva, az ólomcsöves vízvezetés helyett rézcsöves,a lefolyó felújítva. A kamrák maradtak a budiel bontva helyette egy angol WC. A villany modernizálva,a nyÍlászárók újra mázolva. Mihez kell engedély?
Csupa szakipari munka.
A tulajdoni lapon továbbra is gazdasági melléképület.
A térkép? Az egy kalp sz 'rt sem ér kár értet a 3500ft.
Ha sok pénzem lesz a pincében csinálok egy szaunát.. kell e engedély hozzá ,
Nem !
Nem egészen logikus, hogy a földhivatalban szerkezetkész épületként van feltüntetve. Ez magyarul azt jelentheti, hogy helyszíni szemle alapján tüntették fel, hatósági engedély valószínűleg sose volt rá. Ebben az esetben, ha már rendezni akarod az ingatlan sorsát, érdemes lenne az építési hatóságnál iratbetekintést kérni az ingatlanon keletkezett építésügyi iratokba. Ennek alapján már akár maga az építésügyi hatóság is tudna segítséget nyújtani, hogy merre is van az előre.
Első hallásra szerintem az épületre fennmaradási engedélyt kellene kérned. A kérelem és az ahhoz tartozó tervek tartalmazhatják a jelenlegi, valamint a további tervezett állapot szerinti átépítést is. A vége pedig lehetne egy használatbavételi engedély, mely alapján már jogszerűen feltüntethető az épület az ingatlan-nyilvántartásban. Persze csak abban az esetben, ha a helyi építési szabályzat nem tiltja második lakóépület építését az adott telken.
Az ügyben "Alapos" álláspontja a megítélésem szerint alaptalan. Annál is inkább, mert az általa huszonéve elkövetett építési tevékenység igencsak építéshatósági engedély köteles tevékenység volt. ;)
Azért a helyi kormányhivatalban nem árt tájékozódni az előírásokról.
Nekem így volt feltüntetve :
:Házmester szoba, mosókonyha, kamra 1 kamra2 budi. Plusz alaprajz és metszetek,a rajz készítés szabályai szerint.
A tulajdoni lap I részében lakóház és gazdasági épület. 700 nm a telek,de az építményről semmi.
Se az hogy hány nm se az hogy miből készült.
Kedves Alapos!
Köszönöm a válaszod!
Ha jól értem, akkor neked az átalakított lakás még mindig gazdasági melléképületként van a nyilvántartásban?
Igazából a szomszédom nem túl kedves ember, félek, ha nem kérek ki mindent, és észreveszi hogy lakják, akkor képes feljelenteni.. Én anyukámnak szeretnék ide egy lakást készíteni, hogy öreg korában karnyújtásnyira legyen tőlünk, tudjuk segíteni. Fűtés csak egy fatüzelésű kályha és egy hűtő-fűtő klíma lenne.
Kémény is van, ráadásul kettő is, nyilván nem a mai kornak megfelelő, de ezért is gondolom, hogy régen ez volt a lakóépület.
A 15 nm szoba bőven meglesz, egy egyszerű wc-s, zuhanyzós fürdőszobával.
Nagyon szeretném ha megvalósulna, főleg a mai ingatlanárak mellett, esélyem nincs neki ezen a környéken ingatlant vásárolni, ez pedig már adott, pár millió ráfordítással neki nagyon jó lenne.
Lillangen
Semmiféle engedélynem kell. Azt csinálsz az épületeddel amit akarsz. Annak nevezed aminek akarod.
Viszont a lakásnak vannak műszaki kritériumai.
Nagyon egyszerű. 1db. legalább 15 nm -es helyiségnek kell lennie,aminek egy ablaka a szabadba néz.200m-belül ivóvíz vételezési lehetőség és fűthetőség,azaz egy db szabályos kémény. Aztán aki benne lakik beállít egy kályhát és fűt ha van mivel.
Ennyi.
Viszont a mai kor millió követelményt támaszt egy lakóépülettel szembe. pénz kérdése,hogy mennyi valósítunk meg belőle.
anno 24 éve egy 28nm -es szintén melléképületből csináltam egy komplett kis lakás.
Akkor aztmondták nemkellengedély.A kis ház a nag yházzal együtt 1932 épült,engedéllyel.
A kis ház :Házmester szoba, mosókonyha, kamra 1 kamra2 budi. Kémény voltvolt víz is és villanyis. igaz ezek már 50 éve elavultak..
Elvileg lakásnak azért nem nevezhetem,mert a voltházmester szoba csak 10 nm volt. Már a kezdetén is csak fakíroknak való volt.
A kis ház kapott mindent ami a kor igénye,a sikere is nagy mert jó helyen van...... és megfizethető.
Bérlő(k) lakják.
Tisztelt Fórumozók!
Adott egy vegyes falazatú, több helységből álló melléképület a kertbemben, a nagy házhoz hasonlóan telekhatárra épült (ahogy itt kell).
Kicsit kutakodtam, vélhetően a melléképület már jóval azelőtt itt volt mint a jelenlegi főépület, azt gondolom régen az lehetett a főépület.
Még ma is remek statikai állapotban van, erős beton alapon, vastag falak, beton födém, ablakok, bejárati ajtó. Nyilván az idő meglátszik rajta, igényel feújítást, vakolást, viszont ha már tetőt cserélek rajta több millió forintos összegért, elgondolkodtam, hogy vajon lakást lehet-e belőle készíteni, ahogy valószínűleg ez lett volna az eredeti rendeltetése.
Ennek a pontos menetére lennék kíváncsi, mivel jelenleg szerkezetkész állapotú, gazdasági melléképületként szerepel a földhivatali térképen. Terveztetnem kell? Engedélyeztetnem kell előre, vagy csak jelentsem be, ha már elkészültem? Nyílászárókat mi magunk is tudunk cserélni, tetőt nyilván ácsok készítenék (jelenlegihez hasonló lenne, csak új), a közművek csak át lennének vezetve a főépületből megfelelő szakemberek segítségével (víz, villany legalábbis).
Szeretném hivatalossá tenni, de nem teljesen értem, hogy hogyan induljak. Rendeltetéstől függetlenül a tetőt és az ablakokat, ajtót cserélni kell, vakolni is ettől függetlenül kell, közműveket elvileg telken belül oda viszem ahova szeretném, legalábbis a csatornára is ezt mondták az önkormányzatban, szóval nem igazán értem a folyamatot. Ha a lakhatási engedélyhez szükséges kritériumokat figyelembe veszem, alakítgathatom, majd kérjek rá lakatásit? Tartószerkezetet nem változtatunk, talán egy ablakot vágatnánk nagyobbra.
Az egész 40 négyzetméter, nem egy kacsalábon forgó ház, nagyjából olyan kis vendégház/kis lakás lenne mint a garzonok, másfeles lakások. Pici konyha, pici fürdő, háló.
Köszönöm, ha segítenek, hogy merre induljak!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02