Tisztelt Fórumozók!
Adott egy vegyes falazatú, több helységből álló melléképület a kertbemben, a nagy házhoz hasonlóan telekhatárra épült (ahogy itt kell).
Kicsit kutakodtam, vélhetően a melléképület már jóval azelőtt itt volt mint a jelenlegi főépület, azt gondolom régen az lehetett a főépület.
Még ma is remek statikai állapotban van, erős beton alapon, vastag falak, beton födém, ablakok, bejárati ajtó. Nyilván az idő meglátszik rajta, igényel feújítást, vakolást, viszont ha már tetőt cserélek rajta több millió forintos összegért, elgondolkodtam, hogy vajon lakást lehet-e belőle készíteni, ahogy valószínűleg ez lett volna az eredeti rendeltetése.
Ennek a pontos menetére lennék kíváncsi, mivel jelenleg szerkezetkész állapotú, gazdasági melléképületként szerepel a földhivatali térképen. Terveztetnem kell? Engedélyeztetnem kell előre, vagy csak jelentsem be, ha már elkészültem? Nyílászárókat mi magunk is tudunk cserélni, tetőt nyilván ácsok készítenék (jelenlegihez hasonló lenne, csak új), a közművek csak át lennének vezetve a főépületből megfelelő szakemberek segítségével (víz, villany legalábbis).
Szeretném hivatalossá tenni, de nem teljesen értem, hogy hogyan induljak. Rendeltetéstől függetlenül a tetőt és az ablakokat, ajtót cserélni kell, vakolni is ettől függetlenül kell, közműveket elvileg telken belül oda viszem ahova szeretném, legalábbis a csatornára is ezt mondták az önkormányzatban, szóval nem igazán értem a folyamatot. Ha a lakhatási engedélyhez szükséges kritériumokat figyelembe veszem, alakítgathatom, majd kérjek rá lakatásit? Tartószerkezetet nem változtatunk, talán egy ablakot vágatnánk nagyobbra.
Az egész 40 négyzetméter, nem egy kacsalábon forgó ház, nagyjából olyan kis vendégház/kis lakás lenne mint a garzonok, másfeles lakások. Pici konyha, pici fürdő, háló.
Köszönöm, ha segítenek, hogy merre induljak!