Haszonélvezet megváltása

bnoi # 2008.03.02. 16:51

Nagyjából 7m a lakás, én 1,5m Ft-ot fizettem a haszonélvezeti jog megváltásáért, akinek fizettem, 64 éves.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.01. 07:35

:)

ObudaFan # 2008.02.29. 19:27

A feltűnő értékaránytalanság 30-50% eltérés körüli, de itt szó nincs erről.

Ez nagyon bátor megállapítás. Valójában a leírtakból nem lehet tudni, hogy erről van-e szó, vagy nincs, mert nincs elég adat a haszonélvezeti jog értékének meghatározásához.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.29. 07:51

A feltűnő értékaránytalanság 30-50% eltérés körüli, de itt szó nincs erről.
Igazából nem vagy köteles, szólítsd fel, hogy 30 napon belül vigye el, mert azután csak a költségeid megtérítése után veheti át.
Igazából nem dobhatod ki, de a megőrzéséért költséget számolhatsz fel.

ObudaFan # 2008.02.28. 17:30

Azt innen nem lehet megítélni, hogy eredményesen perelhet-e. Amennyiben feltűnően értékaránytalan volt a vételár, akkor igen. Ettől még ki kell viszont költöznie.

bnoi # 2008.02.28. 14:52

Köszönöm a gyors választ.
Az ingóságait, amiket nem vitt még el a lakásból, meddig vagyok köteles megőrizni?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.28. 14:34

Nem kell kijelentkeznie, ki is jelentheted te magad.
A haszonélvezet megváltása, mint minden más megegyezés kérdése, van ugyan egy kb. 25%-os (korfüggő) elvi értéke, de a megegyezés, az megegyezés.

bnoi # 2008.02.28. 14:27

Kedves Fórumozók,
tanácsot szeretnék kérni a következőben:
Van egy panellakásom (kb. 6,5-7m Ft értékű), amelynek haszonélvezője édesapám (volt). Pénzzavar miatt kérte, hogy adjuk el a lakást és felezzük el az árát. Én javasoltam, hogy a haszonélvezetét hadd váltsam meg. Felajánlottam neki 1,5mFt-ot, amibe rögtön beleegyezett. 1 hónapot kért a kiköltözésre. A határidő lejártával az ő kérésére elmentünk az ügyvédhez, ahol aláírta a birtokba adásról és a haszonélvezet törléséről a papírokat, a pénzt átvette, a lakáskulcsot átadta. Mindezek után néhány héttel perrel fenyegetni kezdett, mivel szerinte keveset fizettem neki (állítólag ügyvédet kérdezett meg) és egyébként is, a lakásban minden az övé (összedobozoltam minden ottmaradt cuccát és szeretném ha minél hamarabb elvinné onnan), egyébként pedig valóban lomtalanítottam. Egyik kérdésem: van alapja a pereskedésre? Másik kérdésem: ha el akarom adni a lakást, akkor ki kell onnan előtte jelentkeznie? Nagyon köszönöm előre is.