Haszonélvezet lemondása, átruházása

monalisa1 # 2010.03.30. 06:57

Köszönöm...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.30. 06:39

A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha a haszonélvező pénzért mond le jövedelemre tesz szert, ergo szja kell fizetnie.
Itt nem. Merthogy 5 évnél régebben szerezte a jogot. De öt éven belüli visszterhes lemondásnál is csak akkor keletkezik jövedelem, ha a kapott érték meghaladja a haszonélvezet szerzéskori értékét.

Az meg kit érdekel, hogy a vevőnek vagyonszerzési illetéket kell fizetnie? Ami ráadásul így is, úgy is ugyanannyi lesz.

Dödölle1 # 2010.03.30. 06:20

Köszönöm a válaszokat! Tehát le kell mondania a haszonélvezetről, hogy megszűnjön....

Ha eladom a lakásomat, akkor elvileg megszűnik a haszonélvezet. ”joezzy 2010.03.28. 08:18 -----
Némi észrevétel a teljesség igénye nélkül:

1. Tulajdonosnak nem lehet haszonélvezeti joga!
(Azt írod, hogy a lakás a tiéd, azaz Te vagy 1/1 tulajdoni hányadban a tulajdonos.)

Ebből következik, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező személy valaki más.

Amennyiben az ingatlanon bárkinek holtig tartó haszonélvezeti joga van, úgy az főszabály szerint a halálával szűnik meg, azt más személyre átruházni nem lehet, lemondani róla viszont igen. Ez történhet ingyenesen és ellenérték fejében egyaránt. Utóbbi esetében -ahogy azt „Lisa“ is írta- az adóköteles jövedelemnek számít.

2. Amennyiben "csak" holtig tartó haszonélvezeti jogod van az ingatlanon, úgy azt Te nem adhatod el, csak a tulajdonos! Ebben az esetben a vevő kifizetve a vételárat tulajdonjogot szerez az ingatlanon, de főszabályként a Te jogod, hogy az ingatlant birtokold, a használd hasznait szedd.

3. Tekintettel arra, hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában javasolom, hogy mielőtt az eladásba belekezdenél azt beszéld át egy hozzáértővel.
(Az általad megadott adatok némileg ellentmondásosak)

monalisa1 # 2010.03.29. 20:00

Akár az egyik akár a másik az ügyvéd majd kiszámítja, elvégre ez (is) a dolga.

monalisa1 # 2010.03.29. 19:58

A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha a haszonélvező pénzért mond le jövedelemre tesz szert, ergo szja kell fizetnie.

Ezzel szemben ha ingyen mond le ezen jogáról akkor meg a másiknak kell szerzési illetéket fizetnie - éppen a vagyoni érték megszerzése okán.

Róka fogta csuka.

"Lisa"
laikus hozzászóló

joezzy # 2010.03.29. 19:15

Köszönöm a válaszokat! Tehát le kell mondania a haszonélvezetről, hogy megszűnjön, vagy az adásvételi szerződésben eladóként kell szerepeltetni? Ha jól értem, akkor végül is nincs adó, illeték, stb. fizetési kötelezettsége.

Dödölle1 # 2010.03.29. 07:44

Ha eladom a lakásomat, akkor elvileg megszűnik a haszonélvezet. ”joezzy 2010.03.28. 08:18

A haszonélvezet és a használat

157. § (1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.

(2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.

(3) A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad.

(4) A haszonélvezeti jog korlátozott időre és legfeljebb a jogosult élete végéig állhat fenn.
158. § (1) Szerződés alapján haszonélvezet azzal keletkezik, hogy a dolgot átadják, az ingatlanra vonatkozó haszonélvezeti jogot pedig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzik.

(2) Ha az ingatlanon jogszabálynál, bírósági vagy hatósági rendelkezésnél fogva keletkezik haszonélvezet, a haszonélvezeti jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni; ha ez elmarad, a haszonélvezet a dolognak csak rosszhiszemű vagy olyan megszerzőjével szemben érvényesíthető, aki a dologért ellenszolgáltatást nem adott.

159. § (1) A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.

(2) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt.

(3) A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni - ideértve azt az esetet is, ha őt harmadik személy a haszonélvezet gyakorlásában akadályozza -, köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására, illetőleg a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye.

(4) A haszonélvezet megszűntével a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni. A haszonélvező felelős a dologban bekövetkezett károkért, kivéve, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést a haszonélvező nem köteles megtéríteni.

160. § A haszonélvező a haszonélvezet keletkezésekor meglevő elhasználható dolgokkal, gazdasági felszereléssel és állatállománnyal a rendes gazdálkodás által indokolt mértékben rendelkezhet; a haszonélvezet megszűnésekor azonban köteles ezeket pótolni, ha pedig ez nem lehetséges, értéküket megtéríteni.

161. § (1) A tulajdonos jogosult a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizni.

(2) Ha a haszonélvező a dolgot rendeltetésének meg nem felelő módon használja, rongálja, vagy a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, és a tulajdonos tiltakozása nem vezetett eredményre, a tulajdonos biztosítékot követelhet.

(3) Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.

(4) A tulajdonost ezek a jogok azzal szemben is megilletik, akinek a haszonélvező a haszonélvezet gyakorlását átengedte.

162. § (1) A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.

(2) A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az időközi értékcsökkenésnek megfelelő összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.

163. § (1) Ha a dolog egészben vagy jelentős részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.

(2) Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti a helyreállításra fordított összeghez mért korlátozását.

(3) Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszűnik; ha azonban a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg lépett, a haszonélvező az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását is követelheti.

164. § (1) A kamatozó követelés vagy más hasznot hajtó jog haszonélvezetére a dolgok haszonélvezetének szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(2) Haszonélvezettel terhelt jogot a haszonélvezetre kiterjedő hatállyal csak a haszonélvező hozzájárulásával lehet szerződéssel megszüntetni vagy a haszonélvező hátrányára megváltoztatni.

165. § (1) A használat jogánál fogva a jogosult a dolgot a saját, valamint együttélő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja és hasznait szedheti. A használat jogának gyakorlása másnak nem engedhető át.

(2) Egyebekben a használat jogára a haszonélvezet szabályait kell alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.29. 07:28

Ha eladom a lakásomat, akkor elvileg megszűnik a haszonélvezet.
Már miért szűnne meg?

Egyébként az, aki a haszonélvezetéről lemond, nem szerez vagyont, tehát illetéket sincs miért fizetnie.

joezzy # 2010.03.28. 06:18

Ha eladom a lakásomat, akkor elvileg megszűnik a haszonélvezet. Kell ezután valamit fizetnie (illeték, adó) annak, akié a haszonélvezet volt? Vagy nekem? Az ingatlanközvetítő azt mondta, hogy nincs költség, de ezt valahogy nehezen hiszem el. De legyen igaza! A lakást 5 évnél régebben vettük, és másikat veszünk helyette, ha ez számít valamit.

monalisa1 # 2010.03.21. 20:14

Az adásvételi szerződést ügyvéd által kell elkészíttetni, egyben javaslatot tesz a haszonélvezet legkedvezőbb rendezésére.

"Lisa"
laikus hozzászóló

joezzy # 2010.03.21. 19:47

Nem az a lényeg, hogy az anyósom is kapjon az eladott lakás árából. Ő erre nem tart igényt. Nekünk adná a részét, viszont az esetleges ezzel járó költségeket nekünk kellene fizetni. Ezért fontos, hogyan kellene csinálni, hogy a legkevesebbet kelljen fizetnünk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.21. 08:00

Mondjon le a vevők javára és így neki is jár a vételárból.

joezzy # 2010.03.21. 07:42

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni. El szeretnénk adni a lakásunkat, hogy egy nagyobbat tudjunk venni. A Lakás a feleségem nevén van, viszont az anyósomnak az 50%-ra haszonélvezeti joga van. Hogyan tudjuk így eladni a lakást úgy, hogy a legkevesebb költséggel járjon. Gondolok itt a haszonélvezetre elsősorban. Anyósom lemondana róla, de nem tudom akkor mennyit kellene fizetni, vagy milyen megoldással járnánk a legjobban?

Köszönettel: József

xsharp # 2008.09.23. 12:34

Értem!

Köszönöm a szíves tájékoztatást!

xsharp

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.23. 12:32

Az ügyvéd olyan tartalmú lemondó nyilatkozatot tud ellenjegyezni, amelyben konkrétan le van írva, hogy a tulajdonos javára mond le. Abban az esetben, ha a korábbi tulajdonos már nem él, akkor az ő javára nem mondhat le. A tul. jog bejegyzést követően kell elkészíteni a holtig tartó haszonélvezeti jogról lemondó nyilatkozatot.

xsharp # 2008.09.23. 12:26

Tulajdonlap ugye nem kell?
Csak azért mert az még nem az új aktuális...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.23. 12:24

Személyi igazolvány, személyi azonosító jel.

xsharp # 2008.09.23. 11:50

Nem megszereztem, hanem örököltem...

Tehát, ha hivatalos papírt írunk, akkor ügyvéd jelenléte szükséges, tehát ügyvédi tiszteletdíjat kell fizetnem... Értem! Milyen papírok kellenek eme nyilatkozat elkészítéséhez?

És ha haszonélvezettel terhelten adom el, az mennyiben "károsítja" a vevőt?

xsharp

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.23. 11:05

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásban kötelező az ügyvédi képviselet. Azt hiszem, a haszonélvezőnek ennek ellenére nem fog semmibe se kerülni - mert ha nem vagy hajlandó te fizetni a költségeket, akkor egyszerűen nem mond le. Igazából akkor sincs sok oka a lemondásra, ha ingyen kellebne megtennie - ha egyszer pénzt is kaphatna érte.
Ha a te javadra mond le, vagyonszerzési illetéket is fizetned kell.

Megjegyzem: az ingatlan eladható haszonélvezettel terhelten, a haszonélvező hozzájárulása nélkül is.
Megjegyzem továbbá, nem túl ésszerű dolog megszerezned az egész ingatlan tulajdonjogát, ha úgyis el akarod adni. Lehetett volna közvetlenül.

xsharp # 2008.09.23. 10:59

Bocsi, helyesbítek:

El tudom-e intézni a haszonélvezeti jog lemondási nyilatkozatát külön?

xsharp

xsharp # 2008.09.23. 10:57

Üdv!

Olyan problémám lenne, hogy szeretnék eladni egy ingatlant.
A tulajdonjog kacifántos, de úgy látszik redeződik pár napon, héten belül, tehát minden rész az én nevemre kerül majd a tulajdonlapon.
Viszont egy távoli rokon haszonélvezőként még jelen van 2/24-ed részben. Sajnos a bácsi öreg, nehezen mozog, így természetesen nem várhatjuk el tőle, hogy utazzon, a vevőkkel sem szeretnénk kellemetlenkedni, így arra jutottunk, hogy külön papíron elintézzük a haszonélvezeti jogot, majd külön papíron az adásvételt.

Kérdéseim a következők: El tudom-e intézni a hagyatéki jog lemondási nyilatkozatát külön? - ha igen akkor - Hogyan? Milyen papírok kellenek? "Fáj"-e nekem ez pénzügyileg, vagy a bácsinak?

Választ előre is köszönöm!

xsharp

huncutka51 # 2008.08.24. 19:37

Tudod tegnap még jobban elmérgesedett a helyzet.Azzal is tisztába vagyok,hogy nem ér ennyit,de ő sokkal jobban jár ha én elmegyek,és ma már 12,5 mill-ról szól a dolog.A nagyobbik meg szeretné venni az egész házat.Tegnap a kissebik lányom tanú előtt és leirva,nyilatkozta,hogy nekem adja az ő részét,mondva maj ő akkor örököl ha én meghalok.A nagyobbik azt hangoztatta a szülőnek kötelessége adni,ő mindent szeretne,nagyon őnző,nem is gondoltam volna,hogy ilyen gyerekem lett.Szeretett volna kisemmizni.Azt mondta,nem úgy van,nem hozhatok ide akárkit /albérlő stb./ mert őt zavarja,zavarná.Csakhogy a haszonélvezet nagyobb a tulajdonnál,én itt lakok 1981-óta,ő csak 1 kis porbafingó volt amikor ide költöztünk.Egy ingatlan ügynök a minap azt kérdezte mennyi téglát tettek ebben a házban?Semmit én fizettem 10 évig az OTP,nem ők.Hogy ércsd,hülye voltam,mert nagy műtétre mentem,és féltem,hogy ha történik velem valami,mégis maradjon nekik vagyon.Igy elajándékoztam,1 éven bellül vissza vehettem volna,de még akkor,normális gyereknek gondoltam.Most azt mondta, ki kérte,hogy ajánékot kapjon,tegnap mondtam neki adja vissza,külömben vissza követelem,mert az ajándék addig szól mig megérdemli az illető.Megnéztem, nyomós indokkal vissza lehet követelni,indok van bőven,nagyon is sok!De ezek belső családi dolgok.Én szeretnék innen elmenni a ház legyen az övé.De nem ingyen,azt nem,fizessen csak,de utánna semmi,inkább 1 csövesnek adom,meg a kisebbiknek.Sajnos nagyon sok hasonló tragédiáról halattam,bezzeg én elmentem neki kezesnek szó nélkül,és ajándékozás előtt megengedtem,hogy ide épitsen,mert nem volt hova mennie a férjével,meg utánnak jött unokámmal/unokákkal/csinált ide nekem 3 unokát.Bocs de ennyit a tragédiámról.

monalisa1 # 2008.08.22. 21:37

Nem tudni, hogy az évekkel ezelőtt 18 M Ft értében ajándékozott ház ma mennyit is ér, de annyit vélhetően nem, hogy a nagyobbik lányodnak "ellentételezésként" egymagában megérje 10 M Ft-ért neked házat venni.

A haszonélvezeted semmiképp nem ér annyit - legfeljebb töredékét csak -, tehát ebből nem jön ki a házvétel...

Róka fogta csuka, vagyis te elmennél, a lányaidnak meg valószínűleg nincs annyi - és egyébként is.

Egyetlen esetleges megoldást látok: a lányok eladják az egész portát, a pénzt elharmadolják - már ez is méltányos rád nézve -, aztán a maradékával mindenki kezd amit tud.

Monalisa
laikus hozzászóló

huncutka51 # 2008.08.22. 10:06

Segitséget szeretnék kérni.2 lányomnak ajándékoztam az ingatlanomat,nekem halálig tartó haszonélvezttel.A nagyobbik lányommal megromlott a kapcsolatom.Ő szeretné ezt a lakást teljesen a magáénak(3 gyereke van).Megbeszéltük vissza adom a haszonélvezetemet,és meg is egyeztünk,hogy ad 1 összeget amin saját házat tudok venni,igy külön lehetünk.Úgy gondolom papiron megirnánk,hogy ingyenesen vissza adom a haszon élvezetet.Az adó miatt (megtehető?)Na de ott van a kisebbik lányom,vele miként járjunk el.Bár mindketten azt mondták nem kérték,hogy nekik ajándékozzam a házat,ez igy igaz,de nagy műtétre vártam,és úgy gondoltam,ha bármi tőrténne velem,nekik ne legyen gondjuk!Hát sajnos rosszul tettem.Sok a gond a nagy lánnyal,mert mielőtt ez az ajándékozás megtörtént volna megengedtem,hogy a telek végébe épitkezzen/nincsen bejegyezve/.53 éves vagyok nem törödnek velem,el szeretnék menni,és új életet kezdeni.Kértem had vegyek fel a házra jelzálogot,bele is egyeznének,de komiszul a nagyobbik lányom azt mondta,mi lesz ha nem tudom fizetni a részleteket,nem azt mondta,amit szerettem volna hallani,menny anyám vedd fel hisz te is adtál nekünk.Igy ajánlottam fel adjon pénzt,és lemondok a haszonélvezetről.Ebbe bele is megy,de mint irtam a kicsivel /31éves/ mi lenne.Segitsetek sürgős!! Találtam 1 10 millios házat ami /üdülő telek/nekem életem végéig megfelelne.Én meg annó kb 18milliósat adtam neki.Segitsetek hogy oldjuk meg okosan.Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.01. 07:38

Ööööö... Attól tartok, kisebb tévedésben vagy. Az nem úgy megy, hogy ajánlatot teszel a tulajdonostársaknak, hogy vegyék meg a részedet, és ha nem élnek az ajánlattal, akkor már minden kötöttség nélkül eladhatod másnak. A törvényben biztosított elővásárlási jog kissé másként működik.