Rozika5: ahogy Lajcsó is mondja, a terved nem működik, mert a haszonélvezet nem forgalomképes, ahogy a bérleti jog. A gyakorlását átengedheted, de mitől lennél előrébb, mintha bérbe adnád az ingatlant? A haszonélvező ugyanúgy lelakhatja és csinálhat tartozást, ráadásul ki sem tudod rakni, a haszonélvezet megmarad rajta a kisfiad nagykorúsága után is, nem lesz könnyebb eladni akkor sem. Meg aztán ha pang az ingatlanpiac és egész házat nem nagyon vesznek ott az emberek, miért fizetnének, hogy haszonélvezetük legyen?
Haszonélvezet lemondása, átruházása
Kedves lajcsó!
Biztosan hallottál már a haszonélvezeti jog megváltásáról. Ez azt jelenti, hogyha sikerülne eladni az ingatlant, akkor én kérhetem a haszonélvezeti jog megváltását, ezt nekem a törvény biztosítja. Minél fiatalabb a haszonélvező, annál nagyobb összegre jogosult az ingatlan vételárából. Erre van kitalálva egy szorzó amely a haszonélvező életkorát figyelembe véve határozza meg, hogy a vételárból mennyi jár a haszonélvezőnek. Tehát a haszonélvezeti jog is egy pénzzel kifejezhető érték, ha úgy tetszik vagyon, szerintem. Az én haszonélvezeti jogom megváltásából származó összeghez a Gyámhatóságnak semmi köze, ezzel ők is tisztában vannak, hogy ez nekem jár. A fennmaradó összeget viszont valóban gyámügyi letétbe kell helyezni és a kisfiam csak akkor jut a vételárhoz, ha nagykorú lesz! Ezzel én teljesen tisztában vagyok!
De mivel ezt az ingatlant eddig nem sikerült eladni, pedig már régen szeretnénk, azért ötlött a fejembe az a megoldás, hogy a haszonélvezeti jogomat ami pénzbe kifejezhető, eladnám vagy átruháznám valakire, természetesen nem ingyen "mert hülye azért nem vagyok!" és így mindenki jól járna. Kisfiam azért, mert a tulajdona megmaradna, az ingatlan állaga nem romlana, ezzel értéke nemhogy csökkenne, hanem vélhetőleg az idő múltával még nőne is, hiszen nem véletlen, hogy a leggyakoribb befektetés az ingatlan. Én azért, mert egy jelentős összeghez juthatnék ami kihúzna a slamasztikából. És nem utolsó sorban jól jár az új haszonélvező, hiszen egy több milliós ingatlant fog élvezni haláláig a vételár töredékéért, főleg ha nincs is örököse, akire hagyhatna mindenét.
Száz szónak is egy a vége. A haszonélvezeti jogot másnak sem átruházni sem átadni nem lehet. Ezt most és azonnal felejtsd el!
Többen leírták neked a megoldást:
- Te lemondasz a haszonélvezeti jogodról (ezáltal az ingatlan tehermestes lesz).
- Más részére ellenérték fejében új haszonélvezeti jog létesül (ehhez kell a gyámhivatal jóváhagyása).
Viszont azt ne felejtsd el, hogy az ellenértékből neked nem lesz pénzed, Azt ugyanis a kiskorú gyermeked nevére szóló gyámhatósági betétkönyvben kell elhelyezned. Nyilván költhetsz ebből a pénzből, de kizárólag a gyermekedre, szigorú elszámolás terhe mellett.
Próbálkoztunk az értékesítéssel, de most annyira pang az ingatlan piac, hogy egyáltalán nincs kereslet, vagy annyira olcsón lehetne eladni, hogy annak az árából semmit nem tudnék venni az osztrák határ közelében. Ez egy falusi ingatlan, semmi gondom nem lenne, ha Pesten vagy nagyvárosban lenne, pénzzel pedig nem rendelkezem, hogy ki tudjam pótolni a drágább ingatlan árát.
Még egyszer leírom: nem akarom bérbe adni, mert már háromszor nagyon megjártam a bérlőkkel. Oda sem akarok soha többé visszaköltözni, mert nem tudtam megszokni. Viszont pénzre lenne szükségem, hogy új életet kezdjek. Ezért gondoltam arra, hogy eladnám a haszonélvezeti jogom, úgy mint egy bérleti jogot. A kisfiam tulajdonjoga ezzel nem sérülne, én pedig hozzájuthatnék valamennyi pénzhez, amire nagyon nagy szükségem lenne.
Leírok egy példát, hogy kb. hogyan képzeltem el.
Tegyük fel, hogy ennek az ingatlannak a forgalmi értéke 4 millió forint. Én a holtig tartó haszonélvezeti jogomat átadnám, pl. 1.5 millió forintért. Az új haszonélvező természetesen haláláig használhatná az ingatlant, akinek kötelessége az ingatlan állagát megőrizni és a vele járó terheket viselni. Tehát ennek az ingatlannak a vásárlása nem volt kidobott pénz, ha figyelembe vesszük, hogy a kisfiam tulajdona megmarad, amit majd nagykorúságával ha úgy gondolja, értékesíthet. De az is lehet, hogy jobban jár majd az akkori értékesítési jogával, mint most amennyit ér.
Hallgass pazsra, szerintem később nagyon megbánnád ezt a haszonélvezetről lemondást. Azon kívül a gyámhivatal nem is biztos, hogy más (idegen) haszonélvezetét engedné.
Ha veszel egy másik ingatlant, a haszonélvezetedet tarts meg rajta!
Barátnőm kislánya kb. három éves volt, mikor az ő nevére vettek egy házat. Kislány felcseperedett, és 22 évesen, néhány hónapja felszólította a szüleit, hogy költözzenek a házából ki, mert igényt tart rá.
De miért nem adjátok el és használjátok fel a pénzt másik lakás vásárlására? Ehhez a gyámhatóság is hozzájárulna.
Azért ezt gondolt rendesen végig.
6 éve vettél egy ingatlant a fiad nevére, haszonélvezeteddel. Tehát te amíg élsz használhatod. Most erről lemondasz, így sem Te sem a fiad többé nem rendelkezhet az ingatlan felett, a haszonélvező míg él kitilthat onnan benneteket. Viszont mint tulajdonos a be nem fizetett rezsiköltségért feleltek, ha jól tudom.
A fiad ha nagykorú lesz nem hasznélhatja, nem adhatja el, vagy csak haszonélvezettel terhelten.
Tehát hat éve kidobtál az ablakon egy halom pénzt.
Sajnos nekem hátrányom van a haszonélvezeti joggal.A támogatás csak egy példa volt,de valóban így van.Ez egy Kalocsa melletti falun lévő ingatlan 3 szoba nappali parkosított udvar nagy kert stb....Én a gyermekeimmel 120 km.re lakom már több mint 2,5 éve,mert nem tudtam megszokni a falusi életet.Ez idő alatt 3 albérlő lakta akik kissé leamortizálták,(most jelenleg némi felújítást igényel)rezsi hátralékkal amit utólag nekem kellett kifizetni.Nem szeretném tovább bérlőnek kiadni!Most 400 km.-re kívánok költözni,nyugatra a határhoz.Későbbiekben külföldi munkavállalás(segítséggel).Ezért szeretnék szabadulni a haszonélvezeti jogtól.Én laikusan úgy gondoltam,mint ahogy bérleti jogot is vásárolnak,Én talán a haszonélvezeti jogomat valakinek átadnám,ha ez hivatalosan megoldható lenne.Az ingatlant nem tudom felügyelni,bérbe nem szeretném adni,viszont lakkatlanul sem jó,mert szét lopják,az állaga pedig romlik.Ezért vagyok itt hogy tanácsot kérjek.Köszönöm előre is a hozzászólásokat:-))
Lemondhatsz a haszonélvezetedről ingyenesen, ekkor a kisfiadnak lehet, hogy ajándékozási illetéket kell fizetnie (ebben nem vagyok biztos, mert leszármazók vagytok), vagy ellenérték fejében. Új haszonélvezet bejegyzéséhez valóban kell a gyámhatóság hozzájárulása.
De amúgy nem jogi szempontból nem értem, hogy ha valakinek vagy egy üres ingatlana, miért nem kezd vele valamit? Főleg, ha a jövedelme a létminimum alatt van? Miért jobb mindenféle támogatásokat kérelmezni?
Köszönöm a gyors választ!Valóban Ügyvéd úr azt szeretném ha az Én haszonélvezeti jogom lekerüljön a tulajdoni lapról,vagyis más javára legyen bejegyezve,és ebből szeretnék némi anyagi jogot szerezni.Sajnos ezzel nem vagyok tisztába,hogy törvényileg kivitelezhető-e?Ezért teszem fel a kérdéseimet.Addig ez ügyben nem szeretnék lépéseket tenni míg nem világos számomra.
Tisztelt Rozika5!
Nem világos, hogy a haszonélvezeti jog"átruházásával" milyen vagyoni előnyt kíván elérni? Talán azt, hogy Ön ne szerepeljen az ingatlan-nyilvántartásban?
Ha az ingatlan üresen áll, akkor az ingatlan vagyon egy hasznosítási formája ismert a bérbeadás.
Jogilag nem értelmezhető a kérdésének célszerűsége.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ!Bár sajnos találtam olyan oldalakat,hogy a haszonélvezeti jog nem átruházható,és most kicsit el vagyok bizonytalanodva.Egyértelmű számomra,hogy Én lemondok más javára a haszonélvezetről.Eladni nem akarom az ingatlant,nagy procedúra lenne a 6,5 éves kisfiam miatt.Gyámügy stb...Viszont az Én haszonélvezeti jogom sok helyen jogi akadályokba ütközik.A szóban forgó ingatlan üresen áll,más városban nevelem egyedül két kisgyermekemet.Pl.Nem vagyok jogosult semmilyen támogatásra gyermekvédelmi stb...még ha a jövedelmem jóval létminimum alatt van azzal a kifogással utasítják el a kérelmemet,hogy hasznosítható ingatlannal rendelkezem,erre hivatkoznak az ügyintézők jogszabályban van foglalva mivel közeli hozzátartozóm az ingatlan tulajdonos(kisfiam)és nekem haszonélvezeti jogom van rajta.Most ahhoz hogy jogosult legyek bármire el kellene adnom az ingatlant,vagy a haszonélvezeti jogomat.A kérdés,hogy kérhetek-e ezért a haszonélvezet lemondásáért ellenértéket,ha jól tudom akkor ennek van egy törvényi szorzója.Hirdethetem-e ennek az eladását,mint ahogy bérleti jogot hirdetnek eladásra?Ezt az ingatlant saját pénzemből vásároltam,csak a tulajdonos a kisfiam lett.Az ingatlanban nem kívánunk visszaköltözni,bérbe nem akarom adni,mert 3 bérlő lakta és mindhárom bérlőm nem kevés rezsi hátralékot hagyott a kiköltözésük után.
Előre is köszönöm válaszát!
De a kiskorú tulajdonos helyett a törvényes képviselőjeként engedhet másnak haszonélvezetet azzal egyidejűleg, hogy maga lemond. A gyámhatóság hozzájárulása azonban kell hozzá, és erősen kétséges, hogy megadják. Esetleg akkor, ha az új haszonélvezetet jelentősen enyhébb terhet jelent, mert sokkal idősebb a jogosult.
A haszonélvezeti jog forgalomképtelen dolog, ezért azt nem lehet átruházni.
6 évvel ezelőtt vásároltam egy ingatlant a kisfiam nevére,aki akkor 6 hónapos volt.Nekem holtig tartó haszonélvezeti jogom van az ingatlanon.A kérdésem a következő:Átruházhatom-e a haszonélvezeti jogomat más nevére,természetesen,hogy az ingatlannyilvántartásban bejegyzésre kerüljön, kisfiam tulajdonjoga fennmaradásával.Mi ennek a menete?Kell-e a gyámügy beleegyezése?Előre is köszönöm a választ.
Köteles; 30 napon belül; akkor is érvényes. (Csak éppen amíg nem törlik a haszonélvezetet, addig fennáll. Szerződés ide vagy oda.)
a tulajdonomban lévő lakásról a haszonélvező lemondott írásban, ügyvéd előtt, a lemondó nyilatkozatból egy példányt én is kaptam.
az is szerepel ebben a nyilatkozatban, hogy a haszonélvező megbízza az ügyvédet, hogy a földhivatalban eljárjon ez ügyben.
a kérdésem az, hogy köteles-e az ügyvéd a földhivatalnál eljárni? mennyi időn belül? ha ez valamiért nem történne meg, akkor is érvényes a lemondás?
Azt is ügyvédnek kell ellenjegyeznie. (Vagy közjegyzőnek közokiratba foglalnia.)
Üdv!
Ingatlan adásvételnél(ami haszonélvezeti joggal terhelt)
kell a haszonélvező fizikális jelenléte,vagy tehet lemondó nyilatkozatot is?(idős,távol élő emberről lévén szó)
pazs!
Pedig még közben olvasgattam:)
„Tehát igy visszavehetem?”
Nem.
Gabicsek, gyorsabb voltál :)
Nem érted. A lakás a lányodé, amit az édesanyád ajándékozott neki (hiszen az ő pénzéből lett kfizetve). Az mindegy, hogy ki intézte az adásvételt. Ez a pénz nem is volt a tied és nem is lesz, hacsak a lányod (aki mondjuk neked ajándékozza) vagy édesanyád (akinek ehhez először vissza kell perelnie a lányodtól) nem akarja.
„Én vettem a lakást csak az anyám pénzéből”
Ha nem a te pénzedből volt, akkor nem te vetted.
„Tehát a nagymamának erre van esélye.”
Ez egyáltalán nem biztos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02