Közbeszerzés

vanda24 # 2006.03.24. 11:25

Ha egyébként egy eljárás rendben lezajlott ,volt-e precedens arra,hogy a Tanács valamilyen eljárást kezdeményezett hasonló szerződés teljesítési problémák miatt.
Egyáltalán van még nyitva álló határideje erre?

vanda24 # 2006.03.25. 17:14

Én mindig csak kérdezek:))

EGYSZERÛSÍTETT ejárásnál kell hivatalos közbeszerzési tanácsadó,ha a szolgáltatás értéke közösségi?
Vagy itt nem kell bevonni?

Mikor kell?
1.közösségi értékhatáros eljárás(egyszerúsített is?az nem jelenik meg az unió lapjában,szerintem itt nem kell hiv.tanácsadó,rosszul gondolom?)

2.versenypárbeszéd

3.Uniós forrás esetén

Köszi:))

dr.joci # 2006.03.27. 06:48

Sziasztok!

Egyszerűsített eljárásban is be kell vonni hivatalos közbeszerzési tanácsadót,ha közösségi értékhatáros az eljárás.

• Szerződéskötés-egyszerű eljárásnál(nekem is van ezzel kapcsolatban problémám.)

Nézzük az alaphelyzetet:

Szerződés megkötése :

99. § (1) Eredményes közbeszerzési eljárás alapján a szerződést a 91. § szerinti szervezettel (személlyel) kell az ajánlati felhívás, a dokumentáció és az ajánlat tartalmának megfelelően írásban megkötni. Ha az ajánlatkérő lehetővé tette a közbeszerzés egy részére történő ajánlattételt, a részek tekintetében nyertesekkel (91. §) kell szerződést kötni. E szerződés szükség esetén az ajánlatoknak, illetőleg az ajánlati felhívásnak megfelelően tartalmazhatja az ajánlattevőként szerződést kötők közötti együttműködés feltételeit is.

(2) A szerződéskötés tervezett időpontját az ajánlati felhívásban kell megadni azzal, hogy az nem határozható meg az eredményhirdetést követő naptól számított nyolcadik napnál korábbi és harmincadik - építési beruházás esetében hatvanadik - napnál későbbi időpontban.

(3) Az ajánlatkérő a 91. § szerinti szervezettel (személlyel) szemben csak abban az esetben mentesül a szerződés megkötésének kötelezettsége alól, ha az eredményhirdetést követően - általa előre nem látható és elháríthatatlan ok következtében - beállott lényeges körülmény miatt a szerződés megkötésére vagy teljesítésére nem képes.

(4) A szerződés - a 73. § (1) bekezdése szerinti melléklete kivételével, feltéve, hogy az abban foglaltak nem ellentétesek a 96. § (3) bekezdésével - nyilvános, annak tartalma közérdekű adatnak minősül.

Eltérések a 99. § (2) bekezdésétől:

1, A 125. § (2) c) pontja szerinti okból indított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás esetén a tárgyalás végén kell megkötni a szerződést.

2, A 147. § (4) bekezdés szerint egyszerűsített eljárásnál sürgősségi okból szintén a tárgyalás befejezésekor kell szerződést kötni.

3, Egyszerű eljárásnál nincs hivatkozás a (2) bekezdésre, így nem kell betartani a határidőt

Mivel nincs hivatkozás a 99.§ (2) bekezdésére egyszerű eljárásban,így szerintem a bontástól számítva bármikor megköthető a szerződés.
Természetesen észszerű határidőn belül,meg az ajánlati kötöttségre is figyelemmel.
Tehát szeritem egyszerű eljárásnál nincs gond abból,ha mondjuk a bontástól számítva két és fél hónap múlva kötitek meg a szerződést.

Legalábbis szerintem,ugyanis én is hasonnló cipőben járok:))

Várom Ádám megjelenését is,aki talán megerősít ebben!

Üdv :

dr.joci

Docta # 2006.03.27. 13:29

Szia Vanda!

1. Igen, jól írtad, hogy milyen eljárásokhoz kell hivatalos közbeszerzési tanácsadó (egyszerűsítetthez is, ha közösségi értékhatáros)...
  2. Hivatalos közbeszerzési tanácsadót az ajánlati felhívás és doksi elkészítéséhez kell bevonni kötelező jelleggel, de ha akarjátok, az egész eljárásba bevonható. A Tanács nem kér semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy tanácsadó "hozzányúlt-e" a felhíváshoz, csak esetleges ellenőrzés során kell bizonyítani, hogy bevonásra került. Mi 2005 tavasza óta vagyunk hiv. közbesz tanácsadók, de eddig egyetlen egy ügyfelünktől sem kérték a bizonyítékot, ami azt jelenti, hogyha nem vontok be, akkor lehet, hogy soha nem fog kiderülni a dolog, de egyszer kibukhat a jogsértés...

A gyakorlatban nálunk azt jelenti a tanácsadás, hogy vagy mi bonyolítjuk az egész eljárást, adminisztrációval együtt, vagy az ajánlatkérő készíti el a dokumentumokat és mi véleményezzük azokat. Kiforott, jogszabály által leírt módszer nincsen, mi általában e-mailen, vagy faxon intézzük az egészet...

3. Ajánlatkérők a gyakorlat során gyakran új értelmet adnak a közbeszerzési jogszabályoknak... Ezt nap, mint nap tapasztalom. :) Elvileg 5 év múlva is szerződést köthetsz, akkor sincs semmi belőle, csak az ajánlati kötöttségre figyeljetek, meg arra, hogyha a nyertes azt mondja az ajánlati kötöttség letelte után, hogy köszöni szépen, de neki lejárt a kötöttsége, és ezután dupla áron akar pl. szállítani, akkor mi alapján zárjátok ki őt, vagy mi alapján hirdetitek eredménytelenné az eljárást?

Ezt érdemes átgondolni azelőtt, mielőtt a határidőket tili-tolizzátok.

marcsika # 2006.03.30. 15:12

Sziasztok!

Egyszerűsített eljárásnál, közösségi rezsimben a szerződés megkötéséről kell-e tájékoztatót megjelentetni?

Docta # 2006.03.30. 15:23

Szia Marcsika!

Igen, közzé kell tenni, mert a 151. § (8) bekezdése behivatkozza a 98. § (3) bekezdést, ami a szerződéskötésről szóló tájékoztató megküldését szabályozza.

Plusz még egy hülyeségről is rendelkezik a 151. § (8) bek., miszerint a hirdetményben az ajánlatkérőnek nyilatkoznia kell, hogy egyetért-e a hirdetmény közzétételével, ugyanis ha nem ért egyet, akkor a hirdetmény nem kerül közzétételre.

Értelme ... semmi.

Üdv: Ádám

marcsika # 2006.03.30. 15:50

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató oké, csak a 153. § (2) szerinti szerződés megkötéséről szólót nem tudtam, hogy meg kell-e jelentetni. Viszont most már világossá vált, hogy az csak ajogi szolgáltatásokra vonatkozik.

Egyébkébt EUs hirdetményeket hogyan kell megjelentetni? A minta a tanács honlapján van csak meg (pdf file), vagy máshonnan is letölthető?
Mennyivel hosszabb a lektorálási időigénye, mint egy nemzetié?

marcsika # 2006.03.30. 15:54

Ádám!

Egyébként a 98.§ (3) miatt el kellene készíteni az EUs hirdetményt is? Nem elég a tájékoztató tanácshoz elküldése?

marcsika # 2006.03.30. 16:28

Ádám!

Az IM rendelet szerint: A Kbt. IV. fejezete alkalmazásában a 98. § (1) és (2) bekezdése [a 151. § (8) bekezdése] szerinti, az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény mintáját a 2. melléklet tartalmazza.

Ide pedig a 151. §-t hozza be... elég érdekes ez az egész, lassan X aktákhoz kezd hasonlítani.

Szerinted a tájékoztatóval mi legyen? Különben a közösségi hirdetménymintában (pdf) egyszerűsített eljáráts be sem tudok jelölni, úgy látom... És a két tanácsi honlapon szereplő minta hogyhogy nem egyezik meg? (letölthető pdf és doc fileok?)
Bocs a sok kérdésért, csak kezdek beleőrülni...

Docta # 2006.03.30. 17:40

Szia Marcsika!

Hát igen, ezt jól összekuszálták köszönhetően az új hirdetményminták "dualitásának", de azért nem ennyire árnyalt a szitu, mint ahogyan leírtad.

Szóval!

1. Eredményhirdetés mintája

A Kbt. 151. § (8) bekezdése szerint az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény megküldésére és közzétételére a 98. §-t kell alkalmazni. E szerint a hirdetményt az eredményhirdetés határidejének lejártától számított öt munkanapon belül kell feladni a KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTÕNEK (98. § (2) bekezdés).

Az IM rendelet 7. § (2) bekezdése szerint a Kbt. IV. fejezete alkalmazásában a 98. § (1) és (2) bekezdése [a 151. § (8) bekezdése] szerinti, az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény mintáját a 2. melléklet tartalmazza.

Fentiek alapján az eredményhirdetésről a 2. sz. melléklet szerinti hirdetményt kell föladni az Értesítőnek (8000 + Áfa/kéziratoldal!).

link:
http://www.kozbeszerzes.hu/index.php?…

2. Szerződéskötésről szóló tájékoztató

A Kbt. 153. § (2) bekezdése szerint az ajánlatkérőnek a szerződés megkötéséről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetményt külön jogszabályban meghatározott minta szerint kell elkészítnie. A hirdetményt - a 44. § (1) bekezdése szerinti közzétételre (EU HIVATALOS LAPJA!!!) - legkésőbb a szerződéskötéstől számított öt munkanapon belül kell megküldeni. A hirdetményben az ajánlatkérőnek nyilatkoznia kell, hogy egyetért-e a hirdetmény közzétételével; ha nem ért egyet, a hirdetmény nem kerül közzétételre.

Az IM rendelet 2. § (3) bekezdése szerint a Kbt. 153. §-ának (2) bekezdése szerinti, a szerződés megkötéséről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény szintén a közbeszerzési hirdetmények közzétételénél használt szabvány űrlapokról szóló európai közösségi rendelet III. melléklete tartalmazza.

Fentiek alapján a szerződéskötésről a III. sz. melléklet szerinti hirdetményt kell föladni a TED-nek (2000 + Áfa/kéziratoldal!).

link:
http://www.kozbeszerzes.hu/index.php?…

Docta # 2006.03.30. 17:52

Remélem így már egyértelmű és érthető voltam...

A szerződéskötésről szóló tájékoztatónál a hirdetmény feladásának dátumát (VI. 4. pont a hirdetményben) nem szabad kitölteni, ugyanis közösségi hirdetmény esetében a feladást a Szerkesztőbizottság végzi. A 34/2004. (III. 12.) Korm. rendelet 26. § (1) bekezdése szerint "... a hirdetményt a Szerkesztőbizottság a kézhezvételét követően legkésőbb két munkanapon belül adja fel az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzétételre."

A határidőt ne vegyétek tutinak. Szerződéskötéses hirdetmény esetén szoktak csúszni a határidővel.

Szóval kérdésedre válaszolva két napja van a Szerkesztőbizottságnak az ellenőrzésre.

marcsika # 2006.03.31. 07:08

Köszönöm, Ádám!

A problémám még mindig az, amit a szerződéskötésnél írtál:

A Kbt. 153. § (2) bekezdése szerint az ajánlatkérőnek a szerződés megkötéséről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetményt külön jogszabályban meghatározott minta szerint kell elkészítnie.

Ez nem csak a jogi szolgáltatásokra vonatkozik?

Kérdés még, hogy hogyan nyilatkozzon az ajánlatkérő, hogy a tartalmával egyetért? A hirdetményben nem látok erre vonatkozó utalást.

És még egy kérdés, Ádám: ha az egyszerűsített eljárás eredménytelen, és ezért ajánlattételi felhívás kerül kiküldésre az ajánlattevőknek, akkor az eredményről 2 tájékoztatót kell megjelentetni az értesítőben?

Docta # 2006.03.31. 14:23

Szia!

Kicsit felülbírálnám korábbi álláspontomat és módosítom azt. Megmondom őszintén én csináltam már 2 db közösségi értékhatáros egyszerűsített eljárást (központi orvosi ügyelet ellátása, mosatás), de nem emlékeztem, hogy ott hogy voltak a hirdetmények. Utánanéztem...

Szóval egyszerűsített eljárásban az ajánlati felhívást ugyebár nem kellett megjelentetni a TED-en. Általánosságban nyílt/meghívásos/tárgyalásos/stb. eljárásban, közösségi rezsimben 2 db hirdetményt kell közzétenni az eljárás eredményének, vagy eredménytelenségének kihirdetése, illetve a szerződés megkötését követően. Ez a szabály ugyanígy alkalmazandó egyszerűsített eljárásban is.

A 151. § (8) bekezdése (98. § (2) bek.) szerint az első tájékoztatót, amit a KÉ-nek kell megküldened, az eredményhirdetést követő 5 munkanapon belül kell feladni.

A másik hirdetményt ugyanígy az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről a TED-nek is meg kell küldened a 98. § (3) bek., 151. § (8) bek. és 44. § (1) bek alapján, de ezt a szerződéskötést követő 5 munkanapon belül. Kvázi kettő hirdetményt kell közzétenni.

Az egészben az a nonszensz, hogy a TED-nek is meg kell küldeni, annak ellenére, hogy az ajánlati felhívást nem vagy kötelező közzétenni. Ezért is van benne a 151. § (8)-ban, hogyha nem akarod, akkor nem teszik közzé az eredményhirdetésről szóló tájékoztatót a TED-en, de ennek ellenére készítsd el, fizesd be és küldd meg.

A hirdetményminták változatlanul ugyanazok, azaz a KÉ-nek a 2. számút kell feladni, a TED-nek pedig a III. melléklet szerintit.

Ha nem akarjátok, hogy megjelenjen a hirdetmény, akkor szerintem a további információk (VI. 2. pont) közé írjátok azt be, illetve a "közzétételi" kérelemben is jelezzétek ezt.

Remélem tudtam segíteni.

A kérdésed második felét bevallom férfiasan, de nem értem. Így szólt: "ha az egyszerűsített eljárás eredménytelen, és ezért ajánlattételi felhívás kerül kiküldésre az ajánlattevőknek, akkor az eredményről 2 tájékoztatót kell megjelentetni az értesítőben?".

Légyszi pontosítsd és akkor megpróbálok válaszolni...

marcsika # 2006.03.31. 16:10

Köszi a válaszokat, Ádám! Szerintem is, biztos, ami biztos, inkább elküldöm. a TED-be is..

Szóval: a Kbt. 147. § (2) a) alapján , ha az egyszerűsített eljárás eredménytelen volt, közvetlenül lehet ajánlattételi felhívást kiküldeni az ajánlattevőknek.

Ebben az esetben ugyebár az eljárásnak 2 eredménye lesz (az 1. eredménytelen, a 2. talán eredményes). Akkor ezek szerint 4 hidetményt kell megjelentetni?

Docta # 2006.04.03. 08:43

Szia!

Nem 4-et, hanem csak hármat, ugyanis eredménytelen "első forduló" után nem kell a TED-nek megküldeni, mivel ott a szerződéskötést követően van közzétételi kötelezettség. Mivel nincs szerződéskötés, nincs közzététel.

Üdv: Á.

marcsika # 2006.04.03. 08:58

Köszi, Ádám.

enesz # 2006.04.03. 12:28

Sziasztok!

Nagyjából végigolvastam a fórumot, és 2 dolog nagyon megütötte a fülemet.

Az egyik a régi-új hirdetménymintákkal kapcsolatos vélemények végkicsengése volt. A kozbeszerzes.hu-n olvasható az az elnöki tájékoztató, amely rendezi ezt a kérdést, Marcsika véleményének megfelelően! Azaz a jan.15. előtti eljárásokra végig a régi rendeletet, az abban szereplő mintákat kell alkalmazni, még ha amúgy már hatályon kívül is van!

A másik: attól, hogy EU-s támogatásból megvalósuló közbeszerzésről van szó, még nem kell mindig hivatalos közbeszerzési tanácsadó! Csak közösségi rezsimben ill. versenypárbeszédnél. Ez a 9. § (1) bekezdésének értelmezéséből következik. Ennek utolsó mondata a bekezdés előző mondataira vonatkozik.

Várom a véleményeket.

marcsika # 2006.04.03. 12:49

Szia! Részben egyetértek az EUs támogatás kérdéssel, hiszen nemzeti értékhatár alatt nem kell eljárást lefolytatni, így hivatalos tanácsadó sem kell. Viszont nemzetinél, amennyiben a támogatás többségi, már szerintem kell. Szerintem ugyanis erre vonatkozik az utolsó mondat.

marcsika # 2006.04.03. 13:02

Ádám! A közösségi hirdetményeknél nincs valamilyen kitöltési útmutató?

dr.joci # 2006.04.03. 18:18

Kedves Enesz!

Ha csak nagyjából olvastad végig a fórumot,akkor arra felvívom a figyelned,hogy a beírások dátuma nagyon fontos a régi-új hirdetmények használatával kapcsolatban.

Január-februárban zűrös helyzet volt és a Tanács kezdetben kifejezetten azon az állásponton volt,hogy a január 15. után indult eljárásokban már csak az új hirdetményminták lehet használni.
Sajnos igen későn adták meg a végső állásfoglalásukat,amely jelenleg is olvasható a Tanács hivatalos honlapján!
Tehát a kérdésben két hónapig bizonytalanság volt,és a Tanács kezdetben az új hirdetmény minták használatát javasolta(Sőt kötelezően ezt kérték)

dr.joci # 2006.04.03. 18:25

Bocsánat rosszul írtam, Január 15.előtt indult eljárásokról akartam írni.
Nekünk volt olyan pl. ,hogy közzé kellett tennünk a tájékoztatót a szerződés teljesítéséről egy jan15.előtti eljárásról.
Kezdetben a Tanács kifejezetten azt kérte,hogy az új hirdetménymintát használjuk,majd később ennek a totál ellenkezőjét kérték...

LSzilvi # 2006.04.04. 07:47

Sziasztok, abban szeretnék segítséget kérni, hogy oktatási és szakképzési szolgáltatások esetén (ajánlatkérő nem ktgvetési szerv) mekkora értékhatárig nem kell egyáltalán közbeszereztetni? Találtam egy kivételt a 296.§-ban, hogy ilyenkor nem kell alkalmazni az egyszerű eljárást.
Köszönöm a segítséget.

Docta # 2006.04.04. 09:28

Szia Szilvi!

Véleményem szerint ebben az esetben egészen addig nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, míg az oktatási és szakképzési szolgáltatás nem éri el a nemzeti értékhatárt, azaz a nettó 25 millió forintot.

Fontos, hogy a szolgáltatásra vonatkozó CPV kódok a 80100000-5-től 80430000-7-ig tartományba essenek, illetve az összeszámítási kötelezettséget tartsátok szem előtt.

Üdv: Ádám

LSzilvi # 2006.04.04. 10:09

Köszi Ádám a gyors választ:-), nagyon sokat segítettél. Megnéztem a CPV kódokat és rendben lesz. Itt az összeszámításba maga a tréning + szállás és ellátás esik bele, ha jól gondolom.
Üdv,
Szilvi

LSzilvi # 2006.04.04. 14:04

Kedves Ádám, belemerülve egy kicsit jobban a témába, lenne még egy kérdésem. Az alábbiakat találtam.

EGYBESZÁMÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG:
– Egy költségvetési év (12 hónap) és
– A beszerzésre egy ajánlattevővel lehet szerződést kötni és
– A rendeltetés azonos vagy hasonló, felhasználásuk összefügg.

Engem egy tréningsorozat miatt érdekelne, ami két éven belül (2006, 2007) valósul meg, havi 1-2 tréninggel átlagban. Ilyenkor az egész egy csomagban közbeszereztetendő, avagy évenkénti bontásban? Ugyanis az előbbinél eléri a 25 M-t, az utóbbinál természetesen nem.
Vagy csökkentem valamennyivel globálisan és akkor 25 alá megy.
Nagyon köszönöm a választ.
Üdv,
Szilvi
És egy zárójeles kérdés: hol lehet ezt a kb.-t leginkább megtanulni? Kurzus vagy kiadvány?