Pékség - tűzvédelmi engedély kell?

MACSKAJANCSI # 2016.04.09. 20:29

tudom én, hogy nem az ilyen történéseknek lehet örülni...
nem is úgy értettem...

GRATULÁLOK A SZÍVÓS ÉS KITARTÓ JOGÉRVÉNYESÍTÉSHEZ!!!

sajnos ebben a normálatlan országban még jobban elharapózott minden, de mégsem szabad eltűrni!!!

sabir # 2016.12.05. 23:24

Üdv!
Nem egészen azonos a kérdés, de ezt a fórumot találtam a legalkalmasabbnak rá.
Adott egy pékség egy kollégium épületében, két bejárattal. Az egyik benti, a másik kinti. A kinti hasadó, hasadó-nyíló felületnek minősített területre néz, emiatt az igazgatóság lezáratta az első bejáratot és nem lehet annak előterében tartózkodni, ez két okból kellemetlen: egyrészt, mert közösségi helynek számított, másrészt mert ezzel versenyhátrányba kerültek a többi, környező büfével szemben, ami miatt hamarosan bezárnak, ha nincs megoldás. A kérdés a következő:
Előírja-e valamilyen jogszabály, hogy hasadó, hasadó-nyíló felületeken tartózkodni nem lehet? Ugyanis erre hivatkoztak a lezárásnál. A jelenleg hatályos tűzvédelmi szabályozásban ilyet nem találtam.
A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2016.12.06. 08:27

sabir
Szerintem a történet lényegesen egyszerűbb, a kollégium hallját nem kaptad bérbe, hogy ott ingyen fogyasztó területet létesíts magadnak. Ha elolvasod a bérleti szerződésedet, abban vélhetően egy adott üzlethelyiség szerepel, mint a szerződés tárgya.
Ehhez képest a bérbeadónak nem kellene mentegetőznie és mindenféle mesét kitalálnia.
Egyébként az OTSZ-ben nyilván vannak szabályok a menekülés útvonal szabadon hagyásának kötelezettségéről.

sabir # 2016.12.06. 09:02

nanemaaa
Nem én vagyok a tulaj, engem csak zavar a dolog. De itt nem a kollégium halljáról van szó, ott másik hely üzemel. A halltól egy kis lépcső vezet le a pékségig, ott egy ajtón be lehet menni, majd van egy másik ajtó, ami a szabad térre néz, amit hasadó-nyíló felületnek minősítettek, ezért lezárták mind az a szabadtéri részt, mind az ajtót. Az a kijárat egyébként pont menekülési útvonalként volt megjelölve.

sabir # 2016.12.06. 09:04

raffer
Azt jelenti, hogy ha kazánrobbanás történik, az a rész vezeti le a nyomást.

sabir # 2016.12.06. 10:09

Köszönöm! Megpróbálkozom vele.

Zoltanuss # 2016.12.06. 17:47

Amúgy mi az a hasadó-nyíló felület?
Mint írták / sa.. / az vezeti le a robbanáskor keletkező nyomást, amiazért inkább gázrobbanás lehet mint kazánrobbanás.
Amúgy jellemzően a hasadó - nyiló felület üveg. Ez már egy nagyon régi előírás. Még a földgáztüzelés kezdetén alkalmazták, mivel más nem igen volt.

ha valaki a Keleti pu.ra utazik láthatja befelé balról a híd utámn, hogy ki van írva egy épületre, hogy gázkazánház

, ami már kibelezett azóta. Ott látható a hasasdó nyiló felület, azaz csupa üveg.az épület.
A pékségi gubanc viszont zavaros !!

sabir # 2016.12.07. 09:15

raffer

Ezzel az az egy probléma van, hogy 5 éve üzemel a pékség, engedéllyel, amit ugye az igazgatóság ad ki. Egyébként nem egy rendes pékség, kb úgy kell elképzelni, mint ahogy néhány Coopban fornettit árulnak, beteszik az előkészített sütit megsütni egy sütőbe és annyi, azon kívül inkább kisbolt-szerű.