árvasági ellátás

gyertya # 2011.12.30. 17:35

hundredeyes

Az árvaellátás addig folyósítható - az egyéb feltételek fennállása esetén - ameddig az oktatási intézmény a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását igazolja.
Amennyiben ezt a következő évre vonatkozóan kiállítja, akkor az árvaellátás továbbra is megilleti.

Üdv: Gy.

Szömörce # 2012.01.03. 17:05

Kedves Fórumozók!

Légy szíves segítsetek, ha tudtok. a Kérdésem a következő. Árvasági ellátást kapok, és jelenleg mesterszakon van hallgatói jogviszonyom. A szak előír egy egy hónapos szakmai gyakorlatot. Nekem azonban lehetőségem nyílt egy nagy vállalatnál 6 hónapos gyakorlati idő letöltésére, amiért gyakornoki fizetést kapok. Ebben az esetben is jogosult vagyok még az árvasági ellátásra?

A válaszokat előre is köszönöm!

gyertya # 2012.01.07. 16:47

Szömörce

Amennyiben az oktatási intézmény igazolja a hallgatói jogviszonyát, akkor igen.

k1raly # 2012.01.12. 12:21

üdv, egy olyan kérdésem lenen hogy december 7.én megszűnt a tanulói jogviszonyom, de még most is megkaptam az árvaellátást. nekem kellene jelentenem hogy már nem járok iskolába, vagy pedig majd az iskola küld levelet nekik? mi történik ha nem jelentem?
előre is köszönöm a választ !

matzee # 2012.01.12. 14:15

Jónapot!
Szeretnék érdeklődni,hogy január 5-én megszűnt a tanulói jogviszonyom és most szeretnék majd beíratkozni februárban újra nappali tagozatra. Az lenne a kérdés, hogy ez esetben is jár újra az árvaeelátás vagy nem.
Válaszukat elöre is köszönöm!

gyertya # 2012.01.12. 18:00

k1raly

Önnek bejelentési kötelezettsége van a folyósító szerv felé. A jogalap nélkül felvett ellátást vissza kell fizetni.
Ha nem jelenti be, később kiderül (a folyósító lelevelezi az oktatási intézménnyel) és még többet kell visszafizetnie.

matzee

Amennyiben még nem töltötte be a 25. életévét és a tanulmányai árvaellátásra jogosítanak, akkor folyósítható újra az ellátás.

piros79 # 2012.01.21. 12:14

Egy 17 éves árvaságit kapó lány aki összeakar költözni egy felnőtt férfivel szülői engedéllyel kaphatja-e az árvaságit?
be kell-e jelenteni hogy már a gyermek nem ott lakik a szüleivel és akkor megvonják-e az árvaságit?
Oda kell-e adni az árvaságit annak a férfinak akivel együtt lakik?

Üdv: aggódó apuka

k.vikoo # 2012.01.21. 17:15

Jó napot!

A következő problémám lenne: ha valaki eltűntnek van nyilvánítva, akkor mivel nincs halotti anyakönyvi kivonat elvileg nem jár az árvaellátás. A halottá nyilvánítás pedig 5 év eltelte után lehetséges, és ha jól olvastam a törvényben a halál időpontja az eltűnése időpontja lesz. Erre az időszakra utólag lehet-e árvaellátást igényelni, mivel a gyermeke az eltűnésekor még kiskorú volt, vagy utólag ilyen nincs.
Válaszokat előre is köszönöm.

gyertya # 2012.01.25. 19:11

piros79

Ha csak összeköltözni akar és nem összeházasodni, akkor - tekintettel arra, hogy még nem nagykorú - a gyámja kaphatja továbbra is az árvaellátást.
Be kell jelenteni, de válaszként azt fogja kapni, hogy új gyám kirendeléséig a réginek fogják folyósítani az ellátást.
A fent leírtak miatt nem kell odaadni az árvaellátást.

k.vikoo

Idézem a jogszabályt: "Ha a hozzátartozói nyugdíjigény benyújtásánál a jogszerző halálát bizonyító anyakönyvi kivonat nem áll rendelkezésre, de az ellátást igénylő hozzátartozó bizonyítja, hogy az eltűnés megállapítását, a holttá nyilvánítást (halál tényének megállapítását) bíróságnál kezdeményezte, az eljárást fel kell függeszteni. Ha az ellátást igénylő hozzátartozó a holttá nyilvánító, illetve a halál tényét megállapító bírói határozatot a jogerőre emelkedést követő hat hónapon belül benyújtja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, a hozzátartozói nyugellátást az eredeti igénybejelentés napját alapul véve, az akkor hatályos jogszabályi rendelkezések alapján kell megállapítani." 168/1997. korm.r.

bettike0209 # 2012.01.29. 13:38

Tisztelt szakértõk! A kérdésem a következõ: tavaly szeptembertõl újra iskolába járok, mint magántanuló.
Október végén benyújtottam igénylésemet az NYF felé, és elutasították a kérésemet, mivel az iskola nem igazolta hogy nappali tagozaton folytatom tanulmányaimat. Pedig levélben elküldtem az iskola igazolását is, az igazolást arról is hogy miérrt lettem magántanuló. Egyszóval mindent megtettem annak érdekében, hogy rendesen igazolni tudjam jogosultságomat. A kérdésem, hogy ugyan miért igazolta az iskola hogy nem nappalin vagyok? Egyáltalán miért vették fel a kapcsolatot a tanintézménnyel, mikor minden okirat teljes vvalójában igaz? Egyébként 20. Éves lány vagyok, még az sem indokolt, hogy kicsúsztam a korból. Érdemes fellebbeznem? A választ elõre is köszönöm. Nagyon el vagyok leseredve. Tisztelettel: Kiss Bernadett

Zsofib # 2012.02.01. 17:50

Üdvözletem!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy abban a hónapban még jogosult vagyok árvaellátásra, amelyikben betöltöm 25. életévemet? Illetve erről tennem kell valamilyen bejelentést vagy magától megszüntetik akkor a folyósítást? (ezalatt hallgatói jogviszonyom végig fenn fog állni nappali tagozaton)

Válaszukat előre is köszönöm!

Gabicsek # 2012.02.02. 20:11

Nekem úgy rémlik, hogy amikor betöltöd a 25. éved, azzal a nappal kapod utoljára. Tehát abban a hónapban árvaellátás-részt kapsz. Nem kellett semmit bejelenteni, ők küldték a határozatot a megszüntetésről.

Karamorita # 2012.02.05. 14:25

Üdvözletem!

Én az ügyben szeretnék eligazítást kérni, hogy az árvaellátást hogyan lehet átiratni, megkapni.

Van egy édesanya, akinek férje meghalt, és a gyermeke után aki (17éves) még most is kap árvaellátást és családi pótlékot.

A gyermek viszont szeretné a 18. életévét betöltendő nap után saját kezébe kapni az árvaságit. Ez hogyan lehetséges?

Valamint az árvaellátás összegéről tudnak valami biztos információt mondani?

U.i.: A gyermek folyamatosan nappali tagozaton tanul, és 18 éves kora után is nappalin kívánja folytatni tanulmányait.

Válaszukat előre is köszönöm.
Kara

gittus # 2012.02.05. 16:28

Tisztelt Karamorita!

A 18.életéve betöltéséig az árvaellátás felvételére a törvényes képviselő jogosult.
Az árva a nagykorúságának napjától a folyósító szervtől kérheti írásban, saját kezeihez az árvaellátást. Lakcímre illetve számlára.
gittus

Gabicsek # 2012.02.05. 19:58

Úgy tudom, eleve a nagykorúnak kell kitölteni a nyomtatványt, nem a szülőjének, tehát eleve ő igényli, így ő is kapja.

C a s a b l a n c a # 2012.02.06. 09:09

Nem. Az árvasági ellátás 25. életévig terjed és nem tovább. Ezt követően a tanulás mellett munkát kell vállalnod, hogy eltartsd magad.

zseebi # 2012.02.07. 12:07

Kedves Fórumozók!

Utazási kedvezményről szeretnék érdeklődni, árvaellátásban részesülők, mivel nappali tagozaton tanulok.Így ugye rendelkezem diákigazolvánnyal, ami 50%-os utazási kedvezményre jogosít, de kaptam egy utazási szelvényt ami évente 16 alkalommal 50%-os kedvezményre jogosít plusz még 2db 90%os.
Az érdekelne, hogy a 16 db 50%-os kedvezmény hogyan vonatkozik rám? Hiszem amúgy is féláron utazom a MÁV-val a diák miatt, és ha felmutatom ezt az utazási szelvényt akkor plusz 50%ot elengednek, ergo 75% kedvezményt kapnék? Vagy akkor engem az 50%- os nem is érint mivel van diák kedvezményem és így csak a 90%-osat tudom igénybe venni?

Aki tudja legyen szíves segítsen.
Köszönettel

Ars Iustitiae # 2012.02.07. 12:44

A kedvezmények nem vehetőek igénybe komuláltan, vagyis nem lesz 75%!
Az árvaságival viszont a diák mellé jogosult vagy további 2szer 90% utazási kedvezményre, javaslom, ezt hosszútávú utazásra vedd idénybe, mert így nagyobb kedvezményt tudsz érvényesíteni.

Ars Iustitiae # 2012.02.07. 12:49

Kedves Kara!

Gyermeke 18 éves kora után jogosult egyéni számlára kérni, az utána folyósított ellátást (árvasági)
Nyisson magának valamelyik bankban egy bankszámlát, és a területileg illetékes Magyar Államkincstár Regionális szervénél kell bejelenteni, hogy erre a folyószámlára kéri gyermeke az ellátást.
Az árvasági összegszerű megállapítására férje előző jövedelmét fogja alapul venni az ellátást folyósító szerv.
Olyan 25- 40 ezer közötti összeget állapítanak meg átlagosan, de ez függ a férje bejelentett jövedelmének nagyságától, illetve munkaéveinek számától.

éva33 # 2012.02.10. 14:22

Szép napot!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy abban az esetben jár -e árvasági ellátás 7 éves gyermekem számára, ha nem közös háztartásban élt (elváltunk) az édesapjával, aki elhunyt ? A gyerektartás megszűnik ilyen esetben ez logikus .
Köszönöm előre is a választ!

gyertya # 2012.02.11. 09:18

éva33

Igen jár, ha az elhunyt rendelkezik a szükséges szolgálati idővel. Igényelni kell, ha nyugdíjas volt az elhunyt, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, ha nem volt nyugdíjas, akkor az Ön lakóhelye szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságától.

szilvia1 # 2012.02.11. 10:12

Szép napot!

ha most a felsőoktatásba nappali, ámde költségtérítéses szakra jelentkezem, attól még kapni fogom az árvaságit? még nem múltam el 25 :)

éva33 # 2012.02.11. 22:24

Köszönöm szépen a választ!

Ars Iustitiae # 2012.02.12. 12:37

Az utazási kedvezményekkel kapcsolatban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján találhatsz egy tájékoztatást, vagyis akinek van ez a 16 alkalmas 50%-os árvasági,utazási kedvezménye, az a 16 alkalmat érvényesítheti 8 alkalom 90 %-os utazási kedvezményre is.
Nemrég rakták fel a tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

bico83 # 2012.02.13. 14:59

jonapot . olyan problémám lenne ,hogy az iskola roszul igazolta le a tanulmányi idömet és ezért nagyon nagy öszeget visza kellet illetve kell még visza fizetnem. ezért voltam is bent az iskolába 3-szor is hogy adják ki a naplot vagy a bizonyitványomat , hogy bizonyitsam az igazamat de azt közölték velem hogy nincs a napló elkeveredet valahova probálkoztam a nyugdijfolyositonál is de nem nagyon érdekelte öket igy hagytam az egészet de most megin vonnak egy nagy öszeget és nem tudom mi tévő legyek és kihez forduljak.remélem van valami kiut ebböl a csávábol mert anyagilag nagyon rosz helyzetet teremt igy ez az egész.az osztálytársaim tudják igazolni illetve van egy két iratom is ami igazolná az állitásomat ami üti az iskola igazolását.ügyvédre nincs pénzem szóval nagyon megköszöném ha tudna valaki seggiteni ez ügyben. tisztelettel:attila