EON szolgáltató

Zöldövezeti11 # 2025.02.15. 18:17

Szomorú örökös#Jelentem!2025.02.15. 05:52

Azonban bennem komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ha esetleg a másik tulaj nem tudja fizetni a hitelt és bedől, akkor árverezés esetén mi lesz velem...szóval inkább nem mentem bele. Meglepő, hogy mégis el tudták adni így is később. Azóta kerülöm az ilyen zűrös helyzeteke”t.
Jól tetted.
Persze el lehet adni, de mélyen áron alul.

Ilyen helyzetekben mindig a tulajdoni lapot kell elsőnek kérni.
Ha nem adja ott kell hagynia 'csába.

istvantorok # 2025.02.15. 18:12

Egyik variáció sem áll fent.3 egyforma lakás,telek beépítettsége ugyan az ..Mit kezdjek az EONnal? ,hogy legyen áram?

Zöldövezeti11 # 2025.02.15. 18:07
Csak egy feltételezés! Anno kettő egy forma lakás volt ezen a telken.A tulajdoni hányadok 1/2 - 1/2 voltak. Majd az egyik tulaj épített még egyházacskát. Ettől a tulajdoni hányad még nem változott- változik ! Anno régen én is hozzáépítettem a házamhoz, a tulajdoni lapon nincs változás,pedig még un. vázrajz is i készült. Az én tulajdoni lapomon csak a telek nm -e van feltüntetve és a felépítmények alaprajzai, nm sehol sem szerepel. Más. Van egy telek adott területtel adott tulajdonosokkal. Pl. 50 - 50 % tul hányaddal vagy ahogy a földhivatalok rögzítik - természetes törtekkel. 1/2 - Mondjuk két egyforma ház. Aztán az egyik gondol egyet ráépít a házára még egy szintet,tehát dupla területű lakrésze les
  • A tul hányad ettől még marad az 1/2 -1/2 és nem 1/3 -2/3.

Én a két lakással fele, és az egy lakást birtoklók szintén fele arányban.(hogyan lehetséges ez és miért nem 2/3 az én részem,hiszen én két lakást birtoklok???
Mondjuk lesz egy természeti csapás .pl. földrengés vagy tűzvész.
A variációk : 1.minden elpusztul a 3 házacska megsemmisül .......a tulajdoni hányadok maradnak.

2. a tulajdonos társ háza semmisül meg a te kettő házad marad , nem leszel 100 % -os 1/1 tul.hányadú tulajdonos.

3.a te kettő házad pusztul el, a tulaj.társ nem lesz 100 % os
  • 1/1 tulajdonos.
Úgy általában az építkezések (néha a bontások ) nem befolyásolják a tulajdoni hányadokat.
istvantorok # 2025.02.15. 15:59

Zöldövezeti11 !
Mindegyik lakás egyforma alap területű, az ablakok az ajtó elhelyezkedés is egyforma.Csak az előtérben voltam a 3. lakásban de nyugodtan mondhatjuk, hogy egyformák.Az én két lakásom külön szerepel még a gáz terveken is,mert a konvektorok helyére az előző tulaj MIKA 6-os kazánt és radiátoros fűtést szereltetett .Sematikusan van rajta ábrázolva a 3. lakás is ,ebből is látszik,hogy egyformák. Viszont 1/2 és 1/2 a tulajdoni lap szerint..

drbjozsef # 2025.02.15. 15:13

ragaszkodik ahhoz

Tök mindegy hogy mit akar. Akár a "maradó", akár az új vevő. Utóbbi ugyanis jogutódja a vétellel az eladónak, külön ragaszkodás nélkül is vonatkozik rá a jogelődje által megkötött szerződés.

Zöldövezeti11 # 2025.02.15. 08:22

Egyébként ha valaki egy osztatlan közös tulajdonú , de szétválasztott (fizikailag megosztott) ingatlan egyik tulajdonostársa és eladás történik,akkor ő mint a maradó tulajdonostárs ragaszkodik ahhoz,hogy az új tulajdonostárs megismerje és elfogadja a korábbi megosztási megállapodást.

Zöldövezeti11 # 2025.02.15. 08:13

A tul. lapon 1/1/2 tulajdoni hányad szerepel.
Ezt hogy értelmezed mert matematikailag nem stimmel.

Tehát van kettő lakásod,na de mennyi annak a területe nm-ben ?

Én a két lakással fele, és az egy lakást birtoklók szintén fele arányban.(hogyan lehetséges ez és miért nem 2/3 az én részem,hiszen én két lakást birtoklok???

Pl.úgy hogy az általad birtokolt-sőt most már tulajdonodban lévő lakások 30 -30 nm- esek, az ott lévőé aki mellé költözöl, a z pedig egy 60 nm -es lakást tulajdonol.
A telek területét szintén felezitek.
Anno régen még az olyan lakásba is beszereltek kettő villanyórát ami amúgy fizikailag egy lakásvolt..Egy Aréna úti leállamosított bérház egyik polgárinak mondott bérlakásában laktam mint ágybérlő özvegy Hunvalszky Ernőné írógép kereskedő társbérletében
A harmadik szobában egy ruszki erdész lakott a magyar feleségével mint társbérlő.

Egyszer látom, hogy két szorgos villanyszerelő munkálkodik a villannyal
Mit csinálnak mesterek?
Hát szétválasztjuk az áramköröket. A szobák azok csak valahogy rendben voltak, de a közös helyiségekben lett nagy katyvasz. Két villanyóra két áramkörrel..
istvantorok
Anno amikor vásároltad ezeket a házakat -csak beszéltél az eladóval vagy annak a képviselőjével.Általában ilyenkor célszerű a vitás dolgokat megbeszélni. Nyilván ezt valahogy elfelejtetted.

Szomorú örökös # 2025.02.15. 05:52

istvantorok

Hasonló történetbe botlottam én is tavaly. Kinéztem egy ingatlant magamnak következő lakhelyül. Az egy dolog, hogy a tulajdoni lapból kiderült, kb. 6 tulajdonosa van a házrésznek, mert örökségről van szó. Viszont a tulajdoni lapból az is lejött, hogy az eladó, látszólag 1/3 rész mindössze 1/10 tulajdonrészt képvisel csak az ingatlanból. Külön hab volt a tortán, hogy a másik 9/10 részen ráadásul hitelfelvétel miatt jelzálog bejegyzés is volt. Mikor az egyik tulajdonost felhívhattam telefonon, akkor kiderült, hogy állítólag egy betonba öntött használati megosztás volt a két rész között, ami a valós használati állapotokat tükrözte és az is rögzítve volt benne, hogy ez minden későbbi tulajdonosra érvényes. Azonban bennem komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ha esetleg a másik tulaj nem tudja fizetni a hitelt és bedől, akkor árverezés esetén mi lesz velem...szóval inkább nem mentem bele. Meglepő, hogy mégis el tudták adni így is később. Azóta kerülöm az ilyen zűrös helyzeteket.

andicserhalmi # 2025.02.14. 20:37

Szia!
A kialakult helyzet:tavaly nyár óta (vásárlás óta) egy hosszabbító lóg ki tőlük ,hogy tudjunk felújítani.A felújításnál maximálisan betartattunk mindnekivel minden létező illem szabályt(munka 08-16ig hétköznap,zajnál előre szólás,stb)és ebben nem is találtak kivetni valót) A vita elkerülése végett(ki mit fogyasztott) azóta én fizetem az Ő összes vill. számlájukat,így elkerülendő a vitát és viszonozva a szívességet(hozták a csekket,adtam a pénzt) Kompromisszum képtelenek,semmit sem írnak alá(gondolom ,mivel megszünne a "jólét"...) Akkor csak is a Bíróság maradna ,viszont utána a közös udvarban való "lét" már árnyaltabb :-( :-(

drbjozsef # 2025.02.14. 09:32

Hogyan lehet a lakások ilyen arányú tényleges eloszlása a tul. lapon mégis fele fele?
Így vetted meg.
Egyébként pedig az osztatlan közös eszmei hányadának semmi köze nincsen a természetben való birtokláshoz. Általában arányos, és ez is a logikus, de semmiképpen sem kötelező. Lehetne neked 1%-od is két lakással. Vagy 99%. Nem számít.

Mit tudok tenni?
Szerintem az áramszolgáltatónak sem számít a tulajdoni hányadok mértéke, ha egy vázrajz melléklettel, ügyvéd előtt készült, pontos és részletes használati megosztási szerződés születne a három lakásra és a közös használatú helyekre. (hiszen ebben lényegében rendelkeztek a külön lakások szolgáltatóitól is, kvázi "benne lesz" a tulajdonostársad beleegyezése ahhoz, amihez most kellene.)
Ezt megalkothatjátok közösen a másik tulajdonossal, közös megegyezéssel.
Ha ez nem sikerül, akkor pedig perben kérheted a szerződés létrehozását, ahol a megegyezés hiányában a bíróság hozza létre ezt a szerződést. Ezzel a szerződéssel szerintem már kell hogy tudj megegyezni a szolgáltatóval.
A szerződésnek közös megegyezés esetén is van költsége, a vázrajzhoz tanácsos földmérő (kivéve, ha korrekt terveitek, térképeitek vannak a területről), és az ügyvéd sem olcsó. Esetleg, ha neked fontosabb, vállalhatod a nagyobb részét, vagy akár az egészét ennek a költségnek. De érdemes felhívnod a figyelmét a tulajdonostársnak, hogy ha pereskedned kell, akkor annak sokkal nagyobb költsége lesz, és ha a te kereseteddel (ez esetben a megosztás módja, arányai) ért nagyobb részt egyet a bíróság, akkor ennek a költségnek a nagyobb - vagy akár a teljes - költsége őt fogja terhelni. Sokkal jobb, gyorsabb, és olcsóbb is megegyeznie veled.

istvantorok # 2025.02.14. 09:14
Üdvözlök Mindenkit! Vásároltam kettő db. Bp.-i osztatlan közös tulajdonban levő lakást!A telken 3 db. lakás van egy HRSZ.-en, plusz közös használatú részek (mosó konyha ,mellékhelység) A közművek ki voltak kötve (díjtartozások miatt(az ingatlanok kb. öt éve lakatlanok) (Mindkét általam megvásárolt lakásnak volt külön villany órája) A víz, csatorna, hulladék szállítás simán átíródott a nevemre ,jönnek a csekkek fizetem,minden OK. A gáz szolgáltató kért egy hivatalos szerelői átnézést, próba jegyzőkönyvet, melyek után hoztak új gáz órát ,jönnek a csekkek fizetem,minden OK. EONnal van küzdelem !!!A tul. lapon 1/
  • 1/2 tulajdoni hányad szerepel.
Én a két lakással fele, és az egy lakást birtoklók szintén fele arányban.(hogyan lehetséges ez és miért nem 2/3 az én részem,hiszen én két lakást birtoklok??? Az EON nem köt áramot, csak ha az egy lakást birtokló család is aláírja(EON szerint min. 51% tul. rész kell az ügyintézéshez!) Ők viszont nem írnak alá Ott tartok,hogy van két lakásom, de áram hiányában használhatatlan... Hogyan lehet a lakások ilyen arányú tényleges eloszlása a tul. lapon mégis fele fele? Mit tudok tenni? Válaszokat köszönöm!