victor!
A műszaki feltételeket nem jogszabályban fogod megtalálni, mert ott csak a szabványra van hivatkozás. Van sok, de talán neked az MSZ-447 kell. Ha ennek nem felel meg a vételezési helyed, nem köteles (sok esetben nem is teheti meg) rákötni.
a Villanyóra háza kinek a tulajdona ?
Ebben igaza is van.
drbjozsef
„Miért fáj neked egyébként, hogy a hensel szekrényt is leplombálják?”
Szerintem nem az fáj neki, hanem inkább ez:
„a szerelő szó nélkül visszarakta, leplombálta, majd szólt, hogy 40,000.- forintért kicseréli, ha veszek egy új burkolatot”
Szerintem ő meg van győződve róla, hogy ezt az áramszolgáltatónak kötelessége saját költségén és szerinte a szerelő csak le akarta húzni.
Igen,eléggé gumicsont jellege van a kérdésnek.
„Ha az enyém, akkor milyen jogon plombálják le.”
Monjuk példának : az autód a te tulajdonod, mégis csak műszaki vizsgával, kötelező biztosítással mehetsz ki a közutakra. Érted, tied, de a használata azért korlátozva, szabályozva van.
Miért fáj neked egyébként, hogy a hensel szekrényt is leplombálják? Akarsz benne fecskefészket építeni, vagy kenyeret sütni?
SolnesM
„A vill serelő tett egy ajánlatot, hogy korszerűbbre cserélné !.....Miért gerinctelen ? Csak egy kicsit nyomulós, élelmes.”
Vagy csak szimplán előrelátó, mert ha a szekrény még jobban tönkremegy és nem tudja plombával lezárni a következő óracsere alkalmával, akkor nem fogja tudni elvégezni a dolgát és a fogyasztó szolgáltatás, mérőóra nélkül marad addig, amíg a csere meg nem történik. Feltételezem az már nem 40 ezer lesz... :-O
„ Írtam az MVM-nek, aki átdobott az Elmű-höz.
onnan 2 hete nincs válasz.” Vic...
Majd talán 2 hónap után, de az is még semmit mondó. Az igazi kb. 1 év után... ha kitartó.
Viktor te sok mindent félre értesz !
Van egy működő elfogadott mérőd és hozzá a mérő szekrény. A vill serelő tett egy ajánlatot, hogy korszerűbbre cserélné ! Miért ? Mindenféle bővítés már csak a szolgáltató által elfgadott mérő szekrény esetén lehetséges. Az nem 40 eft lesz, hanem vagy 100 eft.
kell új szekréy, kell levezető árbóc + vezetékek. Az bizony min. 100 eft Miért gerinctelen ? Csak egy kicsit nyomulós, élelmes.
Szom. és MD polémiára. 10 eft nem csinál az asztalos mérő szekrényt lesz az min. 30 -35 eft, denem fogadják el. ma már műa. a menő- elfogadott.
Na most a Vízművek se cserél minden mérőt / nem órát / ingyen. Csak un. fő és ikervízmérő státuszút. Van még mellék vízmérő és van almérő.. A mellékvízmérő a társaházi lakásokban van. Szerencsére a korábbi 6 év helyett a cser már 8 év, de kb. 30 eft a csere amit a fogyasztó fizet.
És ha már jogi fórum. A plomba az az un. jogizár. Sokféle van.... műa. ólom stb.
A lényege . csak roncsolással lehet megbontani és számokkal azonosítható... a sok potyázó tolvaj ellen.
victor
„A vízművek szó nélkül cseréli az órát. A gázművek szintén”
Te szekrényről vitatkozol, nem óráról. Ha a vízműveknél és a gázműveknél cserélni kell az óra elhelyezését biztosító tárgyat, az ugyanúgy a te költséged lesz, mint a villanyóránál. És csak halkan megsúgom, az új építésű társasházakban máshol is le van plombázva a mérőszekrény, azt te nem nyithatod ki, pedig ott sem az áramszolgáltató fizette ki a szekrényt. Egyedül a kisautomata ablaka nyitható, hogy ha lekapcsolódik valami miatt, akkor ne az áramszolgáltatót kelljen mindig kihívnod.
„érdekes több százezer panelházban csak az óra van leplombálva, és mégis működik.”
Feltehetően a régi mérőhelyek kialakítása nem teszi lehetővé, hogy leplombálják a mérőszekrényt. Akkoriban más volt még a szabvány. De ha most kellene új mérőhelyet kialakítaniuk, akkor már ott is le lenne plombázva a szekrény is.
drbjozsef
„azt is előírhatják, hogy HOVA kell rakni az ingatlanon belül (meglévő hely esetén ritkán változtatnak)”
Az én volt lakhelyemen (osztatlan közös tulajdonú magánház volt) a kapun belül volt egy falba süllyesztett faszekrény, ahol két órahely volt kialakítva. Ebből már csak az egyik működött, mert a másikat nem fizetés miatt évekkel korábban leszerelték és elvitték. Aztán mikor újból üzembe állították - tudtommal egy óra-bővítéssel együtt, azaz már 3 mérővel - akkor legnagyobb meglepetésemre kicsit kintebb, de ismét az udvaron belül, a tűzfalra helyezték el a mérőórák szekrényét. Pedig mikor még ott laktam és én érdeklődtem utána, hogy mi a helyzet, akkor váltig azt állították, hogy azt az utcafrontra KELL kihelyezni az új vágási szekrényt, tökmindegy, hogy előtte hol volt a korábbi, már meglévő mérőóra.
Szóval állítólag az alapszabály, hogy egy magánház esetében pl. az utcafronton, a szolgáltató által bármikor hozzáférhető helyen kell elhelyezni, de úgy látszik, hogy ettől eltérhetnek.
Majordomus
„Egy asztalos 10.000 ft ellenében összeüt neked egy óraszekrényt.”
Én úgy tudom, hogy csakis szabványos vágási szekrényben helyezhetnek el már villanyórát, a faszekrény már nem ez a kategória.
Egy asztalos 10.000 ft ellenében összeüt neked egy óraszekrényt.
Plombázás ügyben ajánlott olvasmány
2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról (Vet.)
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról (Vet. Vhr.)
Köszönöm a válaszokat.
A válaszok alapján azt hiszem nem volt teljesen érthető a kérdésem.
A gázművek, vízművek magát az órát plombálják le.
Az ELMÜ leplombálja az órát és a házat is. (érdekes több százezer panelházban csak az óra van leplombálva, és mégis működik.
A kérdésem arra irányult, hogy az óra háza kinek a tulajdona.
Ha az enyém, akkor milyen jogon plombálják le.
Ha az Elmü-é, akkor miért engem akarnak kötelezni 40,000.- forintért a cserére.
Értettem a válaszokat, de engem az érdekelne, tudja-e ennek valaki a jogi hátterét.
Szó nélkül perre megyek az Elmü ellen, ha NINCS rá jogszabály.
Az, hogy az Elmű azt mondja, hogy: ennek így kell lennie, az számomra kevés. Ez csak a hatalommal való visszaélés.
Keresgettem erre vonatkozó bármilyen jogszabályt, törvényt, bármit, de semmit sem találtam.
Írtam az MVM-nek, aki átdobott az Elmű-höz.
onnan 2 hete nincs válasz.
Összegezve : ha valaki erre tudna jogszabályt és megmondaná hol lehet megtalálni, azt megköszönném.
Nem sok értelme lenne keresetlevelet beadni, ha rögtön megdől az ügy.
A mérő a szolgáltatóé, de a ház a fogyasztóé, ugyanúgy, ahogy a vízmérőakna is a frlhasználóé.
victor,
A ház a te tulajdonod, de vannak törvények, amelyek előírnak bizonyos feltételeket ahhoz, hogy az elektromos szolgáltató ténylegesen biztosítson neked áramot. Ilyen a villanyóraszekrény is, ami nem lehet egy fadoboz mint 1960-ban, hanem szabványos műanyag kell legyen, sőt, azt is előírhatják, hogy HOVA kell rakni az ingatlanon belül (meglévő hely esetén ritkán változtatnak).
Mondok példát : a villanyórától a házad falában futó vezetékek is a te tulajdonod természetesen, de ettől még nem rakhatsz be valami hajszálvékony aluminium szarokat, amelyeket a századfordulón csináltak. Előírás van rá, milyen kell legyen. Hogy a gázvezetékekről már ne is beszéljünk...
Üdv Mindenkinek
Lecserélték nálam a villanyórát. A ház már kopottas, megette az idő, de a szerelő szó nélkül visszarakta, leplombálta, majd szólt, hogy 40,000.- forintért kicseréli, ha veszek egy új burkolatot. Nem az emberi gerinctelenség jelenleg a kérdés, hanem az, hogy :
Kinek a tulajdona a villanyóra szekrény ?
Ha az enyém, akkor miért plombálja le az Elmű - MVM ?
Ha az Elmű - MVM tulajdona, akkor miért kell nekem újat vennem és fizetni a cseréjét ?
A vízművek szó nélkül cseréli az órát
A gázművek szintén
Mind2 cég, csak az órát plombálja le, nem pedig a házat.
köszönet mindenkinek aki hozzászól
Victor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02