Family Frost

NGabi # 2007.11.20. 13:47

Nem vagyok jogász, de érdekel egy kérdés.
Törvényileg megengedett-e a Family Frost autók által kiadott hang? A dudálást csak indokolt esetben engedélyezi a KRESZ, ha jól emlékszem, akkor a Family Frostnak hogyan van joga arra, hogy rendszeresen belehasítson a csendbe?

Ha tud erről valaki valamit, várom a véleményt... előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2007.11.20. 14:12

Nincs joga. Emiatt már emberölés is történt. (Valaki kérte a gkv-t, hogy ne dudáljon. Az meg csak dudált.Elszakadt a cérna és megtörtént a baj.)

monalisa1 # 2007.11.20. 14:30

Az is csak egy vállalkozás, szeretne megélni a forgalmi jutalékból, és ezért a hangoskodása...

Pjotr # 2007.11.21. 08:11

Ne haragudj monalisa de ez nem az a fórum ahol elnézik a megélhetési büntetést meg a többit...
Jogilag kell megindokolni...

Pjotr # 2007.11.21. 08:13

:)) büntetést = bűnözés....
Végül is a family frost is a megélhetése miatt követ el szb. sértést, semmivel nem különb attól aki nem céges formában teszi ezt...

Kriszke # 2007.11.21. 08:44

Ez már nekem is szemet szúrt, ugyanis én egy olyan használt autót vettem egyszer, ami valami céges, valószzínű ügyeletes orvosi vagy hasonló autó volt, és arra az idióták szó szerint rá hegesztették a szirénát (a hangszórót), és ugyan hangot nem tudott kiadni, mert a belső egység nem volt az autóban, de akkor is köteleztek arra, hogy márpedig azt le kell szedni az autóról. De nem értettema lényegét, hogy miért kellene, hiszen nem ad ki hangot, és ilyen szabály nincs sztem, hogy egy darab vas ne lehetne az autó tetején, na és ekkor példálóztam a Familyvel én is, hogy az még hangot is ad ki és azon is ott van a nagy tölcsér-hangszóró, és a rendőrséget is felhívtam, ahol tájékoztattak, hogy az más, mert nekik állítólag egyedileg engedélyezve van ... Mert ha váltakozó hangot ad ki, akkor elvileg máris szirénának minősül, de erre kaptam ezt a választ, hogy ez alapvetően igaz, de a Familynek kimondottan ez a hang engedélyezve van.
Na hát ennyit tudok én személyes tapasztalatként, és engem nem túlságosan zavar, hogy éppen hol zenélget meg hol nem ..., engem csak az bosszant, hogy az én kis hülye kütyüm miért szúrja a szemüket, ami meg hangot se ad ki. Aztán el is adtam szépen az autót, mivel képtelenség volt azt nyom nélkül eltávolítani.
De most őszintén, mondja már meg nekem valaki, kit miért zavar az a kis zenélő akármi néha az utcában? Ez megint ilyen magyar módra való kössünk bele a másikba ahol csak lehet (pedig semmi közöm a familyhez.. még csak nem is vettem tőlük soha semmit, de lényeg, hogy sztem ez is csak itt probléma, nem hiszem, hogy ez más országban bárkinek is eszébe jutna, hogy a nyugalmát zavarja, mert mégsem éjfélkor zenél ott az ablaka alatt senkinek sem).
Valaki meg tudja indokolni, miért zavarja ez?
Kriszke

NGabi # 2007.11.21. 10:34

Szia Kriszke,

ismerősömet azért zavarja, mert csendigénye miatt lakik kertvárosi környezetben, ugyanis olyan munkát végez otthon, amihez csend=nyugalom kell - mondjuk úgy, hogy zenét szerez.
Az ehhez azért valamennyire szükséges elmélyültségbe hasít bele a family frost, és mivel így is éppen elég külső zaj van, ami ellen semmit nem lehet tenni, csak negligálni, ezért jó lenne legalább azt megszüntetni, ami nem az élet természetes velejárója.
Ezen kívül számos olyan dolgot lehet otthon csinálni, amiben nagyon rosszul esik, ha valami nagyon is földhözragadt hang kiszakít abból a hangulatból.

Kriszke # 2007.11.21. 10:41

Fene tudja, jó ne mélyüljünk bele egy ilyen semmiségbe, de én olyanhelyen lakom, hogy 10 percenként szirénáznak az ablakom előtt a mentők, de hát mégse jutott még eszembe soha, hogy ez ellen tenni kellene valamit.
Másrészt tudod, ez olyan eset, hogy ha valaki valóban hulla fáradt,a kkro aztán mehet mellette a diszkózene full hangerőn, akkor is olyan jót fog aludni, mint a huzat, szóval ha valaki zseni a zeneszerzésben, akkor az a dolog, hogy egy nap egyszer ott bezenél neki az ablakon ez az autó, nem igazán érthető számomra, hogy miképpen tudja egyáltalán megzavarni. De mindegy, szerintem az egész ügynek nincs akkora jelentősége, hogy egyáltalán foglalkozni kelljen vele, és ezért furcsálom nagyon, hogy van akit ez zavar. Tudod engem hány dolog zavar?? És? Ez van, közösségben élünk, sok mindenki hülyeségét is el kell viselni.
Kriszke

Kriszke # 2007.11.21. 10:45

Egyébiránt félre ne érts, én elfogadom a te indokodat, mindenkinek lehet egyedi igénye vagy vágya, de hát ennyi erővel akkor ha arra téved a mentő szirénázva napi 5x ahol az ismerősöd lakik, akkor azt is fel kéne jelenteni, hiszen az is megzavarja őt a zeneszerzésben.
Nincs igazam? De mondom, nem kötözködniakarok, csak nekem furcsa ez a hozzáállás.
Kriszke

nektar # 2007.11.21. 11:45

Minket is "zavar" a Family Frost szirénája, ugyanis a párom sokat éjszakázik, és nappal alszik. A Familys autó pedig kivétel nélkül mindig az ablakunk alatt áll meg,(vasárnap pontban 12-kor) és jó hangosan zenél. És ha nem ez, akkor a "Boci boci tarka" szól, házi tejet árulnak autóból. És ráadásként éjszakánként egy rendőrautó kürtjét is élvezhetjükk, akik a szomszédokhoz járnak, és kivétel nélkül csikorgó kerekekkel állnak meg, és nyomják a kürtöt. Ez van.

Jeromos # 2007.11.21. 12:16

Kriszke!
Azért erős túlzás a Family Frost szirénáját a mentőjével összehasonlitani. Vannak zajok, amiket valóban el kell viselni /ilyen az, ha életek múlnak rajta/, de messze áll ettől egy fagylaltárus anyagi bevételének gyarapitása. Én megértem, hogy ő is a munkáját végzi, de igenis tegye azt úgy, hogy azzal mások csend iránti igényét nem zavarja meg.

lalika # 2007.11.24. 10:37

Kedves "Hozzászólók"!

Gondoltatok már arra, hogy ennyi erővel akár szólni is lehet annak a fiatalembernek, hogy halkítsa le, vagy a környéken (utcában) ne is kapcsolja be a hangjelző berendezését?
Szerintem ezzel kéne kezdeni ha valakit zavar, nem pedig egyből azt nézni, hogy milyen módon kéne az üzletét tönkretenni.
Egyébként nem védem őket, de Ők csak egyszer járnak hetente. Csakúgy mint az Algida. A fagyis nyáron (nyitott ablakok) naponta, a szódás három naponta, a tejes is vagy kétszer jön egy héten.
Most meg a zárt ablaknál szinte figyelnem is kell őket, mert szinte alig hallani, pedig előttünk szokak megállni.
Természetesen amennyiben ezek után sem szünteti meg a zavaró tevékenységet, úgy az illetékes jegyzőnél lehet bejelentést tenni, akinek ezek után kötelessége eljárnia vele szemben. (Pl. helyi csendrendelet megalkotása, illetve betartatása)
De először tényleg az emberi szó......

Kriszke # 2007.11.25. 08:29

Na igen, először is miért nem beszéltek vele?
De én már kifejtettem két oldalról is megtámogatott véleményemet:

• információim szerint nekik erre külön engedély van, mert a váltakozó hangmagasságot adó berendezés szirénának minősülne, de speckó ezt a hangot ők, külön engedélyezési eljárás útján, használhatják
  • a másik meg az, hogy ilyen is csak egy magyar embernek jut eszébe. mondtam már, nekem miért nem merült fel még soha az életben ilyen ne haragudjatok, de ökörség, ami amúgy nagyon jellemző, hogy megiot ilyen hülyeségekkel kell foglalkozni. hiába, sajnos sok az unatkozó ember otthon, na meg a rosszindulatú is, cessze meg hát az a szerencsétlen fagyiskocsi hadd zenélgessen ott naponta pár percet, nem értem én komolyan ki a jó istent tud ez zavarni

Ismétlem, semmi közöm a Familyhez, csak éppen idegesít nagyon amikor ilyen állatságokkal tudnak emberek előjönni már unalmukban, és a fő cél a másik cseszegetése. Hihetetlen. De jelentse csak fel,de vigyázz, mert aztán nehogy téged is esetleg egyszer valaki feljelentsen mert indokolatlanul használtad a dudát, és szintén kifogsz valami buzgómócsing, unatkozó hülyét!

Kriszke

Kriszke # 2007.11.25. 08:31

Na de Lalika, szerinetm azt bekapcsolja és annyi, nem hiszem, hogy lehetne a hangerején változtatni de ezt nem tudom pontosan. Ellenben ha meg nem kapcsolja be, akkor minek is megy be az utcába? Hátha alaki éppen kinéz az ablakon?
Ne legyünk már ennyire hülyék!

lalika # 2007.11.25. 09:58

Kedves Kriszke!

Miért is vagyunk hülyék??
Mert nem lehet esetleg telefonon értesíteni a törzsvevőket az érkezésről?
Vagy mert nem lehet egy egyszerű pótméterrel lehalkítani a zenélőkéjüket?
Na mindegy, ez nem esett jól.
Én is a "tyúkperek" ellen szólok mint Te, csak javasoltam egy-két megoldást ellenben veled, aki azt állítja, hogy csak tűrjük.
Na, de hogy mennyire nem is érdekel a téma, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy nem várok választ, főleg miután lehülyéztél minket......

Kriszke # 2007.11.25. 10:42

Jól van na, én azt a "hülyét" nem olyan hangsúllyal gondoltam, csak én atól megyek a falnak mindig, hog ytényleg az ilyen tyúkperes dolgokkal van mindenki elfoglalva, ezt nagyon jól megfogalmaztad, és ez idegesít baromira, na mindegy, hagyjuk.
De a telefonos értesítést te sem gondolhatod komolyan ... És megoldást meg valóban nem javasolok, mivel nem látom hogy mire is kéne itt megoldás, hiszen nincs probléma, csak vannak emberek akik persze a semmiből is képesek problémát kreálni.
Kriszke

Pjotr # 2007.11.27. 07:13

Kriszke én laktam olyan helyen panelban, ahol amikor bejött az autó a házak közé és ott nekiállt zenélni, nagyon hangos volt és zavaró én is gondolokoztam, hogy lemegyek és csinálok vele valamit.
Ez nem arról szól, hogy tyúkper-e vagy nem, hanem arról, hogy egy cégnek a saját gazdasági érdekében van-e joga zavarni mások nyugalmát vagy egyáltalán van-e joga hangjelzést használni.
Ha mindenkinek megengedünk mindent, akkor mi lesz belőle?
Rossz példával, engem pl. nem zavar, hogy ha téged kirabolnak, akkor most engedjük meg azt is, mert nekem mindegy?

monalisa1 # 2007.11.27. 10:10

Hetente kétszer ha végig megy egy utcán, és esetenként max 2-3 perc a zajongása - szerintem kibírható.

Ezzel szemben a r.kat.templomok már reggel 5-kor hosszassan harangoznak, és napközben többször is még, akár hétköznap van akár heti pihenőnap. És képtelenség a plébános atyát meggyőzni, hogy a gépharang elég lenne 1-2 kondulásnyit is...

Kriszke # 2007.11.27. 11:33

Pjotr, hát a példád tényleg nagyon rossz, ugyanis engem még Familys autó nem rabolt ki (más már igen). Na de a hülyeséget félretéve, nekem az nem megy bele az agyamba, hogy kit miért zavar az, ha zenélget az a szerencsétlen autó a házak között? Hihetetlen hozzáállásunk van sokszor, komolyan, állítom, hogy ez sehol máshol nem merülne fel problémaként, csakis a magyar ember agyában. Párizsban (ez csak egy példa, mert sok más helyen is nyilván) egy egész szórakozónegyed, tele iszonyú hangos discókkal, van olyan helyen, ahol felette meg "panelek", azaz rengeteg ember lakik azon a téren, és érdekes, hogy ott miért nem jut eszébe senkinek az, hogy őt márpedig zavarja az egész éjjel hangosan üvöltő zene? Úgyhogy én továbbra se értem, ne haragudjatok. Eszembe nem jutna kiakadni azon, ha alattam szórakozóhely nyílna, aztán közben meg hallom milyen botrányokat okoz ez máshol, meg aláírásgyűjtések meg tudom is én mi még, a végén már szerintem ők maguk se tudják ki miért és ki ellen vagy mellett gyűjti, a lényeg, hogy menjena cirkusz, és hogy hurrá, keresztbe lehet tenni valakinek. Tehát ennyit arról, hogy kit mi miért zavar (a semmiért, csak végre egy lehetőség a piszkálódásra ...).

Monalisának pedig igaza van, akkor tessék a plébános úrral is megbeszélni, hogy ne harangozzon, de legközelebb a szomszédnak is át fogok ordibálni, ha füvet nyír, hogy halkítsa le azt a gépet, mert bíz ám én feljelentem, és különben is az a fű jó úgy hosszan is.
Borzalmasak vagytok komolyan mondom, tiszta óvoda.

Aztán hogy "van-e joga mások nyugalmát zavarni"? Ez most olyan kérdés, hogy "van-e jogom elmenni vásárolni". Jelentősége mindenesetre hasonló. Hurrá, ismét egy fantasztikus megközelítés, kifejtettem, hogy már akinek zavarja ez a nyugalmát, mert ne haragudj, szerintem aki fáradt, az olyan jót alszik akkor is ha két órán keresztül ott zenél az a kocsi, mint a huzat.

De jogi útra terelve: lent már leírtam, hogy én már egy bizonyos oknál fogva megérdeklődtem a dolgot, és ez nekik hivatalosan engedélyezett (!!!), ugyanis ha nem lenne az, akkor szabsértést valósítanának meg folyamatosan, mivel a hangjuk szirénának minősül (lásd a vonatkozó jogszabály megfogalmazását, mely szerint, elég, ha váltakozó hangmagasságú az a bizonyos hang amit kiad és máris sziréna) (12/2007. (III.13.) IRM r.).
Úgyhogy itt nem megengedésről vagy valami eltűréséről van szó, de hát te tudod, ha neked jól esik, hogy iylen hülyeségekkel foglalkozol, akkor intézkedj! De mondtam, a mentőkről, tűzoltókról is szereltesd le a szirénákat, mert baromi hangosan tudnak ám szólni amikor elmennek melletted, aztán még tán alkalmas a nyugalom megzavarására is!
Kriszke

Pjotr # 2007.11.27. 14:56

Teljesen félreérted és egyáltalán nem a hozzálásról van szó, a mentős példa meg egyszerűen hülyeség...
Arról van szó, hogy az alapkérdés az, hogy egy üzleti vállakozásnak van-e joga ezt csinálni vagy nincs.
Sajnálom, hogy számodra fontosabb az üzleti vállakozás megélhetése mint a magánember alapvető jogai.
Gyanítom, hogy még soha nem voltál/laktál olyan lakásban ahol alatta szórakozóhely volt.
Nem véletlenül háborognak az emberek ilyen helyen és egyáltalán nem irigységből.
Képzeld el, hogy nem tudsz nyitott ablaknál aludni, tv-t nézni, sőt csukottnál sem, mert szól a zene, részeg fiatalom ordibálnak.
Szóval egy picit el kéne gondolkoznod, mert úgy nézem burokban élsz és még nem volt ilyen problémád.
A harangozás is nagyon zavaró még ha nem hiszed, több vendégünk is panaszkodott és legközelebbre másik szállodát kért mert a szállóval szemben lévő harang olyan hangos, hogy nem tudnak tőle aludni.
Ezek valós problémák.
Kérdés, hogy kinek erőssebb a joga az üzleté vagy a magánemberé.
Szóval egyáltalán nem irigységről és keresztebtételről van szó mégha nem is tudod elképzelni....

Jeromos # 2007.11.28. 12:27

Én is jelentkeztem már ki szállodából idő előtt, mert hajnaltól késő estig a percekig tartó harangozást hallgattam, a szobaablaktól kb 50 méterre. Akkor én is elgondolkoztam azon, hogy nem lehetne-e hatóságilag szabályozni, hogy pld reggel 8 előtt és este 8 után már ne szóljon, és közben sem olyan hosszú ideig.Főleg hétvégén. Ezzel biztosan nem sérülne egyetlen hivő ember lelke sem, viszont több száz, vagy akár ezer nyugalmát bitositaná. Nem beszélve arról, hogy mennyivel értéktelenit el a harang egy közelében fekvő ingatlant.

Kriszke!
Ne hidd, hogy azért, mert te jó alvó vagy, azért már mindenki az. Vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy álmosak is felébrednek akár a legkisebb zajra is. Attól még nem kell őket kitaszitani a jogaival élni akarók közösségéből, viszont mindenkinek úgy kell élnie ill. vállalkozását működtetnie, hogy azzal másoknak a legkevesebb kellemetlenséget okozza.
Egyébként el tudom képzelni, mennyi kenőpénzbe kerül egy ilyen engedény megszerzése.

Zebulon78 # 2007.11.28. 12:43

A mentős példa bármennyire ökörség, nagyon is életszerű. Dolgoztam a Markó u-i mentőállomáson, és a közelben lakók kifogásolták a szirénázást, több esetben be is jelentették az Önkormányzatnak.

Kriszke # 2007.11.28. 20:23

Sirály, na látjátok, van azért olyan idióta, aki a mentő szirénázás miatt is bejelentést tesz. Hát most kívánjam neki azt, hogy egyszer érte szirénázzon a rohamkocsi? Nem vagyok rosszindulatú, úgyhogy nem kívánom.

Amúgy rosszul hiszel sok mindent, ugyanis képzeld el általánosságban nagyon rossz alvó vagyok, de ha kellően fáradt vagyok akkor viszont alszom, felőlem aztán düböröghet mellettem a zene is akár. Úgyhogy a rossz alvóknak mondom, egy kis esti sportolás segít ám sokat!
És abban sincs igazad, hogy csak úgy beszélek tapasztalat nélkül, mivel pontosan szórakozóhely mellett vagyis felett lakom, és ment nálunk is az aláírás-gyűjtés, na még engem nézett a T. lakóközösség hülyének, amiért aláírtam. Persze azóta se zavart soha, képzeljétek még nyáron se nyitott ablaknál se, pedig azért bejön a zene.
Továbbra is állítom, hogy hozzáállás kérdése, és itt nem arról van szó, hogy joga van-e valakinek valamihez .. Mégis mihez kellene? Hiszen nem követ el semmit!
Na a kenőpénzekről pedig Magyarországon kár beszélni, mert anélkül létezni se lehet lassan, úgyhogy ezen nemhogy felháborodni nem szabad, haneme gyenesen természetes, ha nem kaarsz magadnak gondokat.

Ez a mentőszirénázás jól kiverte a biztosítékot nálam most. na hát mondom én, le kell szerelni mindet, nem kell az a mentőre!!! Még ráadásul drága is, úgyhogy sokat takarítanának meg a mentők sziréna nélkül!!
Kriszke

Jeromos # 2007.11.29. 12:41

Kriszke, inkább te hiszed rosszul! Kösz a tanácsot, de én hetente 4-5-ször sportolok és amúgy teljesen rendben vagyok magammal. Viszont amióta a lányom megszületett és ezért éjszaka minden apró neszre felkeltem, azóta /14 éve/ ez megmaradt. Nyilván nem vagyok egyedül a problémával. Ki ezért – ki azért alszik éberebben. Ezért tudom megérteni azt, akit zavar a Family Frost-os „előadás“. És ezért nem tudom azt, aki ezt nem látja be.

Egyjogász # 2007.11.29. 13:35

A joggyakorlat szerint ipari, kereskedelmi tevékenységet csak a települési környezetet, a lakossági életfeltételeket károsan nem befolyásoló módon, mások birtoklásának a zavarása nélkül lehet folytatni.

A Family Frost kereskedelmi tevékenységet folytat, de szerintem azt, hogy hetente egyszer 5 percig zenélnek egy helyen, nincs az a bíróság, amely a birtoklás zavarásának minősítené. Emlékszem régen a krumlit, a jeget, stb. is úgy árulták teherautóról, hogy bejött a házba egy jótorkú ember, és vagy 2 percig iszonyatos hangerővel üvöltötte, hogy "Itt a jeges", stb. (Az is igaz, hogy egyszer a harmadikról ráöntöttek egy vödör vizet, de ezzel csak azt érték el, hogy még további öt percig üvöltött, de ekkor már az akciózó lakó felmenőit emlegetve...)

Szerintem a mentőt, a harangokat, stb. nem kellene összekeverni a kereskedelmi tevékenység miatti zajkeltéssel, nagyon kevés olyan hely van, ahol a házak előbb épültek mint a templom, akit zavar, nem kell templom mellé menni lakni. (Ha jól emlékszem egyébként van egy olyan elmélet, hogy az 1954-es VB döntőt is azért vesztettük el, mert az Aranycsapat szállodájának a szomszédságában egy templom volt, és nem tudtak éjszaka a harangozástól aludni.)