Megyeszékhelyeken időszakonként vándorcirkuszok járnak, és a "nívós" előadásokra invitálva a t. nagyérdeműt, az önreklámozó várost járó teherautó hangszórójának bömbölése se utolsó - a szerencsétlen medve meg ki van kötve a platóra látványosságként.
Family Frost
- 1
- 2
Errefele nyaranta fagyis autó jön még, de halkabb, és kellemesebb-hosszabb dallamot játszik. Ugyanis az folyamat zenél.
Én egy Bp. melletti kisvárosban élek, de engem is nagyon zavar nyaranta a FF autója. DE CSAK A FF-É! Jár erre Algida, szódás, gázpalackos, kutyaeledeles, de a family Frost hangereje nagyságrendekkel nagyobb!! Nem tudom, hogy miért nem lehet meghatározni az ilyen cégeknél a maximális hangerőt?!? Egyedül az FF autója az, amit a város másik végéből is meg lehet hallani! Ha az utcánkba ér, határozottan fáj a dobhártyám attól, ahogyan üvölt a zene!
Vállalkozásba adás...
Bizonyára van egy havi dijösszeget, melyet akár tél van akár nyár, a vállalkozó köteles befizetni a cégnek - amiből a cég köszöni szépen jó megél. Azt hogy a vállalkozó miként él meg a vélelmezhetően nem túl nagy forgalma utáni jutalékból tőle ill. tőlük kellene megkérdezni.
Azon már elgondolkodott valaki, hogy a Family Frost miből tartja fenn magát??
Elképzelni se tudom, hogyan lehet egy teljes hűtőkocsi flottát, üzemanyakot, söfőröket finanszírozni abból, hogy egy nap elad 5 kg mirelit zöldborsót, nyáron meg még két pálcikás fagyit a vezető.
hozzászólás törölve
Alapjában egyetértek, azonban adott esetben akár az is elég lehet ha valaki időnként sétál egy jó nagyot az erdőben - néhány óra alatt is már sok gőz kimegy ilyenkor a fejekből. És onnantó csak könnyebb egy időre ismét elviselni a sokadalmat, a mindennapok zaját stb.
Én is azt mondom, ahol a népsűrűség nagy, ott ezek a zajok az élet velejárói. Akármennyire próbálunk tekintettel lenni a másikra, sajnos nem tudunk olyan dolgot tenni, ami ne bökné valakinek a csőrét. Én már megszoktam 30 év alatt, hogy a villamosok miatt nyakamba esik egy négyzetméternyi vakolat (szó szerint - 3 napja ez történt) megszoktam a részeg szomszéd üvöltését, a gyakori éjszakai tüzijátékot, a sziget fesztivál egy hétig tartó dübörgését, a rézbőrüek ordibálását az utcán, a forgalom zsongását, a körülöttünk zajló házépítkezések folyamatos üzemét, az autóriasztók éjszakai visítását, stb. Néha én is kész vagyok, olyankor fogom magam, és leutazom egy távoli kis faluba rokonokhoz, ahol még térerő sincs a telefonon. Pár nap regenerálódás után egy kicsit minden elviselhetőbb. Ha ez nem segít akkor olyan helyre kell költözni, ami garantáltan mentes minden civilizációtól. Pl; afrikai szavanna
Nálunk meg éjszakánként a szomszéd kutyája tutol - jó hangosan. Télen-nyáron kivétel nélkül. Ha bezárja akkor is, hanem akkor is. Nálunk is voltak akik bejelentést tettek emiatt, veszekedtek vele- eredmény semmi. Neki joga van kutyát tartani, nekik meg joguk van a csendhez. Family Frost erre is jár, meg a dinnyés, tyúkot vegyenk stb autó is. Sőt vasat veszek taliga is. Sőt a mentő és tűzoltó állomások is itt vannak 200mre. De "nemaludtam" én már, közterület és szomszéd fűnyírás, favágás, szomszéd házibuli, hétvégi erretévedt diszkós fiatalok részeg ordításától, éjszakai gyereküvöltéstől ( nem az enyém), lakásfelújítással járó zajoktól, családi perpatvartól.......és még sorolhatnám. Laktam panelban, laktam családi házban. Mindenhol volt valami ami megzavarta a csendet - éjszaka is és nappal is.
Mér kell mindig azt keresni hogy mikor, hol, miért lehet a másikba belkötni?
A Family frost mindenhol utolér... az én lányom az ebéd utáni alvásból ébredt erre, és mindig sírva. 2éves a lányom. Falura jöttünk lakni, ide is jár, de szerencsére más időpontban.
ez legyen a legnagyobb bajotok....irigyellek a problémáitok miatt...
Ez a fórum téma nevetséges :-D
Csak beleolvastam ebbe a fórumba:
Budapest egyik családi házas részén lakom, a Family Frostos autó pedig pénteken 14-15 óra között jött. Na ez éppen elég volt arra, hogy a két kicsi gyerekem sírva felriadjon a délutáni alvásból.
Na persze, az autó csak 10 percig dudál míg végigmegy az utcába és megáll 3 helyen (és persze nem vesz senki semmit, mivel üzlet, piac stb 200 m-re tőlünk)- de nekem éppen elég volt, hogy péntekenként nem volt egy perc pihenőm se és estig két fáradt, nyűgös gyerekkel telt az egész délutánom.
Anno én is felhívtam az ökormányzatot, a FF minimális területhasználati díjat fizet nekik, ezért engedik azt az idegesítő dallamkürtöt.
Megoldás:
- a gyerekek felnőnek és lassan nem kell délutánonként aludniuk
- néha, mikor meghallottam, hogy közeledik, a vezetőhöz odamentem és megkértem xy. szám előtt ne álljon meg és ne dudáljon, mert alszanak a gyerekeim.
Általában megértőek voltak.
Vagy éppen nyereséggel is járhat, ha már itt tartunk. Miért lenne egyértelműen egy negatív dolog, ha szórakozóhely van a közelben? Amúgy nem az zavar, hogy más véleményen van mint én, hanem látod szóba erült, hogy bejelentették a mentőt is már a markó u-i szuirénázások miatt, de ott kénytelen, mert egyirányú az utca, és kapásból, ha indul, szembeforgalomból kell kivergődnie az általában igen forgalmas körútra, na próbálja ezt megtenni sziréna nélkül. Lennének ott olyan balesetek sorozatosan, hogy aztán meg akkor az lenne a probléma.
Tehát ami zavar: nem a más vélemény, hanem ez a tipikus magyar, rosszindulatú hozzáállás, jó példa volt erre a "krumplt vegyenek" vagy "dinnyét" kiabálása hosszú perceken keresztül, na látod az engem sokkal jobban zavar!
Kriszke
Kriszke attól, hogy téged nem zavara family frost meg a szórakozó hely lármája még nem biztos, hogy akit zavar az hülye.
Nem mindenki agyával van probléma aki más vélemyénen van veled.
De pl. egy szórakozóhely nyitása komoly anyagi veszteséggel is járhat a házban lakóknak, a felette lakók lakása kevesebbet ér, kiadni is nehéz.
Jeromos!
Mióta jár a szegény Familys autó éjszaka??????? Mert úgy vettem ki abból amit írtál, hogy te éberebben alszol a lányod miatt, na de nyilván ez nem nappalra vonatkozik.
Egyjogásznak igaza van, nem kéne a mentőszirénát összehasonlítani ezzel, de tőlem csak egy reakció volt, mivel valaki már bveyírta korábban, hogy az önkormányzatnál panaszt tettek többen is már a Markó u-i mentőállomás környékén történő szirénázások miatt. Úgyhogy a hülyeség nem tőlem indult.
Amúgy maximálisan igazad van, nem hiszem, hogy bármely bíróság, azt a 30 sec időtartamig tartó zenélést zavarónak, netán kimondottan a birtoklás zavarásának minősítené.
Vicc ez az egész téma úgy ahogy van, de sztem a legnagyobb baj azzal van, akinek kipattant ez a kérdés az agyából, mint probléma.
A joggyakorlat szerint ipari, kereskedelmi tevékenységet csak a települési környezetet, a lakossági életfeltételeket károsan nem befolyásoló módon, mások birtoklásának a zavarása nélkül lehet folytatni.
A Family Frost kereskedelmi tevékenységet folytat, de szerintem azt, hogy hetente egyszer 5 percig zenélnek egy helyen, nincs az a bíróság, amely a birtoklás zavarásának minősítené. Emlékszem régen a krumlit, a jeget, stb. is úgy árulták teherautóról, hogy bejött a házba egy jótorkú ember, és vagy 2 percig iszonyatos hangerővel üvöltötte, hogy "Itt a jeges", stb. (Az is igaz, hogy egyszer a harmadikról ráöntöttek egy vödör vizet, de ezzel csak azt érték el, hogy még további öt percig üvöltött, de ekkor már az akciózó lakó felmenőit emlegetve...)
Szerintem a mentőt, a harangokat, stb. nem kellene összekeverni a kereskedelmi tevékenység miatti zajkeltéssel, nagyon kevés olyan hely van, ahol a házak előbb épültek mint a templom, akit zavar, nem kell templom mellé menni lakni. (Ha jól emlékszem egyébként van egy olyan elmélet, hogy az 1954-es VB döntőt is azért vesztettük el, mert az Aranycsapat szállodájának a szomszédságában egy templom volt, és nem tudtak éjszaka a harangozástól aludni.)
Kriszke, inkább te hiszed rosszul! Kösz a tanácsot, de én hetente 4-5-ször sportolok és amúgy teljesen rendben vagyok magammal. Viszont amióta a lányom megszületett és ezért éjszaka minden apró neszre felkeltem, azóta /14 éve/ ez megmaradt. Nyilván nem vagyok egyedül a problémával. Ki ezért – ki azért alszik éberebben. Ezért tudom megérteni azt, akit zavar a Family Frost-os „előadás“. És ezért nem tudom azt, aki ezt nem látja be.
Sirály, na látjátok, van azért olyan idióta, aki a mentő szirénázás miatt is bejelentést tesz. Hát most kívánjam neki azt, hogy egyszer érte szirénázzon a rohamkocsi? Nem vagyok rosszindulatú, úgyhogy nem kívánom.
Amúgy rosszul hiszel sok mindent, ugyanis képzeld el általánosságban nagyon rossz alvó vagyok, de ha kellően fáradt vagyok akkor viszont alszom, felőlem aztán düböröghet mellettem a zene is akár. Úgyhogy a rossz alvóknak mondom, egy kis esti sportolás segít ám sokat!
És abban sincs igazad, hogy csak úgy beszélek tapasztalat nélkül, mivel pontosan szórakozóhely mellett vagyis felett lakom, és ment nálunk is az aláírás-gyűjtés, na még engem nézett a T. lakóközösség hülyének, amiért aláírtam. Persze azóta se zavart soha, képzeljétek még nyáron se nyitott ablaknál se, pedig azért bejön a zene.
Továbbra is állítom, hogy hozzáállás kérdése, és itt nem arról van szó, hogy joga van-e valakinek valamihez .. Mégis mihez kellene? Hiszen nem követ el semmit!
Na a kenőpénzekről pedig Magyarországon kár beszélni, mert anélkül létezni se lehet lassan, úgyhogy ezen nemhogy felháborodni nem szabad, haneme gyenesen természetes, ha nem kaarsz magadnak gondokat.
Ez a mentőszirénázás jól kiverte a biztosítékot nálam most. na hát mondom én, le kell szerelni mindet, nem kell az a mentőre!!! Még ráadásul drága is, úgyhogy sokat takarítanának meg a mentők sziréna nélkül!!
Kriszke
A mentős példa bármennyire ökörség, nagyon is életszerű. Dolgoztam a Markó u-i mentőállomáson, és a közelben lakók kifogásolták a szirénázást, több esetben be is jelentették az Önkormányzatnak.
Én is jelentkeztem már ki szállodából idő előtt, mert hajnaltól késő estig a percekig tartó harangozást hallgattam, a szobaablaktól kb 50 méterre. Akkor én is elgondolkoztam azon, hogy nem lehetne-e hatóságilag szabályozni, hogy pld reggel 8 előtt és este 8 után már ne szóljon, és közben sem olyan hosszú ideig.Főleg hétvégén. Ezzel biztosan nem sérülne egyetlen hivő ember lelke sem, viszont több száz, vagy akár ezer nyugalmát bitositaná. Nem beszélve arról, hogy mennyivel értéktelenit el a harang egy közelében fekvő ingatlant.
Kriszke!
Ne hidd, hogy azért, mert te jó alvó vagy, azért már mindenki az. Vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy álmosak is felébrednek akár a legkisebb zajra is. Attól még nem kell őket kitaszitani a jogaival élni akarók közösségéből, viszont mindenkinek úgy kell élnie ill. vállalkozását működtetnie, hogy azzal másoknak a legkevesebb kellemetlenséget okozza.
Egyébként el tudom képzelni, mennyi kenőpénzbe kerül egy ilyen engedény megszerzése.
Teljesen félreérted és egyáltalán nem a hozzálásról van szó, a mentős példa meg egyszerűen hülyeség...
Arról van szó, hogy az alapkérdés az, hogy egy üzleti vállakozásnak van-e joga ezt csinálni vagy nincs.
Sajnálom, hogy számodra fontosabb az üzleti vállakozás megélhetése mint a magánember alapvető jogai.
Gyanítom, hogy még soha nem voltál/laktál olyan lakásban ahol alatta szórakozóhely volt.
Nem véletlenül háborognak az emberek ilyen helyen és egyáltalán nem irigységből.
Képzeld el, hogy nem tudsz nyitott ablaknál aludni, tv-t nézni, sőt csukottnál sem, mert szól a zene, részeg fiatalom ordibálnak.
Szóval egy picit el kéne gondolkoznod, mert úgy nézem burokban élsz és még nem volt ilyen problémád.
A harangozás is nagyon zavaró még ha nem hiszed, több vendégünk is panaszkodott és legközelebbre másik szállodát kért mert a szállóval szemben lévő harang olyan hangos, hogy nem tudnak tőle aludni.
Ezek valós problémák.
Kérdés, hogy kinek erőssebb a joga az üzleté vagy a magánemberé.
Szóval egyáltalán nem irigységről és keresztebtételről van szó mégha nem is tudod elképzelni....
Pjotr, hát a példád tényleg nagyon rossz, ugyanis engem még Familys autó nem rabolt ki (más már igen). Na de a hülyeséget félretéve, nekem az nem megy bele az agyamba, hogy kit miért zavar az, ha zenélget az a szerencsétlen autó a házak között? Hihetetlen hozzáállásunk van sokszor, komolyan, állítom, hogy ez sehol máshol nem merülne fel problémaként, csakis a magyar ember agyában. Párizsban (ez csak egy példa, mert sok más helyen is nyilván) egy egész szórakozónegyed, tele iszonyú hangos discókkal, van olyan helyen, ahol felette meg "panelek", azaz rengeteg ember lakik azon a téren, és érdekes, hogy ott miért nem jut eszébe senkinek az, hogy őt márpedig zavarja az egész éjjel hangosan üvöltő zene? Úgyhogy én továbbra se értem, ne haragudjatok. Eszembe nem jutna kiakadni azon, ha alattam szórakozóhely nyílna, aztán közben meg hallom milyen botrányokat okoz ez máshol, meg aláírásgyűjtések meg tudom is én mi még, a végén már szerintem ők maguk se tudják ki miért és ki ellen vagy mellett gyűjti, a lényeg, hogy menjena cirkusz, és hogy hurrá, keresztbe lehet tenni valakinek. Tehát ennyit arról, hogy kit mi miért zavar (a semmiért, csak végre egy lehetőség a piszkálódásra ...).
Monalisának pedig igaza van, akkor tessék a plébános úrral is megbeszélni, hogy ne harangozzon, de legközelebb a szomszédnak is át fogok ordibálni, ha füvet nyír, hogy halkítsa le azt a gépet, mert bíz ám én feljelentem, és különben is az a fű jó úgy hosszan is.
Borzalmasak vagytok komolyan mondom, tiszta óvoda.
Aztán hogy "van-e joga mások nyugalmát zavarni"? Ez most olyan kérdés, hogy "van-e jogom elmenni vásárolni". Jelentősége mindenesetre hasonló. Hurrá, ismét egy fantasztikus megközelítés, kifejtettem, hogy már akinek zavarja ez a nyugalmát, mert ne haragudj, szerintem aki fáradt, az olyan jót alszik akkor is ha két órán keresztül ott zenél az a kocsi, mint a huzat.
De jogi útra terelve: lent már leírtam, hogy én már egy bizonyos oknál fogva megérdeklődtem a dolgot, és ez nekik hivatalosan engedélyezett (!!!), ugyanis ha nem lenne az, akkor szabsértést valósítanának meg folyamatosan, mivel a hangjuk szirénának minősül (lásd a vonatkozó jogszabály megfogalmazását, mely szerint, elég, ha váltakozó hangmagasságú az a bizonyos hang amit kiad és máris sziréna) (12/2007. (III.13.) IRM r.).
Úgyhogy itt nem megengedésről vagy valami eltűréséről van szó, de hát te tudod, ha neked jól esik, hogy iylen hülyeségekkel foglalkozol, akkor intézkedj! De mondtam, a mentőkről, tűzoltókról is szereltesd le a szirénákat, mert baromi hangosan tudnak ám szólni amikor elmennek melletted, aztán még tán alkalmas a nyugalom megzavarására is!
Kriszke
Hetente kétszer ha végig megy egy utcán, és esetenként max 2-3 perc a zajongása - szerintem kibírható.
Ezzel szemben a r.kat.templomok már reggel 5-kor hosszassan harangoznak, és napközben többször is még, akár hétköznap van akár heti pihenőnap. És képtelenség a plébános atyát meggyőzni, hogy a gépharang elég lenne 1-2 kondulásnyit is...
Kriszke én laktam olyan helyen panelban, ahol amikor bejött az autó a házak közé és ott nekiállt zenélni, nagyon hangos volt és zavaró én is gondolokoztam, hogy lemegyek és csinálok vele valamit.
Ez nem arról szól, hogy tyúkper-e vagy nem, hanem arról, hogy egy cégnek a saját gazdasági érdekében van-e joga zavarni mások nyugalmát vagy egyáltalán van-e joga hangjelzést használni.
Ha mindenkinek megengedünk mindent, akkor mi lesz belőle?
Rossz példával, engem pl. nem zavar, hogy ha téged kirabolnak, akkor most engedjük meg azt is, mert nekem mindegy?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02