TIGÁZ kötbér


elégbajaz # 2012.04.03. 18:39

Üdvözletem!
Tigáz-ról, t-com-ra változtattam a szolgáltatómat, tehát számlát a magyar telecomtól fogok kapni. Ez rendben is lenne, ennek a számlakibocsájtó-váltásnak eredményeképpen kijött a tigáz és mérőórát cseréltek. Oké. Lefényképezték az óraállást stb., ahogy kell. Leszerelték az órát és a szerelőnek a kezében maradt az előlapi számláló-doboz. Tehát az a része az órának, ami méri a fogyasztást! Megállapították, hogy az óra buherálva volt, a szegecsek el voltak törve és ragasztóval volt visszahelyezve. Csak az a gond, hogy nekem semmi közöm az egészhez. Az órát, pár éve használtan, de hitelesítve kaptam meg a tigáztól. Az előző órámat, egy 10 éveset cserélték le vele, egy akkor szintén 10 éves órával! Jegyzőkönyv, fotósorozat, dobozolás. A gázóra sérülésének tényét igen, a szabálytalan vételezést természetesen nem ismertem el a jegyzőkönyvben. Mi ilyenkor a teendő és mit tudok majd tenni? Nyilván jönnek majd a fenyegető, meg kötbérigényes felszólítások!
(A jegyzőkönyvben szerepel, hogy a fogyasztó mindvégig jelen volt, én meg aláírtam, később gondolkoztam, hogy nem így van, mert az egyik szerelővel végig kellett járni a lakás összes gázfogyasztó berendezéseit.)
Köszönöm a leendő segítséget!

kea4 # 2012.04.04. 17:26

Lehet, hogy az ügyvéd mellé egy műszaki szakembert is érdemes felhajtani az ilyen bevizsgálósdihoz.

KEA.

cibet # 2012.04.05. 13:30

Írod, hogy :"Főgázos ismeröstől hallom, hogy Tigáz nagyon megütheti a bokáját, súlyos milliárdos bírságot is kaphat, ezekért az indokolatlan bírságokért.
Főgáznak tudomása van arról, hogy a parlamentben is téma, hogy felállítanának egy bizottságot, Tigáz gyakorlatának megismerésére. Lakosság részéről akkora a nyomás, hogy túlzottnak tartják egyes képviselők azt, hogy Tigáz részéről ekkora csalások lennének, ami indokolná a több százezres kötbérezéseket. Nem véletllen az, hogy Főgáz nem gyakorolja ezt a módszert, mert így próbálnak több ügyfelet elhozni maguknak és nem tartják etikusnak az eljárásokat sem! Nagyon érik egy vizsgálóbizottság létrehozása, mert ki kell deríteni, hogy valósak e problémák és nem arról van e szó, hogy Tigáz milliárdos veszteségeit így próbálja kötbérekkel pótolni. Ha beigazolódna a visszaélés Tigáznál, akkor akár visszamenőlegesen is kártalanítani kellene ügyfeleket és akár milliárdos bírságot is kaphatnak.
Javaslom az itt hozzászóló jogászoknak, hogy ostromolják leveleikkel parlamenti képviselőket és tényekkel igazolva, alátámasztva fogalmazzák meg. Fontos, hogy ebben a bizonytalan helyzetben adjanak a képviselőknek egy lökést, hogy átbillenjen a mérleg nyelve a vizsgálat felé, mert ezt nem lehet tűrni, amit a lakosság ezreivel művelnek.
Ne hagyják magukat becsapni, átverni, hanem tovább kell küzdeni az igazukért!
Somogyi József"
A gond az, hogy a FŐGÁZnál is vannak hasonló ügyek, ahogy hallom ott is az extigázos szerelők végezték a furcsa vizsgálatokat. Szóval ne mentegessük a Főgázt, ugyanolyan ügyekről tudunk, max. méreteüknél fogva kisebb számban. Volt aki magánnyomozót fogadott és bizony eredményes volt a nyomozás, várja a bírósági eljárást. A dominók lassan kidőlnek.

Egyjogász # 2012.04.05. 16:50

"Tigáz-ról, t-com-ra változtattam a szolgáltatómat"

Az a gond, hogy ezzel nem tudsz teljesen megszabadulni a TIGÁZ-tól, mert a cső, amiben a gáz jön, meg a gázóra ettől még továbbra is a TIGÁZ-é marad. Úgyhogy igazad van, ettől még jöhet a TIGÁZ-tól a kötbért követelő felszólítás. (Sőt, csak a TIGÁz-tól jöhet, mert azt az követelheti, akié a gázóra.)

Az a gond ezzel, hogy pl. a kábelszolgáltatóknak külön kábelei vannak (annak a kábelén jön a szolgáltatás, akinél előfizetsz), a gáznál, áramnál azonban ez nem így van. Gáznál, áramnál csak egy cső vagy kábel van, és csak ezen a csövön jöhet a gáz, akárki is a szolgáltatód.

Egyjogász # 2012.04.05. 16:55

"Megállapították, hogy az óra buherálva volt, a szegecsek el voltak törve és ragasztóval volt visszahelyezve."

Amikor ezt az órát felszerelték, mit írtál alá? Mert ha a felszereléskor aláírtad, hogy sértetlen a gázóra, akkor elég nagy xarban vagy. Ugyanis ragasztó csak akkor kerülhet egy gázórába, ha azt valaki szándékosan odateszi. Ha pedi a felszereléskor aláírtad, hogy a gázóra sértetlen, a Tigáz azt fogja mondani, hogy csak te tehetted oda a ragasztót.

elégbajaz # 2012.04.05. 19:01

Köszönöm a választ!
Természetesen aláírtam annak idején, hogy átvettem a gázórát, arra már nem emlékszem, hogy mi volt a papíron és már rég nincs meg. De hát honnan láttam volna, hogy a számláló alatti láthatatlan területen nem szegecsek, hanem ragasztó van? Leszereléskor a szerelő pont ott fogta meg, erre lejött az egész. Ha mondjuk én kezdem el feszegetni és én derítem ki a turpisságot és bejelentem, akkor se járok jobban, ugyanúgy megb...nak hiszen a gázórát átvettem, csakhogy nem tudhattam, hogy ez a helyzet! És ki kezdi el átvétel előtt az újszerű (egyébként 10 éves), hitelesített gázórát feszegetni, hogy minden rendben van-e??? Talán nem kéne használt órákat újra forgalomba helyezniük!!! Számomra egyértelmű, hogy a gázórát előttem használó követte el a buherálást, de hogy tudom ezt bizonyítani?
Akkor most szívok? 540? Mert ha meg nem fizetem be, kikötik a szolgáltatást nem?

Kenderice # 2012.04.05. 21:42

"Mert ha a felszereléskor aláírtad, hogy sértetlen a gázóra, akkor elég nagy xarban vagy."
Hát biztosan nem lenne sem jogom, sem lehetőségem, hogy szétszedjem az órát felszereléskor a belsejét lecsekkolni, így csakis a külsejének sértetlenségét tudom megállapítani.
Bele nem látok.
Mindezek tekintetében én sem hinném, hogy abban az állapotban szerelték fel, ahogy elégbjaz leírta.

gabiapu # 2012.04.06. 20:18

Kedves Fórumozók!

Régebben leírtam, hogy engem a plomba hamisítással vádoltak, a szakérő a szakvéleményében megállapította, hogy A8 helyett B5-nek kellene benne lenni. A hitelesítési bizonylatból kiderült, hogy A8 karakterrel lett az óra hitelesítve. Ma kaptam a levelet TIGÁZ visszavonta a követelését, a "szabvány elnézést kérő levéllel". Nem elégszem meg ennyivel, mivel egyértelműen csalásra alapozva próbáltak MEGLOPNI így mindenképpen jogi útra terelem ügyemet.
Kérdés: Mivel különb a TIGÁZ azoktól akik valóban lopják a gázt?
Válasz: Annyival, hogy őt a tisztességes embert is meg akarják LOPNI, nem csak a csalókat kiszűrni. Mindezt igyekeznek úgy feltüntetni, hogy eljárásuk teljes mértékben törvényes.
Ezenkívül szeretném a televízión keresztül nyilvánosságra hozni az egészet, kíváncsi vagyok annak a tenyérbemászó SZ.G. hazudozására is, mert valljuk meg őszintén, hogy ő a cég fizetett hazudozója.

üdv: Gabiapu

gabiapu # 2012.04.06. 20:34

Latratus!

Kedves TIGÁZ bérenc.
Várom válaszodat mert túl sokszor voltál egy nagyképű, öntelt, fölényeskedő fajankó ezen a fórumon, és láss csodát mégis vannak becsületese emberek, nagyon sokan ezen a fórumon.
Külön elismerésem a szó legtisztább értelmében mindazoknak akik valóban tettek sorstársaikért, hasznos tanácsokkal, vagy leírták saját kálváriájukat, és azt, hogyan oldották meg.

üdv: Gabiapu

ius latratus # 2012.04.07. 07:06

"Latratus!

Kedves TIGÁZ bérenc.
Várom válaszodat mert túl sokszor voltál egy nagyképű, öntelt, fölényeskedő fajankó ezen a fórumon"...

Neked is kellemes hétvégét!

noname56 # 2012.04.07. 12:21

Kedves Szakértők!

Egy ismerősömet érte atrocitás a TIGÁZ részéről, mivel a gázórája a falon kívül volt elhelyezve, felhólyagosodott rajta a festék, gázóra leolvasáskor ez feltűnt, és meggyanúsították, hogy lopta a gázt. Fényképezés, óra leszerelés, szakértőhöz utalás.

Mivel én neki hiszek, mert becsületesnek ismerem, kérdezem lehet tenni valamit ? Lehet reménykedni abban, hogy a szakértő valóban szakértő ?

Attila1 # 2012.04.07. 13:37

Szükségem lenne egy budapesti ügyvédre, aki járatos a gázórával kapcsolatos jogi viták lebonyolításában.
Kérem, aki tud segítsen. Köszönöm!

noname56 # 2012.04.07. 18:08

valaki nem tud segíteni ?

bigdady # 2012.04.08. 07:18

beszarás ez a fórum, hogy mik vannak.
Meddig lehet még elmenni? Félek, hogy jön a tigáz bármikor és 540 e Ft.
Hogy lehet megelőzni hogy semmiképpen ne legyen baj? Mai újsággal a háttérben fényképezzem le a plombákat gázórát? Bárkivel megeshet ilyen gyanusitás.

Dr.Attika # 2012.04.08. 08:48

Két megnyert Főgáz elleni per jó ajánlás?

Dr.Attika # 2012.04.08. 08:48

Két megnyert Főgáz elleni per jó ajánlás?

véső (törölt felhasználó) # 2012.04.08. 09:39

kettőt megnyertél és hányat vesztettél...

noname56 # 2012.04.08. 15:59

Köszönöm a biztató szavakat amiket privátban kaptam, de úgy látom nincs segítség, kiszolgáltatottak vagyunk a szolgáltató felé sajnos....
Dr.Attika, igen, jó ajánló levél, de tudod, akinek nincs pénze ügyvédre, perre, annak nehéz, bár akkor inkább az ügyvédi sikerdíjra menjen a hitel, mint igazságtalan büntetésre !

ius latratus # 2012.04.08. 16:47

mamamacoka

A menedzsmentet meg kell fizetni...
Nem az a lényeg, hogy van-e egyáltalán éves keret, hanem az, hogy mennyit kell fizetnie a gázért, amit az Eni csoport vásárol Magyarország számára. Amennyiben a betervezett mennyiségnél jelentősebb mértékben csökkenés tapasztalható, azon a csoport bukhat. Nem kicsit. Jó, nem a létük forog kockán, csak a nyereség nagysága.
Egyetlen európai országban sem volt tapasztalható olyan eszement kampány a gázfűtésre való áttérésért, mint hazánkban. Boldog-boldogtalanok "köttették be" a gázt, vásároltak konvektort (figyelem!, a FÉG -csoportot már akkor pályázati pénzekkel tömte az Eni, ugye, ugye...), s hitték, hogy ez az aranyélet mindig is így marad.
Nem így lett, aki kizárólag konvektorral oldja meg háza (lakása) melegen tartását, azt padlóra küldi az energiaár. Mondhatnánk: lelke rajta, minek dőlt be az olcsó, -s sokszor bizony kormánypropagandának.
Most fizetnek. Tízszeresen. És az Eni bizony még mindig tarol Magyarországon. És bizony: a nyereség távozik...
Nem, ez nem süket, iskolázatlan jobbikos duma -távol álljon tőlem az a bagázs-, hanem tény.
Az, hogy a képviselők közül valaki már pénzbehajtóknak nevezte őket, s valamiféle vizsgálóbizottság felállítását tervezik, nos, az meg már a vicc-kategória.

Minden ügy egyedi. Ha nem veszi fel valaki a kesztyűt, az elvérezhet, de elvérzik akkor is, ha esztelenül pertársaságban, kártérítési perekben, vagy a média csahoskutyáival próbálkozik.

Persze, felháborító, amit a TIGÁZ művel (már abban az értelemben, hogy ha minden alapot nélkülözve szab ki kötbért), de erre nem megoldás az, hogy én meg megpróbálok hangosabban ugatni, meg eszeveszetten a jogaimért sikítani, mert egyrészt nevetségessé válok, másrészt azzal nem megyek semmire.

Egyjogász # 2012.04.08. 17:35

A Tigáz szóvivője valami olyasmit magyarázott a TV-ben (ehhez jó asszisztencia volt neki a témában nem túl otthonlévő riporter, meg a nem túl vitaképes fogyasztóvédő), hogy ők beraknak a hálózatukba egy évben 1000 egység gázmennyiséget, a fogyasztóknak meg leszámláznak 995 egységet, az 5 egység meg szőrén szálán eltűnik, azaz azt valakiknek el kellett lopnia. (Itt természetesen több millió köbméter gázról van szó.)
És ők éppen a tisztességesen fizető fogyasztók érdekében akarják felderíteni minden eszközzel, hogy az eltűnt gázt kik lopták el.
Ez idáig oké is lenne, csak a felderítés eszközeinek nem kellene átmennie egy határon, konkréten azon a határon, amikor már a tisztességesen fizető fogyasztókra is rá akarják verni, hogy loptak.

macko57 # 2012.04.08. 19:29

Ezt a választ hogyan lehetett elfogadni???

Fogyasztóvédelem NEM FOGLALKOZIK egyetlen esettel sem! Kerek perec megválaszolta a levelem, hogy a panaszt illetékességből továbbította az Energia Hivatal felé. Ha az alábbi cikk tartalma igaz, akkor ez katasztrófa, elképzelhető lenne, hogy a képviselő uraknak fogalmuk sincs róla melyik hivatal és milyen jogkörrel vizsgálja a sok esetben emberi méltóságot sértő Tigaz eljárásokat!

"Tigáz-károsultak nevében interpellált a képviselő

2012. március 13. 13:28 Szoljon.hu

Lapunk egyik nemrégiben megjelent cikkére hivatkozva interpellált hétfőn Pócs János, megyénk országgyűlési képviselője a Parlamentben

A Tigáz szakemberei pénzbehajtók módjára csapnak le a lakosságra és azzal vádolják az ártatlan fogyasztókat, hogy a gázórát „mágnesezve” manipulálják és szerintük így lopják a gázt... a kiszolgáltatott lakosság joggal érzi úgy, hogy a monopolhelyzetben lévő szolgáltató, a kormány által a fogyasztók érdekében meghozott intézkedéseket többszörösen, sokszor kétséges eszközökkel veri le a fogyasztókon — mondta.

A képviselő mindezek jegyében feltette a kérdést, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság el tud-e, el fog-e járni a fogyasztók védelmében?

Az interpellációra dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt, aki maga is elfogadhatatlannak tartja, hogy jóhiszemű fogyasztókat ilyen jellegű anyagi, erkölcsi kár érjen.

Mint kifejtette, a jelenlegi helyzetet a nem egyértelmű szabályozás, jogbizonytalanság okozza. Hozzátette: a NEFMI már kezdeményezte a jogszabályok módosítását, így hamarosan a Magyar Energiahivatalhoz kerülhet át az ügyek elbírálása a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól. Pócs János a választ elfogadta."

szafika # 2012.04.09. 02:09

Megboldogult fiatalkoromban egyszer valaki az ABC / akkor még az volt ! / falára mázolta a szöveget miszerint : Hiába spórol, ha más helyett is ÖN fizet ! Fel se fogtam éveken át , míg nem találkoztam olyan emberkékkel , akik pofátlanul igyekeztek minden " ingyenlehetőséget " kihasználni ,/ miközben , aki dolgozott , s.z.a.r.ért-hú.g.yér.t , dolgozik ma is ! / de... azt mondják : aki dolgozik , nem ér rá pénzt keresni ! Ha az ember fia-lánya végigkeccsöl 35-40-45 évet , és nem veszi észre a mindenféle potyát kihasználó emberkéket , akkor bizony fizethet ,mint a köles , helyettük is, miattuk is !!! Valaki azt a gázt , vizet, villanyt elhasználja , kényelmesebb a szolgáltatónak vétlen embereken leverni , mint felderíteni és elkapni a valódi tolvajt !! Valahogy ebben az országban nagyobb " becsülete " lett a pofátlanságnak ! / Vajon , kitől tanulták ?! /

scriptor # 2012.04.10. 10:01

Vége a jogtalan tigázos pénzbehajtásnak? Pócs János Jászapáti polgármestere, országgyűlési képviselő az M1 műsorában 2012. március 14. 08:02

A video itt nézhető meg:

http://videotar.mtv.hu/…tlan_ne.aspx

Tolvajnak minősítik az ártatlan gázfogyasztókat?

A Tigáz szinte minden esetben gázlopással gyanúsítja meg azt a fogyasztót, akihez kiszáll ellenőrzésre. A kormány védelmet ígér. A cikk Abony hírportálján olvasható:

http://kettorony.hu/index.php?…

A képviselő szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Aki nem vételezett szabálytalanul ne fizessen és forduljon a Magyar Energia Hivatalhoz, a sajtón keresztül a nyilvánossághoz, illetve jelezze a visszaéléseket az országgyűlési képviselőknek.

--------
Mind az újságcik, mind a TV riport azt támasztja alá, hogy a Tigáznak szenvedélye a rágalmazás.
lapidus # 2012.04.10. 10:30

Egy vélemény a TIGÁZ Kelet-vitáról történt távolmaradásáról

Forrás:
http://www.szárazattila.hu/nyiregyhaza-varosvita/tigaz-az-onronto/

Azt gondolom azzal, hogy a TIGÁZ nem képviseltette magát a Kelet-vitán óriási hibát követett el.

Szerintem még egy monopol(?) helyzetben lévő szolgáltatónak is fontos kell legyen az ügyfélkapcsolat, az ügyfélkezelés.

Biztos vagyok abban, hogy a fórum elején a TIGÁZ képviselőjének lett volna alkalma egy rövid prezentációra, amelyben ismerteti milyen körülmények és lehetőségek között dolgoznak. A fórum ezen részén akár el is mondhatta volna a hozzájuk érkező tipikus problémákra a válaszokat.

Illetve, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak a fogyasztókkal.

Biztos, ez is érdekelte volna a jelen lévőket. Aztán néhány szóban bemutathatták volna a figyelmes bánásmód iránt elkötelezett ügyfélszolgálatukat.

A folytatásban nyilván előkerültek volna konkrét ügyek – de ez elől nem megfutamodni kellett volna, ahogy a TIGÁZ levelében olvashattuk – hanem empátiát tanúsítva pár szóval reagálni a felvetésekre.

Nem hiszem, hogy a fórum részt vevői a konkrét ügyekben azt gondolták, hogy azonnal választ kapnak. Viszont azt, hogy felírják, amit elmondanak, meghallgassák őket, majd ígéretet kapjanak arra, hogy később választ kapnak levélben, vagy több ember érdeklődésére számot tartó ügyben a lap hasábjain – elvárható lett volna. Vagyis, hogy segítőkészséget tapasztaljanak az ott levők, ez nem hiszem, hogy olyan nagydolog.

Gondolom, biztos van legalább egy nyugodt személyiség a TIGÁZ menedzsmentben, vagy PR-csoportban, aki szóvivőként képes magát tisztán és érthetően kifejezni.

És teljesíthette volna a fenti elvárásokat…
Legjobb lenne, ha a TIGÁZ illetékesei első körben fizetett hirdetésben kérnének elnézést a távol maradásukért, illetve megpróbálnának megszervezni egy hasonló találkozót.

Akár a központjukban is, ahova pl. az első 20-30-40-50 jelentkező mehetne el, férőhelytől függően és persze meghívnák a média képviselőit, ahol bemutatnák a céget, hogyan is dolgoznak. És persze kérdésekre válaszolnának…

Nagy tévedés a fogyasztókat ,,túszként” kezelni, mint akiknek nincs más lehetőségük. Ma már az emberek nagyon megnézik miért, mennyit fizetnek, tájékozódnak a lehetőségeikről, és nem restek áttérni másfajta, olcsóbb energiaforrásra. A döntésükben az ár mellett szerepet játszik az is, hogy milyen a szolgáltatás minősége, hogyan viszonyul hozzájuk a szolgáltató.

http://www.szárazattila.hu/nyiregyhaza-varosvita/tigaz-az-onronto/

misso # 2012.04.10. 10:37

Sziasztok!

Engem is mágnesezéssel vádolnak. Márciusban ki akartak kapcsolni, de aztán írtam jobbra-balra panasz leveleket így egyelőre elhalasztották a kikapcsolást júniusra... Viszont nem tudom most tegyek? Kaptam egy levelet, hogy ha akarom forduljak bírósághoz vagy kérjek másik szakértőt fel, de a költségek engem fognak terhelni bla-bla... Mit lépjek? Maradjak a fenekemen vagy forduljak bírósághoz. Én biztos nem nyúltam az órához!

Ha leszerelik az órámat át tudok menni másik szolgáltatóhoz? Az végül is nekem megoldás lenne, aztán pereljenek ők ha akarnak.

Vagy a kötbért ráteheti a házamra? Ha perelek, hol lenne az eljárás, mert én Pest mellett lakom, viszont a Tigáz ugye Debrecen meg Nyíregyháza ha jól emlékszem.

Bocs a sok kérdésért meg kapkodásért, de nagyon ideges vagyok már ettől az egésztől. Tavaly év vége óta megy a huzavona! :( Köszönöm előre is a válaszokat!