Az ügyvédnőt nem mi kerestük. A német rokonok megbízták, és azután az ügyvédnő keresett minket, kérte hatalmazzuk meg, hogy helyettünk is eljárhasson, ezzel gyorsítanánk az ügymenetet.
Szívesen megírom abban a fórumban a kérésemet, amelyiket ajánljátok.
Köszönettel, Lawnicky
EU tagállamban lévő ingatlan öröklése
Kedves Szakértők!
Azért írtam ide, az örökléshez, mert más tárgyat nem találtam, ami jobban illene a nemzetközi jogban az én esetemhez.
Örökölt ingatlan eladása történt.
Épp a jól fizetett ügyvéd nem utalja a vételárat, aki egyébként még nem jól fizetett, mert még a számláját sem küldte el.
Épp abban kértem a segítségeteket, hogy hová fordulhatnék, merre tovább, mivel az eset Németországban történt a magyar rendőrségnek sem illetékessége, sem hatásköre nincsen.
Köszönöm ha tudtok segíteni, vagy ajánlani valakit, aki tud segíteni nemzetközi jogi ügyekben.
Nem is állította, hogy öröklési kérdésben kér tanácsot. Csak van egy kis kintlévősége Németországban, és ezt ottani szokás szerint 10-15 sorban lehet leírni (v.ö.: Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengitterwetterkottergatterbeutelrattenfangprämie = megtalálói jutalom). :-)
Én csak azt nem értem, miért itt kérdezget, amikor jól fizetett ügyvédje van ott, ahol a kintlévősége is van.
Ez nem öröklési kérdés.
Kedves szakértők!
Németországban örököltünk egy házat. 10 örökös van. Németországi örökösök (3) meghatalmaztak egy ügyvédnőt a ház eladására. A németek által meghatalmazott magyar ügyvédnő kérte, hogy mi is hatalmazzuk meg őket, ha egyetértünk a ház eladásával. Mind a 10 örökös meghatalmazta a Németországban (30) éve élő magyar ügyvédnőt. Közjegyző előtt elkészült az adás-vételi szerződés, amit a Német Konzulátus előtt hitelesítettünk. A házat 2021. február 03-án adtuk el. A konzuli hitelesítés a covid miatt csak 2021 április 14-én történt. A közjegyzői szerződés szerint a vételárat az ügyvédnő, mint az örökösök kedvezményezettje letéti számlájára fizeti a vevő. Június 01 -én az ügyvédnő levelet írt, hogy számítása szerint két héten belül megérkezik a pénz a számlájára, és közli hogy az örökhagyónak több bankban is van pénze. Majd vártunk a vételár ránk eső részére és azóta is várunk.
Többször "zaklattuk" az ügyvédnőt, mikor érkezik a vételár a számlánkra. Mindig kitalált valamit, hogy miért nem volt ideje elutalni a pénzt az örökösök részére. igérte július 26-30 közötti hétre. Majd mikor felhívtuk, igérte, hogy2021. 08. 02-án utalja. 2021. 08. 02-án este azt állította, már elutalta és postázta a számláját költségeiről is, amit már le is vont a vételárból. Azelőtt több örökösnek azt állította, hogy a bankban annyi pénz van, hogy bőven fedezi majd az összes költséget. Időközben azt is közölte, hogy a német rokonok fejenként 2000 eurót kérnek, a ház gondozásáért. A ház -50.000 euroval kevesebbért kelt el, mert 1m magasan vizesek voltak a falak, a közművek ki voltak kapcsolva, és hová is tűntek a bútorok? Mondtam az ügyvédnőnek, a vételárból ne vonjon le semmit, főleg a rokon által kért többletet, mert ahhoz nincs joga. A német örökösök külön perben érvényesíthetik jogaikat.
A mai napig 2021. 08. 17. sem vételár nem érkezett, sem számla a költségekről, de időközben megérkezett a földhivatali nyilvántartás, miszerint az örökölt ház a vevők nevére került.
Kedves szakértők, segítsetek, milyen lépéseket kell tennünk, hogy hozzájussunk a vételár ránk eső részéhez, illetve a bankban lévő örökös ránk eső részéhez?
Előre is köszönöm saját és magyarországi örököstársaim nevében!
Nem vagyunk jósok.De ha végrendelkeztek akkor a végrendeletnek a spanyol jognak is meg kell felelnie, nem csak a magyarnak.
- Nem tudjuk, arra a spanyol illetéktörvény vonatkozik.
- Magyar jog szerint nincs, a spanyol jognak itt még lehetnek vadhajtásai.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Spanyolországi apartmanunkat-50-50 %-ban a szülők tulajdona- 2 fiunk fogja örökölniszintén 50-50 %-ban.Tartózkodási helyünk Magyarország és itt is fogunk meghalni/mint örökhagyók/
Kérdéseim:
- lesz-e illetékfizetési kötelezettségük az örökség megnyiltával?
- egyk szülő halála esetén csak az elhunyt részét öröklik,de lesz-e valamiféle joga ezen az 50%-on a túlélő házaspárnak?
KÖSZÖNETTEL!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02