Második kerítés átláthatóság

véső (törölt felhasználó) # 2009.05.02. 17:12

üsd be a keresőbe:perköltség, és megtudod...

pepe67 # 2009.05.02. 16:54

akkor mennyi lehet a költsége végül ?

monalisa1 # 2009.04.30. 07:08

véső

OK, valóban nem tudom mennyi egy tyúkper bírósági költsége.

De ha te annyira topp vagy (?) akkor a kérdezőnek akár választ adhattál volna...

Más. A tegnapi, a Tamás123 "garázdaság" c. topicba írt "kedves" hozzászólásodra közlöm: 1. az elvált feleségem időközben újra a feleségem (!), 2. valóban nincs saját gyermekem - oka nem pudlikus -, azonban 3 gyermek aktív közreműködésű nevelése két évtizeden keresztül, azért nem semmi.

Üdv.

véső (törölt felhasználó) # 2009.04.29. 19:04

pepe67

Az egész csak mellédúma.
Fogalma sincs a pertárgyértékről
Összekeveri a keríttést a sövénnyel.

monalisa1 # 2009.04.29. 16:25

Ha megnyeri a pert (?) a bíróság perköltség fizetésére kötelezhet, de az is előfordulhat, hogy azt a két fél közt megosztja... (Vélem pár tízezer forint illeték merülhet csak fel.) Ha megnyeri a pert, előírhatják, hogy x m-nél magassabbra az a fránya tuja márpedig nem nőhet, vagyis évi 1-2 visszavágásra kötelezhetnek. Az első fokú itélet ellen bizonyára jogod lesz fellebbezni, aztán majd meglátjátok mi is lesz a végső birói döntés...

Bocs, de ez egy kimondott "tyúkper" lenne, mely nem tőled indulna rögös utjára. Szerencsétlen bíró, pedig bizonyára lenne jobb/hasznosabb dolga is.

pepe67 # 2009.04.29. 13:00

ha bíróságra megy, s a bíróság igazat ad neki, akkor mi terhel engem ? A teljes jogi procedúra illetéke is ?

monalisa1 # 2009.04.28. 16:27

Nyáron a nap meredeken sűt, nemigen vetődik árnyék, a többi évszakban meg hideg a kerti medence vize pancsikolásra - a tuják esetleges némi beárnyékolásától függetlenül.

A kedves szomszéd bolhából csínálna elefántot.

nanemaaa # 2009.04.27. 12:05

pepe
No para, menjen csak a hatósághoz - és rója le az eljárási illetéket - a szomszéd, majd akkor ráérsz megijedni, ha határozatot kapsz. Nem eszik azt olyan forrón. :)

monalisa1 # 2009.04.26. 19:19

Én örökzöld sövényzetként ismertem meg, persze lehet a kertben akár "össze-vissza" is ültetni, vagyis egyet ide egyet oda - diszként. Szóval az hogy képes sűrűre és magasra is megnőni - az a szép benne, egyben praktikusság közel a kerítés mellett...

monalisa1 # 2009.04.26. 19:10

Megnéztem a képet, szépek a tuják - gratula. Szerintem előbb volt a növényzet ültetése mint hogy lett a szomszéd pancsizója, tehát tudnia kellett, hogy a tuja akár 3-4 m-re is képes megnőni... Vagyis eredendően telepíthette volna kicsit ODÉBB azt a családi locs-pocs -dát.

Mível nincs önkormányzati rendelet, ha kell irány a bíróság - semmi baj., ha egy kertbarát birót fogsz ki nem a szomszéd lesz a nyerő... Ellenkező esetben előírják pl. a 3 m-es maximumot, amit a továbbaikban be kell majd tartani.

Egész nap meg amúgy sincs beárnyékoltság...

pepe67 # 2009.04.26. 18:28

Sziasztok,

csak nem nyugszik a szomszéd ... azt mondja, mivel nincs helyi rendelet, bíróság viszont van, s odarohan, ha nem vágom le a tujáimat 2,50-nél. (most kb 280-ak)

Itt vannak ( http://picasaweb.google.hu/…2009_03_tuja#… )

mondtam neki, hogy a 2,50 a zárt falra vonatkozik, meg a sövényre ...

Kérdés, hogy ez sövénynek minősül-e vagy sem ...
Ja, s ott a medencéje is ..., ami miatt az egész hercehurca van ...

nanemaaa # 2009.03.30. 18:50

nem

aprilis4 # 2009.03.30. 14:02

Nekünk pont ellenkező problémánk van a kerítéssel. Hátsó kerítést kell építenünk, közösen a szomszéddal. Ők ragaszkodnak a 2,5 m-es tömör kerítéshez, ami a mi telkünkre fog árnyékolni, tehát a páfrányok maradnak mint kertészkedési opció. :-( (eddig szakadt drótkerítés volt)
A tömör kerítésben nincs is vita, mi sem akarunk sem csevegni, sem semmi egyebet velük, de engem ez a magasság eléggé nyomaszt, egy maximum két méteres szerintem ugyanennyire elválaszt egymástól. Vajon kötelezhetnek-e erre a magasságra?

nanemaaa # 2009.03.26. 11:13

Azért helyi a rendelet, mert osrzágos már hosszú évek óta nincs. Igaz, nagyon sok helyen helyi sincs.
Azt, hogy vet-e árnyékot, illetve kit miért és hogyan sért a látványa, így is, úgy is a bíróság fogja eldönteni.

Mugli # 2009.03.25. 08:18

A thujás kérdést már én is néztem. Nálunk egy helyi rendelet foglalkozik a sövénnyel, ami 3m lehet max és 0,5m-re kell ültetni a kerítésvonaltól, a 3m magasságot meghaladó fák min 2,5 méterre űltehetőek a kerítés vonalától. Mindenki a saját fáját sövényét köteles rendben tartani vágni stb, hogy ne zavarja a szomszédot. De hogy hány db thuja alkot sövényt, és mennyi tekinthető önálló fának ? Azért érdekes kérdés mert ezek is meghaladhatják a 3m-es magasságot. Sajnos az árnyékban ezek is csak megnyúlnak, és nem lesz szép sűrű a lombozatuk. Így az átlátást, és zajt nem akadályozzák meg (nálunk).

nanemaaa # 2009.03.24. 15:41

Hááát tujája válogatja. A kúszó tuja pl szerintem max 1 m magasra kapoaszkodik fel, míg nálunk az oszlop tuja magassága meghaladja a 6 m-t. Igaz, én nem is tudtam, hogy évente nyirbálni kell szegényt....

monalisa1 # 2009.03.23. 19:16

A tujád jóval előbb ott volt - és számítani lehetett rá, hogy az évek során nőni fog tovább -, minthogy a szomszéd azt a tocsogót kiásta magának PONT oda. Vagyis "a" bajt magának okozta...

Egy tuját évente vissza kell vágni - éppen így tavaszelőn, és a formázást is ilyenkor kell elvégezni.

Egy tuja akkor szép ha 3-4 m magas és kellően terebélyes.

pepe67 # 2009.03.23. 18:11

kösz, közben az Önkormányzatnál is mondták, hogy nincs magassági korlát, max. azért perelhetne be ha átlógna. De az véletlenül sem ...

gitron # 2009.03.23. 07:14

A 2,5 m-es magassági korlátozás a tömör kerítésre vonatkozik. A tömör kerítés építmény, a tuja meg növény. A növények magasságára hogy a fenébe lenne szabály? Akkorára nő, amekkorára akar. Legfeljebb arra, hogy bizonyos magasságot meghaladó növények a telekhatártól milyen távolságra telepíthetőek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.22. 19:43

igen.

pepe67 # 2009.03.22. 19:36

Bocs, elfeljetettm írni, hogy a tuja közvetlenül a drótkerítés mellett van, kb. 30-50 centire. Erre is érvényes a 2,5m-es magasság ?

pepe67 # 2009.03.22. 19:33

Sziasztok,

nekem a következő a problémám. Az udvar hátsú szomszédánál kb. 10 éve vannak tujáim, nem teljesen zárt, mert keskenyek a tuják, s köztük 30-50 cm az átláthatóság. A probléma itt ellentétes. A hátsó szomszédom a kerítéshez csinálta a "medencéjét" (földbe ásva egy 2-3 m átmérőjű körmedence), s hisztizik, hogy kb. délig árnyékol a tujám, s ha nem vágom le kerítésmagasságban (kb. 1,6m), akkor feljelent az önkormányzatnál.

Van rá joga ?

(Déltől már kb. egyenesen süt a nap, délután már hozzám árnyékol)
Mekkora lehet a tuja max. magassága ?

Előre is kösz a válaszokat.
Üdv

nanemaaa # 2009.02.02. 15:34

Ezt így általánosságban kimondani nem lehet, függ attól is, hogy egy jogszabály alulról , avagy felülről építkező típusú.
Jelen estben viszont igaz az álláspontod, amit nem tilt, azt engedi. Legfeljebb nem hívhatjuk kerítésnek azt, ami nem az.
(OTÉK 1. számú melléklet (fogalommeghatározások):
44. pont: Kerítés: a telek területét a közterülettől, illetve a szomszédos telkek területétől térbelileg elválasztó, lehatároló építmény)
Tehát, ami nem a telekhatáron áll, ráadásul nem térelhatárolásra szolgál, az nem kerítés..... így arra a kerítésekre vonatkozó előírások sem alkalmazhatók. Mellesleg ez a jobbik eset, mivel a korábbi jogszabályok ismerték e telken belüli kerítés fogalmát is.

Mugli # 2009.02.02. 12:35

A rendelet szövege az "utcafronti kerítést" és az "oldalválasztó kerítést" nevezi meg. Érdekesség, hogy az utcafronti kerítésre 30%-os áttörtséget enged, az oldalválasztóra pedig 50%-ot. Itt szó sincs másidik kerítésről, vagy virágfuttatóról. De az OTÉK sem ír második kerítésről. Nem okoskodni szeretnék, csak érdekelne egy jogász véleménye a témában. Tudtommal amit törvény, rendelet, stb nem tilt, azt megcsinálhatod.

nanemaaa # 2009.02.02. 11:13

Ha a helyi előírások kizárólag a telekelválasztó kerítésekre vonatkznak, akkor a 2,50 m-este megépítheted a telekbelsőben bárhol. Ha meg növényrács, akkor az lehet nagyobb hézagokkal is, hiszen úgyis befutja a növény.... pl vadszőlő, mert annak szép nagy leveleli vannak.