Második kerítés átláthatóság

Mugli # 2009.02.02. 09:10

Vagyis éljenek a kukkolók, és a feljenetgetők. Még jogszabályi segítséget is kapnak hozzá. :-( Pont azért akartam egy második (kerítést virágfuttatót), mert a telekválsztóra vonatkozik minden előírás, és sehol sem szerepel az én olvasatomban pld a virágfuttaó mérete.

nanemaaa # 2009.02.01. 22:59

Ugyan kedves mona.... ugyan kinek adná be azt a kérelmet? És mit remélne tőle? Hiszen korábban már tisztáztuk, hogy nem kell rá engedély. Csak meg kell felelnie a helyi és az országos szabályoknak.
És, hogy kicsit Muglit is elszomorítsam, a "zsalus" kerítés is tömörnek minődül a jogszabály (OTÉK) szerint. Áttört az, aminek az átláthatósága meghaladja az 50 %-ot. :(

monalisa1 # 2009.01.30. 15:50

Ez a zsalugáterhez hasonló kialakítás nem ritkán utcafronti keritéseknél is alkalmazott megoldás., be nem látnak de mégsem teljesen zárt kerítés. (Egy fából készült kerítést 2-3 évenként át kell mázolni az időjárás viszontagsága miatt és akkor sokáig megmarad.)

monalisa1 # 2009.01.30. 12:16

Értem. Ez és így alkalmas lehet az átlátás akadályozására, egyben szép belső "virágtartó" felület. Javaslom írd le és add be a kérelmet az önkormányzathoz vázlatrajzzal, melyre érdemi választ kell hogy kapján. (Érintőlegesen említsd csak a kukkulás szomszédot...) A remélt kedvező válasz után már hiába tesz feljelentést a néni, bizonyára elzavarják csak...

Aztán ha megvan az engedély, akár 7-8 m-re is sikeredhet a tényleges hosszúság...

Mugli # 2009.01.30. 06:29

Valójában egy virágfuttatóra gondoltam. Egy fa elemekből álló 3m magas és 6m hosszú támasz 1m-re a telekválasztó kerítéstől. Ami a zsalugáterekhez hasonló fa lécekből állna. Ezeket a léceket 60' szögben fogatva a függüleges tartó lábakhoz, hogy fenntről a fényt áteressze, de szemből ne lehessen átlátni rajta (alulról igen). A virágnak kell fény, hogy fejlődni tudjon. A tarkalevelű borostyán szép, és örökzöld is. Nem akarok én sem valami förmedvény kerítést barkácsolni, elvégre én is nézegetem a szobámból, és a teraszról is. Ez a terv. Kérdés hogy jogilag megvalósítható-e, vagy bontatják velem az egészet. A feljelentés az borítékolva, mert még jót soha sem lehetett tenni, és egyébként is ezzel megszüntetem a kukkolósdit - ha lehet.

monalisa1 # 2009.01.29. 13:17

A tujákat illetően egyezik a véleményünk.

Gondolom a 10 cm-es válaszfalból végig egy kerítés még akkor is költséges lenne ha szert tudnál tenni bontott anyagra.

Mugli # 2009.01.29. 13:02

Kedves Monalisa ! Köszönöm az ötletet. A thuják sajnos a napot kedvelik, a problémás kerítés pedig árnyékban van éppen a szomszéd házától (3m). Ezért 10 év alatt sem nő meg a thuja, és főleg nem lesz megfelelően sűrű, csak megnyúlik.

monalisa1 # 2009.01.29. 12:34

A szomszédasszonyod kukucskálós természete inkább pszichiártiai kóreset mintsem önkormányzati hatáskörű téma. Legalább is szerintem.

monalisa1 # 2009.01.29. 12:31

Balra az "Adattár" menűsor "kereső" rovatjában az átlátási probléma előzőekről elég jól kivesézett már - javaslom keresd meg a megfelelő topicot.

monalisa1 # 2009.01.29. 12:27

Az eredeti kérdésben - ha jól emlékszem - csak az ablakon történő belátást sérelmezted, a terasszal- a kerttel csak most jöttél elő...

Természetesen mindenkinek joga van a saját- és a családtagjai leselkedéstől mentes nyugodt magánéletéhez, az intimitáshoz.

De, és sajnos, emberi rossz szokás a kíváncsiskodás, főleg ha egy unatkozó szomszédasszonnyal vert meg a sors.

Az oldalfali kerités problémádhoz én nem tudok érdemben hozzászólni, azonban leírom: nálunk a rendes kerítésen innen végig tuják vannak - sok munka van velük de nagyon szépek -, így oda-vissza átláthatásra ma már nincs lehetőség. (5-6 év alatt nőttek meg kellő magasságra és oldalsűrűségre.)

Most mondjam azt, hogy előre kell tervezni, gondoskodni...

Monalisa
laikus hozzászóló

Mugli # 2009.01.29. 07:12

Kedves Monalisa ! Mi a baj azzal, hogy utálom ha kukkolnak ? Nem szeretek a középpontban lenni, nem vagyok magamutogató típus, sőt. Szeretnék a saját otthonomban, teraszomon, vagy a kertemben úgy élni, hogy közben nem lesnek. Miért elfogadhatatlan a számodra, ha szeretnék a saját teraszomon esetleg alsógatyában inni egy pohár sört nyáron, anélkül hogy a szomszédból ne jönne megjegyzés? Miért gond az, ha szertem az intimitást az otthonomban ? Engem nem foglalkoztat hogy mit csinál a szomszéd asszony, de tudod foglalkozzon a saját dolgával, és ne az enyémmel. Főleg úgy ne, hogy a gonoszságát rajtam próbálja kiélni. Ezért zavar a kukkolászása! A teraszra nem tehetek függönyt, viszont az ablakát elakarom takarni valamivel, hogy ne tudjon át bámészkodni amikor unatkozik, mert nem megy a TV-ben kedvére való. Mi kivetni való van ebben ? Ráadásul egy virágfuttató támfalról volt szó az eredeti kérdésben és nem egy betonfalról, még csak nem is csúnya.

monalisa1 # 2009.01.28. 16:10

... közben meg bizonyára riasztanám a rendőrséget. (Ne ragadj már le mindig valami mellékmondatnál.)

A kérdező gondja az átláthatás, igaz, ez az ő problémája. (Engem este 8-ig nemigen zavarna ha "néznének", attól meg minden normális embernél úgyis redőny.)

Pjotr # 2009.01.28. 14:39

Azért ne akarj te is vádlott lenni olyan esetben ahol a szomszéd valami bűncselekményt csinál, te meg végignézed....

monalisa1 # 2009.01.28. 14:28

Vélem az emberek jelentős része elég jól elvan úgy, hogy behúzza a függönyt és felkapcsolja a villanyt - és teszi a dolgát, míg öltözni-, vetkőzni- valamint házaséletet élni villanyoltás után... Vagy az egyik másik szobában.

Mert szinte mindenkihez átlátnak/belátnak., közel vannak egymáshoz a lakások és/vagy a cs.házak.

Azért meg a saját ingatlanodban aktuálisan mit is csínálsz - az esetleges gyilkolászáson kívül -, a szomszédnak semmi köze, ergo nincs jogosítása bármiért is feljelentést tenni.

Valamint kétséges, hogy a vénasszony egész este az ablakában üldögélne (...) vagyis te meg ne őt lesegesd...

Szerintem egy kicsit túldramatizálod a témát.

Elnézést a magánjellegű vélemény nyílvánításért.

Monalisa
laikus hozzászóló

Mugli # 2009.01.28. 10:59

Éppen ez a bibi, hogy a HÉSZ 1,8-re korlátozta az oldalkerítés magasságát. Ez nagyjából a szomszéd ablakának az aljáig ér, semmit sem takar. A második "kerítést" növényfutattót stb. természetesen a sajátterületemre kb 1/2-1 m re a telekválasztó kerítéstől szeretném tenni. Az árnyékkal sem lehet gond, bár ezt a "kedves" szomszéd már a nádnál is kifogásolta, csak hát az égtájakat nem lehet felcserélni, és felőle süt a nap, ezért az árnyék felém vetül.

nanemaaa # 2009.01.28. 10:35

Ha a helyi építési szabályzatban nincs előírás a telekelválasztó kerítés kialakítására, akkor semmi sem akadályozhat meg abban, hogy max 2,50 m magas tömör kerítést építs.
A sövény, növényrács..stb létesítési és fenntartási kérdések a Ptk általános szabályai szerint létesíthetők. Lényege, hogy ne okozzon kárt és a szomszédot ne hozza hátrányos helyzetbe, azaz a saját telkén a tulajdonosi jogainak gyakorlásában ne korlátozza. Ez persze igaz a kerítésre is..... így pl fordulhat keresettel a bírósághoz azért, mert az új kerítés leárnyékolja a sivatagi kaktuszait, s ez által kár érte. Amit még a kerítésről mindenképpen tudnod kell, az, hogy annak teljes terjedelmével (beleértve az alapozását is) a saját telkeden kell állnia! Magyarul nem lógatunk át semmit, mert levágják. :-)

Mugli # 2009.01.28. 10:09

Köszönöm a válaszokat. Természetesen van függöny az ablakon, és nem szándékoztam a családi életemet nyitott ablaknál élni. Csak tudod az sem megoldás hogy sötétedéskor teljes takarás, mert mint a moziban felgördül a szomszédnál a függöny. A helyi rendeletek között nem akadtam rá ami a sövény, vagy virágtámasz magasságát szabályozná. A fa kivágásra van rendelet. Az építési szabályzat sem foglalkozik csak a határoló kerítésekkel. Most sem értem az oldalkerítésre előírt 50%-os áttörtséget ??? Mi indokolja ?? Miután a leskelődés célja is világos (feljelentgetés) elképesztően irtózom a kukkolászó vénasszonytól. Érdekelne, hogy milyen országos érvényű jogszabály vagy rendelet foglalkozik a sövényekkel virágfuttatókkal, vagy autómatikusan ott is érvényes OTEK ban a kerítésekre megadott max 2,5 m magasság? A sövénnyel az a bajom hogy amire megnő min 7-10 év, mert az árnyék felém esik. A nádam addígra már csak emlék, feltéve hogy javítás címen foltozgatom és részleteiben kicserélésre kerül pár év alatt. Jobb lenne valami esztétikusabb végleges megoldás.

_Wasp_ # 2009.01.26. 21:57

adzam nyilván nem jogász, tanácsa nem a jogszabályokon alapul.
a szomszédjogok némiképpen figyelmen kívül lettek hagyva, a probléma nem kerülhető meg ilyen "trükkös" megoldásokkal.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

adzam # 2009.01.26. 20:42

Mondjuk az sem rossz, ha Te azt állítod, hogy szereted a kerti mozizást projektoros kivetítővel, és ehhez viszont feltétlenül építened kell egy falat, ahová a képet kivetíted, ezt biztosan nem tiltja semmi. Alternatív megoldásként szeretsz graffitizni, és ehhez kell a falfelület, nem akarod a közterületet összemázolni... Na, ezt tiltsa meg neked valaki!

monalisa1 # 2009.01.26. 18:33

Régen föltalálták már a függönyt, a redőnyt., ezen utóbbi ha majd' le van engedve, a résein átjut a világosság - a szobában napközben elég jól lehet látni.

nanemaaa # 2009.01.26. 18:18

Pjotr válaszával lényegében egyetértve, annyit azért hozzátennék, hogy a telekelválasztó kerítések eddig nem voltak engedélyhez kötöttek. Most is csak a műemléki védelem alatt álló területeken építési engedély kötelesek. Ebben tehát rád nézve elméletileg nincs változás.
A helyi építési szabályzatotokban kaphatsz választ arra, hogy az a bizonyos kerítés építési szabály csak atelek határán létesítendő, vagy a telken bárhol elhelyezhető kerítésekre érvényes. Az viszont országos érvényű általános szabály, hogy tömör keírtés max 2,5 m magas lehet. Ennél magasabb csak akkor leehet, ha a helyi építési szabályzat ezt megengedi. Ha nincs róla rendelkezés, akkor értelem szerűen magasabb nem lehet.

Mugli # 2009.01.26. 10:18

Köszönöm az ötletet, utána nézek.

Pjotr # 2009.01.26. 10:09

Ha a kerítés előbb épült mind a rendelet, akkor javítsd csak nyugodtan.
Azt kéne megnézni, hogy a helyi rendeletben mi szerepel, mindig meghatározzák, hogy telekhatártól mekkora távolságra milyen magas növényeket lehet ültetni.
Egy bizonyos távolságtól akkorát ültetsz amekkorát akarsz.
Ha azt betartod, akkor olyan virágfutattó rácsot, építesz amilyet akarsz.

Mugli # 2009.01.26. 09:52

Kedves fórumozók !
Segítséget kérnék, a lakás beláthatóság, átláthatóság megakadályozása érdekében. Az új OTÉK megszüntette az oldalkerítések építési engedély kötelezettségét. Erre az önkormányzat leszabályozta azt saját hatáskörben, ami azt jelenti hogy a magasságot 1,8 m a tömörkerítést padig 50%-os áttörtséggel írja elő. Megszünt a nád, a hullámlemez, használhatósága. A szomszéd épület tőlünk 6m-re van. 3 Éve egy nádszövettel takartam el a hátsó ablakát a szomszédnak, hogy ne lásson be közvetlenül a szobánkba (a nád 2,5m magas). Engem borzasztóan zavar a kukkolás, a valóság showkat is rühelltem, nem hogy még főszereplő legyek. Tehát a kérdésem, ha tönkre megy a nádam, akkor javíthatom (cserélhetem szakaszonként), vagy lekell cseréljem az új előírásnak megfelelően max 1,8 magas fa vagy más nem tömör kerítéssel? 2. Kérdés; van-e lehetőségem egy kb. 3 m magas mondjuk virágfuttató rács, vagy tömör kerítés létesítésére engedélynélkül, a jelenlegi kerítéstől kb 40-50 cm távolságra azon a szakaszon (kb. 6m), ahol az átlátást meszüntetné? 3. kérdés; A szabályzat csak a határvonali kerítésre vonatkozik, vagy bármilyen a telken elhelyezett kerítésre is?