Tisztelt Hozzáértő Forumozók,
Nemrég kaptam az egyik budapesti önkormányzat Közterület Felügyeletétől egy fizetési felszólítást, miszerint szabalysértést követtem el, mivel a gépkocsimmal nem tartottam be a gyalogos átkelőhely előtt kötelező 5 métert parkolás során. A büntetés 25000 ft helyszíni bírság amit sztv. egyik paragrafusa alapján távollétemben szabnak ki.
Élve a jogommal, meglátogattam a Közterület Felügyelet illetékes irodáját, megtudtam hogy a felvételt egy térfigyelő kamera készitette, és szemmel látható volt, hogy a fent emlitett szabálysértés megtörtént. Az irodában tájékozatattak, hogy 30 napom van befizetni a büntést, amit ha elmulasztok automatikusan rendőrségi feljelentést és szabálysértési eljárást von maga után. Mivel állitásuk szerint a “tarifa” automatikusan duplázódik, és túl sok alapja amúgy sem lenne az erőlködésnek hajlottam rá, hogy befizetem a büntést, de a papirok atnézése során egy dolog megragadta a figyelmemet: 6 büntetőpont is meg volt állapitva. Az ügyintéző nem tudta (vagy nem akarta) megmondani, hogy ez a helyszini birság elfogadásakor is “jár-e” vagy csak az esetleges rendőrségi eljárás során kapom meg. Az fizetési felszólitásban egy szó sem szerepel erről.
Hogy miért fontos ez? A kocsit nem én használom, hanem egy hozzátartozóm, és sajnos a kérdéses időszakban többször is elkövette a szabálysértést. A térfigyelő kamerát minden bizonnyal nemrég üzemelhették be, és a minap meg is érkezett a 2. büntés (pontosan az elsővel megegyező feltételekkel), és a hozzátartózóm szerint még legalább 1 ilyen eset volt, azaz várható egy 3. levél is. És itt jön a kellemetlen rész: ha a büntetés elfogadásával jár a büntetőpont, ez azt jelentené hogy elérem a 18 pontot és automatikusan elveszítem a jogositványomat, mivel az objektiv felelősség elve alapján én, azaz a tulajdonos vagyok a „bünös”.
Tudom kézenfekvő megoldás, hogy az egyik ügyet elvisszük szabálysértésig, és ott lehetőség lesz felfedni ki volt a valós elkövető, de ha nincs rá szükség akkor inkább az egyszerübb és gyorsabb megoldást választanám. Nagyon sok cikket, fórumot és jogszabályt elolvastam, de sajnos ezek alapján a helyzet nagyon zavaros számomra. Az kiderült, hogy a Közterület Felügyelet is kiszabhat büntetőpontot, de több helyen is említették, hogy erre nem vonatkozik az objektiv felelősség elve, azaz csak akkor adják ha egyértelmü az elkövető személye pl. helyszini tettenérésnél vagy fuvarlevél, kölcsönadási szerződés, stb alapján. Sajnos erre konkrét utalásokat nem találtam a jogszabályokban, remélem csak a jogi jártasságom hiánya és szövegértési nehézségeim miatt. Ráadásul az idevágó törvények évente változnak, úgyhogy nagyon naprakésznek kell lenni annak aki tudja az igazságot.
Szóval ha valakinek lenne friss (kb. az elmúlt 3 hónapból) élménye hasonló ügy kapcsán, netán tudja mi az eljárás ilyen esetben kérém válaszoljon!
Előre is köszönöm