Kedves Al Bundy!
A Magyar bírói gyakorlat szerint.
- Nem fog olyan ítélet születni, amit egyik fél sem kér.
- A per különféle kifogások előterjesztésével 5-10 évig elhúzható.
- Mire precedens értékűvé válna, addigra az érdekeltek kifutnak a 5 év elévülési határidőből.
- Ha azt mondod, hogy "kétséget kizáróan bizonyítja", akkor az hiteles forrásokból származó információ legyen, másképp könnyen becsületsértésbe fordulhat.
A Bíró főként a hitelszerződést veszi figyelembe, és a hatályos jogszabályokat...
Vajon van olyan szabály, ami megköti a Bank kezét, hogy, milyen forrásokat vehet igénybe?
Szerinted mennyivel lennél előbbre, ha bebizonyosodna, hogy a Banknak nem volt szüksége devizára a hiteledhez?
Jó erkölcsbe ütköző, megtévesztő, vagy uzsorás szerződés?
Ezek szerintem igen nehezen megfogható, szubjektív dolgok. Amolyan gumiszabályok.
A Bíró beköti a szemét, előveszi a mérlegét, vár egy kicsit, azután megnézi melyik irányban mutat a mérleg nyelve, és meghozza a döntését?
Kérnéd a kölcsönszerződés semmissé nyilvánítását?
Valószínűleg a Bankok felettes szervei könyvelési dokumentumokból meg tudják állapítani, hogy a bankok milyen mértékben vettek igénybe deviza forrásokat a deviza alapú hitelek folyósításához.
Valószínűleg a parlamenti képviselők könnyebben jutnának egyezségre egy jogszabályi változtatás kapcsán, ha objektív vizsgálati anyagokra támaszkodhatnának.
Engem egyébként az sem érdekelne, ha a Bank a marslakóktól kapna ajándékba pénzt, és azt hitelezné nekem tisztességes kamatra, neki pedig száz százalék haszna lenne az üzleten. Hasonlóképpen az sem érdekelne, ha a Bank igazgatója kiutalna a dolgozóinak minden karácsonyra 2 milliárd prémiumot és emiatt a Bank veszteséget könyvelne el év végén.
Tehát nem tartom helyesnek pusztán a Bank nyereségéből következtetéseket levonni.
Ami bennünket érint az az, hogy velünk miként számol el.
Amikor felvettem a hitelt, akkor a családi költségvetésbe úgy illesztettük be, hogy a hiteltanácsadó szerinti +/- 20% kilengést viselni tudjuk.
De +70% kilengés sehogy nem fér bele a családi költségvetésbe.
Az hogy, ilyen mértékű lett a kilengés az nem a mi hibánk, viszont teljesen el lehetetleníti a mindennapjainkat, feléljük a tartalékainkat, és ez nem helyes. A baj az, hogy a bank "ügyesen" úgy fogalmazta meg a kölcsönszerződést, hogy nekem mindenből a rosszabb jusson.
A Bank a deviza árfolyamot fixálta a mindenkori deviza árfolyamokhoz, a kamat meg lóg a levegőben.
A Bank a kamattal úgy játszik ahogy akar.
Miközben a svájci jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, addig a nekem felszámított ügyleti kamat magasabb mint szerződéskötéskor meghatározott ügyleti kamat. Mi ez, ha nem harácsolás?
Sokszor én is úgy érzem, hogy a hitelem csak színleli, hogy deviza alapú, valóságban azonban éppen annyira svájci, mint amennyire egy tehén lila.
Semennyire.