Banki hitelek


pazs # 2010.08.16. 17:37

Attól függ, hogy milyen jogcímen és miért vette el, nem tudjuk, milyen szerződésed van és mire a bankkal. Egyébként simán lehet.

Csocsó2 # 2010.08.16. 17:21

Kedves Mindenki,

Egy segítségre lenne szükségem. A kérdésem az, hogy egy banki számlára utalt munkabért a bank 100% -ban elveheti -e, a tartozásom csökkentése fejében? Uis. ez történt velem, itt állunk egy megveszekedett fillér nélkül.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 11:11

Nem kell erre szakosodottnak lennie, annyira nem bonyolult. Jogásznak lennie célszerű, és látnia kell a szerződést meg az ÁSZF-t.

edica # 2010.08.16. 10:20

Köszönöm a választ,magyarul keressek meg egy erre szakosodott embert és kérdezzem meg őt?Egyébként a hitelkeretemet nem csökkentették.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 09:39

Edica, ezt a konkrét szerződés és az ÁSZF tüzetes ismeret nélkül senki nem fogja megmondani neked. (Az ún. rulirozó típusú hiteleknél azonban a bankok jellemzően ki szokták kötni, hogy egyoldalúan csökkenthetik a keretösszeget.)

edica # 2010.08.16. 09:35

Tisztelt Fórumozók!

Ma kaptam az OTP-től egy levelet,hogy október 20.-ig rendezzem náluk a 250e ft tartozásom ,mert ők 2010.12.31.-ig végképp törölni szeretnék a palettájukról ezt a terméket.Amennyiben nem teljesítem átadják az ügyet az OTP Factoringnak vagy vegyek fel tartozásrendező hitelt TŐLÜK!
Ezt a hitelt 2003-ban vettem fel és fizettem rendesen a kamatokat és a havi törlesztőt is,de sajnos gyarló emberként mindig visszavettem a befizetett összeget.2007-ben gyesre mentem és jelentősen csökkent a folyószámlámra érkező összeg(de befizettem a törlesztőt),most munkanélkülin vagyok,mert szeptemberbe megy a lányom oviba és nincs más aki vigyázzon rá.Ennyi pénzből,ha belegebedek se tudok fizetni vagy tartozás rendezőt felvenni.Az aláírt szerződésemet átolvastam és sehol nem találok olyat,hogy a bank ÍGY egyoldalúan bonthat velem szerződést.Kérem ha valaki tud pontos tanácsot adni válaszoljon!Tereljem jogi útra a dolgot,egyáltalán lenne esélyem és jogom a bíróság előtt???
Tisztelettel :Edica

végrehajtó1 # 2010.08.11. 18:15

Fel a fejjel! Bankok nélkül is van élet...:)
Egyezkedj a behajtó céggel hátha.De végső soron neked ki kell fizetni.

Kirone # 2010.08.11. 17:42

Nekem is ilyen jellegű problémám van. Minimálbéren voltam, nem tudtam fizetni, albérletben lakom. A személyi kölcsönöm behajtását átadta a bank egy külsős cégnek, sajnos a nevét nem jegyeztem meg..Ráadásul augusztus 31-el felmondtak a munkahelyemen is, sajnos nem fogom tudni nekik egy összegben kifizetni. Ha már egy külsős behajtási cégnél van az ügyem akkor velük lehet beszélni esetleg egy könnyített konstrukcióról? Sajnos nem vagyok ebben jártas és eléggé megijedtem, hogy esetleg lecsuknak, bekerülök a KHR rendszerbe és onnantól fogva nem áll velem szóba egy bank se. Hiába találnék esetleg egy új állást és tudnám fizetni, megbélyegeznek. :( Kérlek segítsetek mi tévő legyek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 13:41

Ingóságot nem szívesen foglalnak a végrehajtók, ha nem kiemelkedően értékes és könnyen értékesíthető.
A fizetést nyilván le fogják tiltani. Jobb lenne megegyezni a bankkal az átütemezésről.

petya11 # 2010.08.10. 13:10

Üdv!

A következőben kérném állásfoglalásotokat:

Van egy személyi kölcsönöm amit bizonyos egyéb okok miatt nem tudok fizetni, de van rendes bejelentett munkahelyem.

A Bank egyszer már átadta az elmaradt törlesztő részletek behajtását egy adósság behajtó cég részére, ezt az összeget akkor megoldottam, hogy befizessem, viszont azóta megint elmaradt már 4 havi részlet, mivel nem tudom fizetni.

Mi következik? Gondolom egy összegben kell majd befizetnem, de ezt sajnos most nem fogom tudni megoldani.
Hogyan hajtják be?
Önkormányzati bérlakásban élek,más ingatlan ingóság nincs a nevemen, csak egy-két lakás berendezési tárgy (számítógép,mosógép,hűtő, ágy, tv szekrény)
Az elárverezik vagy a fizetésemből letiltanak?
Ez mennyi idő alatt megy végbe, és mennyi levonásra számíthatok?

A válaszokat előre is köszönöm.

kisrita # 2010.08.05. 11:40

Köszönöm Sándor, mi is így gondoltuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.04. 11:51

Ügyvédhez természetesen.

kisrita # 2010.08.04. 11:05

Sziasztok!

Nekem igazából bank - biztosító "jól működő" együttműködéséből adódott problémám.
Lakáshitel "alapja" ugye hogy biztosítást kell kötni és fenntartani a hitel lejártáig. Megtettük, fizettük rendszeresen. Kaptunk egy levelet amiben általánosan meg van fogalmazva, hogy amennyiben nem fizetjük a biztosítást felbontják a szerződést. Konkrétum hogy melyik/ mennyi havi hiányzik, hivatkozás semmi.
Bementünk a biztosítóhoz ott adtak egy igazolást miszerint semmi tartozásunk nincs és nem is volt. Bevittük a bankhoz ahol azt mondták hogy jó, de ez őket nem érdekli mert nekik a biztosító jelentette le és tartja fenn a mai napig hogy adósok(!) vagyunk. A papírt tegyük el, mert ha a biztosító nem töröl a listáról akkor bizony várhatjuk a fejleményeket.

A banki központ ahonnan kiküldték az értesítés 400km-re van tőlünk, tehát bemenni nem tudok.
Itt a biztosító kirendeltségen nagyon segítőkészek voltak és nem értik mi az hogy nem fogadják el a hivatalos igazolást a bankban a 0 Ft tartozásról! A bankban meg nagy bunkók!

Legjobb esetben -tudom - megnézik és törölnek minket. De mi van ha nem - azt sem értjük ( mi sem és a biztosító sem) hogy kerültünk fel a listára. Pedig minden bizonnyal valaki beirt kötvényszám és név szerint.

Két napot futkoztunk, eddig és erre jutottunk.

Előre is köszönöm annak aki tud ebben az ügyben segítséget adni - hova forduljunk, mit csináljunk ha mégis jön egy újabb fenyegetőzés a banktól.

Egyjogász # 2010.08.03. 20:35

Ha a sógorod az édesanyád lakását biztosította a hitel fedezetéül, a bankban a szükséges papírokat az édesanyádnak is alá kellett írnia, ezt a tudta nélkül jogszerűen nem lehetett volna megtenni.
Vélhetően ezt önszántából tette, biztosan meg van az oka, hogy így döntött és nem beszélte meg veled a dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 17:42

Addig is hiába mennél. Reménykedj, hogy fizetik rendesen a törlesztőrészleteket.

igenkicsi # 2010.08.03. 17:38

kedves fórumozók!
Az én a problémám a következő:kedvesnek nem mondható sógorom és a tesóm a hátam mögött vettek fel jelzáloghitelt anyukám lakására. a lakás csak az ő nevén van.maga a hitel a sógor nevén van.ugy tudom...szerintetek mi vár rám,anyukám 70 éves?mi lesz az örökléskor,nem vagyok egy örökös vadász, csak annyi,hogy nekem is gyermekeim vannak,de mi várhat rám?a lakást nem akarom elvesziteni,ott nőttem fel...kérem a segitséteket,minden mentőöv jól jön.persze sejtem,hogy mig anyu van,addig menjek el vele ügyvédhez,meg a bankba...de más?köszönöm.

nandy # 2010.07.28. 12:11

Vedd elő a szerződésed, és nézd meg, hogy milyen esetekben áll jogában a banknak felmondani a szerződést.

Valószínűleg már most is felmondhatnák, de "szívesség" gyanánt engedik, hogy tovább fizess. Csakhogy innentől végképp az ő kezükbe került az irányítás.

Azt neked kell eldöntened, hogy melyik éri meg jobban.

  1. Fizetni tovább a megemelt törlesztéseket + a jelentős árfolyamkülönbözetet.
  2. Visszaadni az autót, és a fennmaradt összeget valahogy kinyögni.

(Szerintem az utóbbival járnál jobban, bár kétség kívül egyik megoldás sem fájdalommentes.)

végrehajtó1 # 2010.07.05. 17:56

Az a kérdésem hogy a másik bank lefoglalhatja-e és ha igen mennyi rá az esély?

Esély:100% hogy bejegyzik a vh jogot.A baj az hogy a bankod erre felfogja mondani a te hiteledet amit rendesen fizettél, és egy összegben válik esedékessé.

Summasummárum : kétszer jársz rosszul...

kovacsz # 2010.07.05. 17:54

én lettem az adós, nejem pedig az adóstárs. Bátyámnak ment a hitel és töle kellett volna vonni a részletet!
Logikai bukfenc. :-(
Ha te vagy az adós neked kell fizetni és ha még a házad fedezet is (nem értem miért nem a vásárolt telek) akkor még az is elúszhat.

Tomi92 # 2010.07.05. 17:00

Üdvözlöm!

Tavaly bátyám telket vásárolt devizahitelre, de mivel ő nem kapott kölcsönt én lettem az adós, nejem pedig az adóstárs. Bátyámnak ment a hitel és töle kellett volna vonni a részletet!
Most kaptam levelet hogy az ingóságaim és ingatlanom lefoglalják mert nem lett fizetve a hitel.
Saját lakásom is devizahitelre van vásárolva amelyet még 22 évig kell fizetnem.
Az a kérdésem hogy a másik bank lefoglalhatja-e és ha igen mennyi rá az esély?
Segítségét előre is köszönöm!

nandy # 2010.06.30. 11:41

Kérj a banktól írásos tájékoztatást.

pollito # 2010.06.29. 20:17

Kerdesem a kezesseget illetoen lenne: kezes voltam egy edesanyam ferje altal felvett svajci frank alapu hitelben, az en lakasom volt a fedezet. Soha semmilyen ertesitest nem kaptam a banktol, de felvilagositast sem, mivel nem en voltam a szamla tulajdonosa, ahova a hitelt folyositottak es ahonnan a reszleteket vontak. Akkor sem ertesitett a bank, amikor nem fizettek a hitelt, es a koveteleskezelohoz kerult a dolog. Kesobb szolt a csalad, hogy mar honapok ota nem fizetnek, a lakas vegul eladasra kerult. Kifizettem a hitelt plusz x%-ot (azt hiszem 6%) az esetleges penzvaltasi kulonbsegekre. A foldhivatali papirbol kiderult, hogy levettek a szeljegyzetrol a hitelt, igy a lakaseladas rendben megtortent. Ekkor sem kaptam semmilyen ertesitest banktol, hogy megszunt a kezessegem. sajnos a csalad sem hajlando megmutatni az o papirjukat a hitel megszunteteserol, bevallottan nem hajlandoak valamit elmondani az uggyel kapcsolatban (rakerdeztem, hogy a rafizetett %-bol visszajaro penzt nem akarjak visszaadni-e, mert akkor az nem szamit, csak hivatalos dokumentumot szeretnek, hogy nem tartozom, azt mondtak van meg egyeb is).
Kerdes: jogosult vagyok-e hivatalos ertesitest kapni a kezessegem megszuneserol? Bar listara tehetnek-e a tobb honapos nem-fizetesi herce-hurca miatt? a hitel tulajdonosa megvaltoztathatja-e egyoldaluan a dolgokat a szamlajaval kapcsolatban az en karomra (tartok tole, hogy valami egyeb tartozas all a dolog mogott, mivel azon a szamlan volt szemelyi hiteltartozas is).
Panaszt szeretnek tenni, de elotte tajekozodni szeretnek, hogy mihez van jogom es mihez nincs. A hitel kifizetese 2009 szeptembereben tortent.
Segitseguket elore is koszonom.

bigdady # 2010.06.23. 14:52

Én láttam már olyat is, hogy 99% kamat 1% tőke majd 98% kamat és 2% tőke és gy tovább.

bigdady # 2010.06.23. 11:48

Nem hinném, hogy apró betűs rész lett volna. Mi áll a szerződésben?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.23. 11:16

Egy hosszabb futamidejű kölcsönnél (mondjuk, tíz éven túlinál) a sajátos számítási módból (annunitás) következik, hogy a törlesztés kezdetekor egy-egy részletnek jelentős hányadát a kamat teszi ki.

Igaz, a 8:1 arány mindenképpen elég meredeknek tűnik.