Banki hitelek


csiri66 # 2012.09.10. 09:29

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésem a következő. Van-e a banknak hivatalos levélre
válaszadási, tájékoztatási kötelessége? Ha van, van-e törvényben leírt időbeni válaszadási kötelessége?

Dióhéjban: a hitelemmel kapcsolatban támasztottam néhány kifogást. 2012. augusztus 24-n. beadtam írásban bankfiókban, de még nem válaszoltak. Így én úgy gondolom, hogyha nem kapok kifogást az észrevételeimmel kapcsolatban akkor tudomásul vették azokat. Mint ahogy ők is ezt a gyakorlatot követik.

wers # 2012.09.10. 10:19

Így én úgy gondolom, hogyha nem kapok kifogást az észrevételeimmel kapcsolatban akkor tudomásul vették azokat
Erre ne vegyél mérget. Attól függ, mit is írtál nekik. Mert pl. ha azt írtad, hogy mostantól 40.000/hó helyett 10.000/hó fogsz törleszteni, arra magasról tesznek.

csiri66 # 2012.09.10. 13:39

Tisztelt Wers!

A következőkről van szó: az éves elszámolásokon az egyik évben szerepel hátralék a másikon nem. Kértem őket adjanak részletes kimutatást. Nem adnak. A havi részletem összege más a KHR rendszerben, mint amit ők mondanak. Az éves kimutatáson rajta van, amennyiben nyolc napon belül nem emelek kifogást az elszámolással kapcsolatban, akkor elfogadottnak tekintik azt. Például erre gondoltam az intervallum kapcsán. Többször levélben és személyesen bankfiókban is felhívták a figyelmemet arra, hogy a havi számlakivonat tartalmaz minden információt a hitelemmel kapcsolatban. Én erre mondtam, hogy akkor nekem nincs tartozásom, mert a havi számlakivonaton nincs tartozás. Természetesen mindenről van papírom. Ilyenkor mi van?

köszönöm válaszodat

Katty85 # 2012.09.10. 17:49

Kedves Fórumozók, hozzáértők!

Segítséget, véleményt szeretnék kérni az alábbi problémához.
2008-ban felvettünk a párommal közösen devizahitelt (41390 CHF) 25 évre, ráadásul lakáselőtakarékossági számlával kombinálva, 53 hónapig fixált törlesztővel. Bementünk érdeklődni a bankhoz egy kipostázott levél apropójából, mire közölték, hogy a fennálló tartozásunk majdnem 2x-ére emelkedett. Azt hittem, leesem a székről. De minden törvényesnek tűnik azt a tényt leszámítva, hogy az árfolyam-emelkedés miatt szerintem ez már uzsorakamatnak számít. 5850eFt-ból lett 11móFt tartozás, és már fizetjük 4 éve. Ki ne lenne felháborodva? Szóval érdemes fizetni tovább, vagy fogjuk fel albérletként az eddig befizetett összeget, és inkább kezdjünk "új életet"? Ha nem fizetnénk tovább, akkor annyi, hogy elárverezi a bank, és kész? Mert ha ennyi, akkor lehet így lenne a legegyszerűbb.
Azért várok ötleteket, hátha valamire nem gondoltunk.
Köszönettel: Katty85

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 17:53

Ha nem fizetnénk tovább, akkor annyi, hogy elárverezi a bank, és kész?
Nem annyi. Levonják az árverésen befolyt bevételt (ami még csak nem is azonos a vételárral, hanem kisebb), a maradékkal pedig tartoztok tovább.

Katty85 # 2012.09.11. 09:54

Sejtettem, hogy nem lehet ilyen egyszerű. De azt hogy tudják behajtani? A fizetésből is letilthatják?