ingatlan eladás után fizetendő adó

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.04. 18:40

Nagyjából így.

wonderwolf # 2013.06.11. 09:08

Tiszteletem!

Nem tudom volt-e már ez a kérdés. Nehéz végigböngészni a összes oldalt.

A kérdésem a következő: 2006-ban vásároltam egy lakást devizahitelből. A szokásos történet, 2012-re már nem bírtuk fizetni a havi 230ezer forintokat. Nagy nehezen eladtuk 19M forintért és vásároltunk 12M forintért egy nyaralót Szentendrén, amiben most lakunk. Nem lakóingatlan, így az adóvonzata is súlyosabb. Nos, miután ki lett fizetve a K&H bank, 9M forint maradt, ezért 3M forintot fel kellett vennünk személyi kölcsönben. Mondanom sem kell, hogy teljesen nullára vágtuk magunkat. Erre jön a NAV és követel 450.000 forint adót. Kérdem én: ha az eladott és a vásárolt ingatlan értéke közti különbség soha sem érintette sem a bankszámlánkat sem a kezünket, akkor mi után adózunk?

Mi 9M forintot kaptunk meg a 19M forintos ingatlanból. Ilyenkor mi a helyzet?

Ja és a NAV nem adott sem méltányosságot sem részletfizetést, mert a beszkennelt befizetett csekkek értéke több 10.000 forinttal, mint a család havi jövedelme és biztosan van valami mellékjövedelmünk. Ez állta a válaszlevélben! :)

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.11. 10:11

akkor mi után adózunk?
Semmi után. Vagyonszerzési illetéket a megszerzett nyaraló értéke után. Mivel nem lakás, nem vonatkozik rá az úgynevezett cserepótló vétel kedvezménye. Elszúrtátok, 12 millióért kaptatok volna lakást is.
(Ja, nekem 480 ezer jött ki. 4%.)

Filamér # 2013.06.11. 10:36

Az eladott és - ennek az árából - vásárolt ingatlan közötti érték közel tíz éve nem játszik az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapítása során.
A jövedelem megállapítása úgy történik (némileg leegyszerűsítve) hogy az értékesített ingatlan eladási ára és a szerzéskori értéke(tehát amennyiért 2006-ban vettétek) közötti különbözet tekintendő jövedelemnek. Annak, hogy ezt a jövedelmet másik lakás - vagy bármilyen más ingatlan - megszerzésére fordítottátok, nincs jelentősége.(zárójelben: a szerzéstől számított öt éven túl értékesített LAKÁS értekesítése után nem kell az adót megfizetni)
Adót tehát biztosan nem vetett ki rátok a NAV, amit fizetni kell, az a vagyonszerzési illeték, ahogy KBS írta.

vbbsz # 2013.07.02. 07:54

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy válás esetén ha a férjem az 50% lakás tulajdonrészét rám, (esetleg a gyerekekre) szeretné íratni, hogyan, mi módon tegye, hogy az teljesen illetékmentes legyen. Köszönettel.

Boki57 # 2013.07.10. 08:26

Tisztelt Szakértő!
A napokban adnánk el az ingatlanunkat, melyet 2008. október 10-én vásároltunk. A lányom nevén van, két haszonélvezeti joggal terhelten. Az 5. évnek az tekinthető csak, ha október 10-e után adnánk el az ingatlant? A vételár és az eladási ár közötti különbség 500.000,- Ft lenne. Mennyi adót kell fizetni ebben az esetben? Ki fizeti az ügyvédi költséget (eladó vagy vevő)?
Köszönettel:
fbm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 09:25

Január 1-től már az ötödik év.

Megegyezés kérdése, ki fizeti a költségeket.

osmi # 2013.07.10. 10:16

10% 16% -a.

lajcsó # 2013.07.10. 11:46

Az "5 év" utáni adómentesség kizárólag lakásra vonatkozik. Minden egyéb ingatlan (garázs, telek, termőföld stb.) 15 év elteltét követően lesz adómentes.

zita74 # 2013.07.13. 05:13

Tisztelt Szakértő!
Vettünk pár éve egy önkormányzati telket,majd vissza is adtuk,mert házasságunk megromlott, később el is váltunk.Most kérik az illetéket és a késedelmi pótlékot.Volt férjemtől kapásból levonták az egész felét,nekem semmi ilyen nem jött,kértem kedvezményt...de a papírok beszerzéséhez nem lesz elegendő időm (8 napot kaptam).Ha elkezdenék havonta fizetgetni a nAV felé /70.000 Ft-ról van szó, 10.000vel beleférne.../,akkor nem vonnák le a fizetésemből?Fizetési hajlandóságnak vennék?
Válaszát köszönöm!

ObudaFan # 2013.07.13. 07:24

Kérj további határidőt, és küldd be, ami megvan 8 nap alatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.13. 07:25

Nem mindegy, hogyan "adtátok vissza". Ha felbontottátok a szerződést, akkor elvileg nem kell az illetéket megfizetni - fellebbezni kellene. Kellett volna. Mert ha "levonták", akkor az már végrehajtás, ergo hagytátok jogerőre emelkedni a fizetési meghagyást.

Máskor időben kérdezz.

zita74 # 2013.07.13. 08:18

Az önkormányzattól vettük,s nekik adtuk vissza még a 4 év lejárta előtt.Volt ugyan építési engedély és stb...de egy ásónyomot sem tettünk rajta, csak kaszáltattuk.Az önkormányzat ügyvédje -akkor, amikor visszaadtuk- azt mondta, hogy elintézi az illetékmentességet.Erre aztán valóban nem kérdezett rá egyikőnk sem...tavaly január óta, csak most kijött a papír.Így sem tehetünk már semmit?
Előre is köszönöm!

zita74 # 2013.07.13. 18:37

Ha nem adom be most az adatlapot,de elkezdek fizetni pl. havi 10.000-et,akkor nem tiltanák le a fizumból?De ha nm volt határidő sem a levélben,akkor milyen alapon vonták le a volt férjemtől??Köszönöm!

Danido # 2013.07.31. 13:22

Tisztelt Szakértő!

Cégünk szeretné eladni bő húsz éve vásárolt ingatlanját (lakóház). A kérdés az lenne, hogy az eladás után be kell-e fizetni Áfát az államkasszába.
Segítségét köszönöm!

dani76 # 2013.08.06. 12:07

Üdv!
Lakáseladás előtt állok, ennek kapcsán lenne két kérdésem.
Az lakás egyik felét 2010-ben, másikat 2011-ben vásároltam meg - 4-4 millió forintért. A felújítás már 2010-ben elkezdődött, 2011-ben befejeződött. 2 millió forint értékben - számla nincs mindenről.
Amennyiben most 10m eladnám, akkor a különbözet után kell a 16% adót fizetni.
A kérdésem, hogy mi számolható el a felújításból... vagy, van e lehetőség a tételes elszámolás helyett valamilyen százalékos kulcs alkalmazására. (A felújítás keretében, nyílászáró-, villanyvezeték-, burkolatcsere, fürdő és konyha teljes cseréjével járt együtt.)
üdv

dani76 # 2013.08.07. 11:13

Elnézést még egy kérdésem lenne az lakóingatlan vásárlás utáni illeték kapcsán. A barátnőm 2008-ban vásárolt egy lakást, illetéket befizette. 2011-ben eladta, s idén közösen vásárolnánk egy lakást. A kérdésem, hogy az általa befizetett korábbi illetéket be lehet számítani a most fizetendőbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.07. 17:45

Nem. De a megszerzés költségei között csökkenti az esetleg fizetendő adó alapját.

elcamino2005 # 2013.08.24. 08:35

Kedves Fórumozók!

Nekem nagyon egyszerű kérdésem lenne. Nyugdíjas vagyok, és ebben az évben unokám nekem ajándékozta kis lakását. Úgy néz ki, hogy kiadni nem nagyon tudom, tehát legjobb volna eladni, hogy minimális nyugdíjamat kiegészíthessem.

Kérdésem az, hogy mennyi lesz így nekem az szja, illeték annak tudatában, hogy nem veszek másik lakást. (Kb.5-6 millió forintért tudom egyébként csak eladni.)

Nagyon köszönöm előre is,ha tudna valaki válaszolni!

Emuka # 2013.08.30. 07:04

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő.
Múlt évben vásároltam egy építési telket, amit idén vagy jövőre értékesíteni szeretnék.
A telek vételárát beforgathatom a nevemen futó lakás hiteltörlesztésébe?

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.30. 07:53

Ez egy jogi kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.30. 07:55

Kérdésem az, hogy mennyi lesz így nekem az szja, illeték

Illetékfizetési kötelezettsége az eladónak nyilván nincs. (Nem szerez vagyont.) A 16% személyi jövedelemadó alapja az eladási ár negyede lesz.

elcamino2005 # 2013.09.02. 02:43

Válaszát nagyon köszönöm, de a nehéz felfogásom miatt akkor : ha 6 millióért eladom, akkor ennek negyede, vagyis 1.5 milliónak a 16%-a lesz az szja?

Emuka # 2013.09.05. 14:39

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy 2012-ben vásárolt építési telkem,amennyiben eladom magasabb áron, mivel felszámítom az eddigi költségeket, amiket beleinvesztáltam, beforgathatom a meglévő lakás hitelem törlesztésébe az eladási árat, hogy ne kelljen adóznom utána?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdv: Ratkai Imre

ObudaFan # 2013.09.06. 14:13

Emuka

Az, hogy lakáshitelt fizetsz belőle, az adófizetés szempontjából lényegtelen. A korábbi vételárat és a költségeidet viszont levonhatod.