Ittas vezetés


Dr.Attika # 2007.11.15. 19:49

Kedves Traffic!
A "Mire számíthatok?" kérdésre adandó válaszodra voltam kíváncsi. Az ilyen kérdésektől a nem létező szőr is feláll a hátamon. Arra voltam kíváncsi, hogy Te ezt hogyan kezeled.

Dr.Attika # 2007.11.15. 19:51

Kedves Traffic!
Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan kezeled a "Mi várható?" kérdést. Nkem a nem létező szőr feláll a hátamon ettől a kérdéstől.

Traffic # 2007.11.15. 19:57

Jaaaa, értem. Azt hittem szakmai oldalról furdal a kíváncsiság, ugyanis nagy dilemma volt. :)
Megkérdeztem egy jogászt, ő azt mondta, hogy a módszertani levélben foglaltakat kell figyelembe venni, azaz 0,2 ezrelék véralkohol felett már szabálysértés a gépi meghajtású jármű vezetése.

Ádám1899 # 2007.11.16. 12:15

Helló mindenkinek! nekem egy olyan kérdésem lenne ,hogy megkaptam a határozatot ittas vezetés miatt (0.46 illetve 0.48mg/l). A határozatban 70000forint bírságot és 5hónap eltíltást kaptam.

Kérdésem: lehet-e illetve ha igen érdemes-e az én helyzetemben kérelmet írni a büntetés súlyosságának csökkentése miatt. A határozatban van egy olyan mondat ,hogy "e határozatom ellen az átvételtől számított 8napon belül hozzám benyújtott, a Budai Központi Kerületi Bírósághoz címzett, halasztó hatályú kifogással élhet".Ez azt jelenti ha írók kérelmet oda címezzem?

előre is köszönöm a hozzászólásokat.

ja és még annyi:) ,hogy ha írtam kérelmet az akkor a válaszig halasztó hatással van a bírságomra? vagy úgyanúgy számít a 30nap határidő?

Gábor85 # 2007.11.17. 11:20

Kedves Traffic!

Július 31.-én megálitotak a rendörök, szerencsétlenségemre elötte ittam 1 pohár sőrt és ezt bevalottam, fujattak szomdát, utána bent a rendörségen is megfujatak velem egy Seres Ethylometert ami 0,05 g/l valamint 0.03 g/l ezrelék etilalkohol koncentráciot mutatott ki. Most kiküldtek egy határozatot 70000 Ft és 7 hónap jármüvezetési eltiltásról. A rendörségen megbáno magatartást tanusitotam, még nem volt semiféle szabálysértésem. De a legnagyobb baj az hogy nekem a munkámhoz kell a jogositvány! A pénzbirsággal még nem is lenne gond, mert mégiscsak ittam. Viszont a 7 hónap eltiltás az nagyon rosszul érintene miután munkára használom a jogsimat. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy a jogositványom megmaradjon? Lehet-e enyhitést kérni?

Üdv. Gábor

Traffic # 2007.11.17. 20:23

T. Ádám1899!

Lehet és érdemes is lenne. A Budai Központi Kerületi Bíróság legyen a címzettje a kifogásnak, de oda nyújtsd be, ahonnan kaptad a határozatot.
A kifogás halasztó hatályú.

T. Gábor85!

Mint előzőekben más kérdésére kifejtettem, szerintem nem követtél el szabálysértést. 0,1 mg/l feletti légalkoholtól beszélhetünk ugyanis szabályszegésről. Mindenképpen élj kifogással és kérd a szabálysértési eljárás megszüntetését!

Érdekes, hogy "0,05 g/l" és "0,03 g/l ezrelék"-et említettél. Ezen értékek ugyanis véralkohol koncentrációk! Vagy elírtad vagy a határozatban írták el, vagy csak próbára akarsz tenni. A Seres Ethylométer által mért légalkohol mértékegysége: mg/l. Egyébiránt, ha véralkohol koncentrációról beszélünk, akkor sem büntetendők ez a mennyiségek.

Gábor85 # 2007.11.18. 14:38

Kedves Traffic!

Miután leirtad hogy a Seres Ethylometer mg/l - ben mér, utánanéztem és én amikor megfujtam a szondát utána kaptam egy hitelesitett másolatot az eredményről és azon is 0.03 és 0.05 mg/l szerepel, ezekszerint a határozatban írták el! Köszönöm hogy ezt igy leirtad mert én lehethogy észre se veszem, ezt a kis elirást, ami nekem nagyon sokba kerülne.
Ezekszerint akkor szabálysértést nem követem el?

Üdv. Gábor

Ádám1899 # 2007.11.18. 14:53

Tisztelt Traffic!

Először is köszönöm a választ még csak annyit kérdeznék ,hogy ilyenkor kb: mikre érdemes hívatkozni? büntetlen előélet,megbánás, nehéz anyagi helyzet?

Traffic # 2007.11.19. 17:11

T. Gábor85!

Véleményem szerint nem követtél el szabálysértést. Ne hagyd a dolgot, az elmarasztaló határozat ellen élj kifogással!

T. Ádám1899!

Csak a felsorolás sorrendjén változtatnék. :)

Massey # 2007.11.19. 18:40

Kedves Traffic!

> Az én esetemben megvalósúlt az ittas járművezeetés vétsége,mindössze
> 500m-es út
>
> megtétele után és kb.még ennyi volt hátra.A szakértők súlyos fokú
> befolyásoltságot állapítottak meg(az első szerint nem megállapítható a
> második szerint az alkohol leszáló ágban volt,amit kétlek mert a vérvétel
> előtt kb fél órával ittam meg az utolsó sörömet).Mindeemelett a Bíroság
> ezelőtt 11 hónappal elmarasztallt sikasztás vétségével amit nem ismertem el
> és egy év próbára bocsájtott.Most ezt a vétséget is iktatták az ittas
> vezetésez.Az anyagi helyzetem az szinte nulla,három gyermekről gondoskodom
> az állásm elveszett,mivel a jogosítványom bevonta a
> rendőrség(tehergépkocsi-vezető voltam).Jövedelmünk nincs a feleségem rokkant
> nyugdíjas.Milyen büntetésre számíthatok éa hogyan védekezzem?
>
>
>
> Válaszát előre köszönöm.
>

Traffic # 2007.11.20. 17:48

T. Massey!

Elképzelhető a leszálló ág, feltéve, ha nem egyszeri, hanem folyamatos alkoholfogyasztás történt. Bizonyára igazságügyi orvosszakértőt rendel ki a nyomozó hatóság az ügyben, aki visszaszámol a cselekménykori véralkoholszintre, az akkor fennálló alkoholos befolyásoltságra.
A bűncselekmény elkövetőeje 1 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával büntethető. Mellékbüntetésként a járművezető 1-10 évig terjedő időtartamra a közúti járművezetéstől eltiltható.
A Bíróság döntését nem tudom megjósolni, de figyelembe fogják venni az anyagi helyzetét is, mindemellett a cselekmény súlyát is. Annyi biztos, hogy járművezetéstől eltiltást fognak alkalmazni.
Az őszinte beismerő vallomás vezethet eredményre, nyilatkozni kell részletesen a nehéz anyagi helyzetre is. A rendőrségi kihallgatás alkalmával jegyzőkönyvbe kell mondani, hogy kéri a Bíróságot, hogy csak annak a járműnek a vezetésétől tiltsa el, amellyel a bűncselekményt elkövette. Több védekezési lehetőséget felsoroltam az előzőekben, érdemes lenne visszaolvasni.

DjGarfield # 2007.11.21. 18:55

Sziasztok !

Egy kérlemet kellene nekem beadni, miszerint szükségem van a jogositványomra a munkámhoz, de fogalmam sincs hogy néz ki formailag egy ilyen kérelem és hogy mit kellene tartalmaznia!

Valaki tudna nekem segiteni ? Egy mintát mutatni ?

szotyika # 2007.11.22. 12:01

Kedves Traffic!

2007 Agusztus 1. igazoltattak a rendőrei és ittas vezetésen kaptak. 0,52 és 0,48 seres gépen mért értékekkel.
Beismerő vallomás tettem a rendőrségen rabositáskor szeptember 5-én.
Azóta kaptam egy értesitőt az önkormányzattol ,hogy amig nem zárul le az ügy bevonták a jogositványom.( már a helyszinen visszase adták a rendőrök)
Azóta nem kaptam semmi levelet se értesitőt.
Kb mikor várhatom az ügy lezárását?
Lehet valakinél érdeklődni ,hogy hol jár az ügyem?
Kb. Milyen büntetésre számithatok?

Válaszát előre köszönöm.

Traffic # 2007.11.22. 16:23

T. DjGarfield!

Nincs tartalmi és formai követelmény, legfeljebb annyit írj a lap tetejére, hogy "kérelem". Írd le benne részletesen, hogy mit szeretnél és miért. A miértet, ha van rá lehetőség, okmányokkal, stb. támaszd alá.

T. szotyika!

A nyomozás határideje alapvetően 2 hónap, mely több alkalommal meghosszabbítható. Annál érdeklődj, aki gyanúsítottként kihallgatott.
A bűncselekmény elkövetője 1 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával büntethető. Mellékbüntetésként a járművezető 1-10 évig terjedő időtartamra a közúti járművezetéstől eltiltható.

cardriver # 2007.11.24. 08:38

T.Traffic!

Hivatkozva a okt 14-ei hozzászólásomra,
megkaptam a határozatot,amiben a következő áll:
3 hónap eltiltás és 34E ft pénzbírság.

A határozat tartalmazza azt is, hogy a büntetés kiszabásánál nem tudta figyelembe venni a személyes körülményeimet, mivel erről nem nyilatkoztam(nem is kérdezték).A pénzbírság kiszabásánál súlyosbító tényként kezelte egy évvel ezelőtt elkövetett gyorshajtási szabálysértésemet.

Szerepel még a következő mondat is: amennyiben nem tartja indokoltnak a szabálysértési hatóság a határozat enyhítését, úgy az ügyiratot a Városi Bíróságra küldik véleményezésre.

Kérdésem:a fent említett priusz miatt nem is a pénzbírságot, inkább az eltiltás időtartamának rövidítését kérelmezhetem-e munkámra hivatkozva?
És ha a bíróságra kerül az ügy, milyen "bajom" lehet belőle?

Köszönöm:Tibor

DjGarfield # 2007.11.24. 09:47

Kedves Traffic!

Köszönöm a segítséged, az kérlemet beadtam, alátámasztani sajnos nem tudtam, gyakorlatilag a munkáltató szemszögéből írtam a tulajjal meg aláírattam, reméljük segit a dolog!

De elképedtem az elöttem szólok mondatain, hogy milyen kevés alkohol miatt tiltották el öket 5-6 hónapra!

Nálam a LION 0,62-t mutatott a Seres gép pedig 0,58-at majd 0,60-ot! Elöre félek hogy nem kevéssel fogom meguszni kérelem ide kérelem oda ....

Traffic # 2007.11.24. 12:19

T. cardriver!

a fent említett priusz miatt nem is a pénzbírságot, inkább az eltiltás időtartamának rövidítését kérelmezhetem-e munkámra hivatkozva?
Bármelyik csökkentését kérheted. Írd le a kifogásban, hogy mi a foglalkozásod, mennyi a jövedelmed, hány kiskorú (18 év alatti) gyermeked van, illetve mennyi a családban az 1 főre jutó havi átlagjövedelem. Ezek a személyes körülmények, amiket nem kérdeztek meg tőled.

És ha a bíróságra kerül az ügy, milyen "bajom" lehet belőle?
A legrosszabb, hogy helybenhagyják a döntést, súlyosbítani nem fogják. Nem lehet "bajod", ha kifogással élsz.

T. DjGarfield!

Az általad leírt 0,58 mg/l már bűncselelményi érték. A te esetedben minimum 1 év eltiltással és pénzbüntetéssel kell számolni. Kihallgattak már gyanúsítottként?

boy__ # 2007.11.24. 12:24

Kedves Traffic!

A következőben kérném segítségét!

Tegnap este egy a barátaimmal való sörözés után mentem haza (1.000 m). Pont leparkoltam a ház előtt, mikkor mellém ért a rendőr, és igazoltatott. Már az igazoltatás elején, mikor kérdezték, hogy belefújok-e a szondába tájékoztattam a rendőröket, hogy alkoholt fogyasztottam. A szonda, emlékeim szerint 0,44-ot mutatott.

Megpedzették, hogy előállítanak, vagy ha aláírom az elismerő nyilatkozatot, akkor elmehetek. Aláírtam, valamint aláírtam egy papírt is, hogy nem nyilatkozom az anyagi helyzetemről.

Mire számíthatok?

A nagy problémám az, mint sokaknak itt előttem, hogy a munkámhoz kell a jogosítványom, de bonyolítja az, hogy engem nem rugnak ki, mert családi vállalkozásban dolgozom üzletkötőként, és ezáltal az egész cég, és az alkalmazottak munkája is ezen múlik.

A pénzbüntetést vállalom - én voltam a barom, hogy ittam, mert nem szoktam ittasan vezetni.

3 éve van jogosítványom, 2 éve volt egy kisebb fokú gyorhajtásom. Balesetet sosem okoztam.

Mihamarabbi válaszát várom!

Üdvözletem

Traffic # 2007.11.24. 12:39

T. boy__!

A "szonda + nyilatkozat" eljárást folytatták le a rendőrök.
Ittas vezetés szabálysértést követtél el, mely 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal büntethető, illetve 1-12 hónap időtartamra eltilthatnak a közúti járművezetéstől.

A vezetői engedély "megtartására" többször leírtam a tippjeimet, kérlek, hogy olvass vissza!

boy__ # 2007.11.24. 12:49

Kedves Traffic!

Köszönöm. Bízom benne, hogy méltánnyosságból megtarthatom a jogsimat. Olyat lehet írni a kérelembe, hogy inkább adjanak büntetőpontot?

Üdv,

Boy__

DjGarfield # 2007.11.24. 13:53

Kedves Traffic!

Már kihallgatak mint gyanusitottat! Söt rabositáson is voltam, eddig biztató visszajelzéseket kaptam! Szerdán lesz tárgyalás! Ha valóban eltiltanak egy évre akkor az állásomtól bucsuznom kell, na de akkor miböl fogom fizetni a büntetést! Még behajtani sem tudják rajtam mivel nincs semmi a nevemen! Akkor leültetnek vagy mi lehet ?

Traffic # 2007.11.24. 14:27

T. boy__!
Olyat inkább ne...

T. DjGarfield!
A pénzbüntetést be nem fizetés esetén szabadságvesztésre váltják át.

boy__ # 2007.11.24. 14:35

T. Traffic!

Miért, mert hülyének néznek, vagy miért? Nincs büntetőpontom

Traffic # 2007.11.24. 14:43

Annyit kérj, hogy ne tiltsanak el a vezetéstől vagy azt, hogy mérsékeljék az eltiltás, illetve a pénzbírság mértékét.
Ha eltekintenek az eltiltástól, úgy automatikusan jár a büntetőpont. Érted, hogy mire gondolok?

boy__ # 2007.11.24. 14:45

Értem, köszönöm! Bízzunk benne, hogy méltányosak lesznek :)