Ittas vezetés


Traffic # 2007.10.27. 18:47

T. Brigi25!

A 0,68 mg/l légalkohol enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg. Nem "gyorsított eljárás" folyik a párod ügyében. A gyorsított eljárás, azaz a bíróság elé állítás a cselekménytől számított 15 napon belül már ítélettel zárul.
A büntetés több tízezer forint pénzbüntetés és minimum 1 év járművezetéstől eltiltás lehet.
A szeptember 1-je óta eltelt időt beszámítják az eltiltás időtartamába.
Az ügyészségnek 30 napja van a vádirat elkészítésére. (Ez meghosszabbítható, de csak bonyolult ügyek esetében).Nem tudom, hogy mikor került át az ügy az ügyészségre, de onnan számított kb. 35 nap elteltével érkezhet levél, amelyben a vádirat lesz.

Kislecso # 2007.10.28. 00:28

Üdv!19 éves diák vagyok.Tavaly nyáron egy buliból hazafelé sajnos ittasan felborultam kocsinkkal...egyedül voltam...a véralkohol szintem 0,16 volt.A fülem szakadt le amit visszavartak.Ez nem tudom hogy lényeges e?Végülis még aznap mászkáltam a saját lábamon.1 év 4 hónapra vették el a jogosítványomat.2 hét mulva jár le ez az idő...És még most sem tudom hogy milyen folyamatokkal kaphatom vissza a jogosítványt...Mert gyanítom hogy nem fogják a kezembe nyomni...Erre a kérdésre keresek egy reális vagy egy konkrét biztos verziót...Mert már egy párat mondtak...De nem mondták 2-szer ugyanazt...És mivel közeledik az idő igy kezd érdekelni...:)Előre is köszönöm.

mosoly # 2007.10.28. 05:29

T. Traffic!

Még egy kérdésem lenne,ami nagyon fontos.
Érdemes lenne e másik ügyvédet keresnem, ugyanis akit megbíztam, még beszélni sem hajlandó velem.

üdv

mosoly

Traffic # 2007.10.28. 09:04

T. mosoly!

Természetesen választhatsz másik ügyvédet. A mostanitól vond vissza a megbízást és bízz meg egy másikat.

T.Kislecso!

Utánképzésre kell elmenned, minél hamarabb. Vedd magadhoz az összes határozatot, amit kaptál az eljárás során, gondolok itt arra, amit az Okmányirodától és a Bíróságtól kaptál. Ezekkel jelentkezz utánképzésre a megyeszékhelyen működő Közlekedési Felügyeletnél. Készülj arra, hogy minimum 100.000.- forintba fog kerülni. Az utánképzés megkezdése előtt nézd át alaposan a hatályos KRESZ-t!

Csak megjegyzésként írom: 0,16 ezrelékes véralkoholszintnél nem vonják vissza másfél évre a vezetői engedélyt, szerintem magasabb volt az az érték...

Kislecso # 2007.10.28. 10:06

Hát ha jól tudom akkor 0,08 a megengedett vagy is az még nem olyan nagyon vészes ennek volt a duplája.És akkor tulajdon képpen mi miatt vehették el olyan hosszú időre?Mert kezdő jogosítványom volt?Vagy miért?Az elöző kérdésre a választ köszönöm...:)

ObudaFan # 2007.10.28. 10:51

Az sem megengedett, csak azzal még nem feltétlenül bűncselekmény, csak szabálysértés. De már ezzel is lehet bűncselekmény, ha a befolyásoltság megállapítható.

Traffic # 2007.10.28. 14:39

Rájöttem a megoldásra :)
0,08% = 0,8‰, azaz 0,16% = 1,6‰. Kislecsó véralkohol-százalék értékeket írt.

Az 1,6 ezrelékes véralkoholszint közepes fokú befolyásoltságnak felel meg.

glm07 # 2007.10.28. 18:34

T. Traffic!

Tegnap este szégyenemre elkaptak ittas vezetésen. Egy faluban két utcát (1000m) mentem az autómmal, egy teljesen forgalomtól mentes alsóbrendű úton. Megfújatták a szondát és amikor kimutatta, hogy ittam alkoholt, rátettek egy csövet, és azon keresztül is megfújatták. Szerintem Seres digitális szonda lehetett. A lényeg az, hogy 0.39-et mutatott. Ezt is vették jegyzőkönyve. Azt mondták, hogy szerencsém van, mert 0,5 alatt van az érték. Mindent elismertem, és azt mondták, hogy ez csak szabálysértés, és örülnek, hogy maximális együttműködést tanusítok, mert ez mostanában ritka. Még azt sem kérték, hogy hagyjam ott az autót, hanem engedték, hogy elmenjek a szállásomra, ami 200m-re volt már csak. A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, mivel nekem a munkaeszközöm az autó. Ha elveszik a jogosítványomat, akkor elvesztem az állásom. Erre sajnos, pont a napokban volt a cégünknél példa. Van-e arra esélyem, hogy ha be szeretnék vonni, inkább a pénzbüntetés emelését kérjem, és a méltányosságot, mint sem a jogosítvány bevonását.

Válaszát előre is köszönöm: Tibor

Traffic # 2007.10.28. 20:03

Kedves Tibor!

Az elektromos szonda neve, amelyet megfújtál: Lion SD400. Seres Ethylométeres vizsgálat céljából ugyanis elő kellett volna állítaniuk.
Ittas vezetés szabálysértést követtél el mely 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, továbbá 1-12 hónap időtartamra eltilthatnak a járművezetéstől.
Javaslom, hogy ha a szabálysértési hatóság meghallgat eljárás alá vontként, akkor tanúsíts ugyanígy megbánó magatartást, továbbá mondd részletesen jegyzőkönyvbe, hogy milyen hátrány ér azzal, ha eltiltanak a járművezetéstől. Ha lehet, szerezz egy igazolást a munkahelyedtől, amelyben leírják, hogy milyen munkakörben dolgozol, s ezen munkakör betöltéséhez feltétlen szükség van vezetői engedélyre. Írják le, hogy ha elveszik a vezetői engedélyed, akkor sajnos el kell téged bocsátaniuk, amelyet nagyon sajnálnának, hiszen rendkívül jó munkaerő vagy, a hiányod érzékenyen és hátrányosan érintené a cég működését. Leírhatják azt is, hogy a cégnél milyen erkölcsi vagy anyagi elismerésben részesültél a jó munkád elismeréseképpen. Ezt az igazolást (vagy nyilatkozat vagy kérelem is lehet a neve) add át a kihallgatást végzőnek és kérd, hogy csatolja az ügy irataihoz.

Mondd el a kihallgatáson, hogy a vezetői engedélyed elvételével a munkahelyed elveszted, a mindennapi megélhetésed ezáltal veszélybe kerül, egzisztenciális gondjaid lesznek. Kérd, hogy a büntetés kiszabásánál vegyék figyelembe azt, hogy éjszaka, forgalommentes mellékútvonalon közlekedtél és csak rövid távolságot szándékoztál ittas állapotban megtenni. Támaszd alá valamilyen komoly indokkal, hogy miért nem gyalog indultál haza. Pl.: az autódban értékes tárgyal voltak, a járművet ezért nem merted otthagyni, féltél attól, hogy vagyon elleni bűncselekmény követnek el a sérelmedre.
Ha még nem büntettek meg semmiért 2 éven belül, akkor azt is jegyzőkönyveztesd, kérd, hogy vegyék figyelembe kifogástalan közlekedési előéletedet.
Ha bármi kérdésed van a továbbiakban, írj nyugodtan!

mosoly # 2007.10.29. 14:27

T. Traffic!

Köszönöm a válaszod.Én már félek attól is, hogy a megbízott ügyvéd alám tesz.
Mástól nem veszik el a jogsiját, ha a mellette lévő utas meghal. Akkkor hol jog?

üdv

mosoly

Traffic # 2007.10.29. 19:17

T. mosoly!

Nagyon szívesen!

molafej # 2007.10.30. 00:30

T. Traffic!

Tegnap az egyik haveromat ittas vezetésen kapták. De szerencsétlenségére egy kisebb koccanásba is belefutott. Történt ugyanis, hogy ő ment a saját gépkocsijával és a szembe jövő autóval össze koccant a visszapillantó tükre. Semmilyen kár nem keletkezett az autókban és személyi sérülés sem történt. A vétlen fél ragaszkodott a rendőrségi intézkedéshez. A rendőrök kiérkeztek, természetesen előkerült a szonda is. Haverom nem fujta meg hanem bevalotta, hogy ivott. Előállították vérvételre 2,5 volt a véralkohol szintje. A jogositványát azonnal bevonták. Azt még tudni kell, hogy 3 évvel ezelőtt már volt egy ittas vezetés miatti eltiltása. A kérdésem az lenne, hogy mire számíthat? Mennyi időre vonhatják be a jogositványát? Mennyi az a bírság amire számíthat?
Van-e esetleg valami amivel védekezhet?

Válaszát előlre is köszönöm.

László.

Traffic # 2007.10.30. 19:41

T. molafej!

Pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra számíthat. A pénzbüntetés mértékét nem tudom megjósolni, az eltiltás 1-10 évig terjedhet. A 2,5 ezrelék a közepes fokú alkoholos befolyásoltság legfelső határa, vélhetően nem 1 évre fogják eltiltani, hanem többre.
A 3 évvel ezelőtti eltiltás, ha szabálysértés miatt volt, akkor már nincs nyoma, ha viszont bűncselekmény elkövetése miatt volt, akkor súlyosbító körülményként értékelik.
Az őszinte megbánó magatartás a legcélravezetőbb.

molafej # 2007.10.30. 23:57

T. Traffic!

Köszönöm a válaszát.

Üdv,
László

Traffic # 2007.10.31. 07:06

Nagyon szívesen!

Milan24 # 2007.11.01. 22:03

T.Traffic

Tegnap este okt 31. mentem haza ittas állapotban mellékutcában! Forgalom nem volt! Belementem az árokba! Egy lakó jelentette be a rendőrök elmondása szerint! Azt mondtam nekik 6 sört ittam 1 órával elötte! A szonda 0,92-őt jelzett ki gonolom akkor ez már bűncselekménynek számít! Egyszerre vittek vérvételre, ahol 2-szer vettek vért tőlem! Jogosítványom elvették!!! Személyi sérülés nem történt illetve az autómban sem keletkezett semmi kár! A közteröleten sem döntöttem ki semmit! Ez volt az első ilyen alkalom és éppen hazafele tartottam a kocsimmal, igaz nem a legrövídebb úton! Súlyosbító körülmény hogy vérvételre tartva mocskoltam a rendőröket??? Mire várhatok ebből az ügyből kifolyólag? Illetve hogy jöhetnék ki az ügyből a legjobbann! Természetessen beismertem hogy ittam, elismertem a súlyosságát is és az tuti, hogy ilyen többet nem fog előfordulni! Ha felebbezést nyújtok be akkor kinek kell írnom?

Maffi # 2007.11.02. 17:00

Tisztelt Traffic!

Segítségét szeretném kérni a következő ügyben!
Augusztus végén ittas vezetésért (segédmotoros kerékpárral követtem el) eljárás indult ellenem. A határozatot a napokban kaptam kézhez, és teljes mértékben egyet értek minden pontjával.
(1,96 – 2,08 ezrelék, közepes alkoholos befolyásoltság, 60 e Ft pénzbírság plusz 1 év 2 hónap „A” kategóriától való eltiltás)
Mivel komoly esélye volt a „B” kategória vesztésének is, így nagyon-nagyon örültem és tudomásul vettem a rám rótt ítéletet.
A kérdésem Önhöz a következő lenne, ha letelik az „A” kategóriás korlátozás, részt kell e vennem valamiféle „átképzésen” ahhoz, hogy visszakapjam a hiányzó kategóriát?
Vagy egyszerűen csak be ill. vissza kell jegyeztetnem?
Kb. 10 éve nem is ültem nagymotoron, úgyhogy ha ilyenre lenne szükség én nem is erőltetném a kategória meglétét…

Esetleges válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel Maffi!

Traffic # 2007.11.02. 18:38

T. Milan24!

A mocskolódás miatt -már ha a rendőrök leírták ezt a jelentésben- indulhat ellened becsületsértés miatt büntetőeljárás. Ha a rendőrt hivatásával kapcsolatosan érik becsületsértő kijelentések, amelyek konkrétan a rendőri mivoltára vonatkoznak, akkor ez nem magánindítványos bűncselekmény, hanem hivatalból üldözendő. Minden attól függ, hogy a rendőrök rögzítették-e a jelentésükben a sértő kifejezéseket.

Jól kijönni csak őszinte megbánó magatartással lehet kijönni a dologból. A fellebbezéssel még bőven ráérhetsz foglalkozni, hiszen -ha a véreredményed 0,8 ezrelék feletti- legelőször gyanúsítottként fognak idézni.

T. Maffi!

Nagyon méltányos az ítélet. Utánképzésen ("átképzés") nem kell részt venni, mivel kategóriától eltiltást alkalmazott a Bíróság. Az ítélettel el kell most menni az Okmányirodába és kérni kell a vezetői engedély kiadását az eltiltással nem érintett kategóriá(k)ra.
Ha letelik az eltiltás időtartama, akkor az Okmányiroda határozatával (amelyben rögzítik, hogy meddig tart az eltiltás) meg kell jelenni az Okmányirodában és kérni kell az immár minden megszerzett kategóriát tartalmazó vezetői engedély kiadását.

Maffi # 2007.11.02. 18:46

Tisztelt Traffic!
Nagyon köszönöm a gyors és kimerítő választ!

Maradok Tisztelettel, Maffi!

Milan24 # 2007.11.02. 19:54

Ahha köszi a választ! Nem tudom hogy rögzítették-e, de szerintem nem mivel egy kisváros vagyunk és ismerem őket szerintem ennyire szemetek nem lesznek! És kösz a válaszod előre is ha majd valami lesz és nem tudom akkor irok! De egyik haverom mondta hogy ő a rendőrkapitánynak írt ilyen levelet a rokona és nem is vették el a jogsiját meg 40ezret fizettett! Lehet hogy ő tudja rosszul azért érdeklődök, hogy hogyan működik ez a dolog!!!
köszi mindent!

üdv.: Milán

Figoal # 2007.11.04. 18:04

Tisztelt Traffic!

Kérném tájékoztatását az alábbi ügyben:

ittas vezetés, a jegyzőköny tartalma:
mért érték: 0,25
élettársi kapcsolat, 3 gyerek, munkanélküli.
Korábban nem volt még ilyen ügyem, és az egész eset folyamán maximálisan együtt működtem.

Mire számíthatok?

Várom mielőbbi válaszát,
Köszönettel

Dr.Attika # 2007.11.04. 18:24

Traffic válaszára én is kíváncsi vagyok.

Laca12 # 2007.11.05. 13:31

Tisztelt Traffic!

Hasonlóképpen jártam, mint néhány előttem szóló:
Edzés után ittunk egy sört a haverokkal, hazafelé menet megállítottak.Elismertem és megfújtam a szondát, az eredmény 0.2ezrelék lett (kb,mintha negrot szopogattam volna).Korábban egy sebességtúllépésem volt,büntetőpontom nincs.Egyetemista vagyok, keresetem nincs.

Három kérdésem lenne:
1.Az eljárás során figyelembe veszik-e, hogy júniusban sebességtúllépésért(50 helyett 65)megbírságoltak(helyszíni bírság volt, nincs feljelentés,nincs büntetőpont sem)
2.Általában milyen a bírságolási gyakorlat?(mennyire valószínű, hogy eltiltanak a járművezetéstől)
3.A 30napos határozathozatali kötelezettség munkanapokra értendő?

Várom válaszát,előre is köszönöm.

Üdv,
László

Traffic # 2007.11.05. 17:18

T. Figoal!

Nem mindegy, hogy a mért érték légalkohol vagy véralkohol. Az sem mindegy, hogy milyen járművel követtel el a szabályszegést (gépi meghajtású vagy sem).

1. Ha légalkohol, akkor a mértékegység: mg/l.

a., Gépi meghajtású járművel: ittas vezetés szabálysértés, 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal és 1-12 hónapig terjedő járművezetéstől eltiltással sújtható.
b., Nem gépi meghajtású járművel: közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés, 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

2. Ha véralkohol, akkor a mértékegység: g/l (ezrelék).

No, itt gondolkodóba estem, ugyanis az "alkoholos állapot és alkoholos befolyásoltság orvosszakértői vizsgálatáról és véleményezéséről szóló Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 1994/13 sz. módszertani levele" alapján:
Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket célszerű figyelembe venni:
0,2 (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
0,21-0,50 (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt, (...)

Ez alapján a szabályszegésed milyensége, minősége ugyanúgy alakul, mint az 1-es pontban.

A Btk.-hoz fűzött kommentár alapján azonban:
Az alkoholfogyasztás és az alkoholos befolyásoltság igazságügyi orvos-szakértői vizsgálatáról és véleményezéséről szóló, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú, 1994. november 30-án megjelent módszertani levele értelmében az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke véleményezéséhez - a vért vevő orvos által észlelt klinikai tünetek rögzítése mellett - a véralkohol-tartalom objektív módszerekkel történő meghatározásának az eredményei szolgálnak alapul.
Az alkoholértékek a következők:
0,30 ezrelék alatt negatív,
0,31-0,50 ezrelék között: ivott, de alkoholosan nem befolyásolt, (...).

Ez alapján nem követtél el semmilyen szabályszegést, tehát teljesen mindegy, hogy milyen járművet vezettél.

Hogy a módszertani levelet vagy a Btk. kommentárt veszik-e figyelembe az elbíráláskor, azt nem tudom. Amennyiben véralkohol értékről beszélünk, akkor pedig ez nagyon nem mindegy...

Kedves Dr.Attika!
Miért voltál kíváncsi a véleményemre? :)

Traffic # 2007.11.05. 17:25

T. Laca12!

Ha szondát fújtál a helyszínen, akkor nem 0,2 ezrelék, hanem 0,2 mg/l lett a mért érték. (Nagyjából ez 0,42 ezreléknek felel meg - a negró szopogatása nem eredményez ilyen véralkoholszintet).

  1. Volt büntetőpont, méghozzá 2, de úgy gondolom, hogy nem veszik figyelembe az elbíráláskor, tekintettel arra, hogy helyszíni bírság volt.
  2. A gyakorlat mindenhol más-és más, illetve figyelembe vesznek több körülményt is az elbíráláskor. Nem tudok erre még közelítően sem tippelni.
  3. Nincs ilyen kötelezettsége a szabálysértési hatóságnak. A teljes elévülés 2 év, ennyi idő áll rendelkezésére, hogy elmarasztaló döntést hozzon, a 2 év elteltével már nincs helye felelősségrevonásnak (elévülés miatt).