Ittas vezetés


kismókus # 2007.10.08. 21:09

Nem baj az. A jogalkotó szándéka szerinti cél: a megelőzés.

monalisa1 # 2007.10.08. 22:08

A vélt okulás...

kismókus # 2007.10.09. 06:36

Átlagos körülmények között szocializálódott egyén számára az egyszeri utánképzés is elegendő prevenció.

Aki pedig a maga kárán sem tud okulni...

mosoly # 2007.10.09. 08:03

Segítséget kérnék, mit tehetnék.
Elvették a jogsimat, véralkohol szint vizsgálat nem történt, sem balesetet, sem kölekedési kihágást nem okoztam, állítólag a közepes alsó határa a fújt mennyiség. A bíróság visszaküldte orvosszakértői szakvéleményre. Hogyan és mi alapján számítják, számíthat e többet az orvosszakértő a mért eredmények alapján?
Azzal bíztatnak, hogy egy ilyen eljárás évekig tarthat!
20 éve vezetek, sohasem követtem el semmit, nincs priuszom, szabálysértésem sem volt soha.

Newcomer # 2007.10.09. 08:28

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az ellenem meghozott határozatra (0.40-es légalkohol miatt 7 hónap eltiltás és 70,000 HUF bírság) halasztó hatályú kifogást küldtem meg az illetékeseknek. Szerencsémre 3 hónapra mérsékelték a járművezetéstől való eltiltást, de a 70,000 HUF-os bírság maradt. A következőkre szeretnék Traffic-tól választ kapni: 1) kell mennem utánképzésre vagy sem? 2) az Önkormányzat mikor ír levelet, hogy bekéri a jogsimat? Vagy sétáljak be és adjam le? 3) Ugye a kifogásra megküldött válaszra ha nem válaszoltam, ill. nem kértem tárgyalást, akkor 8 nap múlva hatályba lép a határozat. 4) Honnan fogom tudni, hogy mikor vehetem fel az Önkormányzattól a jogsimat, ha majd letelik a 3 hónap?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!

Üdv,
Newcomer

mosoly # 2007.10.09. 10:37

Kérem a segítsegeteket!
Hiába nyújtottam be a munkaköri leírásom, a beteg gyermekem kórházi leleteit. Méltányosságra egyáltalán számíthatok?! Elveszítem a munkám, a lakásomat, a kocsimat.

ordas77 # 2007.10.09. 13:59

Azt azért hozzátenném, hogy baleset volt.Engem ütöttek el és az én jogosítványom bánja annak ellenére h én szabályosan mentem...A továbképzés mit jelent részletesen?És emnnyibe is fog ez nekem fájni?

mosoly # 2007.10.09. 14:23

Kedves Traffic!

Sürgősen várnám, válaszod.

üdv mosoly

Traffic # 2007.10.09. 18:31

T. Newcomer!

1) kell mennem utánképzésre vagy sem?
Nem, mivel a 6 hónapot meghaladó eltiltás von utánképzési kötelezettséget maga után.
2) az Önkormányzat mikor ír levelet, hogy bekéri a jogsimat? Vagy sétáljak be és adjam le?
Azt nem tudom, hogy mikor kapod meg a határozatot, de előbb semmiképpen ne add le (határozat híján nem tudnak vele mit kezdeni). Ettől független ne vezess, mivel az eltiltás időtartama alatti vezetés 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntetendő.
3) Ugye a kifogásra megküldött válaszra ha nem válaszoltam, ill. nem kértem tárgyalást, akkor 8 nap múlva hatályba lép a határozat.
Igen, a kézhezvételtől számított 8 nap múlva.
4) Honnan fogom tudni, hogy mikor vehetem fel az Önkormányzattól a jogsimat, ha majd letelik a 3 hónap?
Az okmányirodai határozatban meg fogják jelölni, hogy meddig tart az eltiltás. Ha letelik, másnap bemehetsz a vezetői engedélyedért. Ügyelj azonban arra, hogy csak akkor adják vissza, ha érvényes az orvosi alkalmasságod.

Traffic # 2007.10.09. 18:42

T. mosoly!

Elég kevés adatot adtál. Vélhetően Seres Ethylométer készüléket fújtál meg és ha a közepes fokú alkoholos befolyásoltság alsó határán voltál, az általad fújt érték 0,76-0,85 mg/l körüli lehet.
Hogy miért döntött az orvosszakértői vizsgálat mellett az ügyészség, az talány. Lehet, hogy a második mért érték magasabb, mint az első. Ez is lehet egy ok (általában a legfőbb). Az is lehet, hogy kevesebb szeszes ital elfogyasztását ismerted el, mint amennyit a készülék mért (ilyen azért ritkán van).
Az orvosszakértő egy képletet használ a számításaihoz. Az általa megállapítottakat el szokta fogadni az ügyészség és a bíróság is, még akkor is, ha számításainak eredménye nem egyezik a készülék által mért értékekkel. Ritkán fordul elő, hogy a szakértő által kiszámított érték magasabb a mértnél, de nem kizárt.
A "bíztatóid" tévednek, nem tart évekig egy ilyen eljárás, véleményem szerint bőven egy éven belül dönt a bíróság az ügyedben.
A kifogástalan közlekedési előélet enyhítő körülmény. Figyelembe fogják venni a munkaköri leírásodat az ítélet meghozatalakor.

Newcomer # 2007.10.09. 20:33

Traffic, köszönöm szépen a válaszokat.
Üdv,
Newcomer

Imrus # 2007.10.10. 12:35

A K-i rendőrök, kb 1 hónappal ezelőtt megállítottak. A rendőrség által kiküldött határozatban az szerepel, hogy elismertem és alaírtam, hogy 1 doboz sört (0,5l) elfogyasztottam. A seres szonda a határozat alapján 0,8 ezrelék alatti..., de pontos érétket nem közölnek, és nem is tudnak, mivel vérvételre nem vittek el, illtve nem a Lyon szondát fújatták meg velem. Így az az érték lehet a 0-hoz is közel, mivel az intézkedés előtt több órával fogyasztottam el. Ennek ellenére érzésem szerint a lehtő egyik legnagyobb büntetést kaptam 60.000 Ft pénzbüntetés és 4 hónap jogosítvány elvétel. Ezen határozat ellen fellebezhetek.De mire hivatkozhatok?
Bizonyítani nem tudom, illtve a rendörség sem, hogy milyen szondáztatás történt, mivel az általam fújt szondát kidobták- bár konkrét érétket akkor sem mutatott. Mit tehetek ilyen ügyben?

mosoly # 2007.10.10. 12:49

Tisztelt Traffic!

Köszönöm válaszod.
Az első érték 0,96 volt a második 26 perccel később 0,88 volt. Vérvételre nem került sor.
3 óra leforgása alatt történt mindez, amit mondtam az ital fogyasztással kapcsolatban helyén való volt. Keveset fogyasztottam, két napja nem aludtam, nem ettem. 2 doboz sör és kevés rövid ital.
Egyébként a házam előtt igazoltattak, nem értem, mert semmit sem követtem el.
Mindez nem mentség, elismerem.
Viszont a munkám elveszítem, mint egyedül álló nem fogom tudni eltartani gyermekem. Két állást vállaltam, hogy megélhetésünk biztos legyen.
Sajnos mindez és a büntetlen előélet sem volt hatással az Ügyészre.

Üdvözlettel Mosoly

mosoly # 2007.10.10. 12:49

Tisztelt Traffic!

Köszönöm válaszod.
Az első érték 0,96 volt a második 26 perccel később 0,88 volt. Vérvételre nem került sor.
3 óra leforgása alatt történt mindez, amit mondtam az ital fogyasztással kapcsolatban helyén való volt. Keveset fogyasztottam, két napja nem aludtam, nem ettem. 2 doboz sör és kevés rövid ital.
Egyébként a házam előtt igazoltattak, nem értem, mert semmit sem követtem el.
Mindez nem mentség, elismerem.
Viszont a munkám elveszítem, mint egyedül álló nem fogom tudni eltartani gyermekem. Két állást vállaltam, hogy megélhetésünk biztos legyen.
Sajnos mindez és a büntetlen előélet sem volt hatással az Ügyészre.

Üdvözlettel Mosoly

Szigeti.R # 2007.10.10. 14:43

Tisztelt Traffic!

Tudnál nekem segítenni ,hogy 1.61 vér eredmény milyen fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg?Köszönöm szépen

Üdvözlettel:Szigeti.R


béka

Traffic # 2007.10.10. 17:48

T. Sziget.R!

Az 1,61 g/l (ezrelék) véralkohol érték közepes fokú alkoholos befolyásolságnak felel meg. 1,51-2,5 ezrelékig számít közepes fokú befolyásoltságnak.

T. mosoly!

Egyébként a házam előtt igazoltattak, nem értem, mert semmit sem követtem el.
Magyarországon elterjed az a hír, hogy -akár némely külföldi országban- csak akkor igazoltathat a rendőr, ha a járművezető láthatóan valamilyen jogsértést követ el. Nos, ez nem így van és a félretájékozottság miatt egyre több állampolgári panaszt hallok/olvasok. Ha részletesen érdekel, hogy mikor és milyen célból állíthat meg a rendőr, szívesen tájékoztatlak.
Sajnos mindez és a büntetlen előélet sem volt hatással az Ügyészre
Nem értem, hogy miért hibáztatod az ügyészt. Azért, mert orvosszakértői vizsgálatot rendelt el? Vagy mit szerettél volna az ügyedben?

T. Newcomer!
Nagyon szívesen!

Traffic # 2007.10.10. 18:04

T. Imrus!

Több, számomra érthetetlen momentum szerepel az írásodban.
A rendőrség által kiküldött határozatban az szerepel, hogy elismertem és alaírtam, hogy 1 doboz sört (0,5l) elfogyasztottam.
Ez a mondatod arra utal, hogy szondát alkalmaztak veled az út szélén, mely szabálysértési értéket mutatott a fújás után. Ezt követően nyilatkoztattak a szeszes ital fogyasztásra, melyet aláírtál, ezek után pedig szabálysértési eljárást indítottak ellened. Ez a "szonda + nyilatkozat" eljárás.
A seres szonda a határozat alapján 0,8 ezrelék alatti..., de pontos érétket nem közölnek, és nem is tudnak, mivel vérvételre nem vittek el, illtve nem a Lyon szondát fújatták meg velem.
Ez a mondatod már egy másféle eljárásra utal, mégpedig arra, hogy az út szélén fújtál egy szondát (vélhetően Spiratest-et), majd előállítottak Seres Ethylométeres vizsgálatra, ahol 0,51 mg/l alatti értéket fújtál. A mintavétel sikeres volt (összesen 4-szer -2x2- kell jól kifújni), ezért a vérvételre előállítás szükségtelen lett volna, hacsak te nem kéred kifejezetten. Seres alkalmazása esetén a határozatban pontosan közölni szokták a légalkohol értékét.
Így az az érték lehet a 0-hoz is közel, mivel az intézkedés előtt több órával fogyasztottam el.
Ez attól függ. Az alkohol teljes (!) felszívódásához 30-90 perc, átlagosan 60 perc szükségelteteik, azonban óránként átlagosan csak 7 gramm alkoholt bont le a szervezet, ami 0,15 ezrelék véralkohol értéknek felel meg. A lebontás tehát sokkal lassabb, mint a felszívódás.
Ezen határozat ellen fellebezhetek.De mire hivatkozhatok?
Kérheted a büntetés mérséklését rossz anyagi helyzetedre tekintettel, továbbá leírhatod, hogy miért van szükséged a vezetői engedélyedre.
Bizonyítani nem tudom, illtve a rendörség sem, hogy milyen szondáztatás történt, mivel az általam fújt szondát kidobták- bár konkrét értéket akkor sem mutatott.
Nos, mint a fentiekben írtam, eléggé zavaros ez az ügy. Ha idéznéd a határozat indokoló részét (időpont, hely, személyes adatok nélkül), akkor erre a kérdésedre érdemben lehetne válaszolni.
A Spiratest szonda (üvegcső, benne sárgás szemcsékkel) a fújást követően csak arra ad tájékoztatást, hogy a járművezető: 1. nem fogyasztott alkoholt, 2. szabálysértési értékre fogyasztott (0,8 ezrelék alatt), 3. bűncselekményi értékre fogyasztott alkoholt (0,8 ezrelék felett). Használat után el szokták dobni, mert egy idő múlva már pontatlan értéket ad.

mosoly # 2007.10.10. 18:42

Tisztelt Traffic!

Sajnos ezekben a körökben forogtam 15 évig. A "sajnos"-t a tapasztalataimra és az eltöltött 15 évre értem.
Tisztában vagyok vele, hogy mit követtem el.
Az orvosszakértő csak az eredményeket veszi figyelembe, vagy pedig esetleg más tényezőt is?

üdv Mosoly

Traffic # 2007.10.10. 18:48

T. mosoly!

Az orvosszakértő a mért értékeket (az ehhez tartozó lebontási értékeket is), az elfogyasztott alkohol mennyiségét, milyenségét, minőségét (1 dl szeszs ital hány gramm etilalkoholt tartalmaz), az italfogyasztások és a cselekmény időpontját és az elkövető testsúlyát veszi figyelembe a szakvéleményének elkészítésekor.
Az "ezekben a körökben" az ittas vezetőket, a rendőrséget vagy az ügyészséget érted?

mosoly # 2007.10.10. 18:53

T. Traffic!

Az utóbbi kettőt, ott dolgoztam.

üdv Mosoly

Szigeti.R # 2007.10.11. 11:36

Légyszíves segítsen valaki mert egyszerűen nem tudom leírni a problémámat hosszabban mert nem rakja ki a gép.


béka

Imrus # 2007.10.11. 12:41

Tisztelt Traffic!

Köszönöm a véleményét. Akkor leírnám a határozat egyes részleteit, hogy pontosan látsd az ügyet:
.." x napon 01-02 óra közötti időszakban elfogyasztott 0,5l mennyiségű alkoholtartalmú sört, amit a helyszínen kitöltött nyilatkozaton sajátkezű aláírásával is elismert. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda a megfúvást követően 0,8 ezrelék alatti értékig zöldre szineződött. "Ez szerepel pntosan a határozatban. Ami egyáltalán nem fedi a valóságot az az időpont, amit meg sem kérdeztek tőlem. Ezek után tehetek-e valamit?

Tisztelettel Imrus

Traffic # 2007.10.11. 16:55

T. Imrus!

Így már értem. A "szonda + nyilatkozat" eljárásban volt részed.
Tekintettel arra, hogy a Spiratest típusú alkoholszonda (mert az volt) 0,8 ezrelék alatti értékre színeződött, így szabálysértési eljárás indult ellened. Véleményem szerint nem érdemes azon vitázni a hatósággal, hogy mikor fogyasztottad el azt az egy üveg sört, az ügyedben nem számít. Adott ugyanis egy 0,8 ezrelék alatti szonda, amely eredménye nem vonható kétségbe. Ez lehet 0,3-0,8 ezrelék közötti érték között bármi. 0,3 ezrelék alatt nem foglalkoznak az üggyel, mivel ilyen koncentrációban előfordulhat a vérben etilalkholol a szervezetben lezajló erjedési, bontási folyamtok eredményeként, szeszes ital fogyasztása nélkül. A spiratest képtelen pontos értéket mutatni, így az elkövető számára a legkedvezőbb értéket, azaz a 0,3 ezreléket kell elfogadnunk.
Mivel nem mutat pontos értéket, így szakértői módszereket sem tud igénybe venni a hatóság. Az italfogyasztás időpontja befolyásolhatná adott esetben a mért értéket (szakértői vizsgálat után), de mivel nincs pontos mért értékünk, ezért abszolúte nem lényeg az italfogyasztás időpontja az esetedben. No, remélem sikerült valamelyest érthető formába öntenem.
Írtad, hogy az intézkedés előtt több órával fogyasztottál szeszes italt. Örvendetes, hogy annyit lebontott a szervezeted, hogy csak szabálysértési érték maradt belőle. Egyébként véleményem szerint is túl vastagon fogott a szabálysértési előadó billentyűzete a határozat megírásakor, nem tudom, hogy miért döntött így. Talán azért, mert már nem ez volt az első eset. Nem tudom. Érdemes kifogással élni a határozat ellen, amelybe az előző hozzászólásomban leírtakat lehetne megfogalmazni.

Imrus # 2007.10.12. 04:16

Tisztelt Traffic!

Köszönöm, hogy részletesen kifejtetted véleményed. Amúgy megjegyezném, még nem volt ittas vezetés miatt rendörségi eljárásom, ezért is sokallom a kiszabott büntetést.

Tisztelettel Imrus

Traffic # 2007.10.12. 16:44

Nagyon szívesen!