Nincs mit.
albérleti kaució visszajár?
Nagyon köszönöm a választ!
Kedves vagy! :)
Ha a szerződés nem rendelkezik úgy, hogy a hónap végére kell felmondani, akkor 15-ig.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Tőletek!
Nem rég beköltöztem egy albérletbe,de szeretném felmondani,mert bekerültem időközben a kollégiumba.
A kaució a bérleti jog megszűnése esetén visszajár,ha nem történt kár amit abból kéne ugye kifizetni,ez így le is van írva a szerződésben.
Engem viszont az érdekelne,hogy a szerződésben leírt felmondási idő 1 hónap.
Ez azt jelenti hogy,ha mondjuk 15.én felmondom az albérletet,akkor a következő hónapot csak 15.éig kell fizetnem,vagy a teljes hónapot?
Kérlek Titeket,aki tud segítsen!
Előre is köszönöm!
londiner
azért az meredek, hogy viszel egy "tanut", aki mást állít, mint ami történt. Gondolom, ez a nem két pusziért/sörért vállalja, tehát ára lesz, amit ki kell fizetned. Mint ahogy kellene a kauciót is. Nem lenne egyszerűbb visszafizetned a jogosat és kész? Nehogy később a "tanud" követeljen vagy találkozzon a kocsmában az illetővel, aztán boruljon a bili vagy vmikor megharagudjon rád.
Helló Naina !
„Érdemes egy ügyvéddel,jogásszal íratni egy jó szerződést, amit a saját igényed szerint alakít.
Később ezt bármikor felhasználhatod. Annyit megér.”
Az internetről meg máshonnan is nagyon jó minták találhatók - így nem érdemes !!
Mármint ügyvédhez fordulni.
Amúgy az ha bele van írva még nem jelenti azt, hogy adott is az ürge.
én pl. úgy szoktam írni : jelenszerződéssel egy idejüleg áttvettem.
Igaz volt egyszer egy bérlőm, ak, ennek ellenére még külön nyugtát is kért erről a kaucióról.
nehéz fej volt - szerencsére már a múlt !!
Majd neked kell bizonyítanod, hogy te igenis visszaadtad.
Ha nem adod vissza, akkor ezt nehéz lesz bizonyítanod.:)
Ő mit is bizonyítson, ha valaminek a hiányát állítja?
Sajnos az bele van irva hogy visszajár vagy leleakhato.De azt nem tudja bizonyitani, hogy vissza adtuk-e vagy sem.
A szerződésben egyáltalán nem is szerepel a kaució?
Úgy értettem, csak az egy éves bérlet kikötése nem szerepelt a szerződésben.
Ha a kaucióról nincs szó a szerződésben és átvételi elismervény sincs róla, akkor a bérlő is nehezen követelhet.
Köszönöm a tanácsot, tudom hogy elszurtam. Csak még egy kérdés merült fel bennem, a bérlö hogy bizonyitja azt hogy nem kapta vissza a kauciot, ha nincs rá tanuja? És mi van ha én viszek tanut, hogy rágalmaz és én visszaadtam neki? vagy ez macerás? nem éri meg a kockázatot?
londiner, ha a szerződésbe nem foglaltátok bele, hogy legalább egy évre vállalja a bérbevevő az ingatlan bérletét és ennek a kötelezettségnek a megszegése esetén -nem szerződésszerű teljesítés esetén- a kaució nem jár vissza, akkor fizesd neki vissza és felejtsd el a történetet.
Elhiszem, hogy szóban megállapodtatok, de úgy gondolom elég macerás ennek a bizonyítása esetleges bírósági tárgyaláson. Jövőre nézve pedig mindent foglalj írásba, ha kiadod a lakásodat. Érdemes egy ügyvéddel,jogásszal íratni egy jó szerződést, amit a saját igényed szerint alakít.
Később ezt bármikor felhasználhatod. Annyit megér.
Én kiadtam a lakásomat minimum egy évre , de mivel biztam benne csak szobeli megállapodás történt, ami nagy hiba volt, mert megszegte a megállapodást a bérlö és elment négy honap után, és most ügyvédhez fordult hogy visszakövetelje a kauciot, ami szerintem nem jár vissza, szerinte meg igen. Mit tegyek? Fizessek neki vagy sem? Már kaptam is felszolitást az ügyvédtöl akit megbizott. Segitsenek. Köszönöm.
A szerzödésben nem szerepel,hogy visszajár-e vagy sem.
Az a szerződéstől függ.
Tisztelt Szakértök!
Ha tölem a föbérlö kért két havi kauciót és én döntök úgy,hogy eljövök az albérletböl,kárt nem tettem a lakásban és le sem laktam,visszakérhetem-e ezt az összeget? Mielöbbi válasz kérek.
Köszönöm!
Szerinted mi a kaució funkciója?
Néha lehetne gondolkodni is, mielőtt kérdeztek.
Tisztelt Hozzáértők !
Albérletbe mentem és sikerült megkötni a szerződést 09.01-én,mej magábafoglalja a "meghatározatlan ideig átadva...
Határidő esetén a lakást köteles elhagyni.kulcsokat átadni..
Ezen szerződést mint mindenben egyezőt akaratukkal sajátkezűleg aláírják.Bérleti díj havi 25e+rezsi.
xytól a kaució 20e Ft-ot valamint a bérleti díj 25e ft ot átvettem" (aláírások)" részleteket
A főbérlő felszólított 23-án,hogy költözzek ki mihamarabb,keressek más albérletet,mert ő felmondja a szerződést. Indokot nem mondott és jogában áll,nincs ellenvetésem,de a kauciót nem hajlandó visszaadni.
A bérlésem 10.-ig tarat,de ha lehetséges,már holnap kiköltöznék.A rezsit még nem fizettem be,ez az óra alapján,kiköltözéskor szándékozik rendeződni vagy nem rendeződni.
A kérdés a következő: ha nincs a szerződésben,hogy " a kaució a kiköltözéskor visszajár" akkor szemet hunyhatok felette és enyhe vígasz a rezsi be nem fizetése,vagy igen is visszakövetelhetem a kauciót ?
Ha ez le lenne tisztázva benne jogos lenne a követelésem ?
Sürget az idő,válaszokat előre is nagyon köszönöm !
Zoltanuss!
Köszönöm válaszod...
„ mendemondára nem kell adni amit a szomszédok mondanak.”
amit kihagytam h a szomszéd aki mindig mindent tud és lát,ismerösőm egy volt munkatársa tehát nagy valoszinűséggel nem ártani akart neki.
„nem gondolja meg magát lépten nyomon.”
erröl szó sem volt fél óra sem telt el h kivettük a lakást tehát a bérelt lakás eredeti állapotában maradt.
„lakást nem nehéz találni”
Hát nem pestről van szó henem vidékről és hidd el nagyon nehéz.
Helló qweim !
Érdekes amit az ismerősről írsz - habár már 3 hetes az ügy.
Tehát - mondd meg az ismerősnek - lakást nem nehéz találni - persze pénz kell hozzá.
„A tulajdonos kinevetett minket és az mondta”
Hát az ilyen kinevetős bérbeadót is meg lehet leckéztetni - ha érdemes . igaz ezzel az Apeh -hos dologgal ártasz neki - a pénzt nem biztos, hogy visszakapod (ill. az ismerős ).
Kérdés - tényleg maradni akarsz a régiben ?
Ha igen akkor, mindent meg kell próbálni a pénz egy részének a visszaszerzésére. De azért az egész nem jár vissza. Minimum az egyhónap lakbér jár a bérbeadónak.
Ilyenkor nem az érzésekre kell halgatni, hanem a józan észre .
Tehát megéri e azért a 30 eft -ért a bérlemény ,
Jó e az állapota, jó helyen van é.
Ha igen, félre a sértettséget és, el kell foglalni a bérleményt.
Amúgy arra a mendemondára nem kell adni amit a szomszédok mondanak. Tán csak nem veri nagydobra a bérbeadó, hogy mit művel. A bérlők meg nem biztos , hogy olyanok, hogy csak úgy hagyják a pénzüket elveszni.
Egyébként az a 30 eft nem egy túlzó bérleti díj. Az, hogy meg a kaució visszadásának feltételei vannak - természetes.
Tehát : fizeti a bérlő rendesen a bérleti díjat, a rezsit , nem csinál kárt, és nem gondolja meg magát lépten nyomon.
Vagy te ill. a kedves ismerősöd úgy gondolja : ti bármikor ott hagyhattok csapot -papot ?.
Mit szólnátok ahhoz ha a bérbeadó mondaná 2 és fél hét után - nézzetek másik lakást.
Nyilván méltatlankodnátok !!
Korrekt szerződést kell kötni és azt betartani !!
Az Apeh mókára : ha mondád a bérbeadónak és ő ludas - nyomban megnyilik a tárcája !!
Kedves hozzáértők!
Bízom benne valaki tud segíteni nekem ill. tanácsolni tud valamit hogyan kezdjem el az intézkedést.
A történet bonyolult, egy ismerősöm 6 éve lakik a albérleten,3 hete szolt a főbérlő hogy anyagi nehézségbe kerültek így a lakást el kell adni.A bérlő elkezdett lakást keresi(megjegyzem nagyon nehézkes),ám 5 napja jött egy vásárló és kijelentette,hogy kell neki a lakás azonnal tudná fizetni de 2 napon belül költözzön ki a bérlő,ami annyit jelent,hogy 2 napon belül találjon számára megfelelő lakást és költözzön el egyedülálló anyaként 2éves gyermekével.Másnap talált egy ingatlant,hozzáteszem nem volt más lehetősége az adott lakáson kívül.reggel 10 órakor megnézte és du. 3 órakor vittünk a főbérlőnek 2 havi kauciót ami kétszer 30.000Ft+ ugye bár az e-havi lakbért ill.háromszor 4000Ftot ,közősköltségre,.Egy óra múlva jelentkezett a régi bérlet tulajdonosa hogy nem sürgős kiköltözni mert aki megvette volna talált másik lakást!Mi ekkor visszamentünk az új lakás főbérlőjéhez hogy valahogy csináljuk vissza hiszen már nem kell egy napon belül költözni és az ő lakása nem megfelelő ismerősöm számára(senki számára)de sajnos az adott helyzetben csak ez lakás volt azonnal költözhető.A tulajdonos kinevetett minket és az mondta ,hogy őt nem érdekli a pénzt vissza nem adja csináljunk amit akarunk.A legroszabb a dologban ,hogy a bérleti szerződésben nincs benne a 102000.- kaució mivel a tulajdonos azt mondta ez nem kaució mert vissza nem jár le kell lakni.Mi szépen próbáltunk beszélni vele de ö roppant elutasító volt.
A célom az Apehnál bejelenteni őt mivel a pénzt már soha nem adja vissza legalább más ne kerüljön ilyen helyzetbe(mivel a szomszédok elmondása szerint mindenkivel ezt csinálja).Nem tudom ,hogy kell elkezdeni a bejelentést hogy ezt személyesen is meglehet e tenni?Az ismerősöm vállalja magát,tehát nem névtelenül tennénk.előre is köszönöm a válaszokat.
narp -nak !
A bérbeadótok nem bizik a fizető képességetekben !
Csak jogában áll más bérlőt keresni !
Szerintem ti se biztok a bérbeadóban és ő se bennetek. Legjobb ilyenkor megválni egymástól.
És mi lenne az a sok - sok dolog ami eddig kiderült a két nap alatt ?
Nyilván van egy kölcsönös felmondási idő - mind a két fél részére - ez általában nem szokott egy hónapnál kevesebb lenni, ha holnap felmondtok elvben egy hónapig a lakbér és a z időarányos rezsi fedezi azt a kauciót - nullával zártok.
Aztán az új helyen új éltet kezdhettek !!
Kedves Hozzáértők!
Szeptember 1-én költöztünk új albérletbe (2 napja...), akkor aláírtuk a szerződést, azóta viszont jó pár dolog kiderült, ami miatt mégsem szeretnénk a lakást bérelni. A legvégső dolog, ami miatt ez biztosra megfogalmazódott bennünk, az a mai felfedezésünk: A bérbeadónk újra felrakta a lakást egy albérletkereső portálra ma hajnalban. Megkértünk egy ismerőst, hogy hívja fel, mint érdeklődő. A kedves főbérlőnk azt mondta a telefonban, hogy most még alakulóban vannak a dolgok, de kb. egy hónap múlva hívja újra... Ezek (meg még sok egyéb dolog: ígérgetés, handabandázás) után azt hiszem érthető h költöznénk. Azt szeretném kérdezni, hogy jogilag kit illet ilyenkor a kaució? A szerződésünkben van egy ilyen rész: "Ezen szerződésben kéthavi kaució fizetéséről állapodunk meg. A második havi kauciót megállapodásunk szerint csak október 1-én tudják fizetni. Ennek fizetésével lesz véglegessé a szerződés." Ezt én úgy értelmezem h akkor lép véglegesen érvénybe mindaz, amit leírtunk, ha kifizettük a második kauciót is. De igazából nem értek hozzá. Viszont szeretnénk visszakapni a bérleti díjunk arányos részét és a kauciónkat is. Lehetséges ez (jogilag)?
Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: NARP
SolesM
A kauciója nem fedezei a tartozást, a felmondási idő pedig már párszor letelt, ügyf. felszólítás is volt már, de még mindig itt van. Ha mégis ki akarja tölteni a határozott időt, csak azt nem értem, hogy hogy gondolja, hogy nem fizet... Mindegy, ill. nem mindegy, ez a mi problémánk.
Azt nem tudom, hogy ha mégis önként távozik vagy meglóg az éj leple alatt, akkor a kaucióját bele kell-e számolnom a tartozásába, a fizetési meghagyás miatt vagy sem, elvégre az ügyvédet nem magam miatt fogadtam fel.
Titiána!
„hogy ha a bérlőnk nemfizetés miatt elhagyja” Annak akkor örülni kell. Jó ha a kaució fedezi a tartozást.
Egyébként határozott idejű bérlés esetén járna a bérleti idő végéig a lakbér, de ki az a bérlő aki ezt kifizeti ?
Ilyen esetben mint írtam, örülni kell, annk hogy a megszabadultunk tőle.
Fordított esetben bezzeg vinnyognak !!
Ezért a határozott idejű bérlés nem járható M.o-on. Minden bérlő mondja, hogy hosszú ideig maradna, aztán ha mehetnékje támad, az megy !!
Egy hónap felmondási idő mind a két félnek és kész.
Régi elavult szemlélet szerint persze mondják többnek kell lenni a felmondási időnek - csak azt nem teszik hozzá mind a két fél részre.
Ezek még a régi szabósándori időket tükrőzik !!
Azt szeretném még kérdezni, hogy ha a bérlőnk nemfizetés miatt elhagyja az ingatlant a határozott idő lejárta előtt, akkor a kaucióját nem kell beleszámolnom a tartozásába, igaz? A szerződésben benne van, hogy azonnali felmondás, de hát nyilván akkor hagyja el az ingatlant, amikor ő úgy gondolja...
Erről jutott az eszembe, hogy a bérlő önként megy el a határozott előtt és pl. nem csinál tartozást, akkor a kaucióval mi lesz? Végül is, a a bérlő önszántából nem tölti ki az időt, ott marasztalni nem lehet, viszont a tulaj nem ülhet a babérjain, mert újra takarítani kell, új bérlőt keresni, szóval ebben az esetben mi a kaució sorsa? Szerintem egyszeresen, de visszajár, még ha a tulajnak "kára" keletkezik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02