Albérleti gondok


Moyano # 2013.03.15. 09:17

Sziasztok.

Kérdezném a hozzászólókat.
Már több mint 2 éve lakunk albérletben ugyanabban a lakásban. A főbérlő nem hajlandó ideiglenesen sem bejelenteni minket. Számlát sem ad arról hogy átveszi minden hónapban az albérleti díjat és nem hozza rendszeresen a közüzemi számlákat. Van hogy 2 havonta jön villanyszámlával és már kikapcsolási értesítővel. Feltételezem mivel nem jár el jogszerűen azzal hogy nem ad se számlát se nem jelentkezhetünk be, így adót csal. Ilyen esetben nekünk milyen jogaink vannak , élhet e feljelentéssel ha az ő mulasztása miatt kikapcsolják a villanyt vagy egyéb közszolgáltatást vagy a kauciót felhasználhatjuk e albérleti díj kifizetésére.
Szerinte csak az elmaradt számlákra használhatjuk majd fel, de szerződést idézve " A kauciót X összeget a Bérbeadó a bérlő által megnem fizetett bérleti díjra, közüzemi szolgáltatások díjára, a lakás biztosításának díjára, továbbá a bérlő által az ingatlanban okozott kár megtérítésére nyújt fedezetet" Tehát ha jól értelmezem felhasználhatjuk az albérleti díj kifizetésére amennyiben ugy kívánja a helyzetünk. Szerződésünk van határozatlan időre.
Várom hozzászólásotokat.

welcome # 2013.02.19. 20:27

Tisztelt Jogász!

A bérleti szerződés elszámolási időszak minden hónap tizedikétől a következő hónap tizedikéig tart. Az albérlő azonban rendes felmondással felmond. A kiköltözés napja a hó utolsó napja, azaz 30.-a. Ebben az esetben az egész havi bérleti díjat kell fizetnie, tizedikétől tizedikéig, vagy napokra lebontva és elszámolva, tehát a 10 napot levonva? Hogy van ez jogszabály szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Horváth Balázs

welcome # 2013.02.19. 19:40

Tisztelt Jogász!

A bérleti szerződés elszámolási időszak minden hónap tizedikétől a következő hónap tizedikéig tart. Az albérlő azonban rendes felmondással felmond. A kiköltözés napja a hó utolsó napja, azaz 30.-a. Ebben az esetben az egész havi bérleti díjat kell fizetnie, tizedikétől tizedikéig, vagy napokra lebontva és elszámolva, tehát a 10 napot levonva? Hogy van ez jogszabály szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Horváth Balázs

Pancsa79 # 2013.02.07. 10:58

Tisztelt Jogász Hölgy/Úr!

Az alábbi kérdésben kérem segítségét.
Albérletben lakom már jó ideje, és most először nem egyértelmű számomra, hogy ki a teherviselő. A probléma az, hogy a lakásban az elmúlt hónapban nagyon magas villanyszámla készült, egészen pontosan a szokásos fogyasztási mennyiség 10x-e.Ez az érték a villanybojler hibás működése során alakult ki. A lakástulajdonos ezt elismerte, a villanybojler ugye a lakáshoz tartozik, egyértelmű volt, hogy az ő feladata annak megjavíttatása. Ez idáig egyértelmű.
Kérdésem az lenne, hogy az ennek kapcsán megkapott, a szokásos villanyszámla 10x nagyobb összege engem terhel teljes egészében vagy kérhetem a tulajdonostól a hiba miatti kompenzációt, és ha igen milyen mértékben?

Előre is köszönöm segítő válaszát!

Tisztelettel,

Pancsa79

Agapimu # 2013.02.07. 05:29

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne,h 2013.jan.10.kötöttem albérleti szerződést határozott időre(6 hónap,ami a tulajdonos kérése volt,és majd hosszabítunk,ha minden ok)2 havi kaucióval(úgy egyeztünk,meg,h a kauciót 2 havi lebontásban adjuk).Nos oda is adtam az első havi bérleti díjat+ az első 50.000 kaucióba(ez mind szerepel a szerződésben).Majd jan.12-én be is költöztünk a párommal és az 5 éves kislányommal(az albérletet ingatlanközvetítő által találtunk,aki a szerződés kötéskor jelen volt).Jan.28-án este(tehát 2 hét után) közölte,h a fiát kirakják az albérletéből,és nekünk mennünk kell 1 hét múlva),ami a múlt héten lett volna,de rá párnapra közölte,h talán febr.12-ig maradhatunk(még nem tudja,de,h menni kell az biztos).Semmilyen pénzt nem akar visszaadni,mert közölte neki nincs pénze,sőt közölte,h mi nem fizettünk kauciót!Mindenről papír van!Beszéltünk az ingatlanossal, ő beszélt ügyvéddel,aki az mondta,h ha perre viszem a dolgot,tuti megnyerem,sőt még a tulajnak kell fizetnie.Na,de mire abból pénzt látok??

Kérdésem:Mik a lehetőségeim,pláne,h van egy 5 éves kicsi gyerekünk?mit lehet tenni.

A válaszokat előre is köszönöm

Dazo # 2013.01.30. 16:31

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben valakinek problémája van albérletével kapcsolatban, (kiadás - bérbevétel), tekintse meg oldalunkat és vegye fel velünk a kapcsolatot!

www.alberletfelugyelet.hu

Üdvözlettel: Zoltán

Gottesmann # 2013.01.28. 12:07

Tisztelt Fórumozók!!

2012-ben kiadó albérletet hirdettem, egy Úr megkeresett azzal, hogy kivenné. Beszélgetésünk során arra jutottunk, hogy megállapodunk abban, miszerint fűnyírást és egyéb házkörüli munkák fejében a Bácsi beköltözhet a kb. 20 m2-es kis lakrészbe. Miután nálam melanómát diagnosztizáltak, műtöttek így kapóra jött, hogy felvállalta a fenti munkákat, mivel nem emelhettem és főleg nem tartózkodhattam a Napon. Későbbiekben, Ő nem tett eleget a megbeszélteknek, nem rendeltetésszerűen használta a lakást, ezért felszólítottam, hogy hagyja el az ingatlant, aminek eleget is tett. A költözés napján megjelent a Fia a Vője, fenyegetőzni kezdtek és pénzt követeltek tőlem azt állítva, hogy kauciót adtak nekem, és közölték, hogy következménye lesz annak, hogy az Öregembert megint költöztetni kell. Egész nap nem mertem kijönni a lakásból, mert csapkodtak, átkozódtak és dörömböltek az ajtómon. Este miután kiürítették a lakást, Rendőröket hívtak rám és az udvaron beszélgettek, amikor észrevettem őket, már kimertem menni és mondtam, jó hogy jöttek, mert féltem kijönni. A rendőr megkért, vegyem át a lakást, kulcsot és adjam vissza a kauciót, elmondtam nem adhatom vissza, amit nem kaptam, hiszen nem albérleti viszony jött létre, hanem munkavégzés fejében lakott itt. Később bíróságra adták az ügyet, ahol is a Tisztelt Bíró Úr engem kötelezett, minden költség megfizetésére és 80.000 Ft kaució kifizetésére.

Kérdésem az lenne, hogy jogállamban lehetséges-e, hogy a Tisztelt Bíróság, a Bácsi, a Fia és Vője, illetve a Rendőr által félreértelmezett jegyzőkönyve alapján hozta meg a döntést??

Köszönettel!!

Szuzy78 # 2013.01.28. 08:10

Elnézést, 2,5 éves gyermek akart lenni.

Szuzy78 # 2013.01.28. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen esetben mondható fel rendkívüli felmondással egy bérleti szerződés?
Bérlünk egy házat, melynek tulajdonosa elhallgatta a ház hibáit, pl.: nincs világítás az előszobában, a gyerek szobában nem ég a csillár, csak egy kis lámpa, forró vízzel öblít a wc stb... Az mondta nekünk, hogy rendkívül alacsony rezsije van a háznak, ami annyit tesz, hogy mára havi 70 ezer ft, a fűtésünk és amikor haza megyünk 14 fok van a lakásban. Mivel tartályos gáz van, a padlófűtést nem lehet használni, mert zabálja a gázt. Így marad a fatüzelés, amihez 1 kis kályha van csak. Amikor a fent említett problémákat szóvá tettük még neki állt feljebb, hogy mi megtekintett állapotban vettük ki a házat. Emailokkal tudjuk bizonyítani, hogy folyamatosan kérdezzük ezekről a problémákról és ő válaszol is készségesen, hogy igen a víz szerelő rosszul kötötte be a meleg vizet, arra pedig hogy hol kell felkapcsolni az előszobai villanyt az volt a válasz, hogy sehol.....",5 éves gyerekkel vagyunk itt, 80 ezerért béreljük a házat és most már elegünk van, sikerült találni egy másik házat, de nem szeretnénk az 1 hónap felmondási időt kitölteni, egy ilyen drága rezsijű, komfort nélküli házban! Mit tegyünk? Köszönöm a választ!

mino # 2013.01.05. 18:00

Drága matthiasi de a közüzemü számlákról sem hajlandó csekkett adni akkor hogy ,,csak a hasára csapott hogy kb 150000.


polgári jog

matthiasi # 2013.01.04. 16:39

mino !
Ki kell egyenlíteni a tartozást aztán lehet panaszkodni !!!

mino # 2012.12.29. 10:06

Egy olyan problémám van ,hogy jelenleg szeptember 1 - óta vagyunk albérletben. de a tulajdonos nem hajlandó nekünk számlát adni a havi albérlet kifizetésekröl.Jelenleg 2 hetet csusztunk az e havi rezsivel és bérleti dijjal erre ö bejött a lakásba mikor nem voltunk ithol és egy villanyszerelövel levágatta a villanyt és most a gázt akarja megszüntetni.ilyenkor mi a teendö.de bentvan 90000 ft kaukciónk.


polgári jog

vi555555 # 2012.12.09. 09:34

Azt szeretném megkérdezni,ha az albérlőm szeretne biztonsági rácsot felszereltetni az erkélyre,de én mint tulaj nem szeretném,akkor ki kell-e fizetnem a biztonsági rácsot és a felszerelés díját neki?Köszönettel.

Kero_b # 2012.12.06. 21:15

Kérdésem: Érvényesnek tekinthető-e az alábbi esetben a bérleti szerződés, vagy megtévesztés miatt érvénytelen-e? Köteles vagyok-e a tulajdonosnak 1 havi lakbért a kauciómból extra kifizetni?

Eset:
Albérletben lakom feleségemmel, és a minap elindult a szénmonoxid riasztó. Kihívtuk a kéményeseket, a kéményt kitisztították, probléma elhárítva (gondoltuk). Másnap újra elindult a riasztó. Mint kiderült a közös képviselőtől, minden közgyűlésen elhangzik, hogy muszáj lenne bélelni a kéményt (jelenleg nincs). Ez nem lett megemlítve a szerződéskötéskor, se a bélelés hiánya, sem pedig a felszólítások. Feleségem 6 hónapos terhes, és nem csak a szénmonoxid, de a folyamatos stressz is ártalmas neki, ami ebből a következőkből adódik: Az albérletet csendes és nyugodt lakásként promotálták, viszont a szomszédjainknak, akik főiskolások, erről nem szólt senki. A rezsi sem alacsony, és a gáztűzhellyel is gondok voltak a beköltözéskor, és a nyílászárók sem úgy szigetelnek, ahogy azt ígérték volna. A panaszok ezekre sajnos csak szóban hangzottak el. Mindenesetre a szénmonoxidos eset után megmondtuk a tulajnak hogy kiköltözünk, betelt a pohár. A szerződés 1 évre szól, és Június 1.-én köttetett. A fenti körülményekre való tekintettel érvényesnek tekinthető a szerződésbe foglalt passzus miszerint a szerződés idő előtti felmondása esetén 1 havi kauciót megtart a tulajdonos?

A választ előre is köszönöm

Kero_b

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.02. 18:39

Bazsenka!

Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg, kicserélést pedig nem követelhet.

tutyi # 2012.11.02. 17:34

Miért legyen a felmondás közös megegyezéssel? Nem is értem! Ha megteszi a tulaj, hogy három hét múlva egy ilyen adatokkal hiányos "semmis" bérleti szerződést van képe felrúgni, akkor tegye ezt meg ő az elmondott indokai alapján. Mi pereskedni nem kívánunk, értelme nincs, de a lányomat igen csak megkárosította azzal, hogy épp hogy megmelegszik a házban már is mennie kell. Akkor kérdezem én? miért legyen a lányom korrekt és miért fizessen ezek után bármit is. Nem beszélve ha a jogot nézzük én úgy tudom, hogy ha határozott idejű szerződést felmond a tulaj, akkor a fennmaradó időre neki, ki kell fizetni a havi össz. bérleti díjat a bérlőnek! jelen esetben 12 hónapból, 10 hónapot! Vagy rosszul tudom? Ha nem akkor örüljön a tulaj, hogy nem jelentem be a NAV-nál, hogy kértem számlát de nem adott. Eleve milyen eljárás ez egy bérlővel szembe!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 08:01

Határozott idejű bérleti szerződést a határozott idő alatt nem lehet felmondani, a határozott idő lejártával meg megszűnik felmondás nélkül.

A bérlőt az, hogy felhagy a bérelt ingatlan használatával, nem mentesíti a bérelti díj megfizetének kötelezettsége alól.

Közös megegyezéssel kellene megszüntetni a szerződést.

Bazsenka # 2012.11.01. 06:14

Tisztelt Jogász Hölgy/ Úr!
Nyáron költöztünk egy albérletbe a párommal, és a 3 éves gyerekünkkel. A házat nekünk kellett rendbe tenni a költözés előtt, amit ráköltöttünk, levonhattuk a bérleti díjból, ebben szóban állapodtunk meg. Mint ahogy abban is, hogy a tulajdonos a nyár folyamán kicserél egy fűtőtestet, ami nem működött. Többször igérgette, hogy jön, és hozza a radiátort. Amikor aztán egyszer 16 fokban ébredtünk a 3 éves gyerekkel, betelt a pohár, felmondtuk az albérletet szóban, elköltöztünk. A főbérlő nem hajlandó visszaadni a két havi kauciót, mert szerinte ez nem rendkívüli felmondás. Sőt, szerinte nem is létezik olyan, hogy rendkívüli felmondás, pedig van ilyen a szerződésünkben, aláírta. Ráadásul ingatlanirodában dolgozik. Arra hivatkozik, hogy attól mert éppen folyik az egyik fűtőtestből a víz, attól be lehetett volna indítani a kazánt.
A főbérlő aláírta, hogy okt. 31-ig visszaad X összeget, és ő rendezi a ki nem fizetett rezsinket. De valahogy mégis meggondolta magát.
Kérem, segítsenek, van-e esélyünk visszakapni ezt a pénzt, milyen úton, és mibe kerülne ez nekünk?
Tisztelettel, Anikó

tutyi # 2012.10.31. 20:09

A tulaj a felmondást írásban nem akarja megírni! Arra gondoltunk a lányommal, hogy minket nem érdekel, de megírjuk ő helyettük, ha meg nem írja alá, akkor mit lehet tenni? Lányom annyira mérges, hogy azt mondja, és a barátai is azt mondják neki, hogy Ő innentől kezdve, nem fizet egy forintot sem, nem fizet számlákat mert így viselkedtek vele. Elköltözik és a kulcsot beteszi a posta ládába. Nem tudom, hogy helyes e ez a lépése, nem tudom, lehet e ennek következménye ha ezt a lépést mérgébe megteszi! Hát valahol igaza is lenne!!!!!

parapali # 2012.10.31. 14:48

Tutyi!
Költözzön el a Lány!!
Számla miatt akadékoskodik!
Kérdd írásban a felmondást!!!
minnél előbb költözni!
Ez jó tanács igaz és nincs benne jogi segítség!De egy új albérletből, nyugodtan könnyebb alkudoznozok szerintem!!!

tutyi # 2012.10.31. 13:59

Kérlek írjatok!!!

Köszönöm!

tutyi # 2012.10.30. 19:45

Szeretném, ha segítenétek az előzőekben leírt tényállásra!

Várom mihamarabbi válaszotokat!
Köszönettel!

tutyi # 2012.10.28. 17:53

Tanácsot szeretnék kérni a lányom albérleti ügyében!
Három héttel ezelőtt a lányom életében először egy kis házat bérelt. A bérleti szerződés határozott időre egy évre szól, fel van tüntetve a tulaj adatai és a lányomé is, szerepel benne a havi bérleti díj összege, és az átvett óra állások, és összesen ennyi.
Kizárólag a tulajdonos és a lányom mint bérlő írta alá,(sajnos nem tudtam ott lenni a szerződés aláírásnál) tanúk nem szerepelnek rajta.Egyéb más kikötés nem szerepel a kinyomtatott és kézzel aláírt szerződésben. Na most a következő történt: Annak ellenére, hogy egy évre íródott ilyen formában a szerződés, a Tulajdonos máris három hét után felmondta a szerződést, és egy hónapot kapott a lányom haladéknak, hogy hagyja el az ingatlant mert Ő megnősül és neki kell az ingatlan. Ezt hozta fel először indoknak, aztán kiderült a nem szép hangvételű beszélgetés során, hogy azért mondja fel mert hogy Ő nem jöhet mehet úgy a saját tulajdonában ahogy akar, és miért kellene, neki, előre bejelentkezni. /Mivel a lányom többször megemlítette neki, hogy szeretné, megkérni, hogy egyeztessen vele, és ne jöjjön menjen mikor neki kedve tartja/. Pedig lányom tisztességesen fizet, kötelezettsége van de bérlői joga nincs!!!! Eddig szóban közölte csak vele, írásos felmondás nem történt eddig.
Kérdéseim a következők: Érvényes e egy ilyen bérleti szerződés,ha igen akkor írásban követeljük e a felmondást. Ezek után maradni nem kíván, csak nem szeretnénk, ha a kiköltözésnél, majd még a végén Ő lenne, felháborodva, és megint hazudozna, hogy nem is Ő mondta fel a szerződést hanem a lányom, és esetleg jogi következményei lennének, belőle. Ja számlát is több ízben kértünk, mert le tudjuk írni, de nem adott.Várom mihamarabbi szíves válaszotokat!

Latka # 2012.10.28. 15:27

Jó napot kívánunk,

Szeretnénk mi is segítséget kérni, mert sajnos mi is olyan helyzetbe kerültünk, ahol a szép szó és a türelem már nem jár eredményességgel.

Albérletünket 1 éves bérleti idő lejárta előtt felmondtuk, mert párom új munkahelye miatt költöznünk kellett. Erről a tényleges kiköltözést (2012.10.02) megelőzően Augusztus elején személyesen beszéltünk a tulajjal, aki akkor mondta, hogy semmi baj, sok sikert kíván nekünk a továbbiakban. Párom néhány nap elteltével telefonon rákérdezett, hogy a 3 havi kaucióból ez esetben, hogy elég korán szóltunk, hogy kereshessen új bérlőt vissza tudna e adni egy részét. Erre az alábbi emailt kaptuk tőle:

"Remélem szépen alakul az indulásotok.
A kiköltözéssel kapcsolatban az a javaslatom, hogy a szerződésben aláírtakkal szemben a 3 hónap kaució helyett csak kettőt tartok vissza, miután rendben kiköltöztetek és elszámoltunk."

A kiköltözést /elszámolást nem a tulajdonos intézte velem, mert sajnos kórházba került, hanem az ingatlanos. A kiköltözés jogilag úgy zajlott,jobbhíján, hogy az eredeti bérleti szerződés aljára a következő passzust írtam,

"A mai napon... a lakást rendeltetésszerű használat után, megfelelő állapotba hagyva, itt hagytuk/átvettem. A kulcsokat (2db) én ... leadtam az ingatlanosnak. Kijelentkezéskor az óra állásokat pedig ide mellékeltem"

mert semmilyen papírt nem hozott az ingatlanos, akinek gyakorlatilag semmi köze nincs véleményem szerint a mi szerződésünkhöz, mivel mi azt közvetlenül a tulajdonossal kötöttük. Az valóban más kérdés, hogy ők ketten milyen szerződést, kötöttek,vagy milyen baráti viszonyba vannak,az minket mint bérlőt nem érint.

A probléma az jelenleg, hogy többszöri emailes, telefonos, chates megkeresésünkre nem reagál a tulajdonos, a telefont felveszi de csak akkor ha tiltott számról hívjuk, többször kértük, hogy segítsen lezárni a kiköltözést. Itt két dologra gondolunk. Az egyik, hogy szeretnénk utalni az utolsó havi rezsi költségét, ami ugye akkor még nem került kiszámlázásra, hogy ne maradjunk adósok senkinek, a másik, hogy számítunk nyilván a 75 000 HUF-os kaucióra vissza.

A mai napon megint ránk tette a telefont...

Van esetleg valamilyen jogi lehetőségünk, hogy visszakapjuk a kauciónkat?

Nagyon szépen köszönjük a segítségét!

Köszönettel,

Egy kihasznált fiatal bérlő pár

ObudaFan # 2012.10.26. 07:35

Pert lehet indítani a kiürítés iránt és ideiglenes intézkedést is lehet kérni a perben. A levelek felbontója ellen pedig levéltitok megsértése miatt feljelentést lehet tenni a rendőrségen.