Albérleti gondok


ObudaFan # 2014.09.08. 18:44

bitimania

8 napon belül akkor állhat el, ha a szerződésben ez így szerepel. (Esetleg bizonyos esetekben, ha fogyasztói szerződésről van szó, de itt aligha ez a helyzet.) Egyebekben azért úgy gondolom, hogy ez önmagában szavatossági alapon sem vezethet elálláshoz.

bitimania # 2014.09.07. 09:10

Üdvözlök mindenkit!
Szeptember elsején 2 fél kötött lakásbérleti szerződést.
A bérlő elvégeztette szakszerűen a lakásban az igényeinek megfelelő átalakításokat,majd felfedezett a társasház szomszédságában egy iskolát,mely nehezen kezelhető gyermekekkel foglalkozik.A bérlő az iskolára hivatkozva a lakást nem kívánja használatba venni,a lakásbérleti szerződéstől elállna,és azt szeretné,hogy az eddig a tulajdonosnak megfizetett 2 havi kaut + 1 havi lakbért visszafizessék neki.A lakásra költött pénzt nem kéri vissza.
Véleménye szerint neki 8 napon belül erre lehetősége van,hogy a szerződéstől elálljon.Szeretném megtudni,hogy 8 napon belül valóban elállhat a szerződéstől arra hivatkozva,hogy az ő részéről szerződéskötést kizáró tényezőre derült fény?
Köszönöm annak,aki segít.

Jetta1993 # 2014.08.23. 07:39

Sziasztok

Olyan gondunk lenne az albérletünkben hogy kb 4 honapja lakunk itt ( természetesen szerződést nem volt hajlandó írni, kérésünk ellenére sem) és lassanként fény derült olyan dolgokra, hogy közüzemi tartozásai vannak és nem is kicsik...mind villany,gáz és viz is...a vizet lassan 2 honapja hogy korlátozták e miatt(amit persze nem saját önerőből, hanem az albérleti dijbol szeretne rendezni..kb 4-6 honapos részletekben). kérdésem az lenne hogy ennek ellenére jogos e a bérleti dij követelése? És mit lehet tenni a probléma megoldása érdekében?

válaszukat előre is köszönjük
Tisztelettel:
Jetta és Ferenc

ObudaFan # 2014.08.21. 12:11

banty21

Ha jogi úton érvényesíted az óvadékot, és nem lesz semmilyen tartozásod, akkor természetesen megítéli a bíróság.
Szerintem lehet alapja annak a kártérítésnek.

banty21 # 2014.08.21. 11:11

Sziasztok!

A gondom a következő: júniusban közöltem az albérletem tulajdonosával, hogy júliusban kiköltözöm. Júliusban ki is költöztem. Nem akarta visszafizetni a kaukciót olyan indokkal, hogy megvárja a számlákat és levonja a kaukcióból. A szerződés szerint már augusztusban fizetnie kellett volna és a szerződésben szó sincs a fennmaradó számlákról. Írt egy nyilatkozatot, hogy szept. 12-én legkésőbb fizet, ha ezt nem tenné meg és jogi útra terelném az ügyet mire számíthatok? Másik problémám, talán a legnagyobb: mielőtt beköltöztünk kifestettem a lakást amit aztán a bérleti díjból vontunk le. Festés előtt kicsit penészes volt a lakás. A tulaj azt a lelkünkre kötötte, hogy sohasem penészedett a lakás csak az előző lakó nem rendeltetésszerűen használta (nem szellőztetett, bent teregetett stb.), magyarul ha jól használjuk nem fog penészedni. Szakszerűen kiirtottam a penészt, de újból és újból kijött amit havonta lekezeltem. Ezt jeleztük a tulaj felé. Kiköltözéskor az 1 éves szekrénysorom (azóta laktunk albérletben) tiszta penész lett olyan szobában amit nem is használtunk csak a gyerek ment át néha játszani. A gyerek ágyát le kellett cserélni mert tiszta penész lett. A párom allergiás lett rá pedig eddig semmi baja nem volt, folyik az orra, fullad. Magyarul rengeteg kárt okozott a penész, kérhetek kártérítést???
A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.08.20. 17:02

Lehet-e valamilyen jogi következmènye a szàmomra?

Persze. Neked sem fog bérleti díjat fizetni. :-)

Zoltanuss # 2014.08.20. 07:52

v Bigo!

Ha ennyire rossz az az albérlet miért nem hagyod ott ?
Kínálat mint csillag az égen !

Zoltanuss # 2014.08.20. 07:52

v Bigo!

Ha ennyire rossz az az albérlet miért nem hagyod ott ?
Kínálat mint csillag az égen !

Jado # 2014.08.16. 05:28

A következõ kérdésem lenne:
Az albèrlöm szeretnè bejelenteni az egyèni vàllalkozàsàt szèkhelykènt a címemre. Internetes cèg, csak egy laptoppal jàr.
Lehet-e valamilyen jogi következmènye a szàmomra? pl. ha csõdbe megy a vállalkozàsa?
Elõre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.06. 08:36

Nem vagyok egy műszaki szaki, de a villanybojler egyik csövéből csöpögnie kell a víznek.

Másrészt ahogy alább írtam: nem ismerjük a szerződésedet.

Bigo # 2014.08.05. 17:23

Tisztelt Fórumozok!

Az alábbi gondom van, kérlek segítsetek hogy jogilag helyesen jár-e el a tulaj által megbízott személy.

2013 február óta bérlek egy ingatlant, mindent időben, rendesen fizetek. Az előző évben még volt érvényes szerződésem, de az lejárt meghosszabítva nem lett, pedig kértem. Két ok miatt: egy részt két teljes hónap kaukcióm van bennt (70.000 FT), amit nem szeretnék elveszíteni. Másrészt az elején tisztázva lett, hogy bármit szeretnék felújítani a házon megtehetem, de csak saját szkontóra, magyarul nem lakható le semmi. Ezzel nem is volt gond, de mivel a tetőtér be van építve és szó szerint semmi szigetelés nem volt a gipszkarton meg a palatető között, ezért áldoztam rá, hogy télen mikor felkelek reggel ne 6 fok legyen a szobában.. A szerződést szerettem volna meghosszabítani azzal a kritériummal, hogy a felújítás miatt, legalább egy évig ne rakhassanak ki az utcára. Először azt mondták semmi gond, de csak nem készült el a papír. Mikor harmadszor is rákérdeztem, már azt a választ kaptam, hogy nem lesz semmi szerződés, fizzessek, lakjak és ennyi.
Még egy dolog: ma észrevettem, hogy a villanybojler egyik csővéből csöpög a víz, és ázik a fürdőszoba fala. Felhívtam a megbízott személyt, hogy meg kéne nézetnie egy vízvezeték szerelővel, erre azt reagálta, hogy rendben beszél egy ismerősével, de az anyagi része engem terhel teljes mértékben!

Ez az első albérlet ahol lakom, sajnos nem tudom a jogi oldalakat, kérlek segítsetek, hogy ez így rendben van-e, vagy "csak" átejtenek, mert 26 éves nő vagyok.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.05. 11:49

Hát hogy szerződtetek?

pegabor # 2014.08.05. 10:32

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy az egyetem nyári szünetében, a júl-aug. hónapokra ha fél-fél hónap - azaz a kettőre egyhavi - bérleti díjat kérnek az "etikus", de az mennyire, hogy a részarányos rezsiköltséget is megkérik?
(Közös ktg., hideg/melegvíz alapdíj, Internet előfizetés, stb.)
Mi a szokásjog ilyen esetben? (mert gondolom ez törvényileg nincs szabályozva.)

Köszi előre is!

ttip # 2014.03.24. 15:27

pepe112: megsértetted a fenenagy büszkeségét, most ő is kekeckedik veled. Módosítsátok a szerződést: amennyi most a felújítási alap, annyival növeljétek meg a lakbért, írjátok bele, hogy felújítási alapot a továbbiakban külön nem fizetsz, és béke van. Te is védve vagy egy emeléstől, ő is a pénzénél van.

pepe112 # 2014.03.24. 14:09

Persze ezt elis fogadta h azt nem fizetjuk ki de ezutan jott azzal h akkor ha baratom ottakar aludni fizessen es ezert kerdezem h ehhez van e joga ugy h a szerzodesben szo sem volt ilyenrol en is ugyanugy alszom nala tolem megsem kernek

Zoltanuss # 2014.03.24. 14:00

na ja fel van újítva, de pár év múlva jön a következő. pár év 5 10 15 vagy annál is több.

Zoltanuss # 2014.03.24. 13:59

na ja fel van újítva, de pár év múlva jön a következő. pár év 5 10 15 vagy annál is több.

ttip # 2014.03.24. 13:57

"10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

  1. az épület karbantartásáról;
  2. az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
  3. a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről."

Az épület felújítása a tulajdonos költsége. A bérbeadók persze a felújítási alapot nagyvonalúan hozzá szokták csapni a rezsihez. Addig nincs is gond, amíg egy bérleti szerződés tartama alatt a tulajdonosok meg nem szavaznak egy brutális emelést, egy jövőbeli felújítás fedezeteként.

pepe112 # 2014.03.24. 11:13

De itt mar a haz felvan ujitva az arra felvett hitelet fizettette velumk de most nem is az a problema hanem h a nehai ottalvasert joga van e penzt kerni mikor a szerzodesben egy szo sem esett errol

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 10:45

A felújítási alapba fizetendő összeg is közös költség.

pepe112 # 2014.03.24. 09:42

Koszonom a valaszokat itt a kozos koltseges ugyet csak azert hoztam fel mert mikor kiderult akkor szolt h akkor baratom is fizessen mar ha ois ittszokott neha aludni addig egy percig nem zavarta , nem az osszeg szamit mert az 7000ft volt csak miutan ettol a penztol elesett kezdodott ez az egesz, a szerzodesben pedig semmi ilyen nemall h nem lehet itt velem senki egyszer szolt h akkor fizessen ket honapja mondtam h nem, mivel o kulon lakik attol fuggetlenul h neha ittalszik ugyanugy ahogy en nala, ezutan szolitott fel ujra h megszegtem a megallapodasunkat holott irasban semmi ilyesmirol nem volt szo!

Zoltanuss # 2014.03.24. 09:00

pepe112 !

És mennyi lenne az a hatalmas közös költség ? Mi a különbözet ?? Mármint a felújítási alappal terhelt és az a nélküli között !
Bp. -en a közös költségek nagyon egyen értékűek. nagyjából 150 ft / m2. viszont a vízóra nélküli lakásoknál ez lehet 200 ft /m2 érték is.
Fogad vendéget nem fogadra . Egy egyszerű bérletnél ez fel sem merülhet, alapvetően nem lehet korlátozni. de egy bútorozott lakásnál, ráadásul az un. "ott alvó" vendég esete már más.
Ez már súrolja az életvitel szerű használatot és az ilyennek elvileg tükröződnie kell a bérleti díjban.

Ezert kerdeznem h abbol lehet nekem bajom h a baratom neha ottvan
Bajod nem lehet, de kérdés miben állapodtatok meg. Mert lehet, hogy szerződés szegő vagy.
Anno nekem egyik bérlőmnél hónapokig ott volt a lánya, probléma semmi - ha elférnek miért ne.

ttip # 2014.03.24. 08:37

pepe112: rezsiköltséget bemondásra ne fizess, csak számla bemutatása ellenében. A bérbeadónak nincs köze a vendégfogadáshoz, arra hivatkozva árat sem emelhet. A lakbéremelés a szerződés módosítása, amit te nem vagy köteles elfogadni.

pepe112 # 2014.03.23. 16:04

Kedves forumozok !
En olyan problemaval fordulok hozzatok h en es a baratnom kivettuk egy lakast en vagyok a nappaliba o pedig egy kulon szobaba, nemsokkal bekoltozes utan rajottunk h a tulajdonos a lakas kozos koltsegevel atvert mindket mert a lakas felujitasi dijat is azzal egyitt kifizetette velunk mikor mi erre rajottunk a levont otezer forintot abbol az osszegbol de igazabol meg most sem vagyunk tisztaban a valos osszeggel mert a ceg ami intezi a lakas dolgait csak a tulajnak adja ko az informaciokat , ezekutan mivel igy kevesebb penzt kap kitalalta h azert mer a baratom sokat van fent nalunk fizessen plusz a10000ft-ot pedig addig ezzel egy kis porblemaja sem volt , a honapban pedig mar emiatt kiisakart tenni h h kepzelem h nalam alszik neha es nemfizet . Ezert kerdeznem h abbol lehet nekem bajom h a baratom neha ottvan es nemfizet de a szerzodesben ilyenrol szo sem volt h nem fogadhatnek vendegeket .
Elore is koszonom a segitseg !

Zoltanuss # 2014.03.22. 04:21

madery, madery !

Nem tudod mi a főbérlő és a tulajdonos közötti különbség 4 előbb azt tanuld meg !
ki a fene fizetné azt a hevederzárat, ha nem te ?