ja, és ha van fejlemény, írj! Kíváncsi vagyok a végére - bár szerintem nagyon bele fog szaladni a főnököd
Jogszerű-e így, a megbízási szerződés?
Oké Chilly - fogjatok össze, úgy sokkal könnyebb lesz. Többen is választhattok egy ügyvédet (olcsóbban jöhettek ki), vagy külön-külön is.
Nem szeretem, ha hülyének nézik a rendes embereket, ezért tetszik, hogy nem ijedtetek meg:-) de azért csak okosan
sok sikert
Megírtam a volt főnökömnek az említett levelet. Õ felhívott és közölte, hogy akkor ő ki fogja számlázni nekem azokat a tételeket, amelyekről szó volt.
Aztán beszéltem egy másik volt kollegámmal, akinek szintén a cég mondott fel, sőt még vagy másik 3 embernek is.
Mindenkin több százezer forinttól- több millióig követel különböző indokokkal.
Tehát a későbbiekben jó sok pert fog kapni a nyakába a cég...
Megvárom a cégvezető levelét és megyek keresek egy jó ügyvédet.
Kedves Attila!
Köszönöm a válaszod, kissé megnyugodtam!
Egy kérdésem még lenne, hogy teljes legyen az összkép. Elküldhetem-e neked mail-ben a teljes szerződést, hogy arról mondj véleményt?
Főleg azért is, mert szerintem van benne 1-2 vérlázító pont, ami nekem is "csípte a szememet" már az aláíráskor is...
Persze az egészhez hozzátartozik, hogy amikor aláírtam a szerződést, még nem voltam vállalkozó, így az adószámom sem került bele. Továbbá dátum sem szerepel rajta, de ez májusban történt.
Köszönöm a segítségedet előre is!
hát az eléggé ésszerútlen logika lenne, hogy először fizessen, majd utána kérje vissza ugyanazt - ezt általában beszámítással szokták kompenzálni, és a különbőzetet fizetik ki vagy kérik vissza.
meggyűződésem, hogy a szerződés jogellenes kikötéseket tartalmaz, akár megbízási, akár munkaszerződésnek nevezzük. A jogellenesség abban áll, hogy összemossa a felmondási okokat, azaz az olyan okokat, amikor azért kerül sor a felmonásra, mert az egyik fél súlyosan hibázott (súlyos szerződésszegést követ el, ez a rendkívüli vagy aznnali hatályú felmondás) és azt, amikor ilyen hiba nélkül is felmondható a szerződés (rendes, vagy indoklás nélküli felmondás) És az se mindegy, hogy ki mond fel kinek, akár rendes, akár rendkívüli felmondással.
Az egésznek azért van jelentsőge a te esetedre levetítve, mert mások a jögkövetkezményei annak, ha nem végzed megfelelő gondossággal a munkát, vagy végzed ugyan nagy igyekezettel, de mégse jön az eredmény (rossz a termék, nem érdekli a vevőt, jó is érdekli is, de nincs pénze, vagy most nincs stb.. - nem tőled függő okok).
Ha rendesen végzed, de nem jön az eredmény - akkor nem követlehető vissza az oktatásra fordított pénz, és a munkát ki kell fizetni az össze költségekkel együtt - ez a megbízó kockázata, ami része minen üzletnek. Ilyenkor felmond, elszémol, keres egy másik embert.
Ha viszont nem végzed megfelelően, vagy esetleg kárt is okozol -akkor meg nyílván hülye lenne bárki is finanszírozni egy ilyen dolgot, tehát ilyenkor felmondhat rendkívüli felmondással, és követelheti az oktatásra fordított kölstget, mint kárt.
Összefoglalva:
- a szerződés indokolatlanul egyoldalú kikötéseket tartalmaz a felmondással, a felmondás jogkövetkezményeivel kapcsolatban, emiatt a kikötések megtámadhatók, a sikeres megtámadás folytán semmisek lesznek ...
- ne fizess, írd meg nekik, hogy Te igyekezettel, és redesen végezted a munkát - ennyi idő alatt nem jön az eredmény, és nem is eredményfüggő a költségtérítés,
- kérd el azt a pénzt, amit felbíztatásukra belefeccoltál az üzletbe (gondolom azért van 110 körüli adósságod, mert számítottál a 120 E költségtérítésre)
- Írd meg, hogy ezt a szerződést munkaszerződésnek tekinted, de mivel vannak benne megbízásra utaló elemek, ezért a munkaügyi felügyelettől fogod kérni az értelmezését (azok szinte mindent munkaviszonyak minősítenek), akik az ilyen zavaros helyzetekben elég szép bírságokat szabnak ki,
- Kérd, hogy írásban mondjanak fel, indokolják meg, mert szeretnéd a felmondást a munkaügyi bíróság előtt megtámadni - munkaviszony jogellenes megszüntetése címén (legfeljebb kimondáják, hogy nem munkaviszony (nem kell illetéket fizetni a pereskedéshez), attól még a felmondás szabályozása jogszerűtlen lesz , de ha munkaviszonyt állapítanak meg, akkor nagyon pénzt kell fizeni a megbízónak).
- És írd meg azt is, hogy a hülyék a szomszéd utcában laknak...
Hát nagyjából ennyi
Köszi a segítséget! A szerződés részletesen taglalja, hogy a területi képviselő (továbbiakban tk.) mit és hogyan csinálhat. Pl. 3., A tk. feladataa termékek forgalmazása a megbízó mindenkor érvényes árlistája és fizetési feltételei alapján. A vevőkkel való folyamatos kapcsolattartás, késedelmes fizetés esetén a pénzbehajtás elősegítése, illetve a megbízó által követelt tartozások (a megbízó bizonylatán történő) átvétele. A tk időről időre tréneri illetve csoportvezetői faladatok végzését is e szerződés keretein belül vállalja.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha a szerződést bescannelem és átküldöm neked, mert dög hosszan írja le a részleteket.
Viszont a korábbiakban felsorolt szerz. pontokban írtam, hogy visszafizetési kötelezettségem lenne, DE ha jól értelmeztem a szerződést, akkor nekik először ki kellene fizetniük a második - egész - hónapra járó költségtérítést, hogy UTÁNA visszakövetelhessék a - szerintük - nekik járó pénzt! Szerinted ez helytálló gondolat??
Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy munkaviszonyról van-e szó vagy megbízási jogviszonyról. Elvileg szerintem mindkét variáció szóba jöhet, de az eredménytől függően mások lesznek a felmondás szabályai. Szóval egy részletesebb elemzés kellene - addig is azt javaslom, hogy ne fizess - főleg, ha úgy is érzed, hogy Te megtettél mindent, és akkor se, ha tényleg alkalmatlan lettél volna, de rendesen dolgozttál... majd este visszatérünk még a témára ... ne feledd: Te vagy pozicióban, mert nekik hiányzik a pénzük, és ők követelnek - azon pedig, hogy mennyire jogos a követelés mindig el lehet vitatkozni ...
addig írd le légyszi, hogy a javadalmazás milyen feltételekkel történt volna, hol kellett a munkát végzeni, kinek az eszközeivel, teljesen szabadon vagy utasítás mellett...
- 7., A költségtérítés météke az első hónapban 120eFt, a második hónapban 90eFt, a harmadik hónapban 70eFt. Amennyiben az első hónap nem teljes hónap, abban az esetben a 120eFt-nak csak az időarányos részét téríti meg a Megbízó. Az első hónapban a Megbízó nem fizet betegszabadságot, és a kiképzés első 3 hónapjában is csak a teljes munkanapokat számolhatja el a Területi képviselő.
- A cég trénere, alkalmatlanságomra való hivatkozással javasolta a cégvezetőnek a szerződés felmondását velem. (ennek persze az előzménye, hogy ő ajánlotta fel nekem ezt az indokot azzal, hogy ebben az esetben nem kell visszafizetnem a fenti tételeket).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02