Szép napot kivánok.
Tisztelt ügyvédek!.
Segitséget szeretnék kérni.
2024 április 26 án feszámolták egy Nyiregyházi vállalkozó lemeztúri elnevezésű cégét. Amiről mi nem tudtunk,de a vállalkozó sem tájékoztatott erről.
2024 április 29 én kérte a vállallozó hogy utaljuk át neki a tető anyag árát mi ennek a kérésnek eleget is tettünk. 100030000Ft.lemezvásárlás előleget..
A tetőanyag fél év elteltével sem érkezett meg hozzánk.. A felszámoló kérésünkre közölte hogy ott van a pénz a számlán,de már nem tudja nekúnk visszaküldeni,mivel mi azt nem kértünk a feszámolástól kezdve 40 napon belül,de nem is tudtuk kérni mivel a vállalkozó a tetőanyagot augusztusra igérte ,és ekkor közölte hogy a cégét felszámolták.
A felszámoló a pénzünket nem.akarják visszafizetni,pedig a pénz a felszámolás után kerúlt a cég számlájára.
Kérdésünk,joga van a felszámolónak a mi pénzúnket megtartani?
Hová fordulhatunk hogy visszakapjuk a pénzünkez?
Köszönóm szépen a választ.
Cég felszámolása utáni anyag elöleg vissza kérése.
maria valeria
„2024 április 26 án feszámolták egy Nyiregyházi vállalkozó lemeztúri elnevezésű cégét.
Amiről mi nem tudtunk,de a vállalkozó sem tájékoztatott erről.”
Viszont nem tilos utána nézni, ha már ekkora összegről van szó:
maria valeria
„a vállalkozó a tetőanyagot augusztusra igérte ,és ekkor közölte hogy a cégét felszámolták.”
Ha már felszámolás alatt van, az ügyvezető nem rendelkezik a számla felett.
„Ha már felszámolás alatt van, az ügyvezető nem rendelkezik a számla felett.”
Kicsit pontosítsunk: ha felszàmolàs alatt van, a korábbi ügyvezető helyett a felszámoló jegyzi és vezeti a céget (szerződés és kötelezettségvállalás tekintetében is)
Az e-cegjegyzek.hu hiteles informàcióforrásnak tekinthető, ebből érdemes tájékozódni minden esetben. Abból pl. kerek-perec kiderül, hogy a felszámoló az ügyvezető.
Persze nem tilos a korábbi ügyvezetőnek a felszámolás alatt lévő cégért dolgoznia. Ha azonban azt a hamis látszatot kelti, hogy ő az ügyvezető; olyan bizonylatot ad, amelyben a cégnév ől nem derül ki, hogy felszámolás alatt van, az a csalás megalapozott gyanúját kelti.
eulimen
„Kicsit pontosítsunk: ha felszàmolàs alatt van, a korábbi ügyvezető helyett a felszámoló jegyzi és vezeti a céget (szerződés és kötelezettségvállalás tekintetében is)”
És még jobban pontosítsunk - én is érintett voltam ilyen történetben 2017-ben - ha a felszámolás elindul, akkor már többnyire csakis törölt adószáma van a cégnek, amit előbb egy felfüggesztés is megelőz. De valóban a felszámoló lép a cégképviseleti posztra és ő rendelkezik mindenben, ami a kft-t érinti. Én arra próbáltam utalni, hogy bár a kérdező átutalta az anyag árát - igen felelőtlenül, ilyen nagy összegnél semmilyen előzetes egyeztetés nélkül - a korábbi ügyvezető már nem tudott abból a megrendelés szerint anyagbeszerzést lefolytatni, mivel a számla felett semmilyen rendelkezési joga nem volt, azt ugyanis a felszámoló biztos gyakorolta már akkor, az ő engedélye kellett volna hozzá, ami azért valljuk be, kicsit mission impossible.
„Ha azonban azt a hamis látszatot kelti, hogy ő az ügyvezető; olyan bizonylatot ad, amelyben a cégnév ől nem derül ki,
hogy felszámolás alatt van, az a csalás megalapozott gyanúját kelti.”
Valóban, itt megtéveszthette a kérdezőt, bár kétlem, hogy anyagi haszon fejében tette, mivel magához a pénzhez már ugyebár nincs hozzáférése.
„ha a felszámolás elindul, akkor már többnyire csakis törölt adószáma van a cégnek, amit előbb egy felfüggesztés is megelőz”
Ez baromsàg. Ez nem egèszen így van a csődtörvényben.
Ha viszont a felszámolás alatti cég felszámolása befejeződött, és megszűnik a cég, megszűnik az adószáma is.
Tanulópénz. Cégnek fizetés előtt ellenőrizzük, hogy nem áll-e csődeljárás, felszámolás, törlés, hasonló eljárás hatálya alatt.
eulimen
„Ez nem egèszen így van a csődtörvényben”
Nekem pontosan így volt, viszont én csakis a NAV felé tartoztam a kft-vel.
Nem véletlenül írtam úgy, hogy „többnyire”. Tehát nem minden esetben. :-)
Köszönjük szépen mindenkinek a sok jó jogi választ.
Mi is ugy gondoltuk ha már a felszámolás befejezödött, a pénzt már a felszámolóbiztos jogtalanul használta hol ott azt neki azonnal visszakelett volna utalni.
Beszéltünk a felszámolóval azt a választ kaptuk hogy a pénz már csak részben van meg.
Nem tudjuk mi lesz,de nem hagyuk a pénzünket veszni, pert inditunk a felszámoló ellen..
További szép napot kivánumk mindenkinek..
( A vállalkozó azota már Svàjcban él)sajnos elérhetetlen.
maria valeria
„Mi is ugy gondoltuk ha már a felszámolás befejezödött, a pénzt már a felszámolóbiztos jogtalanul használta hol ott azt neki azonnal visszakelett volna utalni.”
Egyáltalán nem biztos, hogy így van, kicsit téves a feltételezésed. Ha a pénzről nem lehetett tudni, hogy mi célból érkezett a számlára - bár nagy balgaság közlemény nélkül ekkora összeget átutalni - akkor ő azt simán egy beérkezett jövedelemként értelmezi és joga van felhasználni. Viszont jó ötlet, hogy pereskedjetek a felszámolóval, azonban akkor nagyon egyértelműen bizonyítani kell nektek mindent. Sajnos a kimenetele kétesélyes, mivel jogosan azzal fog a felszámoló védekezni, hogy nem tájékozódtatok kellően a fizetés előtt, márpedig akkor már erősen felszámolás alatt volt a cég. És hát jogi képviselő nélkül én neki se vágnék.
maria valeria
„ha már a felszámolás befejezödött”
Szerintem még nem fejeződött be akkor.
Jelenleg a Cégkivonaton ez látszik:
„LEMEZ TURI Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "felszámolás alatt"
Változás időpontja: 2024.04.26.
Bejegyzés kelte: 2024.05.06.
Hatályos: 2024.04.26. - ...
Közzétéve: 2024.05.08.”
Nagy valószínűséggel a felszámolás még nem fejeződött be, folyamatban van.
„pert inditunk a felszámoló ellen..”
A per költsége újabb tanulópénz lesz. Aki nehezen tanul, az többször megfizeti.
A cég felszámolása még nem fejeződött be. Ami a kezdetét illeti, az elrendelő végzés kelte valóban 2024. április 26., de csak május 5-én tették közzé. Innen kezdve számítandó a hitelezői igények bejelentésének 40 napos határideje, ami 2024. június 14-én járt le. További 140 napig - tehát még augusztusban is - bejelenthettétek volna a hitelezői igényt, bár úgy már csak akkor kaptatok volna pénzt, ha az összes 40 napon belül bejelentett hitelezői igényt teljes egészében kielégítették. Ami valamivel ritkább, mint a fehér holló.
@maria valeria
„Mi is ugy gondoltuk ha már a felszámolás befejezödött, a pénzt már a felszámolóbiztos jogtalanul használta hol ott azt neki azonnal visszakelett volna utalni.”
Nem befejeződött, hanem elkezdődött.
Nagyon leegyszerűsítve a felszámoló a (bejelentkezett) hitelezők érdekeit képviseli oly módon, hogy az ügyvezetést és tulajdonosi jogköröket átveszi.
Az a hitelező, amely nem jelenti be érdekeltségét a felszámolónál, a csődtörvény alapján nem részesülhet a felszámolt vagyonból.
A felszámolónak nem feladata nyomozni, hogy a felszámolás alatt álló cég számlájára milyen célból érkezik pénz.
Azzal, hogy megfizetted az előleget és nem jelentkeztél be, a többi bejelentkezett hitelező térülését növelted. A felszámoló intézkedése (ti. a ti pénzeketek nem ti kaptátok meg, hanem a bjelentkezett hitelezők) teljesen törvényes.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Sajnos erre nem gondoltunk,hogy a cég ahovà a vállalkozó kérte az anyagelőleget,már nem lézezik.
A rendőrségre jelentettük,még 2024 augusztusában,de nem történt ezidáig semmi.
Feskó Tibor Gábor Nyiregyháza Diszes ut 3 sz. alatti lakos( volt lemeztúri vállalkozó) pedig családostól külföldre távozott. Rajtunk kivül még kb 30 embertől csalt ki különböző összegeket.
Cimét sajnos nem tudjuk.
A telefonszámjairól is letiltott bennúnket.
Megbitunk benne igy jártunk.
Reméljük valamikor csak előkerül.
Nevezett úr a felszámolás elrendelése előtt sem volt ennek a cégnek az ügyvezetője, nem volt jogosult a képviseletében eljárni. Munkaválallóként esetleg - de úgy meg a felszámolás elrendelése után is az lehetett.
Esetleg indíthattok az úrral szemben egy polgári pert. (Annak illetéke, ügyvédi munkadíja lesz a tanulópénz harmadik részlete, amelynek árán megtapasztaljátok, hogy a gyakorlott szélhámos "vállakozsóktól" mennyire hajtható be egy akár jogerős ítéletbe foglalt tartozás.)
Tényleg tízmilliót utaltatok el minden ellenőrzés nélkül?! Mondd, hogy csal elgépelted a nullákat!
(az első hozzászólásában az bizony 100millió)
Bocsánat most nézzem vissza,elirta a telóm,az összeget. Egymilióharmincezer ft van szó.
maria valeria
Ettől függetlenül felelőtlenül utaltátok át az összeget.
„A rendőrségre jelentettük,még 2024 augusztusában,de nem történt ezidáig semmi. Feskó Tibor Gábor Nyiregyháza Diszes ut 3 sz. alatti lakos( volt lemeztúri vállalkozó) pedig családostól külföldre távozott. Rajtunk kivül még kb 30 embertől csalt ki különböző összegeket.....A vállalkozó azota már Svàjcban él”
Alapvetően ő nagy valószínűséggel egy csaló lehet, aki köszöni szépen az utalásokat - ami lehet nem is a céges számlára ment - ebből épp jelenleg Svájcban tengeti az életét. Egyébként meg nem ő volt a hivatalos jogi képviselője a cégnek, hanem szerintem a felesége: Feskóné Maczkó Eszter (a céginfó alapján). Én azért továbbra is szorgalmaznám a rendőrségi ügyet, Svájc csak ki fogja adni. Esetleg meg lehet próbálni egy európai fizetési meghagyást is, de mostmár azért hivatalosan is kérdezd meg, hogy mennyire van így értelme.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02