Tömegrendezvényekkel kapcsolatos tudnivalók

Ákos2013 # 2025.02.02. 18:28

Kedves Fórumtagok!

Sok helyen lehet olvasni a tömegrendezvényekkel kapcsolatban és hogy mi minősül tömegfelvételnek és mi nem. De a legtöbb ilyen cikkben, blogban, fórum hozzászólásban csak nagy általánosságban beszélnek, és nincsenek konkrétumok. Talán az egyetlen egyértelmű példálózás az szokott lenni, hogy ha kimegyünk egy pártrendezvényre és belefotózunk a tömegbe, akkor azt nyugodtan lehet, mert ott emberek sokasága látható, az azokon ábrázolt személyek nem egyénekként, hanem mint a tömeg részei jelennek meg. OK, ez így tiszta számomra. De sajnos itt meg is áll a legtöbb ezzel foglalkozó cikk. A politikától szeretnék elvonatkoztatni, így a többi kérdésemnél vegyünk inkább egy fesztivált!

A fenti logika szerint ha a tömegbe fotózott képek közül készül néhány olyan, ahol a háttér elmosódott és az autofókusz 1-2 emberre megy rá, akkor abban az esetben köteles vagyok az engedélyüket kérni a megtartásához / felhasználásához, vagy pedig törölnöm kell. Jól gondolom?

Tulajdonképpen honnantól minősül valami tömegrendezvénynek fotózás / video készítés szempontjából? Olyat biztosan nem ír le a törvény, hogy 252 főtől már az, de még 249-nél lehet. Biztosan nem számszerűsíti. De valami pontosabb kapaszkodóra csak szükség lenne ezzel kapcsolatban. Pl. én erre sem tudom, hogy mi a helyes válasz:
Van egy fesztivál, ami önmagában tömegrendezvény, de azon belül vannak egyéb meghirdetett programok is. (Rendezvény a rendezvényben) Pl. a Szigeten egy kis előadói sátorba a legnagyobb jóindulattal sem férnek be 20-30-nál többen. Akkor az most tömegrendezvények minősül vagy sem? Mert ha igen, akkor nyugodtan lehet fotózni azt is. Ha nem, akkor más besorolás alá esik. Kb. hol lehet meghúzni a határt?

Köszönöm a válaszokat!