Ha nem értenél félszavakból: továbbra is nagyon kellene egy tényállás. De nem az a tévedésektől hemzsegő, hibás szóhasználattal írt kis jigi abszurd, hanem egy konkrét, határozott, tényszerű előadás egyszerű magyar köznyelven.
Szerződés érvénytelensége
Hű. Gondolom, te érted, amit írsz. Legalább te.
drbjozsef
Leírnám, de hosszadalmas és felesleges. A lényeg, hogy fizetési kötelezettséget vállaltam egy végrehajtási eljárás megszüntetése érdekében. Lemondtam a követelésem beszámítási jogáról. A végrehajtásról a bíróság utólag megállapította, hogy jogtalan volt velem szemben és jogszerűtlen is mert a végrehajtó által hivatkozott bírósági ítélet a foganatosítás időpontjában már nem volt hatályos. A bíróság által megállapított tények ismeretében megtámadtam a megállapodást, tévedésre hivatkozva felajánlottam a kölcsönös tévedés lehetőségét, ami lehet akár félrevezetés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés is. A megállapodást érvénytelennek tekintem és élni szeretnék a beszámítási jogommal. Ezt jognyilatkozatban közöltem a másik féllel amire nem kaptam választ. Mindenféleképpen bíróságon folytatom, csak még megvárom a végrehajtást foganatosító bíróság állásfoglalását is az ügyben. Nem valószínű, hogy a másik fél ellenlépésként bírósághoz fordulna jogtalan követelése érdekében a megállapodásra hivatkozva.
Köszönöm a választ!
Hm.
Megtámadtad a saját magad által aláírt írésos kötelezettségvállalást? Hol? Kinél?
Esékyrs hogy a másik fél támad meg téged a bíróságon szerződésszegés miatt.
Kalman_1324,
Pacta sunt servanda.
Szerződéseket vagy közös megállapodással lehet módosítani vagy megszüntetni, vagy a bíróság teheti azt meg.
A te egyoldalú jognyilatkozatod "hogy ez neked így nem tetszik" az nem megtámadás, az csak egy vélemény. Az az eltelt idővel nem hatályosul. Hiába nem válaszol a másik fél, erre nincsen jogvesztő határidő.
A szerződés érvényes, és teljesíteni kell. Ha ezzel nem értesz egyet, bíróságon tudod ténylegesen és joghatályosan is megtámadni.
(egyébként a konkrét probléma leírása általában hasznosabb, mint a jogelméleti kimittud)
Tisztelt fórumozók!
Írásos megállapodást kötöttem a másik féllel, fizetési kötelezettséget vállaltam. A megkötött megállapodást 30 napon belül megtámadtam írásos jognyilatkozattal, tévedésre, kölcsönös tévedésre való hivatkozással. Mennyi idő áll rendelkezésre a másik félnek a megtámadás elutasítására? Amennyiben 30 nap eltelt és nem válaszolt a jognyilatkozatra, tekinthető eredményesnek a megtámadás, vagy mindenféleképpen bírósághoz kell fordulni a szerződés érvénytelenítése érdekében?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02