Életjáradék kötelesrész alap számítása

drbjozsef # 2021.10.05. 08:05

CsirmazHK,

Nem, nem kell. A köteles rész iránti igény 5 év alatt évül el. Az alatt bármikor kérhetik, nem kötelező a hagyatéki eljárásban.

Jól értelek, hogy nincs hagyatéki leltár, nincs hagyatéki vagyon, ezért nincs is eljárás, és az örökösök csak az öröklési bizonyítvány kiállítását kérik? Akkor örökösök, legalábbis jogállásra.

De nem számít. Ő kérnek, kiszámoltak X összeget, te pedig fizetnél, de csak Y-t. Akkor tedd azt. Vond le a tartást, vond le a temettetés költségeit is, és úgy fizesd meg a köteles részt nekik. Ha nem tetszik, akkor így is, úgy is pereskedni fognak - vagy elengedik, és megelégednek vele.
Ha pedig per lesz, akkor bemutathatod az igazolásaidat a kiadásokról, és eldönti a bíróság, hogy az jogos-e, vagy sem. Amit értéknövelő beruházásként költöttél az ingatlanra, az levonható, és szerintem a temetési költséget is el tudod számolni (akkor is, ha a szerződés kifejezetten előírja neked ezt, mert ez egy visszterhes szerződést, a köteles rész alapja pedig az ingatlan tiszta értéke, azt csökkenti a szerződés szerinti kiadásaid).

CsirmazHK # 2021.10.05. 07:10

Én úgy tudom, hogy a 'törvényes örökösnek' nyilatkoznia kell a Hagyatéki eljárás során - arról, hogy IGÉNYT tart a kötelesrészre, mint örökségére... Ugyanis nem jár 'automatikusan' a kötelesrész, csak a benyújtott igény alapján, amit a közjegyző a Hagyatéki Végzésben rögzít és értesíti az Életjáradéki Szerződés kötelezettjét... DE ebben az esetben - NEM nyilatkoztak, s nem adták be írásbeli igényüket, sem a hagyatéki leltár igényüket sem - vagyis nem tartanak igényt az örökségre. A Hagyatéki Végzés megszüntette az eljárást, mivel az örökös nem nyilatkozott.
Az örökség - mint hagyaték, így "hivatalosan", törvényesen érvényesíthető, csak bírói úton.
Az örökös ezért ügyvédi felszólításban szólított fel - a kötelesrész kifizetésére, mivel IGEN (tudom) - ki akarja kerülni a Hagyatéki hitelező bankot, s engem kötelezne, hogy "zsebbe" fizessem, kizárólag "peren kívüli megegyezésben...
Nekem ezért fontos az, hogy az ingatlan értékéből levonhassam - azokat a már kifizetett összegeket, amit a jogosult javára kifizettem.
Peren kívül megegyezve - de 'nem peres' bírói jóváhagyással' kifizetem a kötelesrészt (a módját én választom meg) - az ingatlan értékéből levonva ezeket az összegeket. Mint Életjáradék kötelezettje - eleget tettem a jogosult végtisztességének megadását teljesítettem, úgy, ahogyan ő rendelkezett, mint kötelezett vállaltam is ennek a felelősségét.
A jog - különbséget tesz a./ a temetési kötelezettség és a b./ a temetési költségek viselésének kötelezettsége, a számla kifizetése között.
Én ezért vonnám le a temetési számla összegét is, mint az örökös felelőssége. és édesapja iránti kötelezettsége miatt, mivel részt követel az örökségből...
Lehet, hogy rosszul gondolom... de aki csak kapni akar, annak adni a legnehezebb...

drbjozsef # 2021.10.04. 15:10

Értem.
Köszi a javítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.04. 15:07

Akkor sem.

drbjozsef # 2021.10.04. 12:22

KBS,

Nem baj, érezhetik a törődést legalább, hátha kicsit rosszul alszanak.

Egyebekben pedig ha jól értem a kérdezőt, a köteles részt egészen konkrétan az örökösök kérik az életjáradéki szerződőtől. Akkor sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.04. 10:32

A köteles rész tehermentes; a köteles rész jogosultja nem örökös, nem felel az örökhagyó tartozásaiért.

drbjozsef # 2021.10.04. 08:57

Nem értem a problémát.
Ha életjáradéki szerződést kötöttél, akkor a Ptk. szerint előre, feltételezem átvételi ellenében (vagy legalább utalással igazolhatóan) teljesítettél pénzszolgáltatást az elhunytnak. Az természetesen levonandó az ingatlan értékéből, ez egy visszterhes típusú szerződés, ennyivel csökkent a megszerzett értéked, és a köteles rész alapja.

Az, hogy az örökösök mit nem fogadnak el, legyen az ő bajuk.
Vagy valami mást akarsz még elszámolni?
A temettetés költsége határeset, nem neked kellett volna fizetned szerintem, kivéve, ha a szerződés kötelezett rá, akkor viszont része a szolgáltatásodnak, levonható. Ha nem volt benne, akkor hagyatéki teher, első helyen, de ha más vagyon nem volt a hagyatékban, akkor nemigen tudod érvényesíteni. De ebben nem vagyok biztos, talán még így is elfgogadható értékcsökkentő tényezőnek.

(megjegyzem, ha annyi sok tartozás volt a hagyatékban, akkor az örökösöknek ne felejtsd el megemlíteni, hogy a köteles részük kifizetésével egy időben, meg fogod említeni a kifizetés tényét a hitelezőknek, elvégre ha jól értem végül is nem utasították vissza a hagyatékot a köteles rész reményében, ergo annak erejéig felelnek vele érte, szóval mindegy miben állapodtok meg, a hitelezők vinni fogják tőlük...)

CsirmazHK # 2021.10.02. 11:50

Tisztelt Fórum tagok, jogi segítséget kérnék...
Életjáradéki szerződés kötelezettje vagyok, s mivel a szerződés megkötésétől számított két éven belül - a jogosult halálával megnyílt az öröklés, a törvényes örökösök felszólítottak ultimátumszerű "kizárólag peren kívüli egyezség" megkötésével a kötelesrész kifizetésére.
Az örökhagyó hagyatékában csak banki tartozás maradt, s a Hagyatéki eljárásban a 'vérszerinti leszármazók nem nyilatkoztak az örökség részeként a kötelesrész igényükre, csak a "törvényes örökös" bizonyítvány kiállítását kérve - utólag, így örökség és öröklési igény nélkül - Hagyatéki Végzés lezárta az eljárást.

Az Életjáradéki Szerződés közjegyzői okirata rögzíti az ingatlan értékét is (amit a törvényes örökösök is elfogadtak) - valamint külön pontban a jogosultnak már életében juttatott pénzösszeget - amit külön kiegyenlítetlen 'Tartozáselismerő Nyilatkozattal' a jogosult közjegyző előtt aláírt.
Kérdésem:
Levonható-e az elidegenített ingatlan értékéből mindaz a költség(tartozás), járadéki összeg, ill. a temetési számla - amit a jogosult még életében juttatásként megkapott, ill. a végtisztesség számlával igazolt összege?
A Ptk. VII. könyv - XII.cím - 7:80. (4). pontja szerint az ingatlan értéke az Életjáradéki Szerződés ténylegesen juttatott összegével csökkentett érték, amely az 'elidegenített ingatlan értékének' nem fedezett része, mint a kötelesrész számításának a tiszta alapja.
A kötelesrész összege, mely az öröklés megnyílásának időpontjában az elidegenített ingatlan tiszta értékének 1/3-a.

A vitám - az 'alap' számításában van, a levonható összegek - az ingatlan értékét csökkentő összegek vonatkozásában ...
Semmiképpen sem ismerik el, s mivel nincs bizalmam sem az örökösökben, sem az ügyvédi felszólító ultimátumban - jó lenne tudnom, valóban mi az, amit a törvény is jóváhagy, amit elfogad.

Köszönöm előre is a válaszokat.