elbirtoklás


ObudaFan # 2009.07.28. 11:54

Jól.

Gabesz6 # 2009.08.13. 09:18

Kedves Hozzáértők!

2005 –ben vettem egy építési telket. Egyik szomszédomnál a közös kerítés elég csapnivaló állapotban van. A mi érdekünk is az volt, hogy rendbe rakjuk. A szomszédom is nyitott volt erre és kérte, hogy földmérővel tűzessük ki a megépítendő kerítés pontos helyét. Ki is hívtunk egy földmérőt a helyi földhivatalból, aki megállapította, hogy egy kb 10m2 résszel átlógunk a szomszédhoz. Akkor meg is állapodtunk vele, hogy semmi gond, ezt vissza adjuk neki és megépítheti a kerítést a hivatalosan kijelölt határra. Később ő is kimérette ezt a részt, ahol az ő földmérője azt állapította meg, hogy nem 10 hanem 40 m2-el lógunk át. Azt tudni kell, hogy másodszorra műholdas koordináták alapján mérték ki az adott szakaszt és nem vették figyelembe a telek többi pontját. Ezt a második mérést én nem fogadtam el. Most avval fenyegetőzik, hogy bíróságra viszi az ügyet.
A telek előzményei: Legjobb tudomásom szerint ezeket a telkeket 1976-ban osztották ki azóta áll fen a jelenlegi állapot. (akkor a kitűzés nyílván nem műholdas koordináták alapján történt. A földmérőnk elmondta, hogy a telkek nagysága kb. stimmel, csak földhivatali koordináták pontatlanok). Az adott kerítés is szemmel láthatólag 1976-ban épült és a szomszédom elődje építette. A legelső tulaj 1999 –ig (a haláláig) használta a jelenlegi állapot szerint a telket. Mostani szomszédom 2003-ban vette a telkét.
Anélkül hogy a bíróságon belemennénk hogy milyen koordináta pontos vagy nem pontos, én hivatkozhatok e elbirtoklásra, és van e esélyem hogy megnyerjem az ügyet? Az eddigi hozzászólásokból azt vettem ki, hogy az elbirtoklás feltételei érvényesek a helyzetemre, csak ez a telekmegoszthatóság nem világos.
Ha elbirtoklással nincs esélyem megtartani a részt, milyen más lehetőségem van?
A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.08.13. 09:40

Elbirtoklásra szerintem nem, mert az az ingatlanrész, amit elbirtokoltál, önálló ingatlanként valószínűleg nem alakítható ki.

Cans1 # 2009.08.15. 19:38

Kedves Fórumozók!

1992-ben a társasházi lakásomat kibővítettem a társasházi közös tulajdon kárára ~ 8 nm-el. A folyosón a falat kicsit kijjebb vittem Itt is 15 év az elbirtoklási idő ? Földhivatalon hogyan tudom átvinni az elbirtoklás bejegyzését?

Üdv,

Cans1

ObudaFan # 2009.08.16. 09:48

Úgy lehet átvinni, hogy megállapodsz a társasházzal, vagy pert nyersz velük szemben. De a 15 éven túl azért kell a sajátkénti birtoklás és a nem csalárd módon szerzés, azzal meg lehetnek gondok.

zimcsi # 2009.08.17. 12:09

Üdv Mindenki!

Elváltam 2008 márciusában.Megvolt a vagyonmegosztás,gyerekelhelyezés,szóval minden.
A közös vagyon megosztásnál,nyilatkoztam,h a közös tulajdonban lévő ingatlant elhagyom a visszatérés szándéka nélkül.Ez benne is van a jogerős bírósági végzésben.
Ez az ingatlan úgy lett vásárolva,h teljesen hitelből,az anyukám lakása teljesen jelzálog alá került,és az újonnan vásárolt is.
A házassági vagyonközösséget megszüntető szerződésbe benne van,h amennyiben nem fizeti a lakás törlesztő részleteit,úgy el kell hagynia a lakást,és át kell nekem engednie,h kiadhassam albérletbe,h ki tudjam fizetni a törlesztőrészleteit.
Pénteken kaptam egy levelet a banktól,h közös költség tartozás,179 ezer ft. elmaradását ráterhelték a lakásra,és a bank felmondja a hitelszerződést,ha ezt 8 napon nem intézzük el.Akkor elárverezik mamám lakását is.
A kérdésem az lenne,h ilyenkor nem tehetem ki a volt férjem?Csak ha jogerős bírósági végzésem van?
A szerződés nem számít?

Előre is köszönöm a segítséget!

zimcsi # 2009.08.17. 12:13

Elnézést,ez lemaradt:
van tartozás a bank felé is,mint törlesztőrészlet elmaradás.

ObudaFan # 2009.08.17. 12:23

Nem elég.

vortex # 2009.08.26. 17:07

Kedves Immaculata (vagy más hozzáértők)!

Ön azt írta egy korábbi hozzászólásban, hogy

" Minden elhúnytnál le kell folytatni a telek tekintetében a hagyatéki eljárást, különben nem tudsz ki ellen elbirtokolni. "

Van egy telek, amelynek a bejegyzett tulajdonosa kb. 130 éves lenne ma. A bejegyzett lakcíme sem létezik már rég. Ezek szerint ezt a telket nem is lehetne elbirtokolni, hiába a több mint 15 éves használat?

Az elbirtoklás tehát egy tulajdonos "ellen", nem pedig egy sajátként használt ingatlanra való, saját tulajdonjogom bejegyeztetéséről szól? (Én inkább így értelmezném, bár nem értek a joghoz.)

köszönettel,
vortex

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.27. 07:15

Amit te írsz (a 15 éves zavartalan, sajátjaként való birtoklá), az alapfeltétel, anélkül szóba sem jöhet az elévülés. Fontos azonban, hogy a birtoklónak ne legyen jogcíme, különben nem birtokolhat el.
Az elbirtoklás nyilván mindig valakivel, a tulajdonossal szemben történik - még ha ezt nem is deklaráklják kifejezetten. S itt figyelemmel kell lenni az elbirtoklás intézményének elvi alapjára, arra a megfontolásra, hogy aki ilyen hosszú időn keresztül hagyja, hogy más bitorolja az ingatlanát, az "megérdemli", hogy elveszítse. Tulajdonképpen úgy tekintik, mint aki felhagyott a tulajdonlással, belenyugodott a joga elvesztésébe.
Ez az érvelés azonban nem áll meg azzal a tulajdonossal szemben, aki nem tudott róla, hogy tulajdonos. Ilyen lehet az örökös.

OFF
Honnan van nicked?
ON

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.27. 07:42

Ha már megszólíttattam:))

Kedves Vortex!

Mi sem lenne nagyobb öröm számomra, minthogy szállóigévé válljanak a mondataim. Ebben az esetben viszont a szövegkörnyezet fontos lenne.

Elbirtokolni állam, vagy önkormányzat ellen is ellehet.
Amíg a bíróság az elbirtoklást nem folytatja le, addig nem tudod a tulajdonjogodat bejegyeztetni. Az elbirtoklásnál meg kell jelölnöd, hogy ki ellen akarsz elbirtokolni. Ha kiderül, hogy az elhunytnak nincsenek örökösei, akkor a tulajdona a Magyar Államra száll. Ha pedig a tulajdonos ismeretlen helyen tartózkodik, nem fellelhető, akkor ügygondnokot rendelnek ki, aki képviseli őt. Ezt a bíróság hivatalból rendeli ki, de neked, mint felperesi elbirtoklónak kell az összeget megelőlegezned.

vortex # 2009.08.27. 18:09

Kedves Immaculata és kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszokat.

Ezek szerint az első lépés mindenképpen a "másik fél" személyének a tisztázása, ami jelen esetben egy esetleg fellelhető örökös, vagy végső soron az Állam lesz. Ha a KBS által leírtak alapján értelmezzük az elbirtoklás lényegét, akkor figyelembe kell venni, hogy a másik fél itt egyik esetben sem tudott róla, hogy tulajdonosa lehetett volna ezen ingatlannak. Ilyen esetben tehát nem is áll fenn az elbirtoklás lehetősége, 15 évet meghaladó folyamatos használat mellett sem?

köszönettel,
vortex

Dr.Attika # 2009.08.27. 19:23

Üdv Zimcsi!
Ezt a szerződést a bíróság végzésével jóváhagyta? Ha igen nagyon meglepődök. Ön ezen szerződés megkötésekor rendelkezett belátási képességgel? Nem volt kényszer, fenyegetés hatása alatt: mert ilyen szerződéses nyilatkozatot épeszű ember nem tesz. Vagy van még valami amiről nem tett említést?

kipkop # 2009.09.16. 13:28

Kedves Fórumozók!
Édesanyám 1989 óta tulajdonosa egy nyaralóingatlannak, amit életvitelszerűen - lakás céljára használ, ugyanúgy 1989 óta folyamatosan használja - párjával közösen - a szemközti telket. A régi tulajdonosról - mivel nem tett eleget beépítési kötelezettségének - ez a telek visszaszállt a helyi önkormányzat tulajdonába - erről meggyőződtem a földhivatalban. 1989 óta soha, senki nem szólította fel őket a terület elhagyására, soha senki nem volt kinn tulajdonosként, senki nem gondozta a területet - a szomszédság mindig is anyukáméknak tudta a telket!
Szeretnénk elbirtokolni a területet, ehhez segítséget kérvén, kérdezem:
1.Jól értelmezem-e, hogy az elbirtoklást nem befolyásolja a tulajdonos megváltozása!
2. Kell-e mindenképpen ügyvédet fogadnunk, vagy elég egy beadvány a bíróságra!
3. Mivel kell bizonyítani a megszakítás nélküli használatot?
Előre is köszönöm! KJ

ObudaFan # 2009.09.16. 13:39

1.Jól értelmezem-e, hogy az elbirtoklást nem befolyásolja a tulajdonos megváltozása!

Akkor befolyásolja, ha a tulajdonnal való rendelkezésnek minősül.

2. Kell-e mindenképpen ügyvédet fogadnunk, vagy elég egy beadvány a bíróságra!

Ügyvédkényszer nincs, de nehéz lesz jogi szakértelem nélkül.

3. Mivel kell bizonyítani a megszakítás nélküli használatot?

Leginkább tanúkkal lehet.

kígyócomb # 2009.12.06. 07:20

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi sürgős ügyben szeretném a segítségüket kérni:

A családom közel 40 éve műveli a "kertünket", ami az önkormányzat tulajdonában van. Valamikor régen elvették ezeket a kerteket, azonban úgy tudom, mindenkinek visszaadták később- legalábbis a szomszédaink és az utca többi lakója már rég tulajdonos. Mi valahogy ebből kimaradtunk. Talán nem véletlenül, ugyanis szélesebb a többihez képest, annak idején sok gyerek után osztották a nagyszüleimnek. (A ház forgalmas főút mellett helyezkedik el és ha összekötjük a kerttel, akkor egy széles, ráadásul utcahosszúságú telket kapunk- talán ezért nem reagált az önkormányzat, amikor évekkel ezelőtt a szüleim felkeresték őket az elbirtoklás ügyében. (Sajnos ez szóban történt).

A szomszédunk vállalkozása időközben több helyet igényelt. Bár a kertjük még megvan, de nem építhetik be. Most a mi kertünket akarják ( bár nem értem, akkor az miért lenne beépíthető) és mivel az önkormányzatnál jó cimborák dolgoznak, el is intézték, hogy még a decemberi testületi ülésen döntsenek a kert sorsáról. A szomszédunk kijelentette, hogy lenyom minket, ha licitálásra kerül a sor.(hát az nem lenne számára nehéz feladat)...

De nehezen tudom elképzelni, hogy az önkormányzat eddig példátlan módon elvegye a kertünket, hogy a szomszédnak adja, 3 kisgyerek is van már és az utcában mi lennénk akkor az egyedüli kert nélküliek, mindenképpen kirívó eset. Kaptunk egy levelet, hogy nyilatkozzunk, mi a szándékunk, mert a kertre ajánlat érkezett. Szerintem a levél szabálytalan: nem ajánlott-tértivevényes volt, csak sima és nem tartalmazta, hogy az ajánlattevő rendelkezik-e elővásárlási joggal és ha igen, akkor milyen címen. Arról is "elfelejtettek" értesíteni, hogyha 15 napon belül nem válaszolok, akkor elévül az elővásárlási jogom. Kérdés, hogy tényleg elévül-e, ha egyszer a levél szabálytalan volt?

Beadhatom-e még az elbirtoklási kérelmet- immár hivatalosan, írásban- vagy már késő? Igaz, hogy az önkormányzat nem köteles elfogadni ezt a kérelmet?

Ha nem menne az elbirtoklás, jól tudom-e, hogy nekem nem kell licitálnom, viszont a kialkudott árról kötelesek tájékoztatni (ha elővételi jogom van) és ha ezt elfogadom, akkor az üzlet velem köttetik? Kérdés, hogy enyém-e az erősebb elővételi jog? (remélem, hogy igen, mert a kertet én használom, igaz évek óta nem veteményes, hanem legelő, de gyümölcsfák is vannak. A telek pedig szám szerint is hozzám áll legközelebb. A ház 70es helyrajzi számú, míg a ház mögötti kert 70/a. A szomszédnak a kertje határos. Az ő kertje párhuzamosan az "enyém" mellett fekszik. )

A szomszéd azt mondta, ha licitre kerül sor, ő bármi árat meg tud adni és már az önkormányzatnál is licitről beszéltek, amikor a testvérem bement érdeklődni. (a ház a testvéremmel közös, a kertet is annak tekintjük) Úgy tűnik, az önkormányzat 1-2 héten belül le akarja zárni ezt az ügyet és fogalmam sincs mit tehetnék ez ellen.

Minden hozzáértő választ nagyon köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.06. 08:54

Miért van elővásárlási jogod?

lala82 # 2009.12.16. 12:50

Kedves Fórumozók!

Én egy lakóingalant szeretnék elbirtokolni. A szóban forgó ingatlan évek óta elhagyatottan áll, senki nem gondozza, rá sem néznek. Arra gondoltam, hogy beköltözök, felújítom, és rendeltetésszerűen használom a továbbiakban. És majd 15 év múlva, ha addig zavartalanul vagyok, akkor elindítom az elbirtoklást. Csak ha jól értelmezem, akkor amennyiben erőszakos úton jutok az ingatlanhoz, esélyem sincs az elbirtoklásra. Ez mit takar? Ha betöröm az ajtót/ablakot, hogy bejussak, majd megjavítom, zárat cserélek... akkor támadható lesz az elbirtoklás ilyen úton?
Vagy ha nyitva volt az ajtó és én csak bementem, akkor ezzel kivédhatő?
Illetve ha a tolajdonos/örökösök/akárki felszólít, hogy hagyjam el az ingatlant, akkor van-e lehetőségem az addigi felújításra fordított pénzemet valahogy visszakövetelni.

Gyors válaszotokat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2009.12.16. 13:18

Elbírtoklás csak akkor lehetséges ha a tulajdonos tudtával használod és ez ellen ő nem tesz semmit.

végrehajtó1 # 2009.12.16. 13:22

kígyócomb

Van bérleti szerződésed azt önkormányzattal?

lewho # 2009.12.16. 13:49

"Elbírtoklás csak akkor lehetséges ha a tulajdonos tudtával használod és ez ellen ő nem tesz semmit"

no ez nem teljesen igaz:)

Konkrétan nem is kell róla tudnia...gondolj bele, ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonos tulajdonát nem lehetne elbirtokolni!

Az üres ház birtokbavételekor alkalmazott erőszak kizárja az elbirtoklást.

nova01 # 2009.12.17. 11:32

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket kérem az alábbi ügyben. 2002-ben megvásároltam egy nagyobb telket, nemrég egy precíz felmérés során kiderült, hogy valójában több területet használok, mint amennyit vettem. Sajnos ezt a szomszéd is meg fogja előbb-utóbb tudni. A kerítés évtizedek óta ott húzódik, ahol most, valószínűleg időtlen idők óta téves adatok voltak a telekkönyvben. Mit csináljak? Én nem tudtam, hogy a telek kb 80 m2-rel nagyobb, mint ami a tulajdoni lapon fel van tüntetve. Mit kérhet a szomszéd tőlem? Én nem szeretném visszaadni azt a területet, mert a telek vásárlásakor nem tudtam, hogy nagyobb. Előre is köszönöm segítségeteket.

Nova

ObudaFan # 2009.12.17. 12:57

Ha a jogelődöddel együtt legalább 15 éve birtokoltátok háborításmentesen, akkor pert indíthatsz az elbirtoklás megállapítása iránt. Ha nem, akkor csak reménykedhetsz.

lala82 # 2009.12.17. 17:00

Kedves lewho!

Köszönöm a válaszodat. Azzal mi a helyzet, ha az ajtó nyitva volt már azt megelőzően, hogy én bementem volna?
Vagy hogyan tudom jogosan "elkezdeni elbirtokolni"?

kores # 2009.12.22. 13:40

Sziasztok!
Történet röviden:
Édesanyám és nevelt apám 1976-ban házasodtak.1979-ben a házasság előtt már nevelt apám tulajdonában levő telekre felépítettek egy lakóházat ,amire 1981-ben lakhatási engedélyt kaptak.
A lakásban édesanyám, nevelt apám és én kezdtünk el lakni.
Szüleim között megromlott a viszony ,olyannyira hogy nevelt apám 1994-ben "lelépett" egy nőcskével.
(addig is elég zűrös alkoholista életet élt)
Sokáig nem is tudtuk hogy hol van,nem is érdekelte sem anyámat sem engem.
A házat 1994-től a mai napig mi lakjuk és tartjuk karban.
Időközben történtek nagyobb beruházások
(komplett tetőcsere,homlokzati szigetelés,műanyag nyílászáró cserék meg sok kis apróság amit egy családi ház évek alatti karbantartása megkíván)
Nevelt apám a mai napig ide van bejelentkezve ide jönnek a bírságai is amit rendszeresen továbbítunk a már általunk is ismert ideiglenes tartózkodási helyeire.
1994.-óta itthon nem járt,de még a faluban sem ahol lakunk,részt nem vett semmiben,rendelkezni nem rendelkezett.
Milyen esélyekkel indulna édesanyám vagy én egy elbirtoklási perben?
Köszönettel fogadok minden választ.
Kores