elbirtoklás


sjulianna # 2009.04.27. 06:44

És ha már nem birtokolhatom el a területet, mivel mi lakunk csak a földszinten, és a teraszajtó előtti rész megvédésére van vmi jogszabály, hogy a lakástól mekkora távolságra jöhetnek oda?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.27. 06:57

Haj, nincs.

sjulianna # 2009.04.28. 18:40

Tehát ha az ajtón kilépve az oszthatatlan közös tulajdonra jutok(terasz és udvar), nincs módom megtiltani, hogy az ajtó előtti helyre telepedjenek, és a magánéletünket nézzék a teraszajtón át? Így az én magánszférám sértik, nem? Mert eddig hallgatólagosan ez a teraszrész hozzánk tartozott, viszont amióta társasház vagyunk, és tulajdonosok, egy-két egyén megkergült, de ők az udvar másik sarkát kisajátították a virágaik számára.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.28. 18:46

Megveheted, vagy kizárólagos használatba kérheted a Társasháztól a területet.

Tegyél ki cserépben tujákat, vagy egy asztalt székekkel, napernyővel, alakítsd úgy, hogy az lekerítse a bejárati részedet.

laszlo81 # 2009.06.05. 18:34

Tisztelt Fórumozók!

A következő témában kérném a segítségüket!

Egy olyan építési ingatlanról lenne szó amely valaha lakó ingatlan volt csak a ház már nem alkalmas lakhatásra, amelyben az édesapám 50% tulajdonhányaddal rendelkezik a másik 50% tulajdonhányaddal 12-en rendelkeznek.
A terület 100%-át 441 m2 édesapám közel 50 éve gondozza.A kérdésem az lenne, hogy elbirtoklásra van-e lehetőség, mi ennek a jogi folyamata és nagyságrendileg menyibe kerül.

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.06.05. 18:41

Hogy van-e, az attól függ, hogy mi az oka annak, hogy már ennyi ideje édesapád gondozza a területet. Egyébként a folyamat annyi, hogy pert kell indítani a tulajdonostársak ellen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.05. 19:07

A tulajdonostársakkal szemben megszakad az elbitoklás öröklés vagy átruházás esetében.

laszlo81 # 2009.06.06. 13:33

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm a segítségüket!

biczokb # 2009.06.17. 13:09

Sziasztok!
Akkor mi van, ha az ingatlan üres, csak telek, és a 6 db tulajdonosa már rég meghallt, és már több mint 30 év mi gondozzuk a telket? A saját családi házunk mellett van közvetlenül.
Hogyan tudjuk elbirtokolni?
Mit kell hozzát tenni? Mi van akkor ha lekerítjük a területet, mert állandóan oda mászkálnak a csövesek?
Köszönöm a seítséget. Bea

rockmachine # 2009.06.17. 14:08

üdv biczokb,

és mi történt az örökösökkel?
ha már 15 év eltelt hogy meghalt az utolsó tulajdonos is, akkor van rá esély..

amúgy:

Az elbirtoklás

121. § (1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.

(2) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.

(3)

(4) Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

(5) Ha az elbirtokló a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezteti be, a tulajdonszerzésre nem hivatkozhat azzal szemben, aki az ingatlanon az ingatlan-nyilvántartásban bízva ellenérték fejében jogot szerzett.

122. § Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely elődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

123. § Ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt, vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

124. § (1) Az elbirtoklás megszakad, ha

  1. a tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul,
  2. tulajdonos a dologgal rendelkezik (112. §),
  3. a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, illetőleg egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.

(2) Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.17. 14:10

utolsó? mindig van egy, ha más nem, akkor az állam.

biczokb # 2009.06.17. 15:59

Szia!
Először is köszönöm a választ.
Nem volt egy örökös sem, anyit tudtam meg, hogy most a földhivatalnál még a halott tulajdonosok nevén van, mert nem foglalkozott vele senki.
Már vagy 30 éve mi gondozzuk, tartjuk rendben a telket.
Szerinted?
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.17. 16:13

Minden elhúnytnál le kell folytatni a telek tekintetében a hagyatéki eljárást, különben nem tudsz ki ellen elbirtokolni.

varnewr # 2009.07.06. 13:42

Van egy hatalmas telek, egy ember tulajdonában, a telken van több épület, szinte mind más-más tulajdonában, köztük egy rokonomé is. A rokonomék az előttük lévő telket gondozzák, a többi mind el van hanyagolva. A ház már 10 éve az ővéké, azóta gondozzák az udvart is (ezek régi céges üdülők voltak, de már rajtuk kívül senki nem jár oda). A telek tuladonosa el akarja adni a telket, de egyben, amire nekik nincs pénzük, viszont az új tulajdonos, ha akarja, az összes épületet lebonthatja. Én anno úgy tanultam, hogy az elbirtoklás 10 év után lehetséges, de már mást olvasok mindenhol. Ezek szerint a rokonoméknak semmi esélyük, csak ha az egészet megvennék? Vagy van valami kiút?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.06. 16:13

Az ingatlan elbirtoklásához jó ideje 15 év kell.
De a tényállásod amúgy is ellentmondásos. Ha ugyanis az épületek nem a telektulajdonos tulajdonában állnak, akkor ő magától értetődően nem is adhatja el azokat. Arról pedig, hogy elbonnthatóak-e, nem csak, hogy ő nem rendelkezhet, hanem még a tulajdonosaik sem, ahhoz hatósági bontási engedély kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.06. 16:16

És a lényeg: ha az épület tulajdona ráépítéssel elválik a telek tulajdonától, akkor az épület tulajdonosa nem birtokolhatja el a földrészletet, mert nem jogcím nélkül birtokol.

wekike # 2009.07.20. 13:24

Kedves Fórumozók,hozzászólók!

Már írtam egy ízben erre az oldalra és remek tanácsot kaptam-remélem most is...A problémám közel 15 éves:külföldi rokonunk vett egy kertes családi házat,mondván hogy ezt nekünk veszi,egy idő múlva úgyis a miénk lesz.Ekkor édesapámmal és anyukámmal éltem itt-azóta ők elhunytak.A cca. 15 év alatt végig ebben a házban éltünk,gondoztuk a kertet és a házat.Most is ugyanez a helyzet,de egyedül tartom fent az ingatlant és gyakorlatilag minden pénzem erre költöm (most éppen a falakat festem ki ) A külföldi rokon is elhalálozott és örököseire> két fiára és özvegyére szállt a hagyaték.

A beköltözésünktől kezdve a tulajt nem érdekelte a ház és az örököseit és az özvegyét sem (nagyon gazdagok és nem foglalkoznak ilyesmivel)Az édesapám a műlt hónapban halt meg, azóta én többször telefonáltam, hogy szívesen kimegyek hozzájuk és megbeszéljük ezt a ház-ügyet,de érdemi válasszal nem szolgáltak.

Nem vagyunk rosszban,de láthatólag nem erőltetik a rokonságot a "csóró" magyar rokonnal.A számlák az édesapám nevére szólnak kezdetektől és a javítási munkálatok zöméről számláim is vannak. Viszont semmilyen "jogcímem" nincs az ott élésre.Nem készült bérleti szerződés,sem széljegyzet a tulajdoni lapra,semmi ilyesmi. Fő is a fejem ha rámszabadul valami hatóság,mit mondok hogy mit keresek ott...?
Külföldi rokonaim jó pár évvel ezelőtt azt mondták a szüleimnek, hogyha kifizetjük az összeget, amennyiért az apjuk anno megvette,miénk lehet az ingatlan.Attól függetlenül,hogy ennyi ideje ott lakunk a lakcímre történő bejelentést csak 2004.11.hónapban tették meg, akkor is úgy, hogy kipostáztam a bejelentő lapot, ők pedig visszaküldték a címemre.

A probléma-számomra-nagyon összetett,mert még az eredeti vételárral sem rendelkezem,hogy kifizessem azt összeget,de nekem egyre sürgősebb hogy ezt a sokáig húzódó problémát lezárhassam és csak toldozom-foldozom azt a házat,de soha nem lesz így az enyém...
Mi a hozzászólók véleménye;kimeríthetem-e a fennálló szituációval az elbirtoklás tényét?

Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

_Wasp_ # 2009.07.20. 13:51

nincs elbirtoklás, sorry.

az általatok kifizetett szükséges költségekkel kapcsolatban azonban megtérítési igényed lehet.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

wekike # 2009.07.21. 09:29

Köszönöm a választ,de nem értem az indokot.

_Wasp_ # 2009.07.21. 10:09

nem írtam indokot
(egyébként a sajátotokként történő folyamatos birtoklás nem valósult meg)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

wekike # 2009.07.21. 12:04

Kedves Wasp,az indokot azért kérdeztem, mert nem láttam...Bocsánat ha körülményes vagyok,de szeretek a dolgok miért-részére is rákérdezni.
Egyébként véleményem szerint a folyamatos birtoklás nem szakadt meg, mert a tulaj a beköltözésünk óta nem járt az ingatlanban- telefonon is csak közvetve beszéltem velük, egy másik rokon továbbította feléjük az üzenetemet, mert olyan jól nem beszélek németül..Vagy a távoli rokoni fok is kizáro ok? (bocs ez rímel :) )

Köszönöm a segítséget

_Wasp_ # 2009.07.21. 12:07

hogy mást ne mondjak, az említett vételárról történő tárgyalás önmagában megszakítja a sajátotokként történő birtoklást.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bjános8 # 2009.07.27. 16:41

Tisztelt fórumozók!
A következő témában kérném a segítségüket.
Vásároltam egy telket házzal. A térképet kézhez véve láttam, hogy valami nem stimmel a telekhatárral. Kimérettem a földhivatallal és kiderült, hogy a szomszéd egy métert használ a telkemből. Ezen az oldalon kerítés áll, amelyet az én jogelődöm épített. Sajnos rossz helyre. A szomszédom először hozzájárult a kerítés áthelyezéséhez, majd amikor lebontottam a régi kerítést birtokháborításért feljelentett. Az egyezség sajna szóban történt, ezért le kellett állítanom a munkálatokat. Szomszédom valószínűleg utánajárt a lehetőségeinek és az elbirtoklás tényével állt elő. Ügyvédet is fogadott és bírósággal fenyeget. Én is utánajártam a dolgoknak és az elbirtoklás itt szerintem nem állja meg a helyét. Nem elég, csak a 15 év hanem másik két feltétel is szükséges. A föld megoszthatósága, ami szerintem nincs meg és az, hogy nem jegyeztette be, ugyanis én jóhiszeműen jogot szereztem ellenérték fejében az ingatlanon, azaz velem szemben nem érvényesítheti az elbirtoklást, csak ha anno bejegyeztette volna. Kérdésem a következő. Befolyásolhatja-e a bíróság döntését számomra negatívan az a tény, hogy a kerítést az én elődöm építette ki, magának ezzel kisebb területet elkerítve. Így úgy nézhet ki a dolog mintha lemondott volna erről a területről. Lehet, hogy túlkomplikáltam picit a dolgot, de tisztelettel kérdezném mik a kilátásaim. Egyáltalán megosztható-e ily módon egy telek, bár ennek sincs nyoma a tulajdoni lapomon. További szép napot mindenkinek!

ObudaFan # 2009.07.27. 17:23

Túlkombinálod, mert a megoszthatatlanság mellett ez teljesen mindegy.

bjános8 # 2009.07.27. 18:30

Ezek szerint nem lehet ily módon megosztani. Remélem jól értelmezem, nagyon köszi a választ!