elbirtoklás


Mango3750 # 2012.08.23. 20:07

Tisztelt Fórumozok!

A következő kérdésekre szeretnék választ találni!
A kérdésem az lenne, hogy a nagyszüleim házát (akik már meghaltak) a gyerekek örökölték viszont az önkormányzat leakarja bontatni (egyenlőre nem tudni mikor még csak építési tervben szerepel) mert utat akar csinálni abból és a kertszomszédja házából! Viszont mi nem szeretnénk ha ez megvalósulna, mivel terveink vannak a házzal és a hozzá tartozó kertel! Tehát a kérdésem a helyi önkormányzat a beelegyezésünk nélkül kisajátíthatja-e a nagyszülői házat? (A ház a nagyszüleim tulajdonában volt, mivel meghaltak így a gyerekeik örökölték, hitel, egyéb adósság nincs rajta)!
Előre is köszönöm a segítséget!

Rászedett1 # 2012.08.07. 06:25

Valaki tudna-e válaszolni,hogyan lehetséges,hogy a szomszédom a telekhatárt rajzon megváltoztatta és bejegyeztette a földhivatalnál. Most az én tulajdonom követelné sajátjaként. Többször jártam a földhivatalnál de nem igazán segítő készek. Szerintük nem lehet vissza állítani hiába tudom bizonyítani az eredeti "kimérési" rajzzal a szándékos átrajzolást. Milyen ügyvédet kell fogadnom,hogy vissza lehessen állítani az eredeti állapotot a térkép váz rajzon?Valaki tud-e ebben segíteni? Debrecenben!


Becsapott

ObudaFan # 2012.06.07. 19:59

Nincs mit.

örökség # 2012.06.07. 19:45

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors válaszodat és a tanácsot!

ObudaFan # 2012.06.06. 16:24

örökség

Majd a bíróság meghatározza újra a perköltséget. Az én véleményem szerint a hatályon kívül helyezés ellenére nem lehet úgy tekinteni, hogy ez az első tárgyalás lenne majd, és ha eddig vitattad a követelést, végképp nem lehet azt mondani, hogy a perre okot nem adtál. Ezért javasolnám az egyezségkötést, ha a másik fél erre hajlandó.

ObudaFan # 2012.06.06. 16:19

Kerek az.

Pp. 252. § (2) A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét - a fellebbezési (csatlakozó fellebbezési) kérelem, illetőleg a fellebbezési ellenkérelem korlátaira tekintet nélkül - végzéssel hatályon kívül helyezheti, és az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására és újabb határozat hozatalára utasíthatja, ha az elsőfokú eljárás lényeges szabályainak megsértése miatt szükséges a tárgyalás megismétlése, illetőleg kiegészítése.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.06. 14:43

Valami nagyon nem kerek. A fellebbezést a fellebbezési kérelem (és esetleg ellenkérelem) keretei között bírálják el. HA csak a perköltségről rendelkező részt támadtátok, akkor az ítélet érdemi részét nem helyezhették hatályon kívül. Ahhoz pedig nemigen kell új eljárás.

örökség # 2012.06.06. 13:10

Tisztelt ObudaFan!
Az első tárgyalás sorozat után született egy ítélet, ahol a felperes elbirtoklás címén megszerezte a szóban forgó telket, a bíróság kötelezte az alpereseket( vagyis minket), hogy egyetemlegesen külön felhívásra a Magyar Állam javára 180 000Ft eljárási illetéket valamint 15 napon belül egyetemlegesen fizessenek meg a felperesnek 450 000 Ft ügyvédi munkadíjat mint perköltséget. Mi a ránk szabott 630 000Ft ellen éltünk határidőn belül a fellebbezés lehetőségével. Erre kaptuk a választ, hogy a Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezi és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására és újabb határozat hozatalára utasítja. Ilyenkor ezzel a kiszabott összeggel mi a helyzet, ezt nem kell megfizetni, csak azt amit az új tárgyalások után hoznak egy újabb ítéletbe és abban kiszabnak? Azt sem értem, hogy azoknak a tárgyalásoknak költségeit amiben nem mi voltunk érintettek azt miért ránk terhelik?
Mi most ha újból indul a tárgyalás sorozat és jelezzük a bíróság felé, hogy nem kívánjuk megtartani a telket, erre van mód és akkor minket milyen költség terhel, mivel volt már egy ítélet amit hatályon kívül helyezett a Törvényszék? Tudunk szabadulni ettől a tehertől? Köszönöm a gyors válaszokat, bocsánat, hogy ennyi mindent kérdezek!

ObudaFan # 2012.06.05. 14:49

Ha először azt mondtad, hogy ellenzed a kereset teljesítését, akkor pervesztesség esetén kell fizetned perköltséget.
Kivéve, ha sikerül velük egyezséget kötni.

örökség # 2012.06.05. 14:06

Ez úgy értsem, hogy én először azt mondtam, hogy igényt tartok a birtokra és most pedig nyugodtan, mondhatom, hogy meggondoltam magam és köszönöm még sincs igényem a szóban levő telekre, lemondok róla és akkor nekem nem kell fizetnem semmi költséget, ők pedig elbirtokolhatják. Ezt megtehetem akár egy levélben a felperesnek vagy ha újraindul a tárgyalás akkor nyilatkozhatok, hogy köszönöm, de mégsem tartok rá igényt?

ObudaFan # 2012.06.05. 13:54

Újbóli tárgyalást jelent. Akkor nem kell a perköltséget megfizetni, ha a perre okot nem adtál és az első tárgyaláson elismerted a követelést. Jelen esetben szerintem ez azt kell, hogy jelentse, hogy az első olyan tárgyaláson, ahová meg is idézett a bíróság.
De egyébként így ezek után a helyedben megpróbálnék ajánlatot tenni a felperesnek, hogy ha nem kell perköltséget fizetned, egyezséget kötsz.

örökség # 2012.06.05. 13:42

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy ügyvéd által írt levélből jutott tudomásunkra, hogy az elhalt nagyapánknak van földje, mi erről nem tudtunk, amikor a bíróságra minket beidéztek akkor ismertük meg a tényeket. Megjegyzem mi nem tudtunk erről, hogy ez a föld létezik. Először az elbirtokolni akaró, azt mondta, hogy megvette, majd nem volt meg a vételei szerződés és ezután jött az elbirtoklás. Különböző tárgyalások voltak, már előttünk, mire hozzánk értek, mert rólunk egyáltalán nem tudott a családban senki sem. Voltak távoli rokonok akiknél kezdték a kikérdezést, mindegyikük lemondott az örökség akár hányadik rendbeliségéről és lassan, 5 tárgyalás után jutottak el hozzánk, akik örökösként ténylegesen szóba jöhetünk. Mi mivel eddig nem is tudtuk ,hogy van ez a birtok, mivel nagyapánk halála után nem is keresett meg minket senki, sőt a tényleges gyerekeit sem úgy gondoltuk, hogy hát akkor maradjon nálunk ( sajna nem ismervén a törvényt). Nagyapánk halála előtt nem tartotta a családjával a kapcsolatot, arról sem tudtunk, hogy meghalt, köztemetése volt és pár évvel később jutott csak tudomásunkra a haláleset. Mi nem is kerestük, hogy maradt-e utána valami, csak ez most derült ki. Két tárgyalást tartottak velünk, mert az 5 unokát megosztva két tárgyalásra idézték be. Mivel mi azt mondtuk, hogy maradjon a családé ami eddig is volt, ezért közjegyzőhöz kellett menni, ahol nevünkre nevesítették a birtokot, majd jött az ítélet, ahol kimondták, hogy az elbirtoklás sikerült és mi vagyunk a vesztesek és az összes perköltséget ( mi csak kettőre voltunk beidézve előtte nem is tudták, hogy vagyunk), meg az ügyvédi költséget a nyakunkba varrták. Mi ebben nem akartunk belenyugodni, na nem a birtok elvesztésébe, hanem a költségbe és másodfokon fellebbeztünk. Meg is kaptuk a választ, hogy a Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezi és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására és újabb határozat hozatalára utasítja. Megállapították, hogy érdemi felülbírálatra nem alkalmas az elsőfokú ítélet, mert haláleset történt az ítélet kihirdetése előtt 6 nappal és az elhunytnak az örököseit kell bevonni a perbe. A napokban kaptam egy végzést a városi Bíróságtól, amiben leírják, hogy haláleset miatt félbeszakadt az eljárás a jogutód perbelépéséig, illetve perbevonásáig. Kérdésem az lenne az üggyel kapcsolatban, hogy ez mit jelent, egy újbóli tárgyalás sorozatot, vagy csak megkérdezik az elhunyt örököseit, mi közben megváltoztathatjuk-e a döntésünket és nyilatkozhatunk-e újból, hogy köszönjük, de nem kérjük az örökségünket. Köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2012.06.03. 07:09

Birtokvédelmi eljárásban jogerős és végrehajtható határozat születik arról, hogy hol van a telekhatár.

vnati # 2012.06.02. 18:57

Sajnos nem tudom elküldeni semmilyen formában a megállapodást,de aláírta és ügyvéd előtt elismerte e földmérés helyességét.Ki van az is emelve hogy ő nem kér többet csak azt amit a földhivatali nyilvántartásban szerepel és továbbiakban semmilyen követeléssel nem kíván élni.Négyzetméterre pontosan annyit kapott amennyi ott szerepel.Az utcában sokan tudják bizonyítani azt hogy évek (12-15) óta vitatja a telek határait és mindig többet akar.Ma beszéltem az ügyvéddel.Ő azt mondta hogy megtámadhatja a bíróságon de nem sok esélye van.Papíron elismeri a telekhatárokat de fáj neki hogy elkótyavetyélt 50eft-ot.Ugyanis én csak úgy voltam hajlandó belemenni a földmérésbe ha az fizet aki többet téved.Olvastam egy bizonyos birtokvédelmi eljárásról.Ez mit takar pontosan és az én szempontomból eredményes földmérés után van e haszna elindítani?

ObudaFan # 2012.05.27. 16:24

Csak ha az elbirtoklás már bekövetkezett, nincs mit megszakítani rajta, akkor már felesleges levelezni.
Látni kellene a megállapodást.

hunfrakk # 2012.05.27. 13:56

elbirtoklási idő 15 év

felszólító levél megszakítja elbirtoklást

az értékesítés is, a telekalakítás is

vnati # 2012.05.27. 12:07

Ha felszólítom egy levélben hogy a hivatalosan meghatározott telekhatárokon belül használja a tulajdonát az enyémet pedig felejtse el akkor ez megszakítja az elbirtoklás lehetőségét?Persze az ügyvéd is kapna egy példányt!A megállapodás pedig úgy szól hogy egyik fél sem él további követeléssel a másik iránt és elfogadja a földmérő által kijelölt telekhatárokat!

vnati # 2012.05.27. 11:40

Köszönöm a gyors választ.
A megállapodásban leírtuk hogy a felek elismerik a földmérés eredményét!Én a tegnapi nappal újra birtokba vettem a jogos tulajdonomat!

ObudaFan # 2012.05.27. 10:52

Ügyvéd határozatot soha nem hoz. Hogy van-e félnivaló, annak az eldöntéséhez azt az ügyvéd előtt kötött megállapodást ismerni kellene.

vnati # 2012.05.27. 10:47

Tisztelt Fórumozók!

Az elmúlt hónapban telekjogi vitába kerültem az egyik "kedves" termőföld szomszédommal.Ő azt állítja hogy közel ötven éve műveli a vitatott terület részt.A nagyapám 1992 ben vásárolta ,de 2004 ben öröklés útján édesanyámra ,2006 ban pedig 50-50% százalékban rám és testvéremre ajándékozás címen lett a földhivatalnál bejegyezve a kérdéses terület.Évek során mindig egy kicsit lecsípet a területből a saját részére,de neki ez sem elég és ügyvédhez fordult hogy szerinte nem jó helyen van a határ.Megjelentem az ügyvédnél ahol megegyeztünk hogy kiméretjük a területet és aki nagyobb százalékban téved az fizet.A földmérés az ügyvéd jelenlétében megtörtént és 178 n2 kaptam vissza.Ennyi volt nála jogosulatlanul.Az ügyvédi határozatot aláírta de továbbra is vergődik hogy csalt a földmérő.
Kérdésem a következő:Fent állhat e még az elbirtoklás lehetősége vagy az ügyvédi határozat engem véd??
Szólítsam e fel írásban hogy tartsa magát a kijelölt határokhoz?
A válasz előre is köszönöm

wers # 2012.04.21. 10:54

sok ingatlan bérlő boldog lenne, ha 15 év után elbirtokolhatná az ingatlant.

pazs # 2012.04.21. 10:49

Nem, hiszen itt egy bérleti jogviszonyról van szó. A bérlő nem tudja elbirtokolni a bérleményt (hiszen a tulajdonos folyamatosan rendelkezik vele: bérbe adja).

Kallai01 # 2012.04.21. 10:13

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbiakban kérném a segítséget.
Szüleim 1948-ban az akkori tanácstól kaptak egy ingatlant használatra.Majd az ingatlan az akkori tanács tulajdonba adta egy harmadik személynek.
Az új tulajdonossal szüleim albérleti szerződést kötöttek, a díjat rendszeresen megfizették. Szüleim - édesanyám tavaly ősszel - halálozott el, az ingatlanba ezt megelőzően én ideiglenesen bejelentkeztem az okmányirodán keresztül.
Az eredeti tulajdonos is már mintegy 10 éve elhalálozott, jelenlegi tulajdonos öröklés jogcímén a fia, aki sohasem járt az ngatlanban.
Szüleim a hosszú évek során az ingatlant karban tartották, és a későbbiek során az ingatlanban fürdőszobát,vezetékes víz bevezetését, festés...stb. hasznos beruházást eszközöltek, az ingatlan állagát őrizték.A kérdésem az, hogy figyelembe véve szüleim jóval több mint 15 éves háborítatlan bírtoklását, majd az én bejeelntkezésemet az ingatlanba jogot tudok-e formálni az elbírtoklásra figyelembe véve a szüleim elbírtoklási idejét is. A mai napig megfizetett albérleti díj megszakítja-e az elbírtoklási időt. Van-e reális esélyem az elbírtoklásra, mi a tenedőm. A szomszédok bizonyítani tudják, hogy az új tulajdonos töb mint 10 éve semmilyen formában a birtoklásban szüleiet nem háborgatta, azt megelzően a volt tulajdonos sem tett hasonló cselekményt csak a csekkek mentek a mai napig postai úton.
Kérem a jogi segítséget...van esélyem az elbírtoklásra a fentiek alapján???

bongyi # 2012.03.26. 18:41

hunfrakk!
Köszönöm szépen, így már értem.
Itt többször is megszakadt a szomszédok elbirtoklási ideje, mert kétszer örökölték, háromszor eladták ezt az ingatlant 1996 óta.
Akkor perelek, mert normális beszéddel sajnos nem tudok semmire menni a 70 év feletti szomszédokkal, nem akarják visszaadni a részt.
Mert még egy probléma adódik, ha nem birtokolhatták el a területet, mivel még engedély nélkül túlépítést is elkövettek a kérdéses terület egy részére.

hunfrakk # 2012.03.26. 17:45

De a 121. § (5) bek. neked kedvez.
Megszakadt az elbirtoklás azzal, hogy
értékesítésre került az ingatlan.

a felszólító levél megszakítja az elbirtoklást
tehát az elbirtoklási idő újraindul

az elbirtokláshoz szükséges idő 15 év
mely során szakadatlanul, sajátjaként kell birtokolni

ahhoz, hogy ingatlan-nyilvántartásban is megjelenjen elbirtokló fél, mint új tulajdonos, ahhoz pert kell indítania bejegyzett tulajdonos ellen