elbirtoklás


alibi73 # 2012.12.22. 07:48

1994 ben vásároltunk földet, kárpótlás útján igaz 2 helyrajzi számon szerepel, de egymás mellett van a föld, csak az egyik kisebb sáv! Akkor ki is lettek mérve a földek, úgy vettük meg. Egyik oldalt a szomszéddal semmi gond, a túl oldalról sem volt semmi, csak kb:8 éve lett egy új tulaj és most jut eszébe hogy az ő földje kicsi stb! Egy maszek földmérő hivatallal ki mérette a földjét és bele mértek az én földembe 15 métert, amit ő gyorsan ki is szántott! Én mentem ügyvédhez és az mondta hogy már mi azt a területet 18 éve használjuk és "még ha netán nem is lenne pontos a mezsgye" akkor minket illet, mivel 15 év után elbirtoklás van!? A földünkről 94 ota meg van az adásvételi papír át is van íratva a nevünkre! Az ügyvéd azt mondta hogy a szomszéd ebben az esetben birtokháborítást követett el mert bele is szántott a földünkbe! És ezekről a tevékenységeiről, minket ki sem levélben sem szóban nem értesített!!! Mi a teendő most!!!????

bongyi # 2012.12.03. 12:05

Köszönöm a választ, mint írtam nem tudták a vevők, hogy mi tartozik hova, csak azt, hogy 805 nm szerepelt a tulajdoni lapon, ők ennyiért fizettek.

ObudaFan # 2012.12.03. 10:06

Akkor viszont a vevőkkel szemben nem biztos, hogy lehet hivatkozni az elbirtoklásra, mert ők jóhiszeműen szerezhettek, velük szemben viszont az elbirtoklás akkor még nem következett be. Esetleg annak lehet jelentősége, hogy a vevők eleve úgy tudták, hogy az a rész nem az övék és az nem része az adásvételüknek.

bongyi # 2012.12.03. 09:10

Akik 1961-1972-ig tulajdonosok voltak, azok 1996-és 1999-ben haltak meg, gyerekeik 2000-ben adták el a jelen tulajdonosoknak az ingatlant. Azóta folyamatosan adásvétellel tulajdonosok.
Elnézést, nem tudtam, hogy ez a legfontosabb.

ObudaFan # 2012.12.02. 20:54

Pontosan megmondtuk, hogy minek van jelentősége, ezt az egy adatot valamiért nem írod le, miközben színes, de teljesen lényegtelen részletekkel traktálsz minket. Ez nem baj, de így használható választ ne várj.

bongyi # 2012.12.02. 19:44

Elnézést, de a vevők tulajdonszerzését hogy érthetem, hogy érinti-e? Szabályos adásvételi szerződéssel szerzett egy házaspár fele-fele arányban tulajdont, és konkrétan szerepel, hogy hány nm telek területet vettek meg, és rendesen bejegyzett tulajdonosok. Az akkor örökösként eladó 3 eladó férfi sem él már. "Elbirtoklónak" nevezettek 75 évesek, a tulajdonosok 60-65 évesek most.
A tulajdonosok perelni fogják a 20 nm-es területüket átadni részükre, mert szeretnének kerítést készíteni a kitűzött birtokhatárra.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.02. 19:32

Valahogy nem akarod elárulni, mikor volt az a vétel.

bongyi # 2012.12.02. 19:12

Valóban, akár háromszor is megtörténhetett az elbirtoklási idő lejárta régebben. De a vevők nem tudtak az adásvételkor, sem mostanáig a telekhatár kitűzésig arról, hogy az általuk megvásárolt ingatlan területe nem egyező a valóságos használttal szemben. Pontosabban, hogy nem tudott róla egyik fél sem, hogy hol a gyakorlatban használt, és a térkép szerinti adatoknak megfelelő birtokhatár. Itt kerítés soha nem volt egyik fél részéről sem, nem volt látható jel az eltérésről. A tulajdonlapi négyzetméter az új tulajdonosoknak az adásvételiben helyesen van írva, csak a használat tért el mindig. A szomszédos ingatlanok között soha kerítés nem volt, mivel épületek voltak végig.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.02. 17:18

72-től még kétszer elbirtokolhatott a szomszéd.

ObudaFan # 2012.12.02. 17:17

Az elbirtoklás idején hatályos szabályt kell magára az elbirtoklásra alkalmazni, de itt azért nem kizárólag az elbirtoklás megtörténtét kell megítélni, hanem azt is, hogy a vevők tulajdonszerzését ez érinti-e, és ha nem, akkor viszont velük szemben is bekövetkezett-e az elbirtoklás. Na, az ezekhez szükséges adatok a leírásból teljesen hiányoznak.

bongyi # 2012.12.02. 16:35

Ennélfogva az elbirtoklóknak nem nehéz ott maradni a földsávon, hiszen a tulajdonos nem is tudná önhatalmúlag visszavenni, mert nem léphet az elbirtokló telkére ehhez. Nincs bejegyeztetve elbirtokló részére semmi még.Ezért kérdezném, hogy erre az esetre melyik időszak elbirtoklási §-t alkalmazhatja bíróság, ha nem lehet ellene tenni? Most olvasom újságban, hogy valami 80§ által módosítás lesz ingatlan-nyilvántartásban. Valami 60 naptól 3 év elteltéig nincs biztonságban még a visszterhes vevő sem az ilyen elbirtoklók jogával, ők is kérhetik a tulajdonjog törlését 3 éven belül? Nem értem jól persze ezt, hogy mit is értsek alatta.

bongyi # 2012.12.02. 16:26

Ez a 20 négyzetméter "elbirtoklás úgy értendő, hogy a tulajdonosok lakó, és melléképületei végig vannak a telekhatáron, így nem tünhetett fel a földmérés előtti évtizedek alatt, hogy ezt a telekhosszban az épületek mögötti rész még a tulajdonosokhoz tartozott.Az történt, hogy az épületek 1920 táján nem a birtokhatárra épültek, hanem hagyák mögötte a majdnem csak eresz alatti területet, amely földsáv összesen adja ki az elbirtokolni kívánt 20 nm-et.Tehát nem volt feltűnő az összes jóhiszemű tulajdonosnak ez a nem túl széles sáv, minden vevő is úgy hihette, hogy a megvásárolt négyzetmétert az úgy kell érteniük,mintha az épületek a mezsgyére épültek volna. A birtokló sem tudta a felmérést megelőzően, hogy ez az elbirtoklási lehetőségük fennáll.Amikor a tulaj általi felmérés megtörtént, mindenki attól fogva tud erről. Elbirtoklók jelen voltak a kitűzésnél, a földmérők aláíratták velük az átadott példányt a tényről.A tulajdonosok kérték is vissza a területet a tudomás szerzéskor, jegyzői birtokvédelmet is kértek. De ott a válasz: mivel 1 évnél régebbi a történet, bíróságon kérjék a helyes birtokhatár visszaállítását.Elbirtokló a jegyzőnél készült jegyzőkönyvben sem mondták még, hogy elbirtokolni akarnak, hanem visszaadásról szól az írás.De elmentek ügyvédhez, és csak attól fogva akarnak elbirtokolni, de ugyanakkor azt állítják régi térképet mutatva, hogy a tulajdonos épületei inkább vannak az ő területükön. Nincs megértés, igen ellentmondásos minden.Földhivatali térkép szerint meg a tulajdont visszakérőé a földsáv. (jóformán csak eresz aljának mondható a szélesség, inkább a hosszból adódik a 20 nm.a)

ObudaFan # 2012.12.02. 11:20

bongyi

Ha az elbirtokló nem tüntette fel a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásban, akkor sokat tenni nem lehet. Az eladókkal szembeni kötelmi igény is elévült. Kivéve persze, ha a 20m2-s sávon az elbirtoklók ott maradtak.

ObudaFan # 2012.12.02. 11:16

TMRT

A már bekövetkezett elbirtoklás nem szakítható meg. Viszont az elbirtokló a jóhiszemű vevővel szemben nem hivatkozhat az elbirtoklásra, ha nem tüntette fel tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásban. Ebben az esetben az eladóval szemben lehet kötelmi igénnyel élni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.02. 07:48

De azzal a 20 négyzetméterrel mi történt? Visszafoglalták a vevők?

bongyi # 2012.12.01. 21:54

Elhunytak az akkori tulajdonosok, 3 örökösük azonnal eladta az ingatlant. Nem tudtak az elbirtoklásról, sem ilyen szándékról, tulajdoni lap rendben.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.01. 21:36

És 72 után mi történt?

bongyi # 2012.12.01. 20:32

Üdv.Mindenkinek!
Elbirtoklási idő eltelt 1961-1972 között 20 nm területre, még csak elbirtokló által állítva, de a az elbirtoklást beigazoló feltételek még nem bizonyítottak elbirtoklók részéről.
Kérdésem az lenne, ha betudják ennyi év után bizonyítani az elbirtoklási feltételek meglétét, akkor az akkori törvényt, vagy a jelenleg érvényben lévőt alkalmazzák ítéletnél?
Másik kérdésem lenne: igaz-e, hogy földsáv rész elbirtoklása csak 2004 évtől lehetséges?
Köszönettel venném a hozzáértőktől a válaszokat

TMRT # 2012.11.24. 10:43

Szeretnék kérdezni valamit:
30 év után az elbirtoklás bekövetkezik-e és aztán megszakítható-e, ha a földhivatali nyilvántartásban nem szerepel? Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.23. 08:36

Szóba jöhet. De ez sem az az igény, amelynek az érvényesítésével tanácsos ügyvéd segítsége nélkül próbálkozni. Elég ugyanis egyszer elrontani.

Krozsu # 2012.11.23. 08:24

Segítségre lenne szükségem közös tulajdon elbirtoklása kapcsán.
Közös tulajdon megszüntetése iránt per van folyamatban. Testvérek között, mivel öröklés jogcímén az anyai részen osztoznak. Egyik testvér bentlakó, a másik 3 már legalább 30 éve, a visszatérés szándéka nélkül elköltözött, nem is nagyon járt arra, vagy tartotta a kapcsolatot a bentlakóval. Most persze követelnek használati díjat, illetve a rájuk eső rész megváltását, végső esetben árverést.
Felmerült bennem, hogy ennyi idő után szóba jöhet az elbirtoklás kérdése is. Ezt ebben a perben, viszontkeresetként lehet érvényesíteni. Ha igen, akkor ugyebár illetékköteles, amit a tulajdoni hányadok értéke alapján kell kiszámolni, vagy van rá valami általános illeték?

Előre is köszönöm a segítséget.

sasjozsi # 2012.11.06. 19:49

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Érdeklődni szeretnék, hogy önkormányzati utcarészt el lehet-e birtokolni? Story röviden: 37 éve vásárolt telek kerítése végig az utcában kintebb van 5 méterrel /kb. 20 tulandonso esetében/. Most az Ök kitalálta, hogy hozza beljebb mindenki a kerítését, mert illegális területfoglalók vagyunk és megbírságol. A térképeken persze 5méterrel beljebb van a kerítés berajzolva, kvázi ezt tudta minden tulajdonos, de eddig sosem nyúlt a kérdéshez 37 évig. Más kérdés, hogy jogos-e, illetve illetve ekrölcsös-e 37 év semmittevés után most ezt kérni tőlünk?

Köszönöm

ObudaFan # 2012.09.20. 09:33
  1. Elvileg természetesen nem jogszerű, ha bekeríted, de ha senki nem kér birtokvédelmet, akkor nem fog történni semmi.
  2. Ha a végrehajtási árverésen elkél az ingatlan, természetesen a vevő birtokba veheti és akkor sehogy. Egyébként folyik.
  3. Akkor nincs.
  4. Tanúkkal leginkább.
deman # 2012.09.20. 08:52

Üdvözletem!
Az elbirtoklással kapcsolatban lenne nekem is kérdésem:
1.)A vásárolt telkünk mellett van egy kicsi ápolatlan, igénytelen földterület, szemlátomást senki nem gondozza. Bekeríthetem-e a sajátommal egyben és úgy gondozom?
2.)Ha ennek az ominózus teleknek nagyon sok tulajdonosa van a tuljadoni lapon (van aki Kanadában) de a tulajdonosok között valakinek már végrehajtási jog van bejegyezve a tulajdonrészére, ebben az esetben hogyan működik az elbirtoklás?
3.) Ha a jelenlegi tulajdonosok közül valaki megvétózza az elbirtoklási szándékomat, akkor nincs semmi lehetőség?
4.) Hogyan kéri a bíróság bizonyítani, hogy az elbirtokolni kívánt területet 15 éve gondozom?
Várom válaszukat, előre is köszönöm.
Üdv: Deman

ObudaFan # 2012.08.23. 20:19

Ha az útra szükség van, akkor megfelelő kártalanítás fejében erre van lehetőség.