elbirtoklás


bgabi1 # 2008.10.26. 09:23

Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni a következő dologgal kapcsolatban! Idén tavasszal vásároltam egy dunaparti telket kis nyaralóval. Az előző tulajdonos egy cég volt és ők úgy döntöttek, hogy kerítést építenek a szomszéd és a saját telkük közé. A telken álló kis ház szomszéd felől eső falával párhuzamosan le a vízpartig megépítették ezt a kerítést, ugyanakkor nem vették figyelembe azt a tényt, mely szerint a telek a vízpart felé szélesedik, így másfél méterrel keskenyebb lett a telek vízparti része. Az általam elolvasott jogszabályok alapján, ha a szomszéd nem indított pert az elbirtoklást illetően és jogerős bírói ítélettel a kezében nem jegyeztette ezt be a földhivatalba, abban az esetben nem birtokolhatja el ezt a területet még akkor sem ha 15 éve használja. Persze lehet, hogy én rosszul értelmezem a szabályokat éppen ezért érdeklődöm, hogy tudna-e valaki ezzel kapcsolatban valami segítséget nyújtani, hogy egyáltalán merre induljak el! Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2008.10.26. 13:24

Az elbirtoklás ténye független attól, hogy ezt meg is állapítják-e; ettől függetlenül valószínűleg itt elbirtoklásról szó sem lehet, mert egy ingatlan egy részét csak akkor lehet elbirtokolni, ha az ingatlan megosztható úgy.

bgabi1 # 2008.10.26. 21:06

Nagyon köszönöm a választ!

nagydris # 2008.10.26. 21:14

Segítséget szeretnék kérni. Volt 2006-ról 24000 Ft. közösköltség tartozásunk, amit néhány hete befizettünk (volna) de a bírósági paprok szerint ez a mai napra 68000 Ft-ra duzzadt, amit duplán kell befizetni. Az indoklás az volt, hogy ketten élünk a lakásban és ezért kell kétszeres árat fizetni. Szabályos-e ez az eljárás? Követelhetnek-e dupla összeget?

Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2008.10.27. 10:37

Ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni azt, hogy ez jogszerű-e, és hogy lehet-e tenni valamit, minimum a következőket kellene látni:

  • a társasház hatályos SZMSZ-e,
  • a "bírósági papírok".
alekszandrosz # 2009.01.20. 12:00

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:meg kívánok vásárolni egy földterületet amit már régóta 14 éve használ a családom és a többi birtokunk között fekszik.A tulajdoni lap szerinti tulajdonos azonban 95 óta halott, kihagyták az örökösök a hagyatékból ezt a területet.Elbirtoklással megszerezhetem e ezt a területet(,mivel az adásvétel nem lehetséges)?A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 12:04

Miért ne lenne lehetséges az adásvétel? Az elbirtoklás is az, csak kérdés, hogy mikor következik be.

alekszandrosz # 2009.01.20. 12:19

Köszönöm a gyors választ,de nagyon lakonikus volt.Magán nyomozás kellett ahhoz is hogy kiderítsem hogy nem él a tulajdonos.Mivel a terület pici és nem értékes illetve mi használjuk ezért merült fel az elbirtoklás lehetősége.Kérdeztem szakembert mi a menete a megvételnek de szerinte a pót hagyatéki eljárás és az ügyintézés többe kerül mint az egész terület értéke.Az általam ismert örökösöket nem érdekli a terület illetve már közülük is halott néhány.Akkor már 2 póthagyatékira is szükségem lenne?
Jól gondolom hogy egyszerűbb ha ügyvédet fogadunk és elindítjuk az elbirtoklást?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 12:29

Korai lenne. Az elbirtokláshoz 15 év folyamatos, háborítatlan birtoklás szükséges.

alekszandrosz # 2009.01.20. 12:44

Köszönöm szépen.A 14 év körülbelüli érték,a részaránykiadás óta, mióta az illetőé mi használjuk. Csak néhány éve derült ki véletlenül ,hogy nem a miénk a földmérő 20 méterrel arrébb rakta le a határokat jelző oszlopokat.
Ha a részarány kiadás óta,a földhivatali bejegyzés óta eltelt 15 év akkor megindíthatjuk az elbirtoklást?
Ha jól tudom tanukat kell vinnem a bíróságra akik igazolják hogy 15 éve birtokoljuk,pl ők honnan tudják hogy nem 13 vagy 14 éve?Mi a menete az elbirtoklásnak,megbízok egy ügyvédet aki beadja a papírokat a bíróságra?

Themisz # 2009.01.28. 15:59

Szüleim több mint 70 éve építették kis családi házukat, utána adót fizettek, soha nem bérelték. A tulajdoni lap szerint a házuk felerészben mégis az önkormányzat tulajdonában van, egy 2004.-évi határozat alapján. Ezt a határozatot a földhivatal nem tudta kiadni kérésünkre. Az önkormányzat azt a felvilágosítást adta, hogy mind azt az ingatlant egyetlen határozatban, mechanikusan önkormányzati tulajdonba vették, amin állami tulajdon bejegyzés volt. Feltételezésem szerint tudtunk nélkül, tévesen került ez a bejegyzés a tulajdoni lapra.
Közjegyző közreműködésével kértük az önkormányzati rész elbirtoklásának elismerését, amit indoklás nélkül megtagadtak.
Tisztelettel kérdezem, egy ilyen mechanikusan elkészített határozat megszakíthatja e az elbirtokláshoz szükséges 15 évet?

Köszönettel: Themisz

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.28. 16:21

A "mechanikus" jelző mit jelent? Az elbirtoklás megszakítható.

ObudaFan # 2009.01.28. 18:04

Themisz!

Az elbirtoklást megszakítja, ha a tulajdonos rendelkezik a dolog felett. Ebben az esetben azért látni kellene azt a határozatot, de ha ingatlan-nyilvántartási bejegyzés eredményezett, akkor alighanem megszakította az elbirtoklást.

Themisz # 2009.01.29. 21:21

Tisztelt Ügyvéd úr!
A „mechanikus” szón azt értettem, hogy az önkormányzat a területén lévő összes ingatlanra, amin állami tulajdon bejegyzést talált, egyetlen beadványban kérte az önkormányzati bejegyzést, anélkül, hogy egyes ingatlanok valós helyzetét tisztázta volna. Annyira tisztázatlanok voltak a tulajdonviszonyok, hogy a mi ingatlanunk másik fele a mögöttünk lévő utca túloldalán lévő ingatlan tulajdonosának a nevén szerepelt.
Azt is nagyon furcsának tartom, hogy a földhivatal nem találta meg azt a határozatot, ami alapján bejegyezte az önkormányzati tulajdont.

Aneek # 2009.04.19. 18:33

Üdv!

Tanácsot szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban: kb. 2 hete írtunk alá egy vidéki ingatlan adásvételéről szerződést (vevők vagyunk), ahol az örökösök elhalálozás után értékesítették az ingatlant. A telket egy kis patak osztja ketté. Mint utóbb a szomszédoktól megtudtuk, a patakon túli részt valaki gondozza régóta. A régi tulajdonos (aki már meghalt) engedte át a területet művelésre (a tulajdoni lapon nincs nyoma a megosztásnak).
Kérdésem az lenne, hogy az adásvételi szerződésünkkel szemben van-e elbirtoklási lehetősége a területet művelő idegennek?
Köszönöm!
Aneek

Sz.Márton # 2009.04.19. 18:41

Tisztelt Aneek!

A konkrétan művelésre átengedésnek nem következménye az elbirtoklás!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.19. 19:18

magyarán szólva, a tulajdonosváltozással bárminemű elbirtoklás megszakadt. A szívességi használat pedig jogcím a művelésre, nem birtokolható.

cvccili # 2009.04.23. 14:33

Segítséget kérnék!! 1984-ben vettük házas ingatlanunkat. A szomszédban a tulaj által megbízott gondnok (bérlő?) és családja lakott több évtizede. 2007 nyarán nekik felmondva a tulajdonos vette ingatlanát tényleges használatba. 2008 telén a tudtunk és jelenlétünk nélkül az "új" szomszéd kitüzette a telekhatárt, aminek következtében a teljes telekhosszban kb. 1,5-2 m-rel keskenyebb lett a telkünk. (A telkek között nincs kerítés, ez az egész falura jellemző, üdülő-tájvédelmi terület). Kérdésem, hogy 25 év után, ha eddig mi használtuk, gondoztuk ezt a kérdéses sávot- ami legjobb tudomásunk szerint a mienk-és ezt soha senki nem kifogásulta, van-e elbirtoklás, vagy le kell mondanunk erről a nem kis területről?
Köszönöm.

ObudaFan # 2009.04.23. 18:53

Ingatlan egy részének az elbirtoklásáról csak akkor lehet szó, ha ez a rész önálló ingatlanként kialakítható, tehát ebben az esetben valószínűleg nem.

cvccili # 2009.04.24. 06:31

Köszönöm a gyors választ, már csak annyit kérdeznék: akkor sem lehet elbirtoklásról szó, ha telekhatár-rendezéssel a szóban forgó teleksáv a mienkhez csatolható? (Nagy területű, széles telkekről van szó, tehát a szabályozási terv alapján ez a kiszabályozás megoldható lenne.)

ObudaFan # 2009.04.24. 08:42

Véleményem szerint nem.

sjulianna # 2009.04.24. 10:47

Üdvözlet mindenkinek!
Én abban kérnék tanácsot, hogy 1996. nov. óta béreltük a honvédségtől a szolg. lakást, majd 2008. máj-ban eladták nekünk. A párom azóta tartja rendben saját költségen a füves részeket, főleg, ami a teraszajtónk előtt van. (10 lakásos társasház,598 m2 területtel)A tulajdoni hányad 92/1000, de az egyik volt tulajdonos az udvar egy részét is eladta parkolóként. A kérdésem az lenne, mivel sajátként kezeltük a területet, igényt tarthatunk-e az "oszthatatlan tulajdon"-ból erre (elbirtoklás). A másik szomszéd közvetlenül az ajtónk elé tervezne parkolót, a teraszajtónktól fél méterre, van-e ehhez joga? Köszönettel: Juli

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.24. 11:15

Nehezen hihető, hogy 2008-ban ennyi szabálytalanság közepette létezzen egy társasház.

1. Egyik tulajdonos sem adhatott el a közös területből. Ehhez csak a társasháznak van joga közös döntés alapján, és a befolyó vételár a társasházat illeti. Meg kell támadni azt a szerződést, mégpedig a közös képviselő felhatalmazása alapján. Az eladó nem áll abban a helyzetben, hogy eladó lehessen.

2.A másik szomszéd nem tervezhet semmit a Társasház közös határozata nélkül. Kérelmezze az egész házat, hogy szeretné bérelni, vagy megvenni egy bizonyos részét az udvarnak parkolás céljára. Ti azt megvétózhatjátok, hogy pont azt a területet bérelje, vagy megvásárolja, amelyik közvetlenül az ajtótok előtt van. Sőt azt is, hogy egyáltalán hozzájusson ahhoz a területhez. Márpedig ha ti nem egyeztek bele, akkor nem is valósulhat meg a terve.

3. A saját tulajdonotokat művelitek, saját tulajdont elbirtokolni nem lehet. Ha nehezetekre esik fel kell venni egy kertészt, aki az egész udvarra gondot fordít. Pont erre találták ki a közös költséget.

Úgy tűnik, nem Mo-on laktok, hanem az űrben.
A közös tulajdon lényege az, hogy minden a tulajdonosok osztatlan közös tulajdonában van, ott mindegyik tulajdonostárs használhatja a területet a másik tulajdonostárs használatának megzavarása nélkül. Építkezés, de még homokozó felállítása is a Társasház hatáskörébe tartozik, minden csak közös megegyezéssel történhet. Ha nem mindenki akar az udvarban parkolni, csak egy-két tulajdonos, azt is meg lehet akadályozni, ugyanis az a parkolóhely is közös.

sjulianna # 2009.04.24. 15:46

Köszi a választ. Ez a társasház régen jó közösség volt.

  1. És ha én a sajátként kezelt ajtó előtti füves részre tartanék igényt, lenne-e rá jogalapom, miután 13 éve gondozzuk, nyírjuk a füvet, saját költségen? Ha más odamegy, pont belát a lakásunkba.
  2. Most új verzió, közös tárolóban nem tartható 50 cm3 feletti jármű, de mi felszereltük a tárolót tartókkal, hogy a biciklik is elférjenek (a miénk az udvaron ázik), akkor nyugodtan levághatjuk a tartókat, nem?
  3. A fölső szomszéd kéz alatt adta el a lakást, 5 éven belül, úgyhogy az új tulaj nem nagyon tud mit tenni pl: a megvett udvarrésszel.
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.24. 17:06

Kedves Julianna!

Nem birtokolhatsz.
Ha jól sejtem, akkor földszinti lakásban laksz, ami közvetlenül a kertre nyílik. Azt tudnám tanácsolni, hogy a bejárati ajtó fölé szereltess fel egy tetőt, az eső és a nap ellen, az ablakaid alatt pedig rakj ki cserépben, vagy ládában virágokat. Azt is lehet, hogy növényt, sövényt, vagy tujákat ültetsz a lakásod elé, az segít a takarásban.

A 2.-nál te tudod. Ha nincs szükséged, levághatod.

Én azért nem hagynám azt a megvett udvarrészt, az később gondot is okozhat nektek. Egyrészt, ha hivatalosan veszi meg tőletek, alapító okiratot kell módosítani, megnő a tulajdoni hányada, és több közös költséget kell fizetnie.
Ha nem történt alapító okirat módosítás, akkor a tulaj azt is megteheti, hogy árcsökkentést kér az eladótól, mert olyan területet adott el, aminél nem volt tulajdonos. Ha nincs szüksége rá, akkor tegye ezt. Azt gondolom, hogy az albetéte nem is nőtt azzal a telekrésszel. Neki is hátrányos, hiszen ha nincs bejegyezve az ingatlannyilvántartásba, akkor az eladásnál nem tudja a többletet érvényesíteni. Ezt tisztázza.