elbirtoklás


biogazda # 2011.01.13. 05:18

Tisztelt Fórumozók!

2010. április elején keresetet nyújtottam be egy Önkormányzat ellen, elbirtoklás ügyében. Az ügyben mai napig nincs ügyvédem, mert nem tudnék fizetni neki.
Most tételezzük fel, hogy minden más kritérium teljesül, csak a telekalakítás ügye marad. Az elbirtoklási idő lejárta 2006. június.
Ezen kereset benyújtásával egyidőben perfeljegyzést kértem, és mellékeltem a vonatkozó tulajdoni lapot.
Kb két hét elteltével a bíróság felszólított a felperesek személyének pontosítására. (Az alperes ill . az elbirtokolni kívánt terület hrsz pontos volt, szerintem a felperesé is, de a bíró valószínűleg nem volt 100% bizonyos.
Április 24. körül a pontosítás és az új feljegyzési kérelem megérkezett a bírósághoz.

1. Kérdés: Mikor értesíthette az alperest a bíróság?

A Bíróság újabb idő elteltével kérte a Földhivtalt a perfeljegyzés bejegyzésére, a Földhivatal június elején a perfeljegyzést elutasította, mondván az adott helyrajzszám nem létezik.

Mint kiderült március elején a megfelelő hatóság kiadta az ingatlanmegosztás engedélyét, amely március végén jogerős lett. Ez alapján általam pontosan meg nem határozható időpontban, az Önkormányzat benyújtotta a telekmegosztási kérelmet a Földhivatalnak. Kérdés, hogy a keresetem beadása előtt, vagy után.
A Földhivatal május végén hozta meg határozatát a megosztásról. Mivel tavalyi ügyintézési határideje 22 munkanap volt, kvázi 30 teljes nap, feltehető, hogy az Önkormányzat tudhatott az elindított perről, a tulajdonjog kérdésességéről.
2. kérdés : Rosszhiszemúnek számít-e ilyenkor?

A földhivatal az ingatlant több részre osztotta, az általam elbirtoklni kívánt terület (kb 800nm) egy része kivett út része lett, másik része kerékpárút része, a harmadik beépítetlen terület.
Úgy tudom, hogyha a felosztás jogerős, ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos már nem kérheti nyilvántartásba vételét, a területen így már nem létesíthető egységes telek (talán a beépítetlen területre még igen, az kb 500 nm marad.)

4. Megbukhat-e ezen az elbirtoklás megállapítása?
5. Törölhető-e a végrehajtott megosztás?

Légyszíves válaszoljatok! Köszönöm!

Naina # 2011.01.13. 07:27

Szerintem van esélyed, hogy pert nyerj,ha az elbirtoklás minden feltétele fenn áll az elbirtoklás kezdő időpontja és 2006. júniusa között.

Mivel az elbirtoklás ideje 2006.júniusában eltelt, így ettől az időponttól te vagy a tulajdonos.Ez után az időpont után az önkormányzat által történt rendelkezések- pl haótság földosztásról szóló határozata- már semmis, hisz nem rendelkezhet olyanról, ami az ő tulajdonában már nem áll.Így fogalmilag sem áll fenn az elbirtoklás megszakítása, amelyre feltehetően majd alapozni fog az önkormányzat a perben.Mert ami már eltelt, azt nem lehet megszakítani ugyebár.:))

Az ingatlan nyilvántartásba beérkezett kérelem időpontja, akkor lenne releváns, ha a keresetedben az elbirtoklás elteltét e körüli időpontban határoztad volna meg.Mert akkor ez a rendelkezés akár meg is szakíthatná az elbirtoklást.
Az pedig nem kétséges, hogy amikor a keresetet benyújtottad, akkor azon a helyrajzi számon volt nyilvántartva az ingatlan,hisz a nyilvántartó adta ki a részedre a tulajdoni lapot.

És akkor most várjuk a szakavatott gyakorlott kollégákat, mert én csak joghallgató vagyok egyelőre.
Majd ők megmondják, hogy ilyenkor mit is kell a gyakorlati érvényesítés érdekében tenni.
Gondolom, hogy a keresetet ki kell egészíteni azzal, hogy a bejegyzést töröljék amit az önkormányzat kérelmére alapítottak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 07:42

Egy településrendezés nem egyik napról a másikra történik. Mondhatnám hosszú évek tervezésének folyamata.
Meg kell terveztetni, egyeztetni a megyével, fővárossal, országosan.

Ha 2006-ig meg is történt az elbirtoklás, az nem lett az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetve, onnantól pedig az van, amit a kérdező írt, hogy jóhiszemű jogszerzővel szemben nem hivatkozhat.

Naina # 2011.01.13. 08:18

Immac, jóhiszemű szerzővel szemben igen, de véleményem szerint itt az önkormányzat az ingatlanon nem tulajdonjogot szerzett, nem is fizetett érte. Ugyanazon a tulajdonjogon alapul az "új jogosultsága".

Ez kb hasonló ahhhoz amikor a volt tulajdonos ajándékozás útján elidegeníti az ingatlant.Hiába jegyzik be az ingatlannyilvántartásba az ajándékozott tulajdonjogát, ez egy ingyenes szerzés. Az elbirtoklás letelhet és ugyanúgy perelhető az ajándékozott.
Az előző esetben is egy ingyenes "szerzésről"beszélhetünk.

biogazda # 2011.01.14. 08:02

Tisztelt válaszolók!

Elbirtoklási keresetemet, és az első perfeljegyzési kérelmemet április 8-án adtam be. A Földhivatal június 1-én hozta meg telekalakítási határozatát, ami július 1-től jogerős.
A Földhivatalnak nem kellett volna tudomásul vennie az időközben beérkező perfeljegyzésti kérelmet? Nem minősíthető ez fellebbezésnek?
A Bíróság június 11-én tárgyalási napot tartott, a földhivatali értesítés a végzésről itt ismerté vált. Én sajnos jogi ismeretek hiányában és azt feltételezve, hogy az elegendő számomra , hogy bírósági eljárást indítottam, nem lebbeztem fel.
De nem lett volna-e kötelessége a bíróságnak?

Ha június 1. a határozathozatal időpontja, akkor az önkormányzati kérelem benyújtása legkorábban április 30.
Ekkor az Önkormányzatnak tudnia kellett már az elbirtoklás elindításáról.
Még mindig feltehető a jóhiszeműség ?

Azzal, hogy a Földhivatal felosztotta az eredeti helyrajzszámú területet, csak azt bizonyította, hogy a telek felosztható. Elvileg a bíróság az eredeti állapotot helyre állíthatja.
De melyik? Az, amelyik az elbirtoklást tárgyalja, vagy ez egy új eljárás , új bírósággal?
Köszönöm válaszukat!

Gabó0520 # 2011.01.26. 11:48

Kedves Fórumozók!

Segítségetekben bízva írom le a történetemet.
Egy kb 50 lakásos társasházban élünk, a földszinten van a lakásunk. Közvetlen szomszédunk az önkrományzat tulajdonában áll. Bérlője egy részben önkormányzati tulajdonú kft (parkolási társ.), így velük szemben többszörösen is hátrányos helyzetben vagyok. :-(
Lassan két éve kezdődött a kálváriánk.
Van egy tároló a lakásomhoz, ami akkor amikor az Önkori bérlője átalakításba kezdett nem volt elkerítve. Igazából egy kis beálló volt - 3 fal határolta, ajtó nem volt rajta. Alapító okirat szerint a lakásom kizárólagos tulajdona.
Erre a tárolóra még ezt megelőzően az önkormányzat bérleményéből vágtak két ablakot - amit annó senki nem sérelmezett az előző tulajdonosok közül. Magyarán senki nem jelezte, hogy nem lehetne ott, talán senki nem is tudta, hogy a lakáshoz tartozik a tároló, és nem foglalkoztak vele.
Én amikor megvásáároltam a lakást később bementem az önkoriba jeleztem, hogy a tárolót be akarom építeni a lakásomba - viszont ott van két ablak ami nem lehetne ott. Közölták ,hgoy mivel önkormányzati tulajdon - így marad. :-( Furcsállotttam, de nem jártam utána (sajnos), így ennyiben maradtunk.
2008-ban az átalakítást végző cég betett ezekbe az ablakokba egy ventillátort.
Másnap jeleztük az önkormányzatnál, hogy nem értünk vele egyet, a saját tulajdonunkba senki ne fújjon semmilyen levegőt.
Sajnos ekkor egy máig véget nem érő levelezés kezdődött - már bíróságra is megyünk.
MIvel az önkormányzt érinett volt más önkorihoz került az ügyünk, de közben az idő telt.
Senki semmit nem csinált, nem foglalkoztak velünk. JObbra balra tolták egymásnak a levleket, senki nem volt illetékes dönteni...
Megelégeltük a dolgot, és ezekre az ablaknyílásokra gipszkartonokat szereltünk fel - de a fal síkra, magát az ablakokat nem bántottuk, valamint a tárolóra felszereltünk egy rácsot. Többször leírtam a hatóságoknak hogy ha nem lépnek ez fog történni. - a tulajdonomat jogosan birtokba vettem, az eredeti állapotot állítottuk vissza. Földhivatali alaprajzon nincs ablak a tárolón, illetve le van zárva a tároló egy ajtóval.
AZ ügynek még mindig nem sikerült a végére jutni. Az új eljáró önkormányzat a kijelölés után 1 évvel (!) csinált egy szemlét - végre valaki kijött legalább megnézni, hogy mi van ,és nem az asztal mögül írogat. Azonban ez augusztusban volt, azóta a napokban kaptam meg a határozatukat, ebben az építtető kft-t szólítják fel hogy fennmaradási engedélyt kérjen. (korábbi levelezéseinkben én már jeleztem, hgoy nem járulok hozzá - így az időhúzáson kívül nem tudom mi értelme volt ezt a levelet kiküldeni.)
Közben jelzik, hogy én is fogok majd határozatot kapni, hogy engedély nélkül építkeztem!!! Magyarán a gipszkartonozáshoz a saját tulajdonomban kell építési engedélyt kérem .Ez is új, mert az építési osztályon jeleztük, hogy ha nem lépnek ezt fogjuk csinálni, de azt mondták ehhez nem kell engedély.
Viszont az lenne a kérdésem, hogy mindenhol arra hivatkoznak hogy a szabálytalan állapot (ablakok vágása) már több mint 10 éve úgy van. Ezt semmi nem bizonyítja - csak nyilatkozatok. Senki nem tud elővenni fényképet, alaprajzot stb. hogy mikor kerültek oda az ablakok.
A 10 év az elbirtokláshoz fontos nekik? Mert a szemlén is ezt hangoztatták, hogy ha 10 éve úgy van, így kell maradnia.
Viszont az elbirtoklás 15 év!!! Magyarán, ha 15 éven belül csinálták az ablakok vágását, akkor még kérhetem, hogy ez szűnjön meg, és mivel 2009-ben begipszkartonoztam így az elbirtoklás is megszűnt és addig kell az éveket számolni? HOl kérhetem hogy az ablakmentes állapot álljon vissza? Egyáltalán két nem létező ablakot el lehetett birtokolni?
Az elbirtoklás visszabirtokláását hol kell indítani? Önkormányzat, földhivatal, bíróság? Vagy csak a volt elbirtoklónak (aki szintén az önkori) írok egy levelet?
És ha most 2011-ben teszek adok be ilyen kérelmet, akkor mit vesznek bejelentési időnek, hiszen az erdeti beadányokat 2009-ben adtam be, akkor jeleztem, hogy nem megfelelő az állapot. Birtokháborítást és építésügyi eljárást indítottam akkor.
Köszi
Üdv.

égivándor # 2011.02.12. 20:08

Jó Estét Mindenkinek!
Világosítsanak fel legyenek szívesek a következő dologban:
Hozzátartozóim elbirtoklás tárgyában indítottak ellenem pert egy ingatlan és hozzá tartozó gazdaság végett.
A hosszú pereskedést megelőzendő én is ,ők is hajlanak kompromisszumra:
nevezetesen kapok némi tulajdonmegváltást.
Viszont nagyon keveset:mondván az közös tulajdonhoz a hozzátartozóm gyereke jóhiszeműen hozzáépített ,emiatt az az övé így nem 1/2 arányban osztozunk hanem 1/3 arányban és ennek megfelelően a megváltásom is kevesebb ,mint amire rábólintanék??

ObudaFan # 2011.02.13. 18:10

Hát ezt meg mi innen honnan tudjuk, hogy ráépített-e?

égivándor # 2011.02.14. 18:23

Kedves ObudaFan!
Építeni épített,a kérdésem csak az hogy valóban ilyenkor az alant vázoltak szerint osztódik az ingatlan?
Belső falakat helyeztek át,és egy szobányi méretű helységet hozzáépítettek.

ObudaFan # 2011.02.14. 18:39

Hogy a tulajdoni hányadok módosultak, az biztos. Hogy milyen arányban, az attól függ, hogy a hozzáépítés értéke milyen arányban van az addigi állapot értékével.

égivándor # 2011.02.23. 09:46

Tiszteletem!
Értem,köszönöm!
Még egy kérdés:tulajdoni hányadot nem csak akkor szerez ha az épület szerkezetébe avatkozik be?

ObudaFan # 2011.02.23. 16:53

De, igen.

égivándor # 2011.03.15. 21:38

Köszönöm a választ,hol olvashatok utána hogy pontosan mik tartoznak bele a szerkezeti átalakításba??

örökség # 2011.04.25. 20:48

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő történethez. Nagyapánk 1989-ben meghalt, amiről mi nem tudtunk, az önkormányzat temette el. 2010-ben megkeresett egy ügyvéd levélben, hogy mi vagyunk az örökösök és mondjunk le egy hölgy nevére az örökségünkről, mert Ő már régóta , állítólag még nagyapánk idejében és tudtával művelte a földet, majd később engedélyek nélkül épített rá hétvégi házat, villanyt, vízet vitt be, gázt is beköttette/ állítólag meg is vette csak nincs meg az adásvételt bizonyító szerződés/.Majd bíróságtól kaptunk idézést a fenti tárgyból, ahol megkérdezték, hogy mi mit tudunk a folyamatban lévő ügyről. Mi elmondtuk, hogy tudtuk, hogy volt ez valamikor, de hogy mi lett a sorsa, arról nem tudunk semmit./ A nagyapánk mikor meghalt a fiát nem keresték meg/ Kérdezték, hogy igényt tartunk -e az örökségünkre, mi elmondtuk, hogy igen. Ilyen esetben, hogy mi tényleges örökösök nem tudtunk az örökségünkről mi a helyzet, jogunk van-e tulajdonszerzésre, vagy mire lehet számítani. Köszönettel, várom válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.26. 07:03

Valószínűleg feleslegesen beszálltatok egy vesztes perbe.

örökség # 2011.04.26. 20:13

Köszönöm a választ! Meg volt az ítélet, mi vagyunk a vesztesek, miénk a perköltség. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet a perköltség összegére, viselése ellen tárgyaláson kivül fellebezni. Ha ez lehetséges, akkor mi ennek az anyagi vonzata és mi a jellemző ezekre az esetekre, milyen esélyeink lehetnek.
Köszönettel, várom a válaszukat.

ObudaFan # 2011.04.27. 15:43

Lehetségesnek lehetséges, csak a leírtak alapján ez pusztán újabb költséget generálna.

Danika2010 # 2011.05.06. 12:14

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot kérek.Történet a következő:

Családi doukmentumok pakolgatása közben kiderült, egyik felmenőm résztulajdonosa egy osztatlan közös tulajdonú termelésből kivett földterületnek, amely kimaradt a hagyatékból, ezért lezongoráztam egy póthagyatékit.

Így a család egyik tagja tulajdonolja a 30 éve elvesztett földterület majnem felét, noha nem műveljük.Aki műveli, nem alappított tulajdoni igényt, sőt szóban nyilatkozott is róla, hogy Ő a nagyapja (isten nyugosztalja) nevében műveli, ezzel elismerte, őt jogalap szerint tekint rá, de tévesen, mert nem jegyeztette be a tulajdont hagyatéki eljárás utána földhivatalnál.

Kérdés: Amennyiben a maradék 60% 5 résztulajdonosa elhunyt személy, akkor elbirtokolhatja e családunkban egy másik személy az egész osztatlan közös tulajdont, mint földművelő, beleszámítva az előttünk művelő személy 30 éves elbírtoklási idejét (megjegyzem van 1-1 résztulajdonos aki él, de ők nyilatjoztak arról, hogy lemondanának a jogukról (ami egyébként 2/100-os résztulajdon, párezret ér)?

ObudaFan # 2011.05.06. 13:12

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyértelműen fogalmaztad meg a tényállást. Aki most birtokolja, mióta birtokolja? Az egész területet birtokolja, vagy csak egy részét? Ő mit mond, mi alapján birtokolja? Az ő jogelődje a birtoklásban kicsoda, nektek felmenőtök-e?

Danika2010 # 2011.05.09. 09:04

Köszönöm kérdésed, OBfan-elnézést a hiányért...

Aki most birtokolja, mióta birtokolja?

kb. 25 éve birtokolja

Az egész területet birtokolja

Ő mit mond, mi alapján birtokolja? elhúnyt nagyapja tulajdonjogát magára érvényesnek tekinti (!)

nektek felmenőtök-e?

nem jogelőd, nagyon távoli agi rokon (nagymama édes vagy mostohaterstvére, azonos családnévvel (nagymamáméval)

ObudaFan # 2011.05.09. 11:19

Akkor jó eséllyel elbirtokolta.

Danika2010 # 2011.05.09. 12:22

ELbirtokolta?

Póthagyatékin bejegyeztek...

Ő pedig nincs semmilyen jogcímen (még földművelésin sem) kapcsolatban az ingatlannal, csak a nagyapjára hivatkozik, azaz álláspontom szerint rosszhiszemű elbirtokló, tehát nem bitrokolhat el, nemde?

valamint mióta az ó elbirtoklási joga nics bejegyezve, és a póthagyatékin bejegyzett jogom kinullázta a 25 vagy ki tudja hány évét.

Vagy el lennék ennyire tévedve?

ObudaFan # 2011.05.09. 14:37

Ennyire el vagy tévedve. Ha az elbirtoklás ideje eltelt, onnantól azt megszakítani nem lehet. Legfeljebb a visszterhesen és jóhiszeműen szerző személy hivatkozhatna arra, hogy nem jegyeztette be a tulajdonjogát, te viszont nem visszterhesen szereztél.

Danika2010 # 2011.05.09. 14:44

Köszönöm, hogy felvilágosítasz.

Úgyfest rámfér!

Tehát így, hogy most Én bejegyzett résztulajdonos vagyok, és művelem az egészet, neki meg íratban semmi közze név szerint hozzá, mégís felülírja a birtoklásomat és tulajdonjogomat - felszólítottam ,hogy adja ki a dolgot, átvette, és belegyezett ,hogy műveljem...

Szóval ez a végleges álláspontod, elbírtokolta?

Akkor 10 év alatt visszabírtoklom, és eszerint nem számíthatom be az Ő elbirtoklási idejét sem.

Még egyszer, köszönöm, Óbudafan...

ObudaFan # 2011.05.09. 20:27

15 év alatt. De ha bármilyen megállapodás alapján birtoklod, akár bérlet, akár szívességi használat, akkor nem tudod elbirtokolni.