elbirtoklás


guba # 2010.10.16. 16:52

Ja, ezt a férjed sem vitatja, mint olvasom.

kisemmizve # 2010.10.16. 19:28

Akkor is ha én semmit sem tettem bele a házba??
Gyakorlatilag az Ő családja adta a költségek 100 %-át?
eladjuk az ingatlant és én megkapom a vételár felét és veszek egy kicsi házikót,és elválunk,mert még a mai napig papíron házastársak vagyunk.

kisemmizve # 2010.10.16. 19:30

És mi van ha ,amikor pénzt szagol az ingatlan eladásából ,akkor másképpen fog vélekedni(papíron 1/1 tulajdonosa a háznak)még azon csodálkozom hogy eddig nem adta el valamelyik kaszinóban pár forintért

graphite # 2010.10.16. 20:40

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi esetben kérném a véleményeteket:

Szüleim kb. 1.5 éve vásároltak egy házat. Miután beköltöztek, feltűnt nekik, hogy az utcafrontól nézve bal oldali kerítésben van egy törés, kb. 15 méteren keresztül beljebb van 45cm - rel a kerítés. Kérdezték a szomszédot, hogy mit tud róla, a szomszéd azt válaszolta, hogy megvásárolták azt a földrészt a régi tulajdonostól.

Ezek után a szüleim nem foglalkoztak az üggyel, mígnem édesapám a földhivatalban járva (nővéremnek kellett tulajdoni lap) meg nem nézte a saját földjüket, amin az adott rész az ő tulajdonukként szerepel. Otthon szólt a szomszédnak, hogy hogy is van ez, a szomszéd pedig elkezdett fenyegetőzni, úgyhogy szüleim a jegyzőhöz fordultak jogorvoslatért.

A jegyző helyszíni szemlét tartott, majd az a határozat született, hogy nem illetékes eljárni, mivel a szüleim már több mint egy éve tulajdonosok - ami igaz is. (Mint mellékes apróság, a jegyző határozatában fel voltak cserélve a nevek és a lakcímek).

Ezzel együtt kaptak egy jogtanácsosi levelet is, amelyben felhívták a figyelmüket, hogy mivel az adásvételi szerződésben aláírták, hogy az adott ingatlant szemrevételezték, valamint, hogy az adott földterület soha sem került a birtokukba, csak tulajdonukba, ezért nem javasolják a kerítés arrébb mozdítását peres úton, vagyis nem javasolják, hogy bírósághoz forduljanak. Mivel szüleim nyugdíjasok, és minket sem vet fel a pénz, az lenne a kérdés, hogy Ti kedves fórumozók, hogyan látjátok ezt az ügyet? Érdemes bírósághoz fordulni, vagy hagyni kell, hogy a szomszéd használja az adott földterületet? (Ami miatt nem lehet gépkocsi beálló szüleim telkén, mivel az a rész most most nagyon keskeny így).

Előre is köszönöm !

graphite

ObudaFan # 2010.10.17. 16:33

Látni kellene a szerződéseteket és a földhivatali térképet, illetve ha a szomszéd valamilyen okiratra hivatkozik, azt is.

prudens # 2010.10.18. 08:53

guba,

A jelen ügyben aligha van nagy jelentősége, mert eléggé úgy tűnik, hogy kisemmizve nem tudja bizonyítani, hogy a férje átengedte neki a házat, de:

PK. 4.
"... felmerülhet olyan eset, amikor a tulajdonostársakkal szemben az elbirtoklást az elmondottak ellenére is meg lehet állapítani.
Ilyen lehet például az, amikor a tulajdonostársak a közös tulajdonukban álló ingatlan birtoklását egymás között ténylegesen úgy osztották meg, hogy az is megállapítható: e megosztást véglegesnek, a közösség teljes megszüntetésének szánták, és csak hanyagságból vagy hozzá nem értésből vagy rosszul felfogott költségkímélésből maradt el a törvényes szabályoknak megfelelő végleges rendezés..."

Egyébként osztatlan tulajdon esetében sem volna semmi értelme annak, ami írsz, azaz hogy éppen az zárná ki az elbirtoklást, hogy maga a tulajdonos is át akarja ruházni a tulajdont a birtokosra...

prudens # 2010.10.18. 09:07

kisemmizve,
legalábbis a ház fele akkor is az Öné, ha teljes egészében a férje családja finanszírozta az építését. Bizonyos kivételekkel (amik itt nem relevánsak) a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek.

ObudaFan # 2010.10.18. 14:22

Az elbirtoklás a birtok megszerzésétől kezdődik. Célszerű csak akkor indítani a pert, ha már bekövetkezett, mert ellenkező esetben a per alatt is megszakíthatja a tulajdonos a még be nem következett elévülést.

kisemmizve # 2010.10.21. 07:57

Szép napot kívánok Mindenkinek!
Ha jól értem ,akkor a ház fele mindenképpen megillet,annak ellenére ,hogy az én és szüleim együttélésünk alatt csak nagyon minimális pénzzel tudtak segédkezni az építésben,ez megnyugtató,köszönöm.
Hogyan fog zajlani?
Nekem keresnem kell egy albérletet ,vagy maradhatok itt, és amikor megveszik a házat akkor elosztjuk a vételárat és én veszek egy sokkal kisebb fenntartható lakást.
Elbirtoklást nem tudok indítani,mert ha jól olvastam vissza a fórumot ,akkor nekem be kellene fizetnem 900000 Ft-ot illeték gyanánt.Meg nincs is szükségem egy ekkora hodályra,és nem szeretnék többet elvenni,mint amennyi jár.

dtimi # 2010.11.07. 17:07

Sziasztok!

Idén édesapám megörökölt a nagynéném után 2/8-ad részt egy házból. Korábban az elhunyt nagynéném (aki a 2/8-ad rész tulajdonos volt)15 évig, haláláig birtokolta az egész házat, úgy, hogy a tulajdonostársak nem használták a részüket, költségeket sem fizettek a ház után. Nagynéném köttette be a gázt, nyíratta a füvet stb.
Azt a tanácsot kaptuk, hogy elbirtoklás után nem érdemes pert indítanunk, mivel nem tudjuk bizonyítani, hogy a tulajdonostársak nem éltek tulajdonosi jogaikkal, kötelezettségeikkel pl.: az önkormányzat nem szólította fel a tulajdonostársakat a költségek (kommunális adó, hólapátolás stb.)viselésére és nagynéném ez után vállalta volna át mindezeket magára.

Kérdezném, hogy mi kell ahhoz, hogy elbirtokoljon valaki egy házat, mivel tudja bizonyítani, hogy sajátjaként használta az egészet, ha a többiek nem használták az ingatlant?

Jelenleg szeretné édesapám értékesíteni a 2/8-ad részét, a tulajdonostársakkal fel is vette a kapcsolatot, azok eleinte szintén értékesítették volna a részüket, de most már - valószínűleg mert nincs szükségük az ebből befolyó pénzre - nem működnek közre abban hogy együtt értékesítsük az egész ingatlant.

Kérdezném, hogy hogyan lehetne a tulajdonostársakkal szemben érvényesíteni követelésünket, a nagynéném által az ingatlanba befektetett anyagiak vonatkozásában? Mit lehet tenni velük szemben abban a kérdésben, hogy a saját részüket is értékesítsék?

Grád András # 2010.11.07. 17:17

Kedves Dtimi!

Csakugyan elég valószínűtlen, hogy megálljon a bíróság előtt az elbirtoklás. Osztatlan közös tulajdon esetében ráadásul a bíróság fokozottan vizsgálja az elbirtoklás feltételeinek a fennálltát. Vagyis pusztán azon az alapon, hogy valaki egyedül lakott egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanban, és egyedül ő fizette a költségeket, eleve kizárt az elbirtoklás. Ki más fizette volna ugyanis a költségeket, ha egyszer egyedül ő használta az egészet? Ha nagyon nyomatékos egyéb körülmények is fennállnak, bizonyíthatóan írásban felszólította pl. a tulajdonostársakat állagmegóvó munkálatokra stb., és ők erre nem is reagáltak, akkor már lehet egy kis esély. De az eddig leírtak alapján nulla az esély, főleg hogy Ön is írja, hogy a tulajdonostársak szándéka éppen arra irányult, hogy értékesítsék a részüket. Szó sincs tehát arról, hogy eltűntek volna, ne kívánták volna a tulajdonosi jogaikat érvényesíteni. A közös tulajdont viszont a bíróság perben megszünteti, csak legyen aki magához tudja váltani. Másként ugyanis árverés lesz belőle, mely esetben mindenki egyenként két kiló érett túró árát fogja kapni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

anitra # 2010.11.07. 17:34

Kedves Fórumozók!

Különböző okok miatt sok évig húzódott egy per, én nyertem, az enyém az a terület, amit a szomszéd akart megszerezni tőlem.
Azt állítja, hogy hiába nyertem, ő elbirtokolta tőlem a területet, mert a per előtt is ő használta, a per alatt is, mert én nem mertem addig a kerítést arrébb helyeztetni, nehogy feljelentsen rongálásért.
Tényleg a per alatt is telik az elbirtoklás, hiába vitatkoznak éppen azon, hogy kié a terület?
Vagy nincs igaza és csak az ítélethirdetéskor kezdődne, vagy még akkor sem, hiszen onnantól kezdve végre lehet hajtatni bíróságilag 5 éven keresztül. Abban az 5 évben nem gondolhatja, hogy az övé lehet végleg!
Csak fenyeget, vagy nagyon sürgősen hajttassam végre, csak sokba kerül.

Grád András # 2010.11.07. 18:03

Kedves Anitra!

Maradjunk abban, hogy az elbirtoklást még egy írásbeli felszólítás is félbeszakítja, nemhogy egy olyan per, aminek a tárgya a vonatkozó terület. Szó sem lehet tehát arról, hogy a per alatt elbirtokolta volna. Indulhat a végrehajtás, ha önként nem teljesít. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

anitra # 2010.11.08. 06:21

Köszönöm szépen, ezek szerint a szomszéd csak idegesíteni akart.

égivándor # 2010.11.10. 19:49

Kedves Grád András.
Anitra helyzete mennyiben változna ha nem osztatlan közös tulajdon volna a pertárgy, hanem neki nem lenne semennyi tulajdoni hányada??

Grád András # 2010.11.10. 19:59

Kedves Égivándor!

Annyit változtat, hogy miként utaltam rá, a tulajdonostársak egymás tulajdoni hányadára vonatkozó elbirtoklását fokozott szigorúsággal vizsgálja a bíróság. Vagyis egy kívülálló enyhébb feltételek mellett tud elbirtokolni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 08:33

Árnyékbox. Te most tulajdonképpen kivel vitatkozol?

égivándor # 2010.11.11. 09:04

Kedves Grád András!
Anitrának írt hozzászólásával kapcsolatban kérdezném,idézem:

Vagyis pusztán azon az alapon, hogy valaki egyedül lakott egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanban, és egyedül ő fizette a költségeket, eleve kizárt az elbirtoklás. Ki más fizette volna ugyanis a költségeket, ha egyszer egyedül ő használta az egészet?

Elméletben kérdezem,ha a tulajdonostárs elhagyja az ingatlant és az ingatlanban tovább maradó tulajdonos társ lakja azt és viseli a vele járó költségeket abban a hiszemben hogy övé az ingatlan ,akkor biztos Ön abban hogy ez kizárja az elbirtoklást?
Hiszen az elbirtoklás feltételei hogy az ott maradó társ viselje a költségeket ,szakadatlanul birtokoljon,abban a hiszemben hogy az övé,s éppen ezen megnyilvánulások amik bizonyíthatják az elbirtoklást.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 09:14

Senki nem mondta hogy kizárt - csak önmagában nem elegendő.

égivándor # 2010.11.11. 10:26

Tőlem elbirtoklás jogcímén akarja elvenni a házrészemet a nővérem,februárban lesz az első tárgyalás.Örülök Grád Úr bejegyzésének,remélem van valami jogi alapja és a T.Bíróság is hasonlóképpen vélekedik majd.
Kérdezem ,hogy ameddig tart a per én bemehetek az ingatlan fele részemre ?
Vagy addig az elbirtoklóé ,ameddig nem bizonyosodik be hogy nem az övé??

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 12:08

Elvileg bemehetsz, gyakorlatilag nemigen tudsz.

égivándor # 2010.11.11. 12:55

Tehát akkor van hozzá jogom??Karhatalommal élhetek is vele??

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 13:02

Épp ez az, hogy nem. Ő van birtokon belül. Kérhetnél birtokvédelmet tulajdonosként, de csak bíróságtól, mivel a birtoksértő állapot már több mint egy éve fennáll. A bírósági eljárás pedig hosszadalmas, és nem is szükséges külön megindítnai, ha már úgyis folyik egy per.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.11.11. 13:55

:) Észrevette Nadír, csak udvariasan átnézett felette.

Nézd meg a fórumot, számtalan olyan bejegyzést látsz, ami szerint nem lehet sávot elbirtokolni.

Ptk. 121. § (4) bek. Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

Praktizáló ügyvédek mondják és itt a fórumon is olvasható, hogy a szomszédok egymás telkéből nem birtokolhatnak el, mert az „nem megosztható“. Szerintem ez nem igaz! Igenis készülhet megosztási vázrajz (éppen a kezemben van egy), amelyet anno engedélyezett a hivatal, s a kis sáv hozzácsatolható lett volna a szomszéd telkéhez!
Akkor nem elbirtokolható (nem megosztható) egy terület, ha nem éri el az egy négyzetmétert!! Mert akkor nincs mit átvezetni a nyilvántartásban.

Az elbirtokolni kívánt területeket mindig sajátosan kell vizsgálni. Nem lehet általánosságban kijelenti, hogy ezt a sávot el lehet birtokolni, azt meg nem.
A helyi építési szabályzat írja elő, hogy azon a területen mekkor a legkisebb telekméret. Ha a telek mérete és adottsága, (elhelyezkedése/fekvése) megengedi a megosztást, akkor annak egy része is elbirtokolható, ha nem, akkor nem. Hogy a helyi szabályzat mit ír elő, az egy közigazgatási határon belül is nagyon változó.

Égivándor!

Ptk. 140. § (1) A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Ajánlanám, hogy foglald el a tulajdoni hányadodat. Ha nem engedednek be, akkor hívj rendőrséget, mutasd be a tulajdoni lapodat és jelezd a nővéred felé írásban, hogy ettől az időponttól kezdődően többlethasználati díjat kérsz a tulajdoni részed után. A többlethasználati díj a lakbérrel megegyező összeg.

Ezt az abban a hiszemben, te magad sem hiheted.

Ha az elbirtokló tulajdonostárs a többiek jogainak és érdekeinek sérelmére gyakorolta jogait, vagy akár szóbeli, akár írásbeli megállapodás alapján, akkor az elbirtoklás nem állapítható meg.

égivándor # 2010.11.11. 15:49

Igen ezt értem ,de csak úgy kíváncsiságból rákérdeztem hogy szeretnék bemenni a fele részemre ,de az ügyvédjük azt mondta hogy az én részem el van birtokolva a nővérem ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonosa lett az én részemnek is.!