elbirtoklás


Tina25 # 2010.09.13. 14:21

Lenne még egy kérdésem:
Nagymamám ugye az ingatlan felét a belépésével a kft-be bevitte. Belépése után 4 hónappal el is lett adva a cég. Innentől nem volt cég tag. Utána 5 év múlva lett megszűntetve a cég.
A kérdésem:
Mamám lehet az elbírtokló? Az nem kizáró ok, hogy ő is cég tag volt előtte? Mamám lakja az ingatlant folyamatosan.

ObudaFan # 2010.09.13. 17:11

Az nem kizáró ok. Csak akkor kérdés, hogy szükség van-e elbirtoklásra hivatkozni.

osintos (törölt felhasználó) # 2010.09.14. 13:36

Üdvözlet Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. 20 évvel ezelőtt hagyaték megosztása miatt került sor egy telekalakításra, mely során az ingatlan 2 részre lett osztva egy magánút kialakítása mellett. A magánút mindkét telek tulajdonosáé lett 50-50%-ban. Azt a telket, amit kizárólag az így kialakított magánúton lehetett megközelíteni, eladták egy olyan személynek, aki a magánutat soha nem használta, hiszen más ingatlanáról megközelíthette. Az utat így soha senki nem használta, nem gondozta rajtunk kívül. Nincs is elkerítve a mi területünktől, és nincs kialakítva közlekedésre alkalmas módon sem (füves). Törvényesen el lehet-e birtokolni az utat, és ha igen, azt milyen módon tudom bizonyítani.

Köszönettel: Cs Mónika

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.14. 16:21

Ha önálló helyrajzi száma van, akkor igen, de a tulajdonostárs általi elbirtoklásnál mindig fokozott gondossággal kell vizsgálni a feltételek meglétét. Nem fogadnék rá, hogy itt megvannak. Inkább vegyétek meg, mit kérhet érte a társtulajdonos?

Tina25 # 2010.09.14. 18:15

Tisztelt ObudaFan

Az az igazság, hogy nem nagyon értem hogy ez mit jelent, hogy szükség van-e elbirtoklásra hivatkozni?

Cyrano # 2010.09.14. 19:32

Üdvözletem minden kedves Fórumtársnak !

Tanult, tapasztalt Fórumtárs segítségét kérem.
Egy ismerősöm elővásárlási szerződéssel vásárolt 1993-ban termőföldet, azonban nem bonyolították le a végleges vásárlást, mivel kárpótlás során szerzett jószág volt és arra eladási tilalom volt érvényben. Közben az eladó elhunyt, de a területet továbbra is az ismerősöm műveli/használja, de rendezni akarja a tényleges viszonyt is.
Elbirtoklással megszerezheti e a tulajdon jogot, mivel az elhunyttal már nem tud kapcsolatba lépni ?
Köszönettel
C


" A törvények olyanok, mint a pókháló..."

ObudaFan # 2010.09.14. 19:53

Véleményem szerint igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.14. 21:53

Szerintem nem. Az az "előszerződés" nagy valószínűséggel adásvételi szerződés volt. Erre vall, hogy megtörtént a vételár kifizetése is meg a birtokba adás is. Vagyis a vevő nem elbirtoklással szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, hanem az adásvételi szerződés alapján a telekkönyvi bejegyzéssel. A hozzájáruló nyilatkozathoz kötelmi igénye van, ami nem évült el az idő múlásával sem a folyamatos birtoklás miatt.

Karr # 2010.09.24. 21:21

Szerintem elbirtoklás semmiképpen nem történt, mivel nem sajátjaként birtokolta, hiszen tudta, hogy nem az övé, mert az adásvételi hiányzott.
Az is furcsa, hogy azért nem tudja rendezni a helyzetet, mert az eladó meghalt. Kell lenni örökösnek, ha másnak nem a Magyar Államnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.25. 08:02

Miért hiányzott a szerződés? Amit aláírtak, ami alapján mindketten teljesítettek, az szerinted mi volt?

Karr # 2010.09.25. 09:41

Első olvasatra (meg amit te írtál) úgy láttam, hogy csak előszerződést kötöttek, amiben legfeljebb arra vállalnak kötelezettséget, hogy egy későbbi időpontban egymással ingatlan-adásvételi szerződést kötnek. Ez nem történt meg. Ő írta, hogy nem bonyolították le a végleges vásárlást, tehát nem volt adásvételi.
A kárpótlási jegyek ellenében az árverésen megszerzett termőföld átruházására irányuló jogügylet előszerződésnek minősül.

prudens # 2010.09.25. 10:22

Ha eladasi tilalom volt az ingatlanra, akkor az adasveteli szertzodes ervenytelen lett volna. Felteszem, ezert kotottek eloszerzodest: mindket fel azt tervezte, hogy amint az eladasi tilalom megszunik, kotnek majd adasvetelit.

Kerdes megszunt-e a tilalom, es ha igen, mikor. Ha igen, akkor a foldet az orokostol meg lehet venni, mert az orokost - mint az orokhagyo jogutodjat - koti az eloszerzodes, kiveve ha az adasveteli szerzodes megkotesere iranyulo igeny mar elevult.

Az elbirtoklas szerintem eleg gyenge labakon all, hiszen a vevo minden jel szerint tudta, hogy eladasi tilalom allt fenn az ingatlanon. De utana kellene nezni az itelkezesi gyakorlatnak, hogy volt-e olyan eset, amikor az elbirtoklo tudta, hogy jogilag nem az ove az ingatlan, megis elbirtokolta.

prudens # 2010.09.25. 10:28

Felmerul egyebkent meg az is, hogy nem lehetne-e az eloszerzodest felteteles adasvetelinek tekinteni (ehhez nyilvan jobban kellene ismerni a szerzodest), azaz nem az volt-e a tartalma, hogy a felek az ingatlan atruhazasat ahhoz a felfuggeszto feltetelhez kotik, hogy az eladasi tilalom megszunik. Ebben az esetben az adasveteli jogcim nem volna ervenytelen, es ha a tilalom mar megszunt, akkor csak be kellene jegyeztetni a tulajdonatruhazast a nyilvantartasba. (Lehet, hogy ha en lettem volna az ugyved, igy csinalom. Sose ertettem, mire jo az eloszerzodes.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.25. 11:22

Erről beszéltem.
Egyébként a gyakorlat azt az előszerzőst, amely a szerződés valamennyi lényeges elemét tartalmazza, szerződésnek tekinti. (Még akkor is, ha a felük maguk úgy hitték, később egy másik, "végleges" szerződést is kötniük kell.)
Arra továbbra is várom a választ, hogyan lehetne előszerződés egy olyan megállapodás, amelyben a felek nem csak rögzítik valamennyi lényeges feltételt, hanem teljesítenek is: egyik a vételárat, a másik a birtokba adást?
Szerintetek van olyan, hogy a felek előbb teljesítenek és csak később szerződnek?

prudens # 2010.09.26. 16:34

Jó kérdés. Viszont ha úgy tekintjük, hogy a teljesítés annak a jele, hogy adásvételit kötöttek, akkor ez az adásvételi nem volt feltételhez (az eladási tilalom megszűnéséhez) kötve, hiszen a felek teljesítették. Akkor viszont érvénytelen volt, nem?

Egyébként nekem nem egyértelmű a bejegyzésből, hogy a vételár is ki lett-e fizetve, vagy csak a birtokba adás történt meg. Az is elképzelhető, hogy a végleges adásvételi megkötéséig szívességi használóként vagy bérlőként került birtokba a vevő.

Szerintem eleve nem egyértelmű a jogi helyzet, de anélkül hogy Cyrano kiegészítené a tényállást egy-két adattal (mik voltak a felek feltehető szándékai, a vételár ki lett-e fizetve, a tilalom meddig állt fenn, az "eladó" mikor halt meg), még nehezebb véleményt mondani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.26. 16:42

Őszintén szólva, nem ismerem szövegszerűen, hogyan is szólt az az elidegenítési tilalom, mennyire lehet érvénytelenségi oknak tekinteni a megszegését. Be volt-e például jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba? Mert ha nem, akkor a jóhiszemű szerzővel szemben hatálytalan.

Abban viszont biztos vagyok, hogy kifizették a vételárat. Anélkül ott a vevő nem szántott volna egyszer sem, nemhogy tizenhétszer. Ennyire azért ismerem az ilyen ügyleteket.

guba # 2010.09.27. 04:49

De utana kellene nezni az itelkezesi gyakorlatnak, hogy volt-e olyan eset, amikor az elbirtoklo tudta, hogy jogilag nem az ove az ingatlan, megis elbirtokolta.

Nincsen jelentősége, hogy az elbirtokló mit tud, ui. az elbírtoklásnak nem feltétele a jóhiszeműség, csak a sajátkénti szakadatlan birtoklás. Itt azért nem kerülhet a birtokos elbirtokló helyzetbe, mert mint ahogy már Béla írta, volt jogcíme a birtoklásra: adásvétel. Az előszerződés alapján, mint tulajdonosi várományos, használta a területet.

prudens # 2010.09.27. 08:46

kbs,

Alighanem a kárpótlási törvény (1991:XXV.) 24. § (3) bekezdéséről van szó:

(3) Arra a termőföldre, amelyet a kárpótolt az (1) bekezdésben említett támogatással szerez meg, az állam javára öt évi időtartamra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat kell bejegyezni. (...)

Az (1) és a (2) bekezdés szerint állami támogatást kaphatott, aki utána 5 évig mezőgazdasági vállalkozó volt. A jogszabály célja nyilván az volt, hogy aki támogatást kap, az aztán 5 évig maga művelje a földet. Ennek tükrében még az én konstrukcióm (feltételes szerződés) jogszerűsége is kétesnek tűnik nekem. Igaz, azt nem egészen értem, miért jobb az államnak, ha a kárpótolt műveli a földet mezőgazdasági vállalkozóként, mintha eladja, és más műveli.

guba,

A "sajátjaként" vizsgálata során nem lehet jelentősége a birtokos tudatállapotának?

guba # 2010.09.27. 17:29

A sajátjakénti birtoklás ténye akkor állapítható meg, ha a birtokos a birtoklását véglegesnek tekinti - függetlenül attól, hogy abban a hiszemben birtokol-e, hogy a dolog a sajátja, vagy tudja, hogy a másét birtokolja. A sajátkénti birtoklás lényege tehát annak véglegessége: amelyet egyrészt objektív külső megnyilvánulások (pl. beruházás eszközlése, teherviselés, másokkal szemben a dologgal kapcsolatos magatartás, nyilatkozatok stb.) igazolnak, másrészt viszont a birtokló szubjektív tudata - hogy a birtoklását kívülálló személy (akár a dolog tulajdonosa) jogszerűen nem szakíthatja meg - fejez ki.

prudens # 2010.09.28. 16:08

guba,

A második mondatból kiderül, hogy van jelentősége a birtokló tudatállapotának. Ezért kellene utánanézni a konkrét döntéseknek, ami jóval több ráfordítást igényelne annál, mint amennyire időm van.

kipkop # 2010.09.30. 18:11

Kedves Fórumozók!
2009.09.16 án kértem segítséget elbirtoklás ügyben, és a 2010. júniusában indított perben, mai napon a bíróság kimondta, hogy édesanyám tulajdonjogát bejegyezteti a földhivatalnál!
Jó nevű -és kevésbé jó nevűt is megkerestünk az elbirtoklás ügyében, de mindkettő arra hivatkozott, hogy az Önkormányzattól nem fogjuk tudni elbirtokolni - jó nevű szerint azért sem, mert az Önk. 2004 ben jegyeztette be a tulajdonjogát a földhivatalnál!!!
A bírónő majdnem kiröhögte az Önk. jogászát, aki ugyanerre hivatkozott a tárgyaláson, mondván a tulajdonosváltás nem jelenti az elbirtoklás megszakadását, ha nem gyakorolják tulajdonosi jogaikat! Az Önk. jogásza szó szerint azt tudta felhozni még, hogy 2006 ban vették lajstromba a telket a vagyonkezelők! Bírónő kérdése erre az volt, hogy ezen kívül miben nyilvánult meg a tulajdonosi joguk gyakorlása! Márpedig az Önk. nem tudott sem szóbeli, sem írásbeli bizonyítékot adni arra, hogy valaha jártak volna a telken! :)
Amiért "tollat fogtam", az az , hogy igenis el lehet indítani pert ügyvéd nélkül! Jelen esetben nem is vállalták - pedig anyukám nagyon járatlan ilyen ügyekben, mégis, elmondták mit írjon a keresetlevélbe, mellé a tul. lap térkép kiv. + per ill. ezt beadta! Első tárgyaláson elmondta indoklását, az önk képviselője a véleményét - lásd. lajstrom - aztán egy hónap múlva beidéztek 5 (anyum által megjelölt) tanút, akik igazolták, hogy 15 éve nem láttak mást a portán, újabb 1 hónap után - a mai napon megállapították az elbirtoklás tényét!
Köszönöm, hogy elolvasták, és örülök, hogy megoszthattam Önökkel!
Üdvözlettel:KJ

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 18:17

Senki nem mondta, hogy nem lehet a keresetet nem lehet benyújtani ügyvéd nélkül.
Az sem igaz, hogy édesanyád nem egészen egyedül csinálta. ObudaFan ugyanis elmondta neked, hogy a tulajdonosváltozás önmagában nem szakítja meg az eklbirtoklást és azt is, hogy tanúkkal bizonyíthat első sorban. Márpedig ObudaFan ügyvéd. Nem is akármilyen.

guba # 2010.10.01. 04:09

A második mondatból kiderül, hogy van jelentősége a birtokló tudatállapotának.

Prudens, az elbirtokló tudatának csak abból a szempontból van jelentősége, hogy abban a tudatban birtokol, hogy ezt más nem szakíthatja meg. Az ítélkezési gyakorlat, a kommentár is egyértelmű: nincs jelentősége annak, hogy az elbirtokló tudta-e, hogy nem az övé a használt ingatlan.

Karr # 2010.10.01. 17:43

Guba, nem kekeckedésből írom, de írj már olyan BH-t, vagy más döntést, ahol kifejtik, hogy az elbirtokló akkor is elbirtokolhat ha tudja, hogy nem az övé. Pont volt a héten egy ilyen ügyem ahol az elsőfokú bíróság a sajátjakénti birtoklást úgy értelmezte, hogy tudnia kell, hogy az övé. Ha tudja, hogy nem az övé akkor nem tud elbirtokolni. Ha írnál általad felhozott pontos jogesetet hivatkoznék rá a fellebbezésben.

guba # 2010.10.01. 19:57

Amit legutóbb beidéztem, az a kommentár szövege volt, arra hivatkozhatsz. De van itt egy öregecske BH is, amely összefoglalásként hozza:

BH1979. 62.

I. Az elbirtoklás szempontjából a sajátként birtoklás csak akkor állapítható meg, ha a birtokos abban a hiszemben birtokol, hogy a dolog a sajátja, vagy tudja ugyan, hogy az másé, de véglegesnek tekinti a maga birtoklását [Ptk. 121. § (1) bek.].

Mondjuk evidensnek tekinthető dolgokat nem szoktak BH-ban közzétenni, de ha párba beleolvasol, akkor a sajátjakénti birtoklás követelményeinél találhatsz még hasonló magyarázatokat.
Ha ez követelmény lenne, eleve kizárt lenne a tulajdonostársak közötti elbirtoklás, mivel ott kétségtelen, hogy tudatában kell lennie, hogy nem a sajátja, mivel több tulajdonos van.