Jogi tanács kérése

szornyike # 2020.06.13. 18:55

drbjozsef,

:) :D
Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.13. 18:07

Kapcsolattartás joga? "Idős személyt" írt, nem gyereket.

alfateam # 2020.06.13. 13:59

Azt tudtad, hogy a telefont felvenni és beleszólni egyáltalán nem állampolgári kötelezettség?

Nem, de itt nem is erről van szó hanem a kapcsolattartás jogáról.

drbjozsef # 2020.06.13. 13:00

szornyike,

Azt tudtad, hogy a telefont felvenni és beleszólni egyáltalán nem állampolgári kötelezettség? Ez olyasmi, amit (még) eldönthet szabadon az ember.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.13. 12:26

Nem ez a kérdés. Hanem az, hogy ha tudod is bizonyítani "és akkor mi van".

szornyike # 2020.06.13. 11:45

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség arra, hogy egy évre visszamenően lehet-e bizonyítani, ha valaki letiltott a mobilszámáról egy vonalas hívást kb. két hét időtartamra, mellyel – szerintem - veszélyeztetett egy idős személyt? Egy esetleges perhez lenne erre szükség.

Előre is köszönöm a válaszokat!

szörnyike

JOLY-JOKER # 2020.06.12. 03:29

Bandy69

Szerintem idő előtti vagy mert a lehetséges jövőbeli események feltételezett bekövetkeztével nem tudsz érvelni.Inkább nézz utána a szerződési feltételekben, hogy mennyi időd van/volt az elállás -ra.
Ha nem boldogulsz akkor az Innovációs és technológiai minisztérium fogyasztóvédelmi strartégiai főosztálya (ez az új Fogyasztóvédelmi hatóság legfelsőbb szintje) ide írsz egy levelet és kikéred a véleményüket és jelzed mindenképpen elállsz az utazástól és milyen lehetőséged van, ha kell akkor tegyél panaszt és hivatalból kivizsgálják az ügyed és kiokosodsz a további lehetőségeidről.

Bandy69 # 2020.06.11. 19:01

Tisztelt Jogi Fórum Szerkesztőség!
Lehet, hogy nem jó helyen teszem fel a kérdésem, de ezt a fórumot találtam legközellebb állónak a problémámhoz.
Még a COVID-19 járvány kitörése előtt, februárban vettem két repülőjegyet Párizsba a WIZZ AIR-nél. A repülőjegyek július 07-re szólnak. A légitársaság nem fizeti vissza a jegy árait , mert nem használtam a vásárlásnál a FLEX opciót, amely többletköltséggel járt volna, és persze senki sem tudhatta, hogy mi lesz itt egy/ két/ három hónap múlva.
Úgy tudom a Francia állam nem nyitja meg a határait július 10. előtt. Ebben az esetben sem köteles vissza utalni/ jóváírni a még februárban befizetett összeget a WIZZ AIR-nak?
Válaszát köszönve!
Üdvözlettel:
Cs. András

alfateam # 2020.06.11. 09:38

Jól van. :)
Az jó! Hiszen Ő a történet fő-szereplője.

drbjozsef # 2020.06.11. 08:30

Jól van. :)

Nincs hír a rendőrségről. Szerintem el fog ez még tartani pár hónapot. Annyit tudok, hogy az autó tulajdonosa tényleg nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és megnevezett valaki mást, hogy ő vezette. Hogy az a másik fickó elismerte-e, azt nem tudom.

alfateam # 2020.06.11. 06:42

drbjozsef!

Mi van az elütött gyerekkel?

drbjozsef # 2020.06.11. 06:38

Hivatkozhatsz.

A bíróságon szabad bizonyítás van. Hívhatod tanúnak az illetőt például. Vagy a szomszédokat.

JOLY-JOKER # 2020.06.11. 06:21

köszi

mint magánzó kiadtam az ingatlanomat albérletbe bérleti szerződéssel 2013 ban, most pereskedni készülök egy szolgáltatóval éás azt akartam megtudni, hogy ha bizonyítási kényszeben lennék az albérlőkkel kapcsolatban akkor hivatkozhatok-e arra, hogy a bérleti szerzpdéseket már megsemísítettem, mert nem tudtam ,hogy pereskedni fogok? ez a kérdés háttere

wers # 2020.06.11. 04:40

tudna nekem valaki segíteni mi a magánokirat megőrzésnek jogi szabályozása vagy van rá egyáltalán szabály?

Nem pontos a kérdésed. Az iratkezelési szabályzat szerint ügytípusonként eltérő ideig kell a hatóságoknak az iratokat őrizni.

Szomorú örökös # 2020.06.10. 17:30

wers

Akármi is lehetett, a bíróság nem találta jogszerűnek.

Szerintem sem a bíróság volt az, aki megállapította ezt:

a fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy jogsértő volt a kikötés.

A fogyasztóvédelem nem hatóság, hanem csak egy békéltető testület.

JOLY-JOKER # 2020.06.10. 16:17

tudna nekem valaki segíteni mi a magánokirat megőrzésnek jogi szabályozása vagy van rá egyáltalán szabály?

JOLY-JOKER # 2020.06.10. 12:17

Ez lehetett volna opció, ha az első határozat jogerőre emelkedhetett volna, csakhogy éppen akkor frissen műtött voltam és éppen hogy éltem, laikusként azt hittem a Fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a jogsértést és kötelezi a visszakapcsolásra. E helyett az Elmű sorozatosan fellebbezett, így és ezt követően keletkeztek a károk 2013 decemberétől - végül 2019 elején már a közigazgatási bíróságon voltunk 2019 decemberében pedig az Innováció stb.. fogyvéd stratégiai Fő oszt. hozta meg a végső nem fellebbezett határozatát.
Az elmű a jogtalanság talaján állva még a mai napig sem kötötte vissza a szolgáltatását, így a károk elszenvedése még mindíg folytatódik, viszont van ill. mindjárt lesz kártérítési per vagyoni és nem vagyoni a rPtk szerint csak az elévüléssel nem vagyok tisztában. Ha a Fogyasztóvédelmi eljárások tényleg kitolják a határidőt akkor pl; a bérlőim elvesztése miatti káromat 2013 április 18-tól számolhatom viszont ha bizonyítanom kell bérleti szerződésekkel akkor hivatkozhatok az 5 éves tárolási kötelezettségemre így csak 2015-től kell bizonyítanom a lehetséges bérlők jelentkezásével igazolandó, hogy az ingatlanomat bérbe adtam volna és lettek volna bérlőim is.

jól látom?

drbjozsef # 2020.06.10. 10:51

Szakirodalom a Ptk. Esetedben a régi.

Egy követelés bírósági érvényesítése esetén nyilván nyugszik az elévülés az eljárás alatt. De te nem bírósághoz fordultál, ráadásul nem is az a követelés volt a fogyasztóvédelmi hatóság előtti eljárás tárgya. Szóval azért ez nem olyan biztos.
Lehet, kellett volna időben követelni, és nem fizetés időben pert indítani, amit a bíróság felfüggeszt a hatóság döntéséig.

JOLY-JOKER # 2020.06.10. 08:23

Bár a ptk. (a régi sem) nevesíti külön, de szerintem a hatóság előtti eljárás alatt nyugszik az elévülés. Az elmúlt öt év kára biztosan nem évült el, de szerintem a régebbi sem.

Én is erre gondoltam ha véletlenül elévült volna csak szakirodalmat nem találtam az alátámasztáshoz ezért fordúltam hozzátok :-D

JOLY-JOKER # 2020.06.10. 08:19

drbjozsef

Igen én is így gondolom de 2017 ben fel lett szólítva és jelezve lett jog-fenntartással , hogy súlyos anyagi kárjaim keletkeztek.

A kárenyhítési kötelezettségemnek a ráfordítható anyaigi erőforrásim erejéig eleget tettem, de szomszédolás eszembe sem jutott ez talán jogilag el sem várható.
Viszont a határozat komndja, hogy a kikapcsolás jogsértő volt, vissza azonban nem, köti az áramot a mai napig.
Ezt azt hiszem úgy nevesití a jog, hogy nem tesz meg minden tőle elvárhatót a károk enyhítésére.

wers # 2020.06.10. 07:44

ha ahhoz hiányzott az áram, azt lehetett volna kérni a szomszédtól is

Hol olvasod, hogy egy szomszéd kötelezhető áramot szolgáltatni a szomszédjának. Ráadásul kérdés, hogy alkalmas-e két háztartást + építkezést ellátni. Már egy közepes hegesztő sem működik régebbi házaknál.

drbjozsef # 2020.06.10. 07:36

Bár a ptk. (a régi sem) nevesíti külön, de szerintem a hatóság előtti eljárás alatt nyugszik az elévülés. Az elmúlt öt év kára biztosan nem évült el, de szerintem a régebbi sem.

Természetesen a károdba be kell számítani a kárenyhítési kötelezettségedet. Áram nélkül kiadni nem lehet egy lakást, az tiszta sor. Viszont pl. a felújítások elmaradása önmagában határeset, ha ahhoz hiányzott az áram, azt lehetett volna kérni a szomszédtól is, és megfizetni neki. Ez utóbbi követelhető lett volna, de ha a felújítás hiánya miatt dől össze, vagy fagy el valami, az nem nagyon.

drbjozsef # 2020.06.10. 07:15

Azért a fogyasztóvédelem nem bíróság.

JOLY-JOKER # 2020.06.10. 06:49

Mindegy miért kötötte ki (jósolt számlák) ha a fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy jogsértő volt a kikötés.
A lényeg az, hogy a károk folyamatosan halmozódtak, de mivel nem volt az elmú jogtalanságát megákllapító jogerős határozatom a bírtokomba így idő elötti lett volna a perindítás mert nem volt telepíthető a károkozás a károkozóra. Ez csak akkor lett lehetséges amikor a hatóság jogerősen megállapította a kikapcsolás jogszerűtlenségét.

wers # 2020.06.10. 06:35

az okát kéne leírni, hogy miért is kötötték ki

Akármi is lehetett, a bíróság nem találta jogszerűnek.

Áram nélkül nehéz szokott lenni a felújítás.