nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

eros # 2007.09.07. 07:05

plajos, köszönöm a válaszodat.

Ani50 # 2007.09.07. 09:49

Segítségét kérném a következő problémám megoldásához.Ez év áprilisában előrehozott öregségi nyugdíjba mentem, munkaviszony megtartása mellett. Ez év szeptemberében közölték, hogy a kórház összevonások miatt az én munkahelyem 2008. januárjától jogutód nélkül megszűnik és az összevonásban szereplő kórház telephelyeként fog müködni. Én ezt a minimális kis jogi ismereteim szerint úgy értelmezem, hogy 2008. január 1-e után nem tudom majd érvényesiteni azt a jogom sem, hogy ha véglegesen nyugdíjba megyek, megkapjam a 8 havi felmentési időmet ill. az arra járó összeget.
Köszönettel: Ani50

monalisa1 # 2007.09.07. 14:43

Te már VÉGLEGESEN nyugdíjas vagy, ezt nem lehet sehogy másként értelmezni. Szerintem szerencsés voltál az által hogy egyáltalán foglalkoztattak még.

Ani50 # 2007.09.07. 15:41

Monalisa tudom, hogy inkább száz irigyem legyen, mint egy sajnálom, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a mh.em a kórházban ez év ápr.1-én már megszünt, de éltem azzal a lehetőséggel, hogy az elöbbiekben megfogalmazottak szerint maradtam és másik szakmában vállaltam munkát. No nem azért, mert én most akartam meggazdagodni, hanem még van 3 gyerekem akik tanulnak és egyedül nevelem őket ugy, hogy lassan 10 éve még gyerektartást sem fizet utánuk az apukájuk.Üdv

monalisa1 # 2007.09.07. 17:51

Én elsősorban arra reagáltam hogy nem lehet "ideiglenesen" nyugdíjba menni és véglegesen.

Ami az egy kórházi dolgozó szerencsés továbbfoglalkoztatását illeti - amikor mindenütt csak a leépítések vannak. (Végül is ezzel a plusz egy évvel "kivan" az elvesző 8 hónap kieső járandósága.)

A családi körülményeik mindenkinek olyanok amilyenek., az hogy évtizede nem fizet az ex t.díjat be kell perelni és 5 évre visszamenőleg a pénztartozás követelhető tőle. (Már csak azért is érdemes lenne a bírósági pert végig csínálni mert a jogerős itélettel a kézben kérhető a munkabérből a letiltás, valamint ha van ill. ha valaha is lesz a nevén/tulajdonában valami értékesebb, rá lehet küldeni a végrehajtót.)

monalisa1 # 2007.09.07. 17:54

A nyugdíj mellett lehet dolgozni tovább, ha van olyan munkáltató aki hajlandó foglalkoztatni a nyugdíjast. A nyugdíj önmagában nem adózik, de a keresettel együtt már szja kötelezettség áll fenn.

monalisa1 # 2007.09.07. 17:55

Békés, nyugodt nyugdíjas életet kívánok!

kisrita # 2007.09.07. 18:25

Már feltettem egy másik topicban is a kérdését, de nem válaszolt senki. Remélem, itt választ kapok a kérdésemre.
Apukám rokk nyugdijas, 60 éves idén elmehet rendes ( előrehozott?) nyugdjba. De ő dolgozik egy cégnél 6 órában ezért eddig nem is gondolt arra hogy előbb kérje a nyugdijat. Viszont a jövő évi változások miatt nem tudja hogy mire számíthat. Ha most nem megy nyugdijba akkor 2 év múlva lehet hogy kevesebb nyugdijat kap majd az új számítási rendszer miatt, vagy ez már őt nem érinti mert már így is rokk. nyugdijat kap?
Remélem érthetően tettem fel a kérdést.

Azt tudja hogy ha mso tkéri a nyugdijjazását akkor amíg benem tölti a 62-t addig nem dolgozhat majd, csak utána.
Előre is köszi

ixike # 2007.09.07. 19:13

1952.04.22-én születtem, a ledolgozott évek száma 39 év, mikor tudok a legkorábban nyugdijba menni ? lehetséges -e, hogy a munkáltató egy - két éve fizet ??

ixike # 2007.09.07. 19:14

A lényeg kimaradt, nő vagyok, biztos fontos a nyugdijba menés időpontja miatt.

Lyonee # 2007.09.07. 20:32

Ixike!
59. születésnapod után, ha meglesz a 40 év szolgálati időd, előrehozott nyugdíjba mehetsz.
57 éves korod után 57-59 évek között a munkáltatőd fizetheti a korengedményes nyugdíjadat.

monalisa1 # 2007.09.07. 20:35

kisrita,
amennyiben édesapád már betöltötte ill. f. év dec. 31-ig bezárólag betölti a 60. életévét, valamint egyidejűleg rendelkezik 38 év szolgálati idővel, akkor kérheti a nyugdíja újra kiszámítását. (Státuszilag átsorolni már nem fogják, marad mint r.nyugdíjas.)

Minden szükséges információ olvasható: http://www.onyf.hu/
honlapon.

A szükséges űrlap is letölthető a megfelelő menűpontban.

Lyonee # 2007.09.07. 20:39

A rokkantnyugdíjas már nyugdíjas, 62. életéve után öregségi nyugdíjas lesz változatlan nyugdíjjal.
Kérheti a rokkantnyugdíj folyósításának megszüntetését állapotjavulásra hivatkozva. Vissszamegy dolgozni és 62. éve után kérheti az öregségi nyugdíja megállapítását a korábbi szolgálati időt is figyelembe véve.

monalisa1 # 2007.09.07. 20:42

Kedves Lyone,
köszönöm a pontosítást.

monalisa1 # 2007.09.07. 20:51

Lyonne,
kérdezem a következőket:
férfi, 1950.06.02-án született, 1969.06.08-tól munkaviszony, 1971.09.07-én szolgálati kötelmekkel összefüggő súlyos baleset, kórház, majd 1972.03.01-től mint I. csop. 100%-os rokkant. Azóta b.r.nyugdíjat kap és kártérítési járadékot. Mikortól kap majd csak nyugdíjat és a jelenlegi jövedelemhez viszonyítva százalékosan mekkora arányban.
Köszönöm.

monalisa1 # 2007.09.07. 20:53

Bocs, sötétben gépelek, elírtam:
Lyonee

kisrita # 2007.09.08. 07:08

Köszönöm a segítséget. Akkor őt már nem érinti az új nyugdijszámítási rendszer - ő ezt akarta megtudni.
Állapotjavulsá nála már nincs, sőt.....csak romlás.

Méágegyszer köszi

monalisa1 # 2007.09.08. 16:08

Ha édesapád 10-15 évvel idébb lenne még a nyugdíjas korig akkor állapotromlás miatt kérni lehetne egy rendkivüli orvosszakértői felülvizsgálatot, és ha annak eredményeként másik rokkantsági csoportba sorolnák át, akkor a havi járadóság valamelyest változna - de 1-2 évvel a tényleges nyugdíjas életkor előtt már erre szinte semmi esély.

Egyébként rokk. nyugdíjasként lehet dolgozni, ha van hol. Ha jó tudom a fizetés nem haladhatja meg a minimálbért, de az nincs előírva hogy ezt 12 hónap alatt kell ill. lehet megkeresni vagy akár 8-10 hónap is alatt már. De akkor a többlet hónap(ok) idejére a munkavégzés szünetel.

kisrita # 2007.09.09. 17:46

Köszönöm szépen a segítséget.

monalisa1 # 2007.09.09. 21:39

Az igazi segítség az lett volna ill. lenne, ha édesapádnak már nem kellene dolgoznia (...) és magasabb lenne a nyugdíja...

favágók # 2007.09.11. 12:36

Felmentési idő alatt lehetséges e táppénzre menni?(közalkalmazott voltam)Ha igen - bár nem hiszem! -, ez kitolja a felmentési idő végét? További kérdésem, hogy ha véget ér a felmentési idő és nem kapok munkát, akkor KELL jelenkeznem a munkanélkülieket tájékoztató hivatalban? Mikortól vagyok jogosult munkanélküli segélyre? Köszönöm a segítséget!

horgász # 2007.09.11. 16:26

Tisztelt szakértök!
Kérésem a következö lenne.Egy olyan email cimet vagy pedig telefonszámot szeretnék kérni ahol az édesapám minden nyugdijjal,felmentési idövel,jubileumi pénzzel,közalkalmazotti idö kiszámitásásban tudnának nekünk segiteni.Õ 1948.februárban született tehát csak 2008.februárban tölti a 60.évét mikortól is elmehetne nyugdijba.A ledolgozott évei alapján meg van már a 40éves munkaviszony is.Ha a jelenlegi munkáltatója ami egy önkormányzat jól számolta ki akkor a közalkalmazotti jogviszony is megvan már 35 éves.Õ szeretne a sajnos 2008-tól rossz irányban megváltozott jogszabályok miatt kedvezötlenebb nyugdijrendszer elött elmenni nyugdijba.
Erre van valamilyen lehetösége?
Ha valaki tudna nekünk segiteni nagyon megköszönném!

Lyonee # 2007.09.11. 17:09

horgász!
Korengedményes nyugdíjba tud menni. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatóval kötött megállapodás alapján, a munkáltató vállalja az előrehozott nyugdíjazás időpontjáig (2008. febr.) a nyugdíj finanszírozását. Ez kb. 2-3 hónap lenne.

monalisa1 # 2007.09.11. 20:14

A továbbaikról pedig a fővárosi ill. az illetékes megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon lehet érdeklődni, egyébként is a nyugdíjazási kérelmet ott kell leadni, kitölteni az erre rendszeresített ürlapot, csatolva egynéhány szükséges igazolást.

http://www.onyf.hu

monalisa1 # 2007.09.11. 20:21

A Nyugdíjbiztosító honlapján olvassad a "gyakran feltett kérdéseket", aztán a bal oldalon a "Nyomtatányok, programok, letöltése" valamint a jobb oldalon az "Elektronikus ügyintézés" ismertetőt. (Szerencsés esetben mindent el tudsz intézni édesapádnak a sz.gép mellől.)