plajos, köszönöm a válaszodat.
nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő
Segítségét kérném a következő problémám megoldásához.Ez év áprilisában előrehozott öregségi nyugdíjba mentem, munkaviszony megtartása mellett. Ez év szeptemberében közölték, hogy a kórház összevonások miatt az én munkahelyem 2008. januárjától jogutód nélkül megszűnik és az összevonásban szereplő kórház telephelyeként fog müködni. Én ezt a minimális kis jogi ismereteim szerint úgy értelmezem, hogy 2008. január 1-e után nem tudom majd érvényesiteni azt a jogom sem, hogy ha véglegesen nyugdíjba megyek, megkapjam a 8 havi felmentési időmet ill. az arra járó összeget.
Köszönettel: Ani50
Te már VÉGLEGESEN nyugdíjas vagy, ezt nem lehet sehogy másként értelmezni. Szerintem szerencsés voltál az által hogy egyáltalán foglalkoztattak még.
Monalisa tudom, hogy inkább száz irigyem legyen, mint egy sajnálom, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a mh.em a kórházban ez év ápr.1-én már megszünt, de éltem azzal a lehetőséggel, hogy az elöbbiekben megfogalmazottak szerint maradtam és másik szakmában vállaltam munkát. No nem azért, mert én most akartam meggazdagodni, hanem még van 3 gyerekem akik tanulnak és egyedül nevelem őket ugy, hogy lassan 10 éve még gyerektartást sem fizet utánuk az apukájuk.Üdv
Én elsősorban arra reagáltam hogy nem lehet "ideiglenesen" nyugdíjba menni és véglegesen.
Ami az egy kórházi dolgozó szerencsés továbbfoglalkoztatását illeti - amikor mindenütt csak a leépítések vannak. (Végül is ezzel a plusz egy évvel "kivan" az elvesző 8 hónap kieső járandósága.)
A családi körülményeik mindenkinek olyanok amilyenek., az hogy évtizede nem fizet az ex t.díjat be kell perelni és 5 évre visszamenőleg a pénztartozás követelhető tőle. (Már csak azért is érdemes lenne a bírósági pert végig csínálni mert a jogerős itélettel a kézben kérhető a munkabérből a letiltás, valamint ha van ill. ha valaha is lesz a nevén/tulajdonában valami értékesebb, rá lehet küldeni a végrehajtót.)
A nyugdíj mellett lehet dolgozni tovább, ha van olyan munkáltató aki hajlandó foglalkoztatni a nyugdíjast. A nyugdíj önmagában nem adózik, de a keresettel együtt már szja kötelezettség áll fenn.
Békés, nyugodt nyugdíjas életet kívánok!
Már feltettem egy másik topicban is a kérdését, de nem válaszolt senki. Remélem, itt választ kapok a kérdésemre.
Apukám rokk nyugdijas, 60 éves idén elmehet rendes ( előrehozott?) nyugdjba. De ő dolgozik egy cégnél 6 órában ezért eddig nem is gondolt arra hogy előbb kérje a nyugdijat. Viszont a jövő évi változások miatt nem tudja hogy mire számíthat. Ha most nem megy nyugdijba akkor 2 év múlva lehet hogy kevesebb nyugdijat kap majd az új számítási rendszer miatt, vagy ez már őt nem érinti mert már így is rokk. nyugdijat kap?
Remélem érthetően tettem fel a kérdést.
Azt tudja hogy ha mso tkéri a nyugdijjazását akkor amíg benem tölti a 62-t addig nem dolgozhat majd, csak utána.
Előre is köszi
1952.04.22-én születtem, a ledolgozott évek száma 39 év, mikor tudok a legkorábban nyugdijba menni ? lehetséges -e, hogy a munkáltató egy - két éve fizet ??
A lényeg kimaradt, nő vagyok, biztos fontos a nyugdijba menés időpontja miatt.
Ixike!
59. születésnapod után, ha meglesz a 40 év szolgálati időd, előrehozott nyugdíjba mehetsz.
57 éves korod után 57-59 évek között a munkáltatőd fizetheti a korengedményes nyugdíjadat.
kisrita,
amennyiben édesapád már betöltötte ill. f. év dec. 31-ig bezárólag betölti a 60. életévét, valamint egyidejűleg rendelkezik 38 év szolgálati idővel, akkor kérheti a nyugdíja újra kiszámítását. (Státuszilag átsorolni már nem fogják, marad mint r.nyugdíjas.)
Minden szükséges információ olvasható: http://www.onyf.hu/
honlapon.
A szükséges űrlap is letölthető a megfelelő menűpontban.
A rokkantnyugdíjas már nyugdíjas, 62. életéve után öregségi nyugdíjas lesz változatlan nyugdíjjal.
Kérheti a rokkantnyugdíj folyósításának megszüntetését állapotjavulásra hivatkozva. Vissszamegy dolgozni és 62. éve után kérheti az öregségi nyugdíja megállapítását a korábbi szolgálati időt is figyelembe véve.
Kedves Lyone,
köszönöm a pontosítást.
Lyonne,
kérdezem a következőket:
férfi, 1950.06.02-án született, 1969.06.08-tól munkaviszony, 1971.09.07-én szolgálati kötelmekkel összefüggő súlyos baleset, kórház, majd 1972.03.01-től mint I. csop. 100%-os rokkant. Azóta b.r.nyugdíjat kap és kártérítési járadékot. Mikortól kap majd csak nyugdíjat és a jelenlegi jövedelemhez viszonyítva százalékosan mekkora arányban.
Köszönöm.
Bocs, sötétben gépelek, elírtam:
Lyonee
Köszönöm a segítséget. Akkor őt már nem érinti az új nyugdijszámítási rendszer - ő ezt akarta megtudni.
Állapotjavulsá nála már nincs, sőt.....csak romlás.
Méágegyszer köszi
Ha édesapád 10-15 évvel idébb lenne még a nyugdíjas korig akkor állapotromlás miatt kérni lehetne egy rendkivüli orvosszakértői felülvizsgálatot, és ha annak eredményeként másik rokkantsági csoportba sorolnák át, akkor a havi járadóság valamelyest változna - de 1-2 évvel a tényleges nyugdíjas életkor előtt már erre szinte semmi esély.
Egyébként rokk. nyugdíjasként lehet dolgozni, ha van hol. Ha jó tudom a fizetés nem haladhatja meg a minimálbért, de az nincs előírva hogy ezt 12 hónap alatt kell ill. lehet megkeresni vagy akár 8-10 hónap is alatt már. De akkor a többlet hónap(ok) idejére a munkavégzés szünetel.
Köszönöm szépen a segítséget.
Az igazi segítség az lett volna ill. lenne, ha édesapádnak már nem kellene dolgoznia (...) és magasabb lenne a nyugdíja...
Felmentési idő alatt lehetséges e táppénzre menni?(közalkalmazott voltam)Ha igen - bár nem hiszem! -, ez kitolja a felmentési idő végét? További kérdésem, hogy ha véget ér a felmentési idő és nem kapok munkát, akkor KELL jelenkeznem a munkanélkülieket tájékoztató hivatalban? Mikortól vagyok jogosult munkanélküli segélyre? Köszönöm a segítséget!
Tisztelt szakértök!
Kérésem a következö lenne.Egy olyan email cimet vagy pedig telefonszámot szeretnék kérni ahol az édesapám minden nyugdijjal,felmentési idövel,jubileumi pénzzel,közalkalmazotti idö kiszámitásásban tudnának nekünk segiteni.Õ 1948.februárban született tehát csak 2008.februárban tölti a 60.évét mikortól is elmehetne nyugdijba.A ledolgozott évei alapján meg van már a 40éves munkaviszony is.Ha a jelenlegi munkáltatója ami egy önkormányzat jól számolta ki akkor a közalkalmazotti jogviszony is megvan már 35 éves.Õ szeretne a sajnos 2008-tól rossz irányban megváltozott jogszabályok miatt kedvezötlenebb nyugdijrendszer elött elmenni nyugdijba.
Erre van valamilyen lehetösége?
Ha valaki tudna nekünk segiteni nagyon megköszönném!
horgász!
Korengedményes nyugdíjba tud menni. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatóval kötött megállapodás alapján, a munkáltató vállalja az előrehozott nyugdíjazás időpontjáig (2008. febr.) a nyugdíj finanszírozását. Ez kb. 2-3 hónap lenne.
A továbbaikról pedig a fővárosi ill. az illetékes megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon lehet érdeklődni, egyébként is a nyugdíjazási kérelmet ott kell leadni, kitölteni az erre rendszeresített ürlapot, csatolva egynéhány szükséges igazolást.
A Nyugdíjbiztosító honlapján olvassad a "gyakran feltett kérdéseket", aztán a bal oldalon a "Nyomtatányok, programok, letöltése" valamint a jobb oldalon az "Elektronikus ügyintézés" ismertetőt. (Szerencsés esetben mindent el tudsz intézni édesapádnak a sz.gép mellől.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02