nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

favágók # 2007.08.10. 14:53

Milyen tipusú nyugdíjba mehet az el, aki még nem töltötte be az 57. évét? Hogyan mehetnék nyugdíjba az idén,- amikor még kedvezőbb-, amikor nincs meg az évem hozzá? Mi az a sétáló idő? Lehet, hogy értetlen vagyok, de ezeket nem igazán értem! Én pl. munkanélküli segélyre gondoltam a hiányzó időben, de még nem érdeklődtem utána. Vagy hallottam a passzív táppénzről is, de ezzel sem vagyok tisztában, Segítséget kérek, újra!

zsebibaba # 2007.08.10. 13:37

T. Szakértők!!!

Alábbiakban kérem segítségüket (korkedvezményes nyugdíj) 2008. február 2.-án 57 éves leszek.
Intézményemtől kértem a felmentési időt, kaptam egy olyan választ, hogy amíg nem vagyok nyugdíjas nem áll fenn a felmentési idő kérelme. Nem értem, ha egyszer 2008. február 2-án nyugdíjas leszek, akkor a nyugdíjasnak adja a felmentési időt?
( össz: 42 éves munkaviszonyom van, ebből 24 év közalkalmazotti munkaviszony) Több helyről már érdeklődtem, hogy az úgynevezett sétáló idő (esetemben 6 hónapot) a nyugdíjba vonulás előtt vagyis 2007. aug. 1-től vagy 2008.február 2.-től kell számolni. Úgytudom, hogy a munkavállalónak fel kell mondani. Esetemben mikor kell beadni a munkaviszony lemondást?
Van-e módja annak, hogy 2007. dec.31.- vel eltudnék menni nyugdíjba?

linastux # 2007.08.10. 10:20

Köszönöm szépen! Csak tudod megtévesztő, mikor valaki a-t mond, egy másik pedig b-t, és nincsenek mellette az érvek, akkor nem tudom kinek a szava helyes. De te leírtad az előbb, úgyhogy köszi még egyszer.

Lyonee # 2007.08.10. 10:13

linastux
Igen, nem mehet 57 éves kora előtt nyugdíjba!
Gittus válasza a helyes.

Lyonee # 2007.08.10. 10:10

Kolláth Ilona!
Az 57. éved betöltése utáni naptól már kérheted az előrehozott nyugdíjazásodat! A nyugdíjszámítás módja és a nyugdíjbavonulás körülményeinek változása nagyon előnytelen lesz 2008-tól. Sokat veszít az, aki megtehetné, de nem él az előrehozott nyugdíjazás lehetőségével még az idén.

linastux # 2007.08.10. 10:04

vagyis nem mehet el előrehozott öregségi nyugdíjba...

Lyonee # 2007.08.10. 09:56

62-5=57
Az átmeneti időszakra vonatkozott gyakorlatilag a legfeljebb 55 év, amikor a "rá irányadó nyugdíjkorhatár" 60 év, vagy ennél kevesebb volt.

linastux # 2007.08.10. 07:56

gittus
köszi a választ, most viszont csak azt nem tudom melyik véleményt fogadjam el.
Sajnos mivel dolgozom ezért most nincs időm végigolvasni az előrehozott öregségi nyugdíj topikot, de hétvégén megpróbálom.
Viszont a Tny. 9. § (1) bekezdés úgy szól "Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál legkorábban öt évvel alacsonyabb életkorban, de legfeljebb az 55. életév betöltésétől, előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a nőnek, aki..."
A kérdésem pedig pont a "legfeljebb az 55. életév betöltésétől" miatt vetődött fel. Mert ez alapján úgy gondoltam hogy elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba a közalkalmazott.

gittus # 2007.08.10. 07:46

linastux
sajnos a munkavállaló(nő) az 57.életéve betöltése előtt előrehozott öregségi nyd.-ba nem mehet. A legfeljebb 55.életév ebben az esetben nem alkalmazható. Javaslom az előrehozott öregségi nyd topik átolvasását.

Dr. Lee # 2007.08.10. 07:10

Tisztelt Kolláth Ilona!
Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult lehet.1,5% az emelés évenként.

linastux # 2007.08.10. 07:09

Köszi Dr. Lee!

Dr. Lee # 2007.08.10. 06:52

linastux!Jól gondolod.

Kolláth Ilona # 2007.08.10. 06:13

Üdvözlet a segítőknek!
Ez a nyugdíjba vonulás engem és érdekel. 57
éves vagyok, szeptemberben 42 éves munkaviszonyom lesz. Én úgy tudom, így is csak jövőre mehetnék el nyuddíjba. Tudja-e valaki, érdemes-e elmennem jövőre, mivel a nettó bér után számítják a nyugdíjat, és hány év után 1,5 és 2 % emelés jár?
Köszönöm :SZKI

linastux # 2007.08.10. 05:59

Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Van egy közalkalmazott, akinek megvan a 38 év közalkalmazotti jogviszonya, azonban 57 éves csak 2008. áprilisában lesz. Viszont szeretne még ebben az évben nyugdíjba menni, és én úgy gondolom, hogy a Tny. 9. § (1) bek. a) pontja szerint ezt megteheti. Így van?
Köszönöm!

favágók # 2007.08.09. 20:19

Köszi a választ! A prémiumévek programot felajánlották, de anyagilag a felmentés nekem kedvezőbb volt. Csak hát, jó néhány hónapot "valamilyen módon" munkaviszonyban kellene tölteni. Erre kértem segítséget. Ha van valamilyen lehetőség kitölteni ezt az időt, kérem, hogy osszák meg velem! Köszönöm.

Lyonee # 2007.08.09. 13:08

A prémiumévek programot köteles a munkáltató felajánlani. Ha ezt nem tette meg és nálad megvannak a feltételek, akkor a felmondást megtámadhatod! Már többször írtam erről a lehetőségről.

2004. évi CXXII. Törvény
3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy öregségi nyugdíjra jogosulttá válik, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség,

„3. § (3) A munkáltató

1. köteles az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén írásban felajánlani a programban való részvétel (1) bekezdés a)-b) pontjában szereplő feltételeivel rendelkező érintett számára a prémiumévek programban való részvétel lehetőségét, egyúttal tájékoztatni őt a program szabályairól”
favágók # 2007.08.09. 11:32

Pedagógusként a felmentési időmet töltöm, mely 2008. januárban jár le. Az 57. évemet csak 2008. dec.ben töltöm be, akkor mehetek nyugdíjba, meg van már most a 38 évem, mert a 2 gyerek után beleszámították az éveket. Szeretnék kérni megoldásokat arra a 11 hónapra, ami a nyugdíjig hátra van. Végzettségemnek megfelelő állást nemigen kapok. Mennyi ideig jár a munkanélküli segély? Az is mehet erre, aki végkielégítést kapott? Vagy lehetőség van e kevesebb összegért hamarabb nyugdíjba menni, csak az 57. év betöltésével felemelkedik majd a nyugdíjamat a "normálisra"? Előre is köszönöm a segítséget!

Lyonee # 2007.08.09. 09:07

Úgy tudom a munkáltató járulékai ugyanazok, mint a nem nyugdíjas dolgozónál, a munkavállaló járulékai: 8,5%-os nyugdíjjárulék, 4% TB természetbeni, (+3%, ha szünetelteti a nyugdíját), SZJA. A nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság, a munkabéért hozzácsapják a nyugdíjhoz, az így számított adóból kivonják a nyugdíjra eső adót.

emecs # 2007.08.08. 19:35

Szia Lyonee!

Már korábban is válaszoltám az anyukám előrehozott öregségi nyugdijával kapcsolatban.Most az lenne a kérdésem a munkáltatója ha nyugdij mellet még tovább alkalmazná akkor neki mit kellene fizetni utána,az anyukámnak meg mit vonnának le a béréből,és adózás szempontjából hogy alakulna a dolog?

Köszönöm emecs

Lyonee # 2007.08.07. 19:31

A nyugdíjbavonulásért nem jár sem felmentési idő, sem végkielégítés, semmi. Ha rendes felmondással szüntetik meg a munkaviszonyát egy dolgozónak, akkor járhat a szolgálati időtől függően felmentési idő és végkielégítés. Ha a felmondott dolgozó nyugdíjas, akkor végkielégítés nem jár neki. Ha 12 évet dolgozott az édesanyja, akkor valóban 55 nap a felmondási ideje, attól függetlenül, hogy nyugdíjas. Fele ideje alatt kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. A munkavégzés nélküli időszak alatt szabadságot nem adhatnak ki!

ObudaFan # 2007.08.07. 19:23

Felmondási idő jár, végkielégítés nem.

tamasgal # 2007.08.07. 14:27

Sziasztok!

Segítséget kérnék.

Édesapám 2 éve vonult nyugdíjba tanárként egy alapítványi iskolából (nem közalkalmazott) ahol azóta nyugdíj mellett dolgozott. Munkaviszonya abban az iskolában meghaladta a 10 évet amikor nyugdíjba vonult.

Nyugdíjba vonulásakor nem kapott sem felmentési időt (sem természetben, sem kifizetve), sem végkielégítést. Most, hogy végleg befejezi a munkát szeretnénk minden ilyesmit tisztázni.

A Munka Törvénykönyve szerint járt volna 55 nap felmondási idő és 3 havi végkielégítés rendes felmondás esetén, nem vagyok benne biztos, hogy ezek járnak nyugdíjba vonulás esetén is.

Érdemes bíróságra menni vagy nem jár semmi ilyen esetben?

Köszönöm,
Tamás

Lyonee # 2007.08.05. 09:59

pintyő1!
Az egyetlen lehetőség a korkedvezmény lenne. Azt viszont neked kell tudni, hogy ilyen mun kakörben dolgoztál-e.
"Az igénylõre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább tíz és az a nõ, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá az, aki legalább hat éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben dolgozott.

A korkedvezmény további egy-egy év a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt, nõnél négy, illetõleg 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi munka után.
"

pintyő1 # 2007.08.04. 17:38

Obud Fan válaszát köszönöm. Az a probléma hogy mindenképpen nekem kell felmondanom ha januárban el akarok menni előrehozott öregségi nyugdijba. A cég ahol dolgozom nem fog nekem felmondani.Így más választásom nincs mint hogy én mondjak fel. Ezekszerint még örülnöm is kell hogy csak a fele felmondási időt kell ledolgoznom.De nincs valami módja annak, hogy esetleg jan 14-e előtt tehát dec.31.- vel eltudnák menni nyugdijba?Ha valami módon még az idén sikerülne nyugdijba menni talán ezek az uj szankciók nem sujtanának ennyire.

Barnuska # 2007.08.04. 03:36

Kedves Forumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni abban az ügyben, hogy vajon jár-e nekem a nyugdíj előtti munkanélküli segély helyébe lépett új fajta segély.

58 éves vagyok, 38,5 év munkaviszonnyal.
Korábban vállalkozó voltam. A legutolsó 5 hónapban a Munkaügyi Központtól vállalkozói járadékot kaptam, melynek időtartamát kimerítettem.

Jelenleg ellátás nélkül vagyok. Elhelyezkedni ebben a korban már sehova sem tudok.

Várom szíves válaszotokat, melyet előre is köszönök.

Üdvözlettel
Barna