GYED,GYES, táppénz


gekca # 2009.04.28. 19:28

Tisztelt hozzáértők!

Gyes mellett visszamentem dolgozni ugyanahhoz a céghez. A válság miatt leépítések vannak nálunk is.
Főnököm "megkért" menjek vissza gyes-re, mondjak fel és majd ha több munka lesz visszavesznek!
Nem a munkámmal van a gond, hanem hogy néha hiányzok, ha a pici beteg. A munkám így sem marad másra, mert előre dolgozom, vagy ha hétvégén van segítségem bemegyek. Nem értem, és nagyon elkeseredtem! :-(
Ebbe nem megyek bele, mert ki tudja mikor és lesz-e egyáltalán több munka. Csak hogy nekik jó legyen, az nekem havi 25ezerért nem jó.
Tudom hogy nem mondhat fel nekem, mert a pici 3 éves koráig védett vagyok. Egy jogász világosított fel, hogy hiába ugyanaz a cég két jogviszonyom van az eredeti, ami mellett fizetés nélkülin vagyok amíg a gyes-t kapom. A második a 6 órás hogy visszamentem. E másodiknál is védett vagyok? Ha letellik a 3 év, akkor az első jogviszonyomat meg kell szüntetni vhogy?
Változó munkahely van a szerződésünkben, lakóhelytől milyen messzire küldhet el dolgozni más telephelyre? Van ennek max határa?
Jelenleg 6 órában dolgozom, de ha maradok 8 órát kell vállalnom, mert más megy helyettem és több munkám lesz. A többiek 8-1/2 5 -ig dolgoznak, de én csak 4-ig tudok, mert a bölcsi 1/2 5-kor zár, az út cca. 20 perc. 1/2 8-ra tudnék járni, de ez nem tudom mennyire fog neki megfelelni. Ezzel visszaélhetnek, hogy én nem tudok 1/2 5-ig maradni?
Sürgős lenne, mert a héten dönteni kell.
Minden segítség jól jön. Nagyon köszönöm!
Gekca

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.28. 20:38

Egy jogász világosított fel, hogy hiába ugyanaz a cég két jogviszonyom van az eredeti, ami mellett fizetés nélkülin vagyok amíg a gyes-t kapom.

Szerintem legközelebb kérd meg, hogy mutassa meg a diplomáját...

Egyébként védve vagy a rendes felmondástól, amíg a gyest kapod. De ha nem tudsz munkaidőben munkaképes állapotban megjelenni és jelen lenni a munkahelyen, akkor tényleg jobb, ha fizetés nélküli szabadságra mégy. Felmondanod, persze, nem kell.

vintimi # 2009.04.29. 06:35

Tisztelt Szakértő!
A következő problémával fordulok Önhöz:
2007. áprilisában kaptam egy értesítő levelet a munkáltatómtól hogy csop. létszámleépítés miatt a felmondási védelem (gyed, gyes) után fel fognak nekem mondani.
1995.02.02-től dolgozom ott, határozatlan idejű szerződéssel (közalkalmazott vagyok). 2006. 03.07-táppénzen voltam a kisfiam születéséig (2006.10.08.), utána tgyás, gyed, jelenleg gyes. Kérdéseim: ha a gyes alatt terhes lennék (már voltam, de sajnos nem maradt meg), akkor marad tovább a védettség? És ha a gyes lejárta után szülnék, kivehetem a felgyülemlett szabikat? A munkáltatóm azt mondja hogy csak táppénzre mehetek, a táppénzt diplomás minimál bér után fogom kapni??? Van ilyen? Ennek mi az összege? Ha valóban így lenne, tgyás, gyed miből számolódna? A betegszabi 70%-a lenne? Mert az akkor nagyon kevéske lenne. Egyébként a jelenlegi garantált illetményem 140 000 Ft.
Előre is köszönöm a válaszát!
V. Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.29. 06:43

Marad. A fizetés nélküli szabadság megszűnés után 30 napon belül ki kell adni az előző évek megmaradt szabadságait.

Picibaba09 # 2009.04.29. 07:23

Kedves Szakértők,

egy sürgős problémám, kérdésem lenne.

Jelenleg még Gyeden vagyok első gyermekemmel, aki 05.04.-én tölti be a 2. életévét. Munkaviszonyom 1997 óta folyamatos, ugyanannál a cégnél.
Második gyermekemet ez év szeptemberére várom.

Kérdésem:
A jelenlegi új körülmények között nem fog nekem gondot okozni, ha nem gyesre megyek következő hónaptól, hanem a felgyülemlett szabadságaimat kiveszem, majd a hátralevő időre táppénzre megyek és szeptemberben a szülés után igényelem a tgyást és majd a gyedet?
Vagy ne kockáztassak és inkább válasszal erre a pár hónapra a gyest? Nem szeretnék úgy járni, hogy következő gyermekemnél nem kapok gyedet, mivel az elsővel megszakítottam a gyest és kvázi visszamentem dolgozni...

Gyors válaszukat előre is köszönöm.

vintimi # 2009.04.29. 08:40

Köszönöm a választ!
De akkor miért mondták azt hogy nem adhatják ki a szabikat, csak tp-re mehetek? Esetleg azért mert az munkavégzésnek számítana és csoportos létszámleépítésnél nem dolgozhatok, még ha a jogviszonyom továbbra is fent marad az újabb védettség miatt??? És ez a diplomás minimálbér létezik? Mennyi az összege? Ha elmegyek tp-re, minimálbér (diplomás???) 80%-a a betegszabi ennek a 70%-a lenne a tgyás és gyed???
Előre is köszönöm a válaszát!
V. Tímea

almodo # 2009.04.29. 11:13

Kedves Szakértők!

23. hetes terhes kismama vagyok, szept. 1-re kiírva.
Egyéni vállakozóként jogosult vagyok-e gyed-re?
Mely hónapokat veszik figyelembe?
Az álláskeresési járadék alatti hónapok alatt milyen összeggel számolnak a gyed kiszámításánál (azzal a jövedelemmel, ami a járadék ALAPJÁT képezte, vagy magával a járadék összegével?)?

2008 és 2009-es bruttó jövedelmeim így alakultak:
Előző munkahely:
jan. 138.000,-
feb. 138.000,-
márc. 115.742,-
Álláskeresési járadék:
ápr. 55.020,-
máj. 81.220,-
jun. 78.600,-
júl. 42.780,-
aug. 42.780,-
szept. 19.320,-
szept. 10-től egyéni vállkozó vagyok, minimálbéren, máig.

Kb. milyen összegű gyed-re számíthatok?
Amennyiben az elkövetkező hónapokban táppénzre mennék, vagy megemelném a fizetésemet, avagy megszüntetném a vállalkozásomat, az befolyásolná-e a gyed összegét?
Igaz az, hogy gyed-en lévő egyéni vállkozó valamiféle járulék fizetésére kötelezett, akkor is ha nincs keresőtevékenység a vállalkozásban?

Köszönöm mihamarabbi válaszukat!
Üdvözlettel:
almodo

zelcsike # 2009.04.29. 15:13

JÓ NAPOTT!
Zelei Józsefné vagyok Rakamazrol olyan problémával állok szemben,hogy 7.hónapja táppénzen vagyok munkaszerződésem 05.02.én lejár munkáltatóm nem hoszabbitja igy kérdésem az hogy pasziv táppénzt igényelhettek-e?

köszönettel :ZELEI JÓZSEFNÉ

válaszát a zelcsike100@freemail.hu cimre várom

kriszild # 2009.05.02. 07:16

Kedves Szakértők!
A következő problémában szeretnék - ha lehet gyors - segítséget kérni.
3 éves kisfiam után lejárt a GYES-em 2008. augusztusában. Tartós betegségre hivatkozva (asztmás) fizetésnélküli szabadságot kértem a munkáltatómtól, ami most április 30-án lejár. április 23-án jeleztem, hogy a nagyobbik fiam (7éves) is asztmás lett és szeretném továbbra is igénybe venni a fizetésnélküli szabadságot 1 évre. Kérték, hogy csatoljam hozzá az orvosi igazolást, mint az előzőnél és esetleg keressem fel a főosztályvezetőt, akinél státuszban vagyok. Elmondta,hogy egy fiatal titkárnő fogja átvenni a levelemet, aki most két státuszban dolgozik, de már megvan az új jelölt.28-án felkerestem a főosztályvezetőt, leadtam írásban a kérésemet,csatolva a 7 éves fiam orvosi igazolását. A főosztályvezető elmondta, hogy nincs gondja a fizetésnélküli szabadságommal, de státuszban vagyok, így nem tud felvenni senkit a helyemre. Még aznap délután felhívott a munkaügyis, hogy nem áll módjukban engedélyezni a kérésemet, csak akkor ha orvosi igazolást viszek a betegség súlyossági fokáról, egyébként pedig csak akkor engedélyezhetik a fizetésnélkülit, ha otthonomban ápolom a fiamat. Közöltem, hogy nem áll módomban ilyen igazolást vinni és 5 éves kortól kötelező az óvodai foglalkozás, már ha nem beteg, mert sokat hiányoztunk az óvodából. Közölte velem, hogy akkor 2009. május 4-én jelenjek meg 8-kor a főosztályvezetőnél és vegyem fel a munkát.
Tartós betegség esetén nem köteles a munkáltató engedélyezni a fizetésnélküli szabadságot, csak engedélyezheti?A paragrafus azt írja, hogy jár a fizetésnélküli szabadság tartós betegségre,feltéve,hogy a szülő otthonában gondozza. Tul.képpen nem járhat óvodába és iskolába,ez ellentétes az oktatási törvénnyel?
Nekem az a megérzésem, hogy azért hívnak be, hogy közöljék a felmondás tényét,hiszen elárulta, hogy már megvan az új titkárnő.Ha jól tudom 3 év után, GYES alatt fizetésnélküli szabadság nélkül felmondhatnak.
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ildikó

tengeri # 2009.05.04. 08:32

Tisztelt szakértő!

Feleségem gyeden van a kislányunkkal,viszont anyagi okokból a továbbiakban én szeretném igénybevenni a gyedet.
Kérdésem hogy mikortól vehetem én igénybe és mi alapján számolják ki a gyedet?
Kislányunk Május 10.-én lesz 1 éves.
Mi a teendő ez ügyben?

A válaszukat előre is köszönöm !

Üdvözlettel
tengeri

anette22 # 2009.05.04. 08:35

Tisztelt szakértő! Terhességi gyermekágyi segélyen vagyok munkáltatóm jogutód nélkül megszünik. Kedvező ajánlatott tettek közös megegyezésre amit még nem írtam alá de pénteken máj 8-án kerülne rá sor.Mivel a TGYÁS július 5.éig jár ezért július 6-tol igényelhetem a GYED-et Ha nekem a munkaviszonyom megszünik máj 8-tól akkor is ugyanúgy jogosult vagyok a gyedre?Sürgős lenne a válasz Előre is köszönöm Anette

nandy # 2009.05.04. 09:19

Picibaba09:

Akár visszamész dolgozni, akár GYES-en maradsz, járni fog a ketteskére is a TGYÁS és a GYED, ha a munkaviszony nem szűnik meg.

A különbség csak annyi, hogy ha gyes-en maradsz, akkor a TGYÁS és a GYED alapja a szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz. Míg ha kiveszed a szabikat, és aztán táppénzre mész, akkor az alap a szabira fizetett bér és a betegszabi összege lesz. Megjegyzem, hogy kötelező emelni a béredet, ha időközben a hasonló munkakörben, hasonló végzettséggel rendelkező kollegák bérét emelte a munkáltató, és a szabira járó bért, betegszabit már ez alapján kell kifizetni.
Tehát érdemes "visszamenni" ha a minimálbér kétszeresénél több lenne a kereseted.

nandy # 2009.05.04. 09:24

vintimi:

Ahogy kbs. mondta, ki kell adni a szabikat, ez nem a munkáltató kénye-kedvétől függ, hanem törvényi előírás. Kedvenc szövegük még az is, hogy ha valaki gyes-t kap, akkor nem veheti ki a szabikat, de ez is nagy tévedés.

Amíg a gyermeked a három éves kort be nem tölti, és ezidő alatt gyes-t is kapsz, addig felmondási védelem alatt állsz.

A gyes-ről (GYED-ről stb.) visszatérő munkavállaló bérét rendezni kell, és már az emelt bérrel kell számolni a szabadságra, betegszabira is.

A táppénznél pedig van egy ún. "előnyszabály". Ha azért nincs 180 nap figyelembe vehető jövedelmed, mert előzőleg GYED-en (stb...) voltál, akkor az előző ellátásod alapja lesz a mostani ellátás alapja is - tehát ami után a GYED-et számolták.

nandy # 2009.05.04. 09:31

almodo:

A TGYÁS, GYED alapja az előző évi jövedelem. Ha az nem volt 180 nap, akkor a igénylést megelőző időszakból keresnek 180 napot.
Ez nálad megvan, így a TGYÁS, GYED alapja a 2009. március - szeptember közötti időszaki járulékalapot képező jövedelem lesz (feltéve, hogy nem mész táppénzre). Ha jelenleg a minimálbér után fizeted a járulékokat, érdemes lenne emelni.

Az álláskeresési járadék és a táppénz jogszerző időszaknak számít, de az ellátások alapjánál nem veszik figyelembe.

A táppénzen, GYED-en, TGYÁS-on lévő személy keresőtevékenységet nem folytathat, ez különösen igaz az egyéni vállalkozókra. Ha nincs alkalmazott (aki a szükséges képesítéssel is rendelkezik) akkor szüneteltetni kell az ev. tevékenységét. Vagy a gyermek egy éves korától GYES-t kell igényelni, és akkor lehet korlátlanul dolgozni.

nandy # 2009.05.04. 09:33

zelicske:

Igen, a munkaviszony megszűnése után még 45 napig jár a "passzív" táppénz. Bár a munkaviszony megszűnik, de ezt is amunkáltatón keresztül kell igényelni.

sinus69 # 2009.05.04. 09:57

Segítsetek légysziiii!!!!
Egy munkavállalónk (apuka) folyamatosan (kb. 2,5 éve) végez munkát cégünknél mindenféle megszakítás nélkül. Családjukban a kisebbik gyermek még nem töltötte be a 3. életévét, vele az édesanyja volt gyed-en/gyes-en idáig. Most anyagi okokból az apa veszi igénybe a gyes-t kb. 3 hónapja. Erről csak most szereztünk tudomást egy véletlen folytán. Ha létszámleépítésre kerül sor és ő is beleesik ebbe a körbe, felmondhatunk-e neki, vagy a Gyes-re tekintettel védettséget élvez?
Hol tudok ennek esetleg utánanézni?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Grád András # 2009.05.04. 10:00

Kedves Sinus69!

A GYES alatti munkajogi védelem kromoszómafüggetlen. Lefordítom: nem lehet jogszerűen felmondani neki sem a GYES ideje alatt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sinus69 # 2009.05.04. 16:56

Tisztelt Dr. Grád András Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Így gondoltam én is, csak nem voltam biztos a dologban és valamivel érvelnem is kell a munkavállaló mellett.
Mégegyszer köszönöm, nagy megkönnyebbülés a válasza számomra, pláne, hogy az én álláspontomat tükrözi.

Munkájához további sikereket kívánok, tisztelettel: Sinus69

vintimi # 2009.05.05. 08:10

Kedves Nandy!
Nagyon szépen köszönöm a választ! Az a gondom, hogy ha azt mondják hogy nem adják ki a szabit, hanem menjek tp-re, akkor mit tehetek?
Nekem azt mondták a munkahelyen hogy ha a csoportos létszámleépítés alatt újabb védettség lép fel (terhesség) ezért a szabikat nem kérhetem ki, mert a munkának számítana, és a csop. leépítés alatt védett személy nem dolgozhat, ezáltal szabit sem vehet ki??? Az előnyszabályra azt mondták, hogy mivel mindenképpen a gyes lejárta után mennék tp-re addigra az előny szabály már nem érvényesíthető???
Tudom hogy eléggé értetlenkedőnek tűnök, de ha 2 ellentétes vélemény van ugyanabban az ügyben, akkor eléggé el lehet bizonytalanítani egy munkavállalót.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.05. 10:35

Lengesd be, hogy a Munkaügyi Felügyelettől fogod kérni, vizsgálja ki a munkáltató jogértelmezésének helyességét. Az majd megmondja nekik a tuttit, ha nekünk nem hisznek. Mondjuk, az már nem lesz ingyen.

(Amit írsz, az tömény marhaság, úgy ahogy van.)

jumbi # 2009.05.05. 10:55

Segítsetek légyszíves!!Történetem a következő 2006-ban megszülettek az ikreim még 2006-elején a munkám is megszűnt a cégem jogviszony nélkül megszűnt mivel létminimummal voltam bejelentve ezután kaptam a srácokra a gyest.Még mindig gyesen vagyok velük,szeretnénk 3-dik babát de nem tudom ezek után jár- e nekem a gyes,azt tudom,hogy 6-évesig jár az ikrekre és a 3-dik babára jár valami?válaszotokat előre köszönöm

kriszild # 2009.05.05. 12:18

Kedves Szakértők!
Lentebb már leírtam a problémámat.
Megjelentem hétfőn a munkaügyisnél, ahogy kérte. Valóban megtörtént, amire gondoltam, átadták a felmondásomat.Fizetésnélkülit nem engedélyezték, hiába van tartós betegségről igazolásom. Indokként megírták levélben, hogy csak otthon tartózkodhat a gyermekem, (annak ellenére, hogy 5 éves kor után kötelező az óvoda és utána az iskola) valamint nem tudom igazolni,hogy GYES-t kapok (mivel 30 nap alatt nem kaptam még meg a MÁK-tól a Határozatot), de ők utánakérdeztek a MÁK-nál, hogy megigényeltem-e.
Úgy tudom, hogy a fizetésnélküli után 30 napig védettséget élvezek és ez idő alatt nem is lehetne a felmondást átadni. Jól tudom ezt? Szabályos,hogy nem engedélyezik a fizetésnélküli szabadságot?Be kellene jelentenem a Munkaügyi Bíróságon vagy mit lehetne tenni?
A Szociális Minisztériumhoz nem szívesen fordulnék, mert köztisztviselő vagyok. Ilyen téren sajnos nem bízok bennük. Minisztérium minisztériummal szemben milyen véleménnyel lenne....
Köszönöm a segítséget előre is!

benevar # 2009.05.05. 13:40

Kedves Jumbi!

Addig amíg a harmadik baba megfogan és megszületik várhatóan változnak a vonatkozó jogszabályok.

Jelenleg hatályos szerint jogosult vagy az újabb gyermek után is Gyesre, de választanod kell, vagy az ikergyermekek után veszed igénybe, vagy a harmadik gyermekre.
Ikergyermekekre a tankötelessé válás évének végéig (dec.31-ig) vagy jogosult. A gyermek tanköteles legkorábban abban a naptári évben amelyben a hatodik legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti. Amennyiben az ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni. Addig, amíg az ikergyermekek után jogosult vagy a magasabb összegű Gyesre, célszerű ezt igénybe venni és csak azt követően igényelni a harmadik gyermek után.

jumbi # 2009.05.05. 15:57

Nagyon szépen köszönöm a választ sokat segítettél:)))üdv Jumbi

Bulma # 2009.05.05. 16:00

Nappali tagozatos hallgató vagyok szakképzésbe. Idén végzek a tanulmányaimmal. Az orvos szerint 6 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy kaphatok e GYES-t,GYED-et hiszen összefüggő munkaviszonyom nem volt, de a hallgatói jogviszony állítólag annak számít. Tehát jár e nekem a támogatás, és ha igen, azt hogy számolják ki, ha nincs fizetésem?
Az probléma, hogy tanulmányom végén jött közbe a terhességem? Most már csak 1 évre lehet elmenni Gyesre, vagy még érvényes a 3év?

Válaszát előre is köszönöm!