GYED,GYES, táppénz


pazs # 2012.06.13. 16:27

csillagpor: egy gyermek esetén annak hároméves koráig. Ikrek esetén hatéves korig.

Georgina0218: nem tudsz úgy felmondani, csak a munkáltatód. De ha jól értem, te akarod megszüntetni a munkaviszonyodat.

Edike02: még munkaviszonyban vagy, ugye?

Bossy80 # 2012.06.13. 18:25

T.Szakértő!
Az alábbi levél értelmezésével kapcsolatban kérném segítségét. GYEd-ről megyek vissza dolgozni főállásba, erről írásban időben tájékoztattam a munkáltatóm, aki írásban engem is értesített: A levél lényege, hogy a korábbi, MSZ szerinti fióktelep megszűnt, átszervezéssel egy másik fióktelepen folyik tovább a munka, így a továbbfoglalkoztatás egykori fióktelepen nem lehetséges. Mindazonáltal a munkáltató tisztában van a foglalkoztatási kötelezettségével. (utolsó mondat szó szerint idézve)
Akkor most ezt úgy kell vennem, hogy visszamehetek dolgozni, esetleg a MSZ-ben lesz módosítva a fióktelep? Ugyanakkor a szabadság pontos számát is megadja, hozzájárulva a szabadság letöltéséhez, de semmilyen dátum nem szerepel a levélben mettől meddig tart a szabi,stb... , illetve semmilyen munkába állást megelőző teendő (pl. üzemorvosi vizsgálat...)Ez a munkáltató részéről szabályosan megírt levél?

Várom mihamarabbi válaszát!

köszönettel

háp # 2012.06.14. 15:33

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Egyetemi hallgató és leendő anyuka vagyok. Aziránt érdeklődnék, hogy a bejelentett (családi vállalkozás) munkahelyem tud-e nekem járulékokat fizetni, ha van mellette aktív nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, vagy azt erre az időre (180nap) fel kell függesztenem, hogy a (tgyás, gyed..) juttatásokat megkaphassam?
Köszönettel: háp

csillagpor # 2012.06.14. 20:17

köszi pazs!

Aliena # 2012.06.15. 09:47

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy miért nem vehetek én igénybe az újszülött babám után TGYÁS-t (ami ha jól tudom, táppénznek minősül), a férjem pedig a két éves nagyobbik után GYES-t. Telefonon a családok támogatásáról szóló törvényre hivatkoztak, (a kiküldött levélben még erre sem) mely szerint csak egy ellátás vehető igénybe egyszerre, de a törvényben a TGYÁS és a GYED sem szerepel, mint ellátási forma, így tehát nem értem.
Sajnos jelenlegi helyzetünkben nagyon nem mindegy, hogy kapjuk-e azt a pénzt, így eléggé kellemetlenül érintett minket, pláne amikor visszafizettették velünk a már elutalt GYES-t.
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.

Üdv:
Dóri

nandy # 2012.06.18. 10:12

1997. évi LXXXIII. törvény
39. §

Szerintem egyértelműen fogalmaz.

Emellett még:

http://www.oep.hu/…_2012_01.PDF

Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg mindketten jogosultak lennének az egészségbiztosítási ellátásokra, akkor is – a szülők választása szerint – csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani az ellátást.

Frutti # 2012.06.22. 06:34

Kedves Szakértő!
Kislányom 2010.02. 22-én született.A második babával 2013.02.04-re vagyok kiírva.
Gyes ideje alatt szülök.Igénybe vehetem a gyest az első babára és a tp a második babára egyszerre,vagy csak a tp.mindkét babára.Visszamentem volna dolgozni de a munkáltató nemtudott munkátadni 2007 óta dolgozom a cégnél/takarító cég/ így pont jókor jött a babóca.Válaszát előre is köszönöm.

angel21 # 2012.06.22. 18:54

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérdezni, hogy én folyamatos munkaviszonyom van 2003-tól, 2012 márciusában terhes lettem és veszélyeztetett terhességre vettek, Mire számíthatok? Táppénz mennyit kapnék, 2013-ban születik meg a babám TGYÁ, GYes-t mi alapján számolnák? Jelenleg bruttó 108.000 Forinttal vagyok bejelentve.

köszönöm válaszát

trebla1975 # 2012.06.23. 11:07

Sürgős segítségre lenne szükségem!

Óvónő vagyok, de 2011. dec. 31-én elbocsátottak. 2012. jan 1 és 5-e között egy őstermelőnél dolgoztam. Közös megegyezéssel bontottunk szerződést, mert állásajánlatot kaptam egy óvodában, csakhogy nem jött össze, így munkanélküli lettem. Február 15-én az őstermelő újból alkalmazott határozatlan időre (gázolajszámlákat gyűjtöttem és vittem fel az adatokat számítógépre, valamint a termőföldek bérleti szerződéseit kezeltem), de február 27-től nőgyógyászom tanácsára táppénzre mentem, mert veszélyeztetett terhes lettem.
Az egészségügyi pénztár vizsgálat alá vonta munkaadómat és engem. 4 hónapig semmilyen ellátást nem kaptam úgy, hogy erről sem én, sem munkaadóm nem kapott értesítést. Ezek után június közepén (ekkor tudtuk meg, hogy vizsgálat alatt állunk) munkaadómat, majd engem is behívtak kihallgatásra. Másfél órán keresztül vallattak 6 hónapos terhesen, hogy ismerjem be, hogy nem végeztem valós munkát - gyakorlatilag táppénz csaló vagyok.Többször kijelentette vallatóm, hogy nagyon rossz dolgot tettem, emberi méltóságomban megaláztak. Semmit nem találtak, szabályos munkaszerződésem volt, munkaadóm mindent határidőn belül lejelentett és elküldött. Abba kötöttek bele, hogy egy dokumentumon sincs az aláírásom, de aláírási joggal nem is rendelkeztem és nem vettem részt alkalmassági vizsgálaton (ez igaz). Ezekből a tényekből megállapították, hogy nem végeztem tényleges munkát és törölték munkaviszonyomat, vagyis elvették táppénzjogosultságomat! Ezt meg lehet tenni? Fellebbezést szeretnék tenni, ehhez kérek jogszabályokkal alátámasztott segítséget!

Előre is köszönöm

nandy # 2012.06.28. 09:56

A feltűnően rövid idejű munkavégzés és az azt követő hosszabb idejű keresőképtelenség mindig utal arra, hogy esetleg ún. színlelt szerződés jött létre a felek között, melynek célja az volt, hogy párnapos járulékfizetésért cserébe több havi ellátást szerezzen a "biztosított".
Tovább erősítheti a visszaélés gyanúját, ha a foglalkoztató rokoni kapcsolatban áll a munkavállalóval, valamint az is, hogy ha a határozott idejű szerződés lejárta "véletlenül" épp a szülés utáni időszakra esik.

Nem állítom, hogy a te esetedben is ez történt, de általában ez szokott...

Ha színlelt szerződés miatt vizsgálat indul, ott valóban nem elég, ha bemutatjátok a munkaszerződést, bejelentéseket stb... Bizonyítani kell, hogy te ott valóban munkát végeztél. Valószínűleg nem tudtátok hitelt érdemlően bizonyítani a munkavégzés tényét, ezért került törlésre visszamenőleg a biztosítási jogviszonyod.

Lehet emiatt fellebbezni, de sok sikert én nem fűznék hozzá.
Tbj. szerint a biztosítási jogviszony a tényleges munkábalépés napjával jön létre. Nem elég a munkaszerződés megkötése. Ha az ellenőrzés során nem találtak semmilyen munkavégzésre utaló jelet, akkor utólag sem fognak már.

nandy # 2012.06.28. 09:58

angel21:

Főszabály szerint mindig az igénylés évét megelőző év jövedelme az alap.

kjumika # 2012.06.29. 09:43

Tisztelt Szakértő!

Egy kis segítségre lenne szükségem:

2010. augusztus 6-án szültem kisfiamat, onnantól kezdve TGYÁS-t kaptam 2011. januárig, utána pedig GYED-et, ami még jelenleg is jár. (2010-es éves szabadságomat az évi májusban kivettem, ha ez számít esetleg)
Az lenne a kérdésem, hogy az utolsó teljes havi GYED kifizetése után (amit most aug. elején kapok meg) kérelmezhetem a munkáltatómtól, hogy adja ki a 2011-2012-ben felgyűlt szabadságaimat? Vagy esetleg meg kell várnom a szeptember elejét, hogy még az augusztusi 6 napra járó gyedemet is megkapjam és csak utána kérhetem? Egyáltalán van erre a szabadságkérésre mód? Mi ennek a menete? Azért lenne rá szükségem, mert a bölcsődei beszoktatás is 1 hónap, azalatt nem tudok még visszamenni dolgozni. Még azt is megkérdezném, hogy összesen hány napot tudok kivenni 2011-12-re? (30 éves múltam, 1 gyermekem van)
Köszönettel, Judit

bombi21 # 2012.06.29. 14:37

Tisztelt Szakértő!

Segítségért fordulnék önökhöz!Párom Gyesről megy vissza munkahelyére,felhalmozott szabadságát tölti,májustól...Áprilisban kapott levelet h munkaviszonya csoportos létszámleépítés miatt megszűnik,tehát kirúgják...Szabadság alatt teherbe esett,jelenleg 6 hetes terhes,és pár napja táppénzre is vetette magát...Ha jól értelmezem a törvényt,mivel őt tájékoztatták h elküldik,és ez után esett "teherbe",akkor is elküldhetik??Valaki tudna ebben segíteni?Előre is köszönöm...Esetleg nem lehet megtámadni a tájékoztató levelet,mivel tudták h megszűnik a védettség,ezért jóval előre kiküldenek egy darab papírt,teljesen sarokba szorítva minket...

nemethkati # 2012.06.29. 15:08

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni tőletek az új MT-ben történt módosításokkal kapcsolatban.

Jelenleg GYES-en vagyok, 2013.márciusáig.Kisfiam 2010. márciusában született.Jelenleg 72nap szabadságom van a "fizupapírom" szerint.

Szeretnék felmondani augusztusban, mert találtam egy közelebbi munkahelyet, ahol kezdhetek dolgozni.

A munkáltatóm ma azt mondta, hogy az új Mt szerint nem kötelesek nekem kifizetni az itthon töltött évek alatt felgyülemlett szabadnapjaimat. Azokat most "elbuktam".
Tényleg így van? Egyetlen napot sem kell megfizetniük?

Van valami fontos amit előre tudnom kellene a felmondásommal kapcsolatban?

Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

pazs # 2012.06.29. 15:25

bombi21: amikor megkapta a levelet, pontosan mit csinált? Gyesen volt és fizetés nélküli szabadságon? A fizetett szabadságát töltötte? A gyerek elmúlt már hároméves, amikor a levelet kapta?
Ha nem volt védett az előzőtes tájékoztatáskor (amikor az első levelet kapta), akkor valóban nem védett a tényleges felmondáskor.

Orsolya1 # 2012.06.29. 22:19

Tisztelt Szakértő!

Iker gyermekeim februárban töltötték be 2. életévüket. Januárban felkerestem a munkáltatómat, hogy novembertől szeretnék újra munkaviszonyba lépni. Akkor arról biztosítottak, hogy 6 órában újra fognak alkalmazni és júliusban jelentkezzem a szabadság letöltése miatt. A mai nap folyamán telefonon jelezték, hogy nem tudnak novembertől alkalmazni,mert jelenleg számomra nincs megfelelő munkakör és a gyermekek 3 éves kora előtt 60 nappal jelentkezzem újra.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a gyerekek betöltik a 3 évet köteles-e újra foglalkoztatni a munkáltató? Amennyiben igen, akkor a korábbi munkakörben vagy felajánlhat más pozíciót is? Ha újra munkaviszonyba szeretnék állni azt valóban 60 nappal előtte kell-e bejelentenem a munkáltató felé?
Ha másik munkáltatónál szeretnék elhelyezkedni,akkor a szabadságomat a jelenlegi cégnél ki kell vennem vagy azt egy összegben kifizetik? Van-e felmondási idő ilyen esetben?
Válaszát előre is köszönöm.

EniZay # 2012.06.30. 22:49

Kedves Szakértő/ Hozzáértők!
Pénteken délután kaptam egy telefonhívást a munkáltatótól, hogy elnézést kérnek, de az idei GYEDemet elszámolták és "mivel 2010-től vagyok itthon nem kaphatok emelt gyedet". Én ezt nem értem. Milyen szabály vonatkozik rám? 2010 júni 3-tól táppénzen vagyok, de közben voltam szabadságon is, jogi állományba 2010 szeptemberében kerültem. 2010. szep. 29-én született meg a fiam. A jövedelmem bőven a mostani max gyed alapja felett volt, most mégsem kapok max gyedet. Miért? (a gyed a gyerek 2 éves koráig fog járni, volt annyi munkaviszonyom)
Nagyon köszönöm a segítséget!
(határozatot még nem kaptam, vagyis a hivatalosmegfogalmazást nem ismerem, csak amit a hölgy a telefonba mondott)

trebla1975 # 2012.07.01. 05:48

Kedves nandy!

Köszönöm a válaszodat. A munkaviszonyom nem azért volt ilyen rövid, mert úgymond így akartuk. Veszélyeztetett terhes lettem és a nőgyógyászom határozott utasítására kellett otthon maradjak. Azzal, hogy táppénzre mentem, anyagilag sem jártam jól, sőt... A munkaadóm nem rokonom. Egyébként a meghallgatásunkon semmilyen bizonyítékot nem tudtak arra vonatkozólag felhozni, hogy nem dolgoztam volna, csak feltételezéseket tudtak megfogalmazni, én viszont több tanúval is tudom bizonyítani az igazamat, akik láttak engem munkavégzés közben. Ez elég lehet, hogy másodfokon nyerjek?

Köszönettel

bombi21 # 2012.07.02. 07:33

Kedves "pazs"!

04.02-án,lett 2 éves a fiam,március 30-án kaptam a levelet,mikor még gyeden voltam,h csoportos létszámleépítés lesz,várhatóan elküldenek,de h mikor,az nem szerepel a levélben,csak egy ütemterv van feltüntetve,a többlépcsős elküldésekről.04.30-ig gyeden voltam,tehát védett,májustól a nagymama kapja a gyest,én pedig elkezdtem tölteni a szabadságaim...Májusban teherbe estem,-próbálkozunk már december óta-06.28-tól pedig táppénzre vettek,mivel elmúltam 35,veszélyeztetett terhes vagyok...Most várom a felmondó levelet,csak nem tudom h ez mennyire szabályos.(most olvasom gyest írtam gyed helyett,elnézést)

AlexKirályfi # 2012.07.02. 07:42

Milyen hasznos topicok vannak itt ....

Ha valaki tud erre válaszolni nekem, nagyon megköszönném (ugyanis akik elvileg ügyintéznék a dolgot, ők is naponta mást mondanak).

Tehát a probléma:

  • barátnőm 2012.12.10. környékén szül
  • nagyrészt azt a tájékoztatást kapjuk a THGY és GYED-re vonatkozóan, hogy A MEGELŐZŐ ÉV JÖVEDELME SZÁMÍT
  • na de ha az igénylés már átcsúszik a következő évre, akkor melyik lesz az "előző év"? a 2012-es vagy a 2011-es?
  • azért nem mindegy, mert 2011-ben sokkal jobb volt a pénze, továbbá most 2012-ben elég sokat kell táppénzen lennie, így aztán az ezévi átlagjövedelme jóval alacsonyabb lesz
  • olvastunk erről hivatalos tájékoztatót is, de ott is mindig ez van, hogy "a megelőző év ...", és hiába olvassuk el 25-ször, akkor se tiszta
  • ha valaki így "évhatáron" szül, akkor neki melyik lesz a megelőző év? A szülés vagy az igénylés időpontja számít?
pazs # 2012.07.02. 08:18

bombi: mint a villám írjál egy tértis levelet a munkáltatódnak, hogy gyereket vársz. Ha ma még nem adta postára a felmondásodat, akkor tutira védett maradsz (július 1-ig nem kérdés a védettséged, mert a régi Mt. alapján az első gyereked hároméves koráig az megmarad, attól függetlenül, hogy ki kapja a gyest).

Orsolya1:

1. Nem csak akkor, amikor betöltik a 3. évet, hanem előtte is bármikor, amikor szólsz. Ha nem tud foglalkoztatni, akkor állásidőt kell fizetnie. Viszont vigyázz, ha nem vagy fizetés nélküli szabin, nem vagy védett.
A munkaszerződésednek megfelelően köteles foglalkoztatni, más pozícióba nem vagy köteles beleegyezni (de ismét: védettséged viszont nincs, tehát ha azért ajánl új munkakört, mert az eredeti már nincs meg, ez rendes felmondásra ok lehet- nem az, hogy nem fogadod el, hanem az, hogy nincs már munkaköröd).
30 nappal korábban kell jelezned.
Ha másik munkáltatóhoz mész, akkor ezt vagy engedélyezi a jelenlegi munkáltatód és akkor nincs teendőd (maradsz fizetés nélküli szabin a jelenleginél) vagy te mondasz fel. Felmondási idő van, a ki nem vett szabadságaidat meg ki kell fizetnie.

Alexkirályfi: akik ügyintéznek, hoznak majd határozatot, abban leírják, miért úgy döntöttek és melyik év számít. (Én azért nem mondanék semmit, mert nem tudom, bár mintha úgy rémlene, hogy az igénylést megelőző év számít, de mintha a táppénzes időszakok meg nem... mindenesetre nem akarlak félrevezetni.)

intentio # 2012.07.02. 12:56

AlexKirályfi:

ha valaki így "évhatáron" szül, akkor neki melyik lesz a megelőző év? A szülés vagy az igénylés időpontja számít?

A szülésé és nem az igénylésé, azaz 2012.12.10-i szülés esetén, hiába csak 2013-ban nyújtják be az igényt a 2011-es év lesz az ellátás alapja feltéve, hogy 2011-ben volt 180 bérezett napja.

A fentiekről nem hoznak határozatot!

erikauvad # 2012.07.02. 12:58

Tisztelt Szakértők,

sürgős válaszra lenne szükségem.
2001. július 1-től van munkaviszonyom. (bérem 300.000 ft. bruttó volt)
2010. július 5-én született a kisfiam, így 2010 július 5-igy gyeden vagyok. Most második babámat várom, várható születés okt. 2.
Hogyan járok a legjobban?

  • kiveszem a szabadságaimat (24 nap), majd utána táppénzre megyek
  • gyes-re megyek októberig
  • vagy július 6-től mindjárt táppénzre megyek

Még egy kérdés: gyes alatt táppénzre is tudok menni? Így miből számítanák a táppénzemet?
Előre is köszönöm a választ.

erikauvad

bombi21 # 2012.07.02. 13:45

Tisztelt Pajzs!
Már bejeletettem a munkahelyemen személyesen,hogy táppénzen vagyok a második babával 2012.06.28-án.Orvosi igazolással együtt ami a terhességemet igazolja!Akkor így rendben vagyok??

pazs # 2012.07.02. 13:57

bombi21: igen. Jól tetted.