GYED,GYES, táppénz


Timi_29 # 2010.11.26. 11:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2006. augusztusa óta folyamatos közalkalmazotti munkaszerződésem van, de státuszom sajnos nincs. Mindig egy kismama távollétének idejére alkalmaztak (évről-évre hosszabbított) határozott idejű munkaszerződéssel. Jelenlegi szerződésem 2010. 12. 31-ig érvényes és egy ideje táppénzen vagyok: első kisbabámmal 2011. január 10-re vagyok kiírva. A szerződésemet nem hosszabbítják meg, mert terhes vagyok és 2011. január 1-től amúgy is visszamegy dolgozni, akinek jelenleg a nevén vagyok.

Az lenne a kérdésem, hogy eleshetek-e bármi anyagi juttatástól? TGYÁS, GYED, GYES, egyszeri anyasági segély stb.

A háziorvosom azt mondta, ha lejárt a szerződésem, csak passzív táppénzen tud tartani a baba megszületéséig. Ez mit jelent? Érdemes lenne előbb igényelnem a TGYÁS-t? Ha jól tudom, ezt 28 nappal a kiírás dátuma előtt megtehetem. Ha még decemberben beadom az igénylést, a 2009-es fizetés alapján számolják ki az összegét? Ha a baba valóban januári születésű lesz és csak akkor igényelnénk meg a TGYÁS-t, akkor a 2010-es évet veszik alapul az összeg megállapításánál? Ebben az évben legalább 4 hónap táppénzen voltam..., ez ronthat az összegen?

Jelenlegi bizonytalan jövőnket látva több kérdés is felmerül bennem, pl.: A gyermeknevelés ideje beszámít a nyugdíjba... Vajon ez akkor is igaz, ha nincs munkaszerződésem erre az időszakra? Tudom, hogy az én bajom most a "legkevesebb a nyugdíjjal kapcsolatban...", de engem ez foglalkoztat. A babával itthon töltött idő alatt a szabadság is gyűlik, ami nekem nyilván nem fog...

Kihez fordulhatok, hogy anyagilag a lehetőségekhez képest ne járjak nagyon rosszul? Milyen papírokat kell összeszednem? A szülés már a 38. héttől lehetséges, úgyhogy addig már csak 4 hetem van.

Mielőbbi válaszát várva, köszönettel:
Timi (34. hetes kismama)


Timi

Diduska # 2010.11.25. 16:16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Igen, kaptam nunkabért január-augusztus időszakra is!

Dec. 1-től táppénzre vagy szülési szabadságra kell menjek? Ezt nem tudom.
Köszönettel:
Máthé Kinga

nandy # 2010.11.25. 12:57

Jelen pillanatban is nagyszámú személycsere folyik az önkormányzatoknál, nem egyedi a ti esetetek.

jogaszlany5 # 2010.11.25. 12:55

Köszönöm szépen nandy!
Remélem Lyonee tud valami biztatót mondani! :)
Itt az átszervezés nem történt meg valójában, ami bizonyítható is, úgy gondolom. Csupán kellett a hely a jóbarátnak... A felmentés indokának pedig valósnak és okszerűnek kell lennie...

nandy # 2010.11.25. 12:43

De vár meg Lyonee-t, ebben a témában (közalkalmazott) ő a profi.

nandy # 2010.11.25. 12:42

A felmondási védelem letelte után a munkáltató találhat megfelelő indokot a felmentésre.

Kjt. 30. § (1) b) az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;

jogaszlany5 # 2010.11.25. 11:04

Kedves nandy!

A húgom (közalkalmazott) 2008. februárjában szülte meg kislányát, előtte – terhessége idején- végig táppénzen volt veszélyeztetett terhessége miatt kórházban feküdt. Szülés után Tgyás, Gyed, majd –jelenleg is- Gyes. 2009. decemberében írásban jelezte munkáltatójának, hogy vissza szeretne menni dolgozni Gyes mellett, teljes munkaidőben (8 órában). Kérte a fizetés nélküli szabadságának megszüntetését is. Erre munkáltatója 2010. január végén válaszolt, hogy kezdje el letölteni a felgyülemlett szabit és igazolja, hogy megigényelte a Gyest. De munkakör megszűnésről egy szót sem szólt! A húgom időközben megtudta a kollégáktól, hogy a helyettesítésére felvett személyt –aki mellesleg a főnök egyik legjobb barátja- kinevezték határozatlan időre, és a húgom munkakörét megszüntették, illetve tulajdonképpen csak „átnevezték”, így lett egy új munkakör, amit az „új kolléga” töltött be. A tesóm ezt követően levélben kérte munkáltatóját, hogy tájékoztassa a munkába állásának tényleges napjáról – hogy mikor kell megjelennie a munkahelyén munkavégzés céljából- és a munkakörével kapcsolatos esetleges változásokról. Erre csak a szabadság leteltének napját jelezték neki egy válaszlevélben, de a munkaköréről egy szót sem szóltak. Majd személyesen kereste fel a főnökét, aki előadta, hogy átszervezés miatt megszűnt a munkaköre és nem tud a végzettségének megfelelő munkát biztosítani, és kérte, hogy közös megegyezéssel búcsúzzanak el egymástó, amit ő meghálálna egy csekélyke összeggel. A tesóm mélységesen fel volt háborodva, és közölte, hogy nem kívánja közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyát. (8 éve dolgozik munkahelyén, határozatlan időre szóló kinevezéssel.) Kérte a főnökét, hogy adja írásba a munkakörének megszüntetését stb…Majd eljött. Ezután levelet kapott munkáltatójától, melyben tájékoztatták, hogy átszervezés miatt 2009. január 1-jén megszűnt a munkaköre, és mivel nem tudnak a végzettségének megfelelő munkát biztosítani, ezért felmentik a munkavégzés alól 2011. február…napjáig. Természetesen nem történt semmilyen átszervezés, és nem szűnt meg a munkáltatójának az a tevékenysége, amelyben foglalkoztatta a tesómat, úgy mint: beérkező-, kimenő ügyiratok iktatása, irattárazása, bérjegyzékek kiosztása, házi pénztár kezelés, bizonylatolás, postázás, és még sorolhatnám….Ezeket most az ”új munkakörben” az „új kolléga” végzi.
Most, hogy az állásidőnek hamarosan vége, a húgom szeretne felkészülni a reá váró eseményekre, ezért kérte, hogy segítsek neki. Joghallgatóként sajnos nem tudok mindenben.

Szerintem jó esélye lenne a Munkaügyi Bíróságon, ha kézhez kapta a felmentését. De arra nem tudok rájönni, hogy mire utalhattak az EBH-nál, amikor azt mondták neki, hogy az állásidő után nem küldhetik el, mert az sorozatos valaminek minősül, és azonnal forduljon hozzájuk, ha mégis megtennék! Mi lehet az a sorozatos valami?

Köszönöm szépen a segítséged! :)

McRae # 2010.11.24. 20:22

Köszönöm a választ.
Üdv.,
C.

nandy # 2010.11.24. 19:52

Diduska, ha jól emlékszem, legutóbb még azt írtad, hogy januárban megszűnt a munkaviszonyod (bár lehet, hogy rosszul emlékszem).

A mostani állás szerint az elmúlt két évben nem volt 30 napnál hosszabb megszakításod, és meglesz a 365 nap biztosítási jogviszony is, ez jó hír - ha tényleg így van.

Azt kellene még tisztázni, hogy januártól augusztusig kaptál-e bért.

Diduska # 2010.11.24. 19:41

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ismét jelentkezem, most megpróbálok minden információt leírni.
Tehát:

Első gyermekemmel a gyes 2010.szeptember 29-én járt le.
Ebben az évben január folyamán kivettem az összegyűlt szabadságaimat terhesség miatt. Sajnos a terhességem megszakadt, így maradtam tovább az intézményemnél, és kaptam a gyest. Nyáron egy újabb terhesség okán munkáltatót váltottam. Augusztus 15-től eljöttem az előző munkáltatómtól-közös megegyezéssel- és átmentem a másikhoz.
Augusztus 15-től főállásúként dolgozom. Most dec. 1-vel szeretnék elmenni táppénzre egészen a szülésig(várhatóan január 15.-e).
Az első gyermekem után max.Tgyást és gyedet kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy most mi lesz az alapja a Tgyásnak és a gyed-nek?
Illetve dec. 1-től táppénzre vagy szülési szabadságra menjek?
Köszönettel:
Máthé Kinga

nandy # 2010.11.24. 19:36

A táppénz alapját sem egyszerű meghatározni, mert ha az igénylés évében és az azt megelőző évben azért nincs 180 napod, mert előtte GYED-en voltál, akkor a GYED alapjául vett összeget veszik most is.

Az még érdekes kérdés, hogy mit jelent az augusztusi munkakezdés? Akkortól vetted ki a szabadságaidat, vagy akkor már ténylegesen dolgoztál, és a szabikat korábban kivetted? Azért kérdem, mert a szabadságos időszakra fizetett bér is számít az ellátásoknál, és lehet, hogy már most is meglenne a 180 napod.

nandy # 2010.11.24. 15:09

jogaszlany5:

Ha jól értem, a tesód jelenleg gyes-en van, szeretett volna visszamenni dolgozni, de a munkáltató nem tudja foglalkoztatni, ezért az állásidőre bért fizet.
A szabadságot viszont a "munkába állást" követően haladéktalanul ki kell adni, ezért az állásidő praktikusan csak a szabadságok lejárta után kezdődik el.

nandy # 2010.11.24. 15:06

Rendes szabadság jár a táppénz idejére is.
Ha csak jövőre mész vissza dolgozni, értelemszerűen nem tudod hamarabb kivenni a szabadságokat. De mivel jövőre már tárgyévet megelőző időszaki (2010-es) szabinak minősül, ezért a táppénz lejártát követő 30 napon belül ki kell adni.

McRae # 2010.11.24. 14:33

Sziasztok !

A következő dologgal kapcsolatban kérnék egy szakszerű választ. 2010.február 26-tól táppénzen vagyok. Ezévi szabadságomból januárban 3 napot vettem ki.2008.julius óta dolgozom ezen a munkahelyen. Az is elképzelhető, hogy csak jövő év elején megyek vissza dolgozni. Kérdésem az, hogy ebben az esetben megillet-e a teljes évi szabadságom a táppénztől függetlenül, át lehet-e vinni a következő évre, stb.

Köszönöm előre a választ !

Üdv.,
C.

jogaszlany5 # 2010.11.24. 11:59

Kedves nandy!

Az állásidőre járó évi rendes szabadsággal mi a helyzet? Ha valakinek a gyes lejárta után felmondanak, előtte felmentették a munkavégzés alól -munkakör megszűnése miatt- ki kell-e fizetni a szabadságot? Letöltetheti a munkáltató vele a szabit úgy, hogy teljes egészében felmenti a felmentési idő alatti munkavégzés alól? (A húgommal ezt akarják megcsinálni!)Ez nekem annyira abszurdnak tűnik, hiszen eddig sem tudott a munkáltató munkát biztosítani, milyen alapon írja ki a szabit a felmentési idő felére??? Milyen munkavégzés alól menti fel, nem is tudna munkát végezni a munkáltató hibájából!!!???
Az EBH-nál úgy tájékoztatták a húgomat, hogy mivel TGYÁS-on, GYED-en, majd GYES-en volt, illetve ezután állásidőn a munkáltatója nem küldheti el az állásidő és a GYES lejárta után, mert az sorozatos.....-nak (erre a szóra már nem emlékezett) minősül, és forduljon azonnal hozzájuk, ha mégis ezt tenné. Sajnos nem voltam ott vele, csak megkért, hogy nézzek már utána ennek, de én ilyet semmilyen jogszabályban nem találtam...

YAMAHA28 # 2010.11.24. 08:09

Üdvözlet mindenkinek! Öt éves a kisfiam, most kiderült, hogy tartósan beteg gyermek, élete végéig ez az állapot fennmarad. Jelenleg van ugyan munkahelyem, de 40%-os egészségkárosodásom miatt jelenleg táppénzen vagyok, valószínűleg a munkahelyem nem tud megfelelő munkát adni, és el fog bocsátani. A munkahely mellett van egy kényszer szülte vállalkozásom, heti egy két alkalommal könnyű munkát végzek benne. Egyedül nevelem a gyermekemet, most kértem a magasabb öszegű családi pótlékot. Arra szeretnék választ kapni, hogy ilyen élethelyzetben jogosult vagyok-e gyes-re a tartósan beteg gyermekemre tekintettel.
Köszönöm a választ előre is.

nandy # 2010.11.24. 07:43

Most útban a kistesó, és a munkaügyes szerint akkor járok legjobban, ha azonnal elmegyek táppénzre, hogy még véletlenül se legyen meg a 180 napom.

Fogalmam sincs, miért mondott ekkora hülyeséget! 180 bérezett nap hiányában a TGYÁS maximuma is legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet, és mivel a te béred ennél magasabb, így érdemes lenne összeszedni a 180 napot.
Főszabály szerint az igénylés évét megelőző évi jövedelem lesz mérvadó, 2011-es igénylés (szülés) esetén a 2010. évi. De ha 2010-ben nincs 180 napod, akkor az igénylést (jogosultságot) megelőző időszakból keresnek 180 napot, tehát a 2011. évi jövedelem is számít.
Nálad a 180 nap alatt elért jövedelmet osztják 180-nal, így jön ki a napi átlagkereset, melynek a 70%-át fogod kapni bruttóban.

Lilybaba # 2010.11.23. 15:47

Kedves Nandy!
Köszönöm a gyors választ és tudom, hogy Lili három éves koráig itthon maradhatnék, de sajnos a Gyes összege jóval kevesebb, mint a GYED-emé, ezért muszáj visszamennem dolgozni.
Ne haragudj az értetlenkedéséért, de nem értem tisztán, hogy GYED alatt elvileg csak fizetetlen szabadság "jár"? S ha elküldenek és "kiadják a szabadságomat" akkor azt ki kell fizetniük, vagy nem?

nandy # 2010.11.23. 13:05

Lilybaba, a gyermeked hároméves koráig védett vagy, és még utána 30 napig.:)

A munkáltató köteles foglalkoztatni, vagy ha nem tud, akkor az állásidőre bért fizetni. December végén vagy január elején jelezd, hogy február 1-től megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat. Kérd, hogy számolják ki, hány nap szabadság jár neked, és adják ki február 1-től.

Lilybaba # 2010.11.23. 12:49

Sziasztok!

2010. január 31-én jár le a GYED-em. Úgy tudom, hogy van a munkáltatóm kötöles továbbra is foglalkoztatni, de a törvényben meghatározott idő csak egy hónap. Ez valóban így van? Vagy a GYED lejártát követően semmilyen kötelezettsége nincs a foglalkoztatásomra?
Valamint azt szeretném megtudni, hogy ha elküldenek, akkor kötelesek kifizetni a két évre járó szabadságot vagy sem?
S ha mégis foglalkoztatnak, akkor hogyan kell eljárniuk a GYED szabadságommal kapcsolatban?
Válaszukat előre is köszönöm!

mimike79 # 2010.11.23. 10:56

Kedves Nandy! Köszönöm.Azt tudom, hogy gyes mellett nem jár a munkanélköli. De még gyes alatt regisztráltassam magam a munkanélkülin, hogy folyamatos legyen a dolog, vagy csak akkor lehet, ha lejár a gyes?
És akkor meddig kapok, és milyen összeget? Volt munkaviszonyom a Gyed előtt.
köszi.

nandy # 2010.11.23. 07:27

Mimike: jogosult lehetsz munkanélküli ellátásra, ha négy éven belül volt legalább 365 nap munkaviszonyod. A négy éves időtartam meghosszabbodik a GYED, gyes stb. időtartamával.
Gyes mellett viszont biztosan nem jár munkanélküli ellátás.
A gyes melletti munkavégzést állítólag korlátozni fogják napi 6 órában, törvény még nincs.

nandy # 2010.11.23. 07:24

renike: TGYÁS a szülési szabadság idejére jár, a szülési szabit pedig a szülés várható időpontja előtt 28 nappal már el lehet kezdeni.
Ha a szülés előtt beadod a TGYÁS-igénylést, akkor a gyermek ak.kivonata helyett (mivel az még nincs) orvosi igazolást kell csatolni a szülés várható időpontjáról, az ak.kivonatot pedig a szülést követően kell beküldeni.
Minimálbér után túl sok ellátásra ne számíts :(

mimike79 # 2010.11.22. 20:28

Kérlek adjatok tanácsot!
Január 12.-én lejár a Gyed-em.Igényeltem a Gyes-t.Már leadtam a papírokat, várok. A kérdésem a következő:

  • Gyes mellett dolgozhatok e, ha igen, mennyit.
  • Ha lejár a gyes-em is, és nem tudok elhelyezkedni, akkor jogosult vagyok e munkanélküli járadékra ( dolgoztam mielőtt állapotos lettem, de a terhességem felétől veszélyeztetett voltam, táppénzen)

illetve ehhez regisztráltatnom kell e magam, ha igen, ezt mikor tegyem meg, hogy gyes után hirtelen ne maradjak pénz nélkül.Persze remélem sikerül elhelyezkednem, de a mai világban ki tudja.
A probléma még az lehet, hogy időközben megszünt a munkahelyem.Nem kirúgtak, nem kiléptem, hanem a vállalkozó megszüntette a céget.Ez lehet számomra bármiben is probléma?Mármint a munkanélkülinél.
Előre is köszönöm a válaszokat!

renike24 # 2010.11.22. 15:21

Kedves Nandy!
Köszönöm a választ!Jelenleg is be vagyok jelentve!Jogosult leszek mindenre mert az elmúlt 2 évben bőven megvan az 1 évem.Az lenne a kérdésem hogy a munkahelyem tényleg csak szülés után indíthatja el a tgyás-kérését?Mert azt mondták nekem.Én viszont úgy hallottam hogy előtte 28nappal már el lehet indíttani a kérelmet.Az én cégem nem tb kifizető így az oep-től fogom kapni.Azt viszont nem tudom hogy ezt hogyan számolják.Esetleg ebben is tudnál segíteni?Mert úgy tudom azt mindenkinek ugyanúgy számolják.minnimálra vagyok bejelentve.
előre is köszike
üdv:Reni