GYED,GYES, táppénz


McRae # 2010.11.24. 14:33

Sziasztok !

A következő dologgal kapcsolatban kérnék egy szakszerű választ. 2010.február 26-tól táppénzen vagyok. Ezévi szabadságomból januárban 3 napot vettem ki.2008.julius óta dolgozom ezen a munkahelyen. Az is elképzelhető, hogy csak jövő év elején megyek vissza dolgozni. Kérdésem az, hogy ebben az esetben megillet-e a teljes évi szabadságom a táppénztől függetlenül, át lehet-e vinni a következő évre, stb.

Köszönöm előre a választ !

Üdv.,
C.

nandy # 2010.11.24. 15:06

Rendes szabadság jár a táppénz idejére is.
Ha csak jövőre mész vissza dolgozni, értelemszerűen nem tudod hamarabb kivenni a szabadságokat. De mivel jövőre már tárgyévet megelőző időszaki (2010-es) szabinak minősül, ezért a táppénz lejártát követő 30 napon belül ki kell adni.

nandy # 2010.11.24. 15:09

jogaszlany5:

Ha jól értem, a tesód jelenleg gyes-en van, szeretett volna visszamenni dolgozni, de a munkáltató nem tudja foglalkoztatni, ezért az állásidőre bért fizet.
A szabadságot viszont a "munkába állást" követően haladéktalanul ki kell adni, ezért az állásidő praktikusan csak a szabadságok lejárta után kezdődik el.

nandy # 2010.11.24. 19:36

A táppénz alapját sem egyszerű meghatározni, mert ha az igénylés évében és az azt megelőző évben azért nincs 180 napod, mert előtte GYED-en voltál, akkor a GYED alapjául vett összeget veszik most is.

Az még érdekes kérdés, hogy mit jelent az augusztusi munkakezdés? Akkortól vetted ki a szabadságaidat, vagy akkor már ténylegesen dolgoztál, és a szabikat korábban kivetted? Azért kérdem, mert a szabadságos időszakra fizetett bér is számít az ellátásoknál, és lehet, hogy már most is meglenne a 180 napod.

Diduska # 2010.11.24. 19:41

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ismét jelentkezem, most megpróbálok minden információt leírni.
Tehát:

Első gyermekemmel a gyes 2010.szeptember 29-én járt le.
Ebben az évben január folyamán kivettem az összegyűlt szabadságaimat terhesség miatt. Sajnos a terhességem megszakadt, így maradtam tovább az intézményemnél, és kaptam a gyest. Nyáron egy újabb terhesség okán munkáltatót váltottam. Augusztus 15-től eljöttem az előző munkáltatómtól-közös megegyezéssel- és átmentem a másikhoz.
Augusztus 15-től főállásúként dolgozom. Most dec. 1-vel szeretnék elmenni táppénzre egészen a szülésig(várhatóan január 15.-e).
Az első gyermekem után max.Tgyást és gyedet kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy most mi lesz az alapja a Tgyásnak és a gyed-nek?
Illetve dec. 1-től táppénzre vagy szülési szabadságra menjek?
Köszönettel:
Máthé Kinga

nandy # 2010.11.24. 19:52

Diduska, ha jól emlékszem, legutóbb még azt írtad, hogy januárban megszűnt a munkaviszonyod (bár lehet, hogy rosszul emlékszem).

A mostani állás szerint az elmúlt két évben nem volt 30 napnál hosszabb megszakításod, és meglesz a 365 nap biztosítási jogviszony is, ez jó hír - ha tényleg így van.

Azt kellene még tisztázni, hogy januártól augusztusig kaptál-e bért.

McRae # 2010.11.24. 20:22

Köszönöm a választ.
Üdv.,
C.

jogaszlany5 # 2010.11.25. 11:04

Kedves nandy!

A húgom (közalkalmazott) 2008. februárjában szülte meg kislányát, előtte – terhessége idején- végig táppénzen volt veszélyeztetett terhessége miatt kórházban feküdt. Szülés után Tgyás, Gyed, majd –jelenleg is- Gyes. 2009. decemberében írásban jelezte munkáltatójának, hogy vissza szeretne menni dolgozni Gyes mellett, teljes munkaidőben (8 órában). Kérte a fizetés nélküli szabadságának megszüntetését is. Erre munkáltatója 2010. január végén válaszolt, hogy kezdje el letölteni a felgyülemlett szabit és igazolja, hogy megigényelte a Gyest. De munkakör megszűnésről egy szót sem szólt! A húgom időközben megtudta a kollégáktól, hogy a helyettesítésére felvett személyt –aki mellesleg a főnök egyik legjobb barátja- kinevezték határozatlan időre, és a húgom munkakörét megszüntették, illetve tulajdonképpen csak „átnevezték”, így lett egy új munkakör, amit az „új kolléga” töltött be. A tesóm ezt követően levélben kérte munkáltatóját, hogy tájékoztassa a munkába állásának tényleges napjáról – hogy mikor kell megjelennie a munkahelyén munkavégzés céljából- és a munkakörével kapcsolatos esetleges változásokról. Erre csak a szabadság leteltének napját jelezték neki egy válaszlevélben, de a munkaköréről egy szót sem szóltak. Majd személyesen kereste fel a főnökét, aki előadta, hogy átszervezés miatt megszűnt a munkaköre és nem tud a végzettségének megfelelő munkát biztosítani, és kérte, hogy közös megegyezéssel búcsúzzanak el egymástó, amit ő meghálálna egy csekélyke összeggel. A tesóm mélységesen fel volt háborodva, és közölte, hogy nem kívánja közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyát. (8 éve dolgozik munkahelyén, határozatlan időre szóló kinevezéssel.) Kérte a főnökét, hogy adja írásba a munkakörének megszüntetését stb…Majd eljött. Ezután levelet kapott munkáltatójától, melyben tájékoztatták, hogy átszervezés miatt 2009. január 1-jén megszűnt a munkaköre, és mivel nem tudnak a végzettségének megfelelő munkát biztosítani, ezért felmentik a munkavégzés alól 2011. február…napjáig. Természetesen nem történt semmilyen átszervezés, és nem szűnt meg a munkáltatójának az a tevékenysége, amelyben foglalkoztatta a tesómat, úgy mint: beérkező-, kimenő ügyiratok iktatása, irattárazása, bérjegyzékek kiosztása, házi pénztár kezelés, bizonylatolás, postázás, és még sorolhatnám….Ezeket most az ”új munkakörben” az „új kolléga” végzi.
Most, hogy az állásidőnek hamarosan vége, a húgom szeretne felkészülni a reá váró eseményekre, ezért kérte, hogy segítsek neki. Joghallgatóként sajnos nem tudok mindenben.

Szerintem jó esélye lenne a Munkaügyi Bíróságon, ha kézhez kapta a felmentését. De arra nem tudok rájönni, hogy mire utalhattak az EBH-nál, amikor azt mondták neki, hogy az állásidő után nem küldhetik el, mert az sorozatos valaminek minősül, és azonnal forduljon hozzájuk, ha mégis megtennék! Mi lehet az a sorozatos valami?

Köszönöm szépen a segítséged! :)

nandy # 2010.11.25. 12:42

A felmondási védelem letelte után a munkáltató találhat megfelelő indokot a felmentésre.

Kjt. 30. § (1) b) az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;

nandy # 2010.11.25. 12:43

De vár meg Lyonee-t, ebben a témában (közalkalmazott) ő a profi.

jogaszlany5 # 2010.11.25. 12:55

Köszönöm szépen nandy!
Remélem Lyonee tud valami biztatót mondani! :)
Itt az átszervezés nem történt meg valójában, ami bizonyítható is, úgy gondolom. Csupán kellett a hely a jóbarátnak... A felmentés indokának pedig valósnak és okszerűnek kell lennie...

nandy # 2010.11.25. 12:57

Jelen pillanatban is nagyszámú személycsere folyik az önkormányzatoknál, nem egyedi a ti esetetek.

Diduska # 2010.11.25. 16:16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Igen, kaptam nunkabért január-augusztus időszakra is!

Dec. 1-től táppénzre vagy szülési szabadságra kell menjek? Ezt nem tudom.
Köszönettel:
Máthé Kinga

Timi_29 # 2010.11.26. 11:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2006. augusztusa óta folyamatos közalkalmazotti munkaszerződésem van, de státuszom sajnos nincs. Mindig egy kismama távollétének idejére alkalmaztak (évről-évre hosszabbított) határozott idejű munkaszerződéssel. Jelenlegi szerződésem 2010. 12. 31-ig érvényes és egy ideje táppénzen vagyok: első kisbabámmal 2011. január 10-re vagyok kiírva. A szerződésemet nem hosszabbítják meg, mert terhes vagyok és 2011. január 1-től amúgy is visszamegy dolgozni, akinek jelenleg a nevén vagyok.

Az lenne a kérdésem, hogy eleshetek-e bármi anyagi juttatástól? TGYÁS, GYED, GYES, egyszeri anyasági segély stb.

A háziorvosom azt mondta, ha lejárt a szerződésem, csak passzív táppénzen tud tartani a baba megszületéséig. Ez mit jelent? Érdemes lenne előbb igényelnem a TGYÁS-t? Ha jól tudom, ezt 28 nappal a kiírás dátuma előtt megtehetem. Ha még decemberben beadom az igénylést, a 2009-es fizetés alapján számolják ki az összegét? Ha a baba valóban januári születésű lesz és csak akkor igényelnénk meg a TGYÁS-t, akkor a 2010-es évet veszik alapul az összeg megállapításánál? Ebben az évben legalább 4 hónap táppénzen voltam..., ez ronthat az összegen?

Jelenlegi bizonytalan jövőnket látva több kérdés is felmerül bennem, pl.: A gyermeknevelés ideje beszámít a nyugdíjba... Vajon ez akkor is igaz, ha nincs munkaszerződésem erre az időszakra? Tudom, hogy az én bajom most a "legkevesebb a nyugdíjjal kapcsolatban...", de engem ez foglalkoztat. A babával itthon töltött idő alatt a szabadság is gyűlik, ami nekem nyilván nem fog...

Kihez fordulhatok, hogy anyagilag a lehetőségekhez képest ne járjak nagyon rosszul? Milyen papírokat kell összeszednem? A szülés már a 38. héttől lehetséges, úgyhogy addig már csak 4 hetem van.

Mielőbbi válaszát várva, köszönettel:
Timi (34. hetes kismama)


Timi

MileyC # 2010.11.26. 11:49

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy maximalizálva van-e valahol, hogy évente hány napot lehet otthon lenni táppénzen a gyermekünkkel? Én már többször voltam táppénzen a kisfiammal, most legutóbb 2010. november 18-tól 2010. november 26-ig, azaz máig, holnaptól írtak munkaképesnek. A táppénzes papírt leadtam a munkáltatómnak, aki ezt követően közölte, hogy az erre az évre járó gyermek után igénybe vehető táppénzt kimerítettem, csak november 23-ig lehettem volna táppénzen, így november 24,25, és 26-ára szabadságot írnak be helyette. Lehetséges ez?

bozozi11 # 2010.11.26. 12:20

Tisztellt Kismamatanoda csapata!
2007.04.-2008.04.ig dolgoztam,főállásban határozatlan idejű munkaviszonbyan.
2008.09.18.megszületett a kisfiam.
Azóta itthon vagyok vele,tgyás,gyed,és most gyesen,de a gyesem indulásával egyidőben visszamentem dolgozni(szept.18-nov 29-ig szabadságon)
Csak pár hónapig szeretnék dolgozni,mert szeretnénk második babát.
A kérdésem az,hogy ha terhes leszek mikortól számolják a betegállományom.
Mennyi időre mehetek el?(amennyit most fogok dolgozni)?
A szabadság is beleszámit?
Illetve ha közben a már meglévő gyerekem beteg akkor az ugye nem az én betegállományomból fogják levenni,mert a gyerek után is lehet kérni,igaz?
Mennyi nap jár a gyerekre,egy hónapra,vagy évre?
Nekem szeptember 19-től november 19-ig szabi volt,most meg visszamegyek dolgozni,pár hónapra.januárban elkezdjük a babaprojektet,és olyan márc-áprilisig ha dolgozom(akkor ugye már 3 ho terhes lezsek)akkor elmehetek utána még 6 hó betegállományba igaz?Mert összejött annyi munkával és szabival.
Vagy nem is kell visszamennem dolgozni,mert a gyes és a táppénz is biztositásnak számit?
akkor most lehetek gyesen és ha januárban terhes leszek akkor válthatok táppénzre?
Ugyanannyi lezs a téppénzem,tgyásom,és gyedem,mint az első gyereknél?

Illetve azt tudom,hogy védetségi idő alatt(mig a meglévő gyerekem nem lesz 3 éves)addig ugye nem rúghatnak ki.
De van-e valamilyen ok amivel mégis?

Egy másik fontos kérdés,hogy most elfogadták azt a törvényt,hogy aki gyesen van az csak 4 órában dolgozhat,illetve ha lemond a gyesről (de akkor elveszti a védetséget)akkor 8 órában.
Ez ha jól tudom jan 1-én lép hatályba.
Az a kérdésem,hogy ha én most szeptemberbe mentem vissza dolgozni(szabi)és nov tól dologozok is.akkor jan elsején nekem már döntenem kell melyiket választom?
Vagy akik jan 1-után állnak munkába arra vonatkozik?
Köszönöm

nandy # 2010.11.26. 14:44

Kedves bozozi:

Egyrészt: A baba még csak tervben van, így nem tudni, mikor fog megszületni. Kár bármit is mondani, mert százféle variáció lehet.

Másrészt: az külön tetszik, hogy te már most tudod, hogy jövőre keresőképtelen leszel.

nandy # 2010.11.26. 14:45

A gyes-sel (gyed, tgyás...) kapcsolatos változásokról még semmit nem tudunk, egyelőre csak pletyka van, arra meg nem lehet alapozni.

nandy # 2010.11.26. 14:52

MileyC: Igen, a gyáp folyósítási ideje maximalizálva van.

Eb. tv. 46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként nyolcvannégy naptári napon át;
  2. háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként negyvenkettő, egyedülállónak nyolcvannégy naptári napon át;
  3. hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként tizennégy, egyedülállónak huszonnyolc naptári napon át.

Nagyon fontos hozzátenni, hogy nem naptári évenként jár ennyi nap gyáp, hanem a gyermek születésnapjától számolva indul az év!

Azt kell megnézni, hogy a gyermeked legutóbbi születésnapjától kezdődően hány napot voltál gyáp-on.

A másik: attól még, hogy esetleg tényleg nem kaphatsz gyáp-ot, az nem jogosítja fel a munkáltatót arra, hogy önkényesen szabadságot írjon ki neked! Nem lehet olyan napra szabit kiírni, amikor a dolgozónak egyébként sincs munkavégzési kötelezettsége, neked pedig nem volt ilyen kötelezettséged, hiszen a gyermeked betegsége miatt keresőképtelen voltál - még akkor is, ha pár napra már nem jár táppénz.
A táppénz és a keresőképtelenség ugyanis két külön dolog!

MileyC # 2010.11.26. 15:02

Köszönöm a válaszát kedves Nandy!

Csak akkor most nem tudom, hogy mit csináljak hétfőn, ugyanis a munkáltatóm közölte, hogy hétfőn reggel máris intézkedni kell a szabadság kiírása iránt. Akkor most mit tegyek? Illetve ők hogyan fogják lepapírozni a szabadságomat úgy, hogy közben a kezükben van a táppénzes papírom, amin le van írva, hogy a gyermekem betegsége miatt nov. 18-tól nov. 26-ig keresőképtelen voltam? A szóban forgó három nappal, amit az orvos igazolt mi lesz? Mehet a süllyesztőbe? Így sem maradt sok nap szabadságom, hiszen munka mellett tanulok és az is a szabadságomból megy el. Mi van, ha jön esetleg egy belső ellenőrzés?

MileyC # 2010.11.26. 15:08

Elnézést kérek, de még egy kérdésem felmerült. Ha erre a három napra nem jár táppénz, de a munkáltató sem írhatja ki önkényesen szabadságnak, akkor mit lehet tenni? Igazolatlan távollétnek veszi és ezekre a napokra nem ad fizetést?

pazs # 2010.11.26. 15:31

Igazolt távollét lesz, de fizetés tényleg nem jár rá.

MileyC # 2010.11.26. 18:24

Most már értem,hogy akkor ez idáig miért nem bukott ki ez, miért nem hallottam én ilyenről. A kisfiam ez év februárjában töltötte be a 6 évet, eddig 42 nap táppénz járt utána. Ez év júliusától azonban egyedül nevelem, de gondoltam, hogy ennek nincs jelentősége, ezért nem is tájékoztattam erről a munkáltatómat, hanem csak a Magyar Államkincstárat, a családi pótlékot is egyedüliként kapom. Az az igazság, hogy nem is szerettem volna erről a munkáltatómat tájékoztatni, már csak a munkatársak rosszindulata, kárörvendősége miatt sem, ugyanis nálunk semmi nem marad titokban, mindenki a más nyomorának örül, így is eléggé szomorú lett a helyzetem. Ha tudom, hogy a gyermek után járó táppénz maximalizálva van, akkor biztosan nem mulasztom el, hogy tájékoztassam a munkáltatót a családi körülményeimben beállt változásról, mert akkor mint egyedülálló nem lépem túl most ezt a keretet. Utólag tehetek még valamit ez ügyben? Bejelenthetem-e utólag, hogy gyermekemet már július óta egyedül nevelem?

Liszi # 2010.11.27. 07:29

Tisztelt Nandy !

Olyan kérdésem lenne ,hogy én 2006 decembere óta van munkám.Jelen munkahelyemen 2007 októberétől dolgozom és 2008 decemberében született a kislányom.Míg otthon voltam más vette át a céget ,de én a régi cégnél maradtam állományba.Mint megtudtam a cég felszámolás alatt van .Ilyen esetben ,ha kis tesót szeretnénk továbbra is jár a tgyás,gyed ,gyes vagy csak gyesre vagyok jogosult?Várom válaszát

Liszi

nandy # 2010.11.27. 10:07

Ha felszámolás alatt áll a munkáltatód, akkor előbb-utóbb meg fog szűnni (nagy valószínűséggel...), ha ez még a szülés előtt bekövetkezik, akkor nem biztos, hogy jogosult leszel TGYÁS-ra és GYED-re.