GYED,GYES, táppénz


nandy # 2010.10.25. 14:26

bíborka:
A munkáltató felmondása jogszerűtlen (és megkockáztatom: rosszhiszemű) volt.
Szerintem írjál neki egy levelet, hogy vagy visszavonja a felmondást - bár tudom, ilyet nem szokás -, vagy bepereled, de azzal elég sokat veszíthet! Egyben csatold az orvosi igazolást a keresőképtelenségedről.

Az Mt. kimondja, hogy rendkívüli felmondás előtt lehetőséget kell adni a dolgozó számára, hogy védekezhessen. Te ezt a lehetőséget nem kaptad meg.

Érdekességként: pont ma kérdezte az egyik ügyfelünk, hogy mit tegyen, mert a munkavállalója már régóta táppénzen van, de az orvosi igazolásokat mindig személyesen beviszi az OEP-hez, nem a munkáltatón keresztül intézi, így nem tudják, hogy most mi van vele.
Nekik is azt mondtam, hogy írjanak levelet, melyben felszólítják a munkáltatót a távollét okának igazolására. Ilyen esetekben nem az az első lépés, hogy rendkívülivel felmondunk, mert ha a munkavállaló bemutatja az igazolást, nagy bajba kerül a munkáltató.

nandy # 2010.10.25. 14:28

munkaltato72:

Az orvos a munkakör ismeretében bírálja el a keresőképtelenséget. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sehova nem mehet a beteg és semmit nem csinálhat! Munkát nem tud végezni, de a személyes dolgainak intézése még beleférhet...

bíborka80 # 2010.10.25. 14:46

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!!

bíborka80 # 2010.10.25. 15:04

Nandy,jaj még egy kérdés, az utolsó számomra küldött hozzászólásodhoz: a rendkívüli felmondásomban szerepel, hogy ő (munkáltató)küldött nekem egy felszólító levelet, de ez nem igaz. Ilyen esetben "mi van"?
KÖSZÖNÖM!

nandy # 2010.10.25. 16:40

Semmi. bizonyítsa be, hogy küldött, és hogy te átvetted, vagy más jelzéssel visszament a postától.

bíborka80 # 2010.10.25. 17:24

Rendben, köszönöm!!!

bíborka80 # 2010.10.25. 17:24

Rendben, köszönöm!!!

munkaltato72 # 2010.10.26. 05:52

Köszönöm nandy.
Már értem, köszönöm.

Harley76 # 2010.10.26. 09:01

Tisztelt Szakértő!

2008. szeptemberében szültem első babánkat. A céggel, ahol előtte dolgoztam a GYED alatt, 2009. szeptemberével szűnt meg a munkaviszonyom (lejárt a határozott idejű szerződésem). Idén novembertől állok ismét munkába egy másik cégnél. Következő gyermekünket jövő év júliusára várjuk. Kérdésem az, hogy mivel addig már nem lesz meg a 365 nap munkaviszonyom, milyen ellátásra számíthatok?

Köszönöm a választ!

nandy # 2010.10.26. 11:41

Csak gyes-re, illetve az egyszeri anyasági segélyre és a családi pótlékra.

(De azért várjuk meg a jövő év elejét, mert sok változást terveznek...)

DekaSe7 # 2010.10.26. 12:53

jo napot kivanok

a kerdesem illetve a problemam a kovetkezo lenne:
londonban eltem az elmult 5evben ami alatt folyamatosan volt bejelentett munkaviszonyom ami utan elmeletileg jar a munkanelkuli segely itthon is.nos ettol buzgon es mert eppen nem volt munkam kint haza koltoztem iden juliusban. majd 2010 julius 15en a nyilvantartasba fel is vettek mivel minden papirom(kinti ado papirok,fizetesi papirok)rendben voltak.ekkor azt mondtak 4-5 het es megkezdik a segely kuldeset nos ennek mar tobb mint 3honapja es meg mindig semmi nem tortent..
a kerdesem az lenne hogy mit tudok ilyen esetben tenni mivel a munkaugyi hivatalban senki nem hajlando segiteni csupan annyit mondanak hogy varjak..
de meddig? illetve eszerint 3honap normalis ido egy ilyen esetben?
a tanacsot elore is koszonom!

Sabyyna # 2010.10.26. 18:27

Tisztelt Szakértő!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a munkáltatóm a munkámmal való elégedetlenség miatt közös megegyezéssel felmondott nekem.(ezt írásba még nem kaptam, csak szóban közölték, még dolgozom, de azt sem tudom, hogy pontosan meddig) Érdeklődnék, hogy mik a lehetőségeim, felmondási idő alatt igénybe vehetek táppénzt? Illetve érdeklődnék, hogy pontosan mi az a passzív táppénz, valamint a munkanélküli segélyről is kérnék tájékoztatást. Munkaviszonyom 16 hónapja van.

Sabyyna # 2010.10.26. 18:29

Tisztelt Szakértő!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a munkáltatóm a munkámmal való elégedetlenség miatt közös megegyezéssel felmondott nekem.(ezt írásba még nem kaptam, csak szóban közölték, még dolgozom, de azt sem tudom, hogy pontosan meddig) Érdeklődnék, hogy mik a lehetőségeim, felmondási idő alatt igénybe vehetek táppénzt? Illetve érdeklődnék, hogy pontosan mi az a passzív táppénz, valamint a munkanélküli segélyről is kérnék tájékoztatást. Munkaviszonyom 16 hónapja van.

nandy # 2010.10.26. 21:09
  1. Nincs olyan, hogy közös megegyezéssel felmond.
  2. Nincs olyan, hogy szóban felmond.
  3. Nincs olyan, hogy csak úggy táppénzre mész. Ha nem vagy beteg, akkor álláskeresési ellátásra vagy jogosult, táppénzre nem! A keresőképtelenség elbírálása pedig az orvos feladata, nem a miénk és nem a tiéd.
Dödölle1 # 2010.10.27. 07:07

Sabyyna
Illetve érdeklődnék, hogy pontosan mi az a passzív táppénz...,

A passzív táppénz.

Ilyen fogalom, hogy „passzív” táppénz egyetlen jogszabályban sem található. Passzív táppénz alatt a munkaviszony megszűnése után folyósított táppénzt értjük.
Passzív táppénz annak jár, aki a munkaviszony megszűnését követő 1., 2., vagy 3. (naptári) napon keresőképtelen¬né válik.

Természetesen ha valaki a munkaviszony tartama alatt kerül táppénzre és ez idő alatt szűnik meg a jogviszonya az –ha különben még van táppénzjoga- az kapja folyamatosan tovább a táppénzt, amit ettől a naptól passzív táppénznek nevezünk.
A „P“ táppénz a 2009.07.31. után induló keresőképtelenségek esetén már csak 30 napig folyósítható!

(Régen ez 365 nap volt, majd lecsökkent 275-re, aztán 180-ra, 90-re, 45-re, most pedig 30-ra. Ennek az az oka, hogy nagyon sokan indokolatlanul, mintegy a munkanélküli ellátás időtartamát meghosszabbító ellátásként vették azt igénybe. Itt jegyzem meg, hogy az OEP tervei között szerepel a „P” táppénz teljes eltörlése arra hivatkozva, hogy a táppénz egy a betegség miatti keresetveszteség pótlására szolgáló juttatás annak azonban akinek nincs munkaviszonya nincs keresete, betegség esetén pedig keresetvesztesége sem….)

Azaz ha valakinek megszűnik a jogviszonya hiába lenné még jogosult még pl. 279 nap táppénzre a munkaviszony megszűnése után legfeljebb 30 napig kaphat „passzív jogon” táppénz ellátást.

Sokan kérdezik:
Ki fizeti a passzív táppénzt, mennyi az ügyintézési idő, az orvosi igazolásokat kinek, hova kell leadni?
Az 1997. évi LXXXIII. törvény 62. § (1) szerint: A táppénz iránti igényt a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell bejelenteni.

(2) A táppénz iránti igényt a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely, egyéb esetben az egészségbiztosító bírálja el és folyósítja.
(5) A táppénzt utólag kell folyósítani, a (2) bekezdés a) pontjában említett esetben, azaz ha van a munkáltatónál TB kifizetőhely úgy a bérfizetési napon, a REP viszont a beérkezést követő 22 munkanapon belül intézkedik a táppénz kiutalásáról..
A fenti jogszabályok alapján tehát: a táppénzes papírt ( orvosi igazolást) -munkaviszony megszűnése esetén- a volt munkáltatóhoz kell elvinni, leadni. Ha ott van TB kifizetőhely a táppénzt ők folyósítják.

TB kifizetőhely általában ott van, ahol a cég alkalmazottainak a száma eléri a 100 főt. Az, hogy van-e kifizetőhely az adott cégnél, vagy nincs azt a cég munkaügyi-tb ügyintézője, esetleg a könyvelője vagy a REP PEEO Ellenőrzési Részlege tudja megmondani.

Ha nincs akkor a volt munkáltató „Foglalkoztatói igazolás“ nyomtatványt köteles kiállítani és az előírt okmányokkal (TB. igazolvány, táppénzes papírok stb.) 3 munkanapon belül köteles megküldeni a munkáltató székhelye szerinti REP-nek. ( REP= Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Ekkor a táppénzt Ők folyósítják.

A 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 37. § (1) szerint: Ha a foglalkoztatónál társadalombiz¬tosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó igény elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal – gyermekgondozási díj iránti igény esetén az igénybejelentéssel – együtt három munkanapon belül a székhelye (telephelye) szerint illetékes REP-nek megküldi.
A foglalkoztató a foglalkoztatói igazolásokat két példányban köteles kiállítani, és annak egy példányát öt évig megőrizni. Ezen nyomtatvány a www.oep.hu honlapról letölthető.
*
Jó tudni, hogy a Ket. novella és a hozzá tartozó egyéb TB. jogszabályok módosítása következményeként a táppénz igényt a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató elektronikusan is beküldheti a REP-nek. (Kivétel: Nem küldhető be elektronikusan a TB igazolvány és a szigorú számadású jövedelemigazolás. Részletesen lásd a Kormányrendelet vonatkozó szakaszait.)
A foglalkoztató az igény, illetve igazolások átvételét (beérkezését) hitelt érdemlő módon –azaz átvételi elismervénnyel- köteles igazolni.
*
Kérdés: Miért kell nekem a táppénzes papírt a volt munkáltatómhoz elvinni? Ha ott nincs kifizetőhely nem lehet azt közvetlenül a REP-hez bevinni?
De igen, a későbbiek során, ha az orvos kéthetente kiadja a táppénzes papírokat. Azonban azt a bizonyos Foglalkoztatói igazolást akkor is a volt munkáltatónak kell kiállítani.(Ehhez kell csatolni az első orvosi igazolást, TB igazolványt stb.) Ez azért van így, mert fő szabály szerint a táppénz egy munkaviszonyhoz kötött ellátás, a munkaviszonyt, bért, a jogviszony jellegét, a heti munkaidőt, a kiadott betegszabadságot és még sok fontos adatot a munkáltatónak kell megadni ahhoz, hogy az igényt helyesen el lehessen bírálni.
*
Kérdés: De honnan tudja a REP, hogy hova utalja a táppénzemet? Ha a volt munkahelyemen nincs TB kifizetőhely a REP hány napon belül utalja ki a táppénzt?
A fent hivatkozott „Foglalkoztatói Igazolás” nyomtatványon lehet (kell) megadni a folyósítási címet, vagy a bankszámlaszá¬mot, ahová a REP majd kiutalja a táppénzt.
A REP -ha minden szükséges adat és okmány beérkezett- a beérkezést követő 22 munkanapon belül utólag utal, hiány esetén okmánypótlásra szólítja fel vagy a volt munkáltatót, vagy az igénylő volt biztosítottat.
*
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ”.

Mindezek figyelembevételével amennyiben még van akár anyagi, akár eljárásjogi kérdésed úgy javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának Osztályvezetőjét, aki készséggel segít.
(Ennek módjáról bővebben a „GYED GYES táppénz” topicban található hozzászólásaim végén olvashatsz.)

Egyebekben osztom az előző válaszadó véleményét.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.10.27. 07:52

DekaSe7

londonban eltem az elmult 5evben ami alatt folyamatosan volt bejelentett munkaviszonyom ami utan elmeletileg jar a munkanelkuli segely itthon is.nos ettol buzgon es mert eppen nem volt munkam kint haza koltoztem iden juliusban. majd 2010 julius 15en a nyilvantartasba fel is vettek mivel minden papirom(kinti ado papirok,fizetesi papirok)rendben voltak.ekkor azt mondtak 4–5 het es megkezdik a segely kuldeset nos ennek mar tobb mint 3honapja es meg mindig semmi nem tortent..
a kerdesem az lenne hogy mit tudok ilyen esetben tenni mivel a munkaugyi hivatalban senki nem hajlando segiteni csupan annyit mondanak hogy varjak..
de meddig? illetve eszerint 3honap normalis ido egy ilyen esetben?
a tanacsot elore is koszonom!

1. Kérdés, hogy az eljárást a Ket. szerinti módon felfüggesztették, vagy meghosszabbították-e?

2.Javasolom, hogy az ügyintézési idő indokolatlan elhúzódása és a létfenntartásának a veszélyeztetése miatt írásban forduljon panasszal az illetékes munkaügyi központ felettes szervének vezetőjéhez és kérje az elsőfokú hatóság eljárásának a felügyeleti eljárás keretében történő vizsgálatát.

Lásd Ket. 115. §, Alkotmány 64. § , 2004. évi XXIX. törvény 141-143 § előírásait.

3. Amennyiben úgy érzi, hogy esetében sérült a jogbiztonság, fennállt az alkotmányos visszásság (ha pl. sérül a tisztességes ügyintézéshez, vagy a határidőben hozott döntéshez való jog Ket. 4.§, továbbá, ha az indokolatlan elhúzódás miatt létfenntartása veszélybe kerül.....) úgy fordulhat az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosához is.

Bővebben lásd:

http://www.obh.hu/

Tájékoztató menüpont....

Ket.= A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény

4. Az eljárásnak nem lenne szabad ennyi ideig húzódnia, ha Londonban kiállíttatta és itthon leadta az E 301 jelű nyomtatványt.....

A munkanélküli ellátás megállapítására, illetve az egyes tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az E 301-es nyomtatvány szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol munkanélküli korábban biztosított volt, tehát dolgozott.

Mivel a nyomtatványt a munkavégzés helye szerint illetékes intézmény állítja ki, ezért fontos a munkaviszony megszűntével a nyomtatvány kiállításának kérése, mert a hivatalból történő beszerzés sok időt vehet igénybe. A nyomtatványt a munkanélküli járadék iránti kérelemhez kell csatolni.

Üdv. :)

Vica777 # 2010.10.27. 11:15

Tisztelt Ügyvéd úr!

Gyermekem 2002 szeptemberében született. 2 évig GYED-en, majd azóta egyfolytában GYES-en vagyok. Gyermekekm fogyatékos, ezért a GYES-t 2010 decemberig kaphatom. Augusztusban jeleztem a volt munkáltatómnál, hogy hamarosan lejár a GYES és ha lehetséges szeretnék visszamenni. Főnököm nem volt segítőkész,és azóta sem jelentkezett, azt mondta próbáljak máshol állást keresni. Próbáltam, de sikertelelnül.
Kérdéseim:
Vissza kell-e venniük?
Akár visszavesznek, akár nem mi történik a szabadsággal. (Mostanában sokat hallottam arról, hogy a szabadságot ki kell fizetniük, vagy le kell töltenem)
Ha esetleg sikerül máshol állást találnom, akkor is ki kell fizetniük a szabadságot?
Ha csak részmunkaidőben tudok visszamenni dolgozni, ők viszont csak teljes munkaidős állást tudnak adni, ezért ezt nem tudom elfogadni, akkor az olyan, mintha én mondanék fel?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Vica777

nandy # 2010.10.27. 17:58

Vica, nagyon sokszor leírtuk már, hogy köteles visszavenni. Ha a gyes ideje alatt munkát végzel (vagy fizetett szabin vagy), akkor csak a gyermek 3 éves koráig vagy védett, függetlenül a hosszabb gyes-től.

Szerintem az fog történni, hogy "visszavesznek", rögtön elkezdik kiadni a szabadságaidat, és fel is mondanak neked. A visszatéréstől számított 31. napon már elkezdődhet a felmondási idő, melynek felére szintén felmentenek majd a munkavégzés alól, a másik felére pedig kiadják a maradék szabadságaidat.

ha az eredeti szerződésedben nem 4 órás munkaidő volt, akkor valóban nem kötezhető a munkáltató a munkaidő megváltoztatására. Ha nem tudod (az eredeti szerződés szerinti) 8 órát vállalni, akkor lehet, hogy tényleg neked kell felmondanod.

adam64 # 2010.10.27. 18:27

Tisztelt Fórumozók!
Gyakorlati segítséget szeretnék kérni Tgyás számoláshoz.
Párom 2006-óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, 2010.09.20-óta keresőképtelen állományba van. 2010-ben dolgozott 273 napot megszakítás nélkül (2010.09.20-ig), havi bruttó jövedelme 150 ezer huf, 2x kapott jutalmat, egyszer egy 5 hónapos periódusra 100 ezer hufot, majd egy 1 hónapos periódusra szintén 100 ezer hufot. Ha jövő év derekán TGYÁSra kerül a sor, azt ezek alapján az információk alapján hogyan kell kiszámolni. Mennyi lesz a Tgyása? A legfőbb az lenne hogy a kifizetett jutalmat mennyivel kell elosztani (273 al, vagy azoknak a napoknak a számával, amilyen periódusra kapta)
köszönettel adam

nandy # 2010.10.27. 20:16

A jutalmat arra az időszakra kell figyelembe venni, amelyre tekintettel kapta.

Dödölle1 # 2010.10.28. 06:25

adam64

Az előző választ kiegészítenám annyival, hogy valóban ez a főszabály, azaz a jutalmat annyi nappal kell elosztani, ahány napra az igénylő kapta, azonban az osztószám nem lehet kevesebb a rendszeres jövedelem osztószámánál.

A gyakorlatban:

Ha mindkét jutalmat 2010-ben fizették ki
és 100.000 ft.ot kapott 2010.01.01-től 05.31-ig
akkor ennek az osztószáma 151 lenne, viszont ha a rendszeres jövedelem osztószáma 273 lesz, akkor a mindkét nemrendszeres jövedelmet 273-mal kell osztani!

Lásd:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

31.§ 5) Az Ebtv. 48. §-ának (2), illetőleg (3) bekezdésében említett időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelem naptári napi összegének megállapításánál a nem rendszeres jövedelem összegét annak az időtartamnak naptári napjai számával kell elosztani, amelyre tekintettel azt kifizették. A nem rendszeres jövedelemre való jogosultság időtartamát a jogszabály rendelkezése, ennek hiányában a munkáltató nyilatkozata alapján kell megállapítani. A nem rendszeres jövedelem naptári napi összegének megállapításánál figyelembe vett napok száma nem lehet kevesebb a rendszeres jövedelem naptári napi összegének megállapításánál figyelembe vett napok számánál.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy REP a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Vica777 # 2010.10.28. 08:20

Kedves Nandy!

Köszönöm a választ.
2 éve megbízási szerződéssel egy nyelviskolánál tanítok ( de ez csak heti 4-8 óra, és minimális pénz). Ez azt jelentené, hogy már nem vagyok védett, és nem kell visszavenniük?
Másik kérdésem, hogy az én esetemben a szabadságot és a felmondási időt hány év után számolják? (Előtte 5 évig dolgoztam a cégnél)

Vica

adam64 # 2010.10.28. 10:55

Tisztelt Nandy és Dödölle1!
Köszönöm a segítséget. Az első verzió, hogy azzal a számmal osztják amely időszakra kapta jobban tetszett :)
de azért a második sem olyan rossz. Elég nagy a két összeg közötti különbség. :(
Mégegyszer köszönöm a segítséget.

Ja még annyit hogy a minap a REP egyik kirendeltségén volta, és ott a fickó azt mondta, hogy az adott idöszakra vonatkozó jutalmat annyival osszuk, ahány napra kapta, azt már nem tette hozzá, hogy ez nem lehet kevesebb mint a rendszeres jövedelem osztószáma.
üdv: adam

Dödölle1 # 2010.10.28. 11:36

A kirendeltségen ügyfélszolgálatot ellátó kolléga valószínűleg nem gyakorló PEEO igényelbíráló, félreérthető tájékoztatásáért elnézést kérek.

Amennyiben a válaszom és az azt alátámasztó jogszabály után is kétségeid vannak nyugodtan keresd fel az illetékes PEEO osztályvezetőt....

adam64 # 2010.10.28. 11:55

Nincsennek kétségeim, és a jogszabály is tiszta, (persze egyet nem tudok vele érteni, ha mindehogyan azzal a számmal kell osztani amennyi a munkában töltött naptári napok száma, akkor miért nem írják le, hogy add össze, és oszd el a naptári napokkal, mért kell megbonyolítani)
Segítségedet köszönöm.