GYED,GYES, táppénz


Rylie # 2010.09.12. 11:45

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYES-en vagyok, a bent maradt szabadságomat töltöm épp, ami nem sokára lejár. Mennék vissza dolgozni. Erről írásban is értesítve lett a cég, sőt még meg sem született a 2. gyermekünk már akkor szóban jeleztem, hogy 2010. szeptemberétől újra dolgoznék.
Időközben megszűnt a munkaköröm és úgy fest nem tudnak más munkakört felajánlani.
Ilyen esetben mi a teendő? Milyen lehetőségeim vannak? Az állásidő erre az esetre jár-e ? Az erre vonatkozó hivatalos passzust hol tudnám megtalálni, hogy hivatkozni tudjak rá a munkamegbeszélésen?
Eleddig azzal sem voltak tisztában, hogy kötelesek visszavenni és a gyermek 3 éves koráig védettséget élvezek. Szerencsére erre megtaláltam a hivatalos törvényi rendelkezést, igy mostmár tudják, hogy kötelezően vissza kell venniük. De az állásidő szerintük nem jár. Most akkor ilyenkor mit lehet tenni? Ez a 22-es csapdája? Nekem kell az állás a bér miatt persze, ők meg nem tudnak velem mit kezdeni...
Az állásidő alatt mik a kötelezettségeim? Bent kell ücsörögnöm pl egy üres asztal előtt napi 8 órában?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Rylie

nandy # 2010.09.12. 13:33

Jelenleg felmondási védelem alatt állsz, ezért nem tudnak elküldeni, kénytelenek lesznek megoldani a foglalkoztatásodat. Ha a munkaköröd megszűnt, akkor keressenek egy ahhoz hasonlót, ami számodra is elfogadható. Ne feledd, hogy neked is együttműködési kötelezettséged van!

Ha végképp nem akarnak másik munkakört adni (ami a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő), akkor valóban kénytelenek felmenteni a munkavégzés alól. Az állásidő alatt otthon maradhatsz, és kapod a fizetést.

Rylie # 2010.09.12. 14:45

Köszönöm a gyors válaszát.
Természetesen igyekszem én is együttműködő lenni, de korábban olyan munkakört kérdeztek meg, hogy lenne-e hozzá kedvem, amihez se végzettségem, se munkatapasztalatom és hát kedvem sincsen. Marketinges voltam és pénzügyes állást kínáltak pl. Egyelőre azt érzem, hogy púp vagyok a hátukon :( pedig tényleg szeretnék visszamenni. Ezek szerint akkor abszolút nyugodtan "nyerő helyzetből" tárgyalhatok. Ez megnyugtató. Köszönöm.

andus7852 # 2010.09.13. 11:53

Tisztelt Szakértő!

Aug. 16-tól vagyok GYES-en, márciusban megszületik a második babánk. Úgy volt, hogy szeptembertől visszamennék dolgozni, 4 órába. (előzőleg 125.000 bruttó fizetésről mentem gyed-re, most 70.000 lenne). Ma beszéltem a könyvelővel, aki azt mondta, hogy mégis rosszabbul járnék, ha visszamennék erre az időszakra dolgozni, mert a második baba után a gyed-et az előző évi keresetből (juttatásból) számolják ki, ami az én esetemben csak ez a szept-december időszak lenne. Így csak a max. gyed harmadát kapnám, és csak néhány hónapig. Valóban így van? Az előző évi gyed-et nem számolják bele? Ha visszamegyek dolgozni az tulajdonképpen megszakításnak számít?

Köszönöm a segítséget!
Andi

mary76 # 2010.09.13. 15:22

Tisztelt Dödölle1!

Köszönöm 09.06-i válaszát a thgy és a gyed időtartamára vonatkozóan. 2001-től folyamatos és határozatlan idejű a kinevezésem.

Lenne még 3 kérdésem.

  1. Ha jól értetem a korábbi fórumozások alapján, hogy ugyan a 2010-es évben már nem lesz (illetve már nem is lehet meg) 180 bérezett napom, de az előnyszabály még lehet rám érvényes. Mégpedig a következőképpen: az áprilisi szüléstől thgy 168 napig, és előtte legalább 12 nap szabadságot kell kivennem (ami febr. 22 és a szülés közötti szabadsággal bőven meglesz) ahhoz, hogy a gyedem alapja ne a minimálbér legyen, hanem a korábbi ellátásom alapja, azaz a munkabérem? Ekkor meg fogom kapni a max gyedet?
  2. Ha nemcsak a gyes lejárta (2011.02.21.) után veszik ki szabadságot, hanem pl. már januártól, akkor az befolyásolhatná a thgy összegét? Ha igen, akkor hogyan?
  3. A második baba utáni thgy ideje alatt és utána még egy évig fognak újabb szabadságot számolni?

Köszönöm a segítséget!
Mariann

nandy # 2010.09.13. 16:22

andus:

Ha egyáltalán nem mész vissza dolgozni, akkor TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred lesz (125.000,-Ft), de max. a minimálbér kétszerese. GYED alapja pedig max. a MINIMÁLBÉR.

Ha visszamész dolgozni havi 70 ezerért, akkor az lesz a TGYÁS alapja. A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával. Ezen persze ronthat az, ha táppénzre kényszerülsz, mert a betegszabadságos bér beleszámít az ellátások alapjába.

A legjobb talán az lenne, ha kivennéd a szabadságokat (a 125.000,-Ft-os bér alapján), és utána otthon maradnál. Ebben az esetben a TGYÁS alapja a 125.000,-Ft lesz, és a GYED alapja is, mert a TGYÁS 168 napjához hozzájön még a szabadságos napok száma, így együtt biztosan meglesz a 180 nap, így alkalmazható az előnyszabály.

henri # 2010.09.13. 16:47

Üdvözlök midenkit! Lehet hogy szeretnénk egy harmadik gyereket csak még át kell gondolnunk hogy anyagilag birnánk e.Ehhez kérnék tanácsot. Feleségem most ment vissza dolgozni gyes mellett kisfiunk 2éves. Mikor lenne optimális ha teherbe esne? Júniusig volt gyeden a maxot kapta most jelenleg már dolgozik 7órában igy kb 120000Ft bruttója van. Őrá hogyan vonatkozik az 1 éves biztositási jogviszony ami a gyedhez kell? Megkapná a gyedet meg a Tgyást? Vagy inkább várjunk 1 évet amikor tisztán csak dolgozik hogy a maximumot kapja a gyednél? Köszönöm előre is a választ!

feheranna # 2010.09.13. 19:29

Tisztelt Szakerto!

2008. januarjaban megszunt a munkaviszonyom, majd tavaly februarban a munkanelkuli segelyem. Ezt kovetoen fizetem magam utan a torvenyileg meghatarozott TB jarulekot. Jelenleg 17 hetes veszelyeztett terhes vagyok, szeretnem megtudni, hogy ezen esetben milyen jellegu jutattasra vagyok jogosult (tgys, gyes, tappenz).

Koszonettel es tisztelettel: F. Annamaria

ivett1104 # 2010.09.13. 21:09

Tisztelt Szakértő!

2007. novemberében született kislányunk, tehát másfél hónap múlva jár le a GYES. Ezt követően ki kell vennem a 3 év alatt összegyűlt szabadságomat. Azonban - ha sikerül - még mielőtt visszamennék dolgozni, szeretnénk bevállalni a 2. terhességet. Veleszületett mozgásszervi probléma miatt veszélyeztetett terhesnek számítok, valószínűleg az első perctől kezdve ki is íratom magam táppénzre. Mindezt megtehetem? S ha igen: mit vesznek a táppénz alapjául? Válaszát előre is köszönöm!

nandy # 2010.09.14. 06:23

ivett:

Ha még idén keresőképtelenné válsz, akkor a táppénz alapja nagy valószínűséggel megegyezik a korábbi GYED-ed alapjával. A TGYÁS-t a szabadságos bér, és a keresőképtelenség első 15 napjára fizetett 70%-os betegszabadság alapján fizetik, a GYED-et szintén.

Ha jövőre leszel keresőképtelen, akkor viszont táppénzalap legfeljebb a minimálbér lehet, TGYÁS alapja marad a szabira, betegszabira fizetett bér, GYED-é szintén.

nandy # 2010.09.14. 06:25

feheranna:

A havi 4.950,-Ft eü.szolg. járulék csak természetbeni ellátásra jogosít, azaz elmehetsz orvoshoz, kórházba stb... de pénzbeli ellátásban nem részesülhetsz.
Ha nem lesz aktív biztosítási jogviszonyod (jellemzően munkaviszony, munkanélküli, vállalkozói stb...), akkor csak gyes-re leszel jogosult. Mellette jár mindenkinek alanyi jogon az egyszeri anyasági segély és a családi pótlék.

nandy # 2010.09.14. 06:26

henri.
Valóban az lenne a legjobb, ha várnátok még egy évet.

Léda521 # 2010.09.14. 08:45

Tisztelt Szakértők!

A "GYed, Gyes táppénz" topikba írtam a jó előbb. Segítséget szeretnék kérni alábbiakban:

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni az alábbiakban.
Gyes mellett mennék vissza régi munkáltatómhoz. Megírtam a fizetésnélküli szabadság megszüntetését kérő levelet, amit figyelembe is vettek.

Szóbeli értesítésük szerint szabadság kiadását követően visszamehetek 4 órába dolgozni, a meglévő 8 órás (adminisztrátori) munkaszerődésem módosítása mellett, ami a gyes letelte után vissza módosul a 8órás munkaszerződésre.

Mai napon küldött levelükben már az szerepel, hogy míg Gyeden voltam a munkaköröm átszervezésre került, régi munkámat kolléganőm vette át, így arra a pozícióra nem tudnak visszavenni, takarítónői állást tudnak csak felkínálni, amit én szóban el is fogadtam (közöltem, hogy ha segíteni kell, segítek, mint ahogyan régen is, kávét főzni, elmosogatni és rendet rakni a vendégek után).
Felajánlhatnak-e ilyen takarítónői munkát (két fő végzi azt is egyébként) az érvényes szerződésem ellenére?

Kérem, ha idejük engedi válaszoljanak.

Eddigi segítségüket is köszönöm, nem tudtam volna még idáig sem eljutni velük. Csak a jogszabályok segítségével vettek így is vissza.

Léda521 # 2010.09.14. 08:50

Bocsánat a "Gyed, Gyes, munkaviszony" topikba írtam :)

benecke # 2010.09.14. 09:14

Tisztelt Hölgyem / Uram!
A következő kérdésem lenne Önhöz. Jelenleg GYED-en vagyok, mely 2011.április 30.-ával jár le. Közben teherbe estem és nagyon úgy néz ki, hogy május közepén fog megszületni a harmadik gyermekem. Azért kérem a segítségét, mert nem akarok az utolsó pillanatban szembesülni azzal, hogy mit tehettem volna ha előbb utánajárok a dolgoknak. Kérdésem egyszerű, hogyan járok jobban anyagilag?
Milyen lehetőségeim vannak, hogy a következő szülés után ne a minimum GYÁS-t illetve GYED-et kapjam, hanem legalább annyit mint az előző gyermekem esetében.
Vissza kell mennem dolgozni, vagy a GYED lejárta után rögtön mehetk GYÁS-ra?
Várom tanácsaikat, és nagyon köszönöm előre is együttműködésüket és segítségüket:
Üdvözlettel:
Ovádi Réka

karatnai # 2010.09.14. 09:25

Kedves Nandy!

Múltkor már kaptam segítő válaszokat a kérdéseimre.
Szeretnék még egy kérdést föltenni.

Olvastam, hogy gyes alatt nem lehet táppénzre menni, ill. nem ajánlott.

Gondolom ez csak abban az esetben van így, ha valaki csak gyesen van és nem dolgozik.

Én április 2-ától szabadságon voltam szept. 8-ig, azóta táppénzen, és leszek is a gyerek megszületéséig, 2011.febr.15-ig.

Úgy értelmeztem, hogy nem kell lemondanom vagy átadnom a gyest. Remélem jól értettem :-)))

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!:-)

bejja76 # 2010.09.14. 09:36

Tisztelt szakértő. Amikor én terhes lettem megszünt a munka helyem de én még állományban maradtam most szeptember 30-án járle a gyed. már igényeltem a gyest. ilyenkor mi a helyzet a munkáltatoval a gyerek 3 éves koráig állományban maradok vagy a gyed lejártával megszünik a munka viszonyom?

tü85 # 2010.09.14. 11:18

Tisztelt Szakértő!

2008-ban diplomáztam le nappali tagozaton és 2008 december 15.-étől 2010 augusztus 31.-ig folyamatos munkaviszonyom volt.

Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy augusztus 31.-én megszüntették a határozott idejű szerződésem, mivel tudták, hogy tehes vagyok. Mivel sejtették velem, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésem ezért és augusztus 5.-én táppénzre mentem. Jelenleg még passzív táppénzen vagyok. A legutóbbi vizsgálaton azt mondta az orvos, hogy november 10.-e kölül várható a szülés. Azt szeretném kérdezni, hogy ha én most elmegyek egy hónap munkanélkülire akkor jogosult leszek a gyed-re vagy csak a gyes-t igényelhetem? Vagy ha igényelném a terheságyi segélyt mi van ha nem szülök meg a 4 héten belül?
Ön szerint mit tehetnék, hogy agyagilag a jobban járjak?

Válaszát előre is köszönöm. Tündi

szolkata # 2010.09.14. 11:34

Tisztelt Cím!

Én 2010. október 18.-tól nem leszek gyeden, a kisebbik fiam ekkor kezdi a bölcsit.
Kérdések:

  • igaz-e, ha én kérem a gyes-t, és a gyerek miatt táppénzre kell mennem, akkor a min.bér után kapom a táppénzt?
  • a nyugdíjas mama is kérheti-e a gyes-t helyettem?
  • ha a mama kapja a gyes-t, attól én eljöhetek a gyerek betegsége miatt táppénzre, és ha igen, akkor a fizetésem után kapom a táppénzt?
  • hány nap a munkába állástól számított biztosítási jogviszony, hogy a következő gyerekkel a fizetésem után kapjam az ellátásokat?

Válaszukat előre is köszönöm!

nandy # 2010.09.14. 11:40

Léda521:

Kaptál választ a másik topikban.:)

Új kérdező # 2010.09.14. 11:41
nandy # 2010.09.14. 11:44

beneczke:

A következő GYÁS és GYED alapja is a szerződés szerinti béred lesz, de maximum a minimálbér kétszerese.

nandy # 2010.09.14. 11:49

karatnai:

Gondolom ez csak abban az esetben van így, ha valaki csak gyesen van és nem dolgozik.

Nem! GYES mellett csak az kaphat táppénzt, aki dolgozik is (vagy fizetett szabin van stb...). Ha valaki továbbra is otthon van, fizetés nélküli szabin, az a gyes mellett nem jogosult táppénzre.

Eb. tv. 39. § (2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy441

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,442
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.443
nandy # 2010.09.14. 11:55

Ez azt jelenti, hogy

  • április 2-től szept. 8-ig voltál szabin, ez 160 nap, tehát 160 napig kaphatod a táppénzt. De a táppénzt megelőzően az első 15 munkanapra betegszabadság jár, amit a munkáltatód fizet, és összegszerűen a munkabér 70%-a. Nagyjából úgy számolom, hogy a szülésig kitart a táppénz. Ha előbb szűnik meg a jogosultság, de max. 28 nappal a szülés előtt, akkor a táppénz után rögtön kérheted a TGYÁS-t.
  • mivel nem lesz 180 bérezett napod (csak 160), ezért legfeljebb a minimálbér lehet a táppénzed alapja.
nandy # 2010.09.14. 11:57

bejja76:

Ha megszűnt a munkahelyed, akkor hova akarsz visszamenni? Mit értesz megszűnés alatt? A munkáltatód szűnt meg jogutód nélkül?