GYED,GYES, táppénz


Titimi # 2010.09.09. 11:23

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném az alábbi kérdésben tanácsotokat kérni.
Augusztus 16án megszűnt a munkaviszonyom közös megegyezéssel (mert kiderült, hogy lombikozni fogunk, 6 évet dolgoztam ott folyamatosan), jelenleg passzív táppénzen vagyok, majd a táppénz után szeretnék elmenni munkanélkülire.

A kérdésem a következő:
Szeptember végén lombikra fogok menni és amennyiben sikerül, akkor szeretném tudni hogy munkanélküliről el tudok-e menni táppénzre és hogy járni fog-e nekem a tgyás, a gyed és a gyes.
Mit javasolnak arra, hogy megkaphassam a juttatásokat.

Köszönöm: Timi

nandy # 2010.09.09. 11:30

Munkanélküli után nem jár táppénz.

Mivel még csak tervben van a baba, nagyon nehéz bármit is mondani, de azt biztos, hogy jobb lenne állást találni, mert az álláskeresési nem fog kitartani a szülésig.

rozália1 # 2010.09.09. 16:24

sziasztok.kislányom 3éves elmúlt allergiás betegsége miatt kapom a gyest,és dolgozok mellette határozatlan idejű munkaviszonyom van.úgy halottam ha gyesen is vagyok munka mellett nem mehetnék táppénzre.tud erről valaki írni valamit?

Ildike22 # 2010.09.09. 18:39

Tisztelt Munkajogi Fórum!

Munkajogi problémában kérném a segítségét.

A gyermekem 2 éves lett ma, már kb. 2 hónapja jeleztem a munkáltatómnak, ( A főnököm érdeklődött telefonon) hogy szeretnék munkába állni a régi munkahelyemen. Ezért nem írásban tettem. Ígérgetett. Augusztus közepén visszahívtam, hogy mi a helyzet, mivel tudtam, hogy 2 kismama is elment közben szülni. Sajnos elutasítottak. Azzal indokolja, hogy ott nincs üresedés. Tehát az eredeti munkaköröm nem szűnt meg.
Mivel kötelező nekik felvenni, én tovább mentem a munkaügyre. Ott azt a felvilágosítást kaptam, (írásban) hogy ugyanoda nem, de eladónak visszavennének, a harmad fizetéssel, mint ami most van. A régi munkám irodai munka, H.-P. Ez egy kereskedelmi cég, és hétvégén is nyitva van. Ez gyerek mellett nem megy, a férjem is így dolgozik. Ez lehet indok az elutasításra?
Az eladás állómunka. Amit én nem végezhetek a trombózisos lábaim miatt, ezt meg is írtam nekik, kérvén másik ajánlatot.
Amire ők visszaírták, hogy továbbra is ezt az ajánlatot tartják fenn. Ezt megteheti?

Közben egy csomó mindent kiderítettem már, csak nincsenek meg a vonatkozó jogszabályok egészen pontosan. Én nem értek a joghoz, ebben kérném a segítségét.

A kérdéseim a következőek:

Érdemes velük harcolnom? Elfogadható indíték az elutasításhoz a trombózis?
Vonatkozó MT 102§ /2.Az egészséges munkavégzés feltételeibe ez beletartozik?

Ha a szerződésemet nem szeretném megváltoztatni, dolgozhatok mellette, tudom, ill. lehet ideiglenesen szerződést módosítani. Vonatkozik rám a 83/A. § /1., ill.a /2.az átirányításra vonatkozó szabállyal? Hivatkozhatok erre? Ha nem, hol van ilyen, ami rám vonatkoztatható? Egyébként leírtam nekik, hogy a képzettségemnek, végzettségemnek, ill. egészségi állapotomnak megfelelő munkát ajánljanak. Nem tették.

Követelhetem az állásbért, ha nem ajánlanak mást? (151§ /4)

Aztán ott van még a 82§ /1. Nem vagyok köteles elfogadni a nem megfelelő ajánlatot, elutasíthatom simán is, míg meg nem egyezünk?

Olvasgattam az újításokat is, az együttműködési kötelezettségre hivatkozhatok? Jóhiszeműség, és tisztesség, vagy ez teljesen másra vonatkozik?

Csemegeként még megtaláltam a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Ez vonatkozhat rám, mint kisgyermekesre? A családi állapot benne van.

Amennyiben nem kérem a GYES-t, köteles ugyanoda visszavenni, nem késtem még el ezzel? Szeptember 10.-vel már munkába kellene állnom. Azonban van még 49 nap szabadságom, ez elég?
Én azonban szeretném a GYES-t is, természetesen. Kérem, írja meg, milyen esélyeim vannak "normális" bérrel munkába állni GYES mellett. Nincs erre jogszabály? Sajnos nem találtam.

Szükségem lenne egy jogilag megalapozott véleményre, vonatkozó paragrafusokkal.

Elnézést kérek, ha túl dagályos az irományom, de nem tudtam rövidebben megfogalmazni.

Segítségüket hálásan köszönöm.

Beuka # 2010.09.09. 19:05

Tisztelt Szakértő!

Azután érdeklődnék, hogy a passzív táppénz munkaviszonynak számít-e?

Válaszát előre is köszönöm.

ikeranyu # 2010.09.10. 03:49

Kedves Nandy,

nem tudom szó volt-e róla, véleményeteket szeretném megtudni ez ügyben:
szó van róla, hogy korlátozzák a GYES melletti munkavégzést (nov.-ben tárgyalnak róla), vajon kiket érinthet ez? akik már GYES-en vannak, rájuk is vonatkozik is? ikres lévén nagyon is érint engem a dolog.

Köszönöm!

ikeranyu

nandy # 2010.09.10. 06:27

rozália1:

GYES mellett is jogosult lehetsz táppénzre, ha dolgozol. De csak annyi nap táppénzre vagy jogosult, ahány napot a gyes ideje alatt dolgoztál. És a táppénz alapja is csak a minimálbér lesz (maximum), ha nem dolgoztál -gyes alatt- legalább fél évet.

Arra figyeljetek még, hogy gyermekápolási táppénzre csak az a szülő mehet, aki a gyes-t kapja.

nandy # 2010.09.10. 06:59

Ildike:

Alapvetően rossz irányban keresgélsz.
Amíg a gyermeked be nem tölti a harmadik életévét (és mellette kapod a gyes-t), addig a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyodat. Plusz még 30 napig a gyes lejárta után is. TEHÁT MINDENKÉPPEN KÉRJED GYES-T! Ha munkát végzel, akkor csak a gyes jelenthet védettséget (a gyermek hároméves koráig). Ha otthon maradnál fizetés nélküli szabin, akkor gyes nélkül is védett lennél.

A gyes nem jelent semmilyen hátrányt a munkahelyeden, ugyanúgy köteles kifizetni a teljes béredet, elmehetsz szabadságra is. Egyedül a táppénznél jelenthet gondot, de az már egy másik történet...

Ha kéred, köteles foglalkoztatni, mégpedig az eredeti munkakörödben. A munkakör ugyanis a munkaszerződés része, azt megváltoztatni csak közös akarattal lehet. Arról lehet szó, hogy 42 (44??) napig átmenetileg más munkakörben foglalkoztat (ezt hívják átirányításnak), de ez nem járhat jelentős sérelemmel a munkavállaló számára. Érdemes lenne egy orvosi szakvéleményt beszerezned arról, hogy az állapotodra veszélyt jelenthet az eladói munkakör végzése. Bár szerintem egyébként is lehet szó aránytalan sérelemről, hiszen szellemi munka helyett fizikai munkára akarnak kötelezni.

A másik: a béredet semmilyen jogcímen nem csökkentheti, csak ha te is beleegyezel. Még ha átirányítás történik, és alacsonyabb beosztásba helyez, akkor sem!
Sőt, a béredet a visszatérésedkor rendezni kell, ha egyébként a hasonló munkakörben, hasonló gyakorlattal, végzettséggel rendelkező kollegák (itt az eredeti, irodai munkakörödre kell gondolni!) kaptak a távolléted alatt, vagy ilyen kollegák hiányában ha a cégnél volt béremelés.

Arról nem is szólva, hogy amint visszatérsz a munkába, haladéktalanul köteles kiadni az előző évekről bentmaradt szabadságaidat (ráadásul ezt is már a rendezett, emelt bérrel kell fizetnie). Ezalatt is találhat megoldást a foglalkoztatásodra.

Ha a munkáltató nem tud foglalkoztatni, akkor valóban köteles az állásidőre bért fizetni neked.

nandy # 2010.09.10. 07:02

Beuka:

Nem.

nandy # 2010.09.10. 07:03

ikeranyu:

Mivel még csak szó van róla, ezért nem lehet semmi mást mondani, csak azt, hogy szó van róla. Hogy milyen feltételekkel, kikre vonatkozik? Nem tudom... szerintem senki nem tudja még. Majd akkor, ha megjelenik a törvénymódosítás.

apalermoi # 2010.09.10. 15:02

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy GYED alatt történő munkaviszony megszüntetéskor kapott megállapodásos pénzösszeg milyen elbírálás alá esik jogilag. Én úgy tudom, hogy ez egy normális eljárásmód és nem esik azon tiltás alá, amely a munkavégzéshez köthető jövedelmeket illeti. Jól tudom??

Előre is köszönöm a választ.

a.

TMónika # 2010.09.10. 18:55

Tisztelt Szakértők!
Kérlek segítsetek nekem táppénz kiszámításában, sajnos a munkáltatómmal nem értek egyet.
2007.02.21-én született kisfiam, idén 2010.02.21-ig TGYÁS,GYED majd GYES lejárta után szerettem volna visszamenni dolgozni (a cégnél 1995 óta dolgozom). Úgy egyeztem meg a munkáltatóval, hogy kiveszem a felgyülemlett szabadságot és utána állok munkába, de idő közben kiderült, hogy érkezik a kistesó :) a szabadságok ideje 07.12-én lejárt, ezóta táppénzen vagyok. Most kaptam az augusztusi táppénzre az utalást, igencsak meglepődtem, hogy borzasztó kevés összeg érkezett. Beszéltem a bérszámfejtő hölggyel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a táppénz alapja ebben az esetben a tavalyi! év, amikor állítása szerint GYES volt - ami ugye megint nem igaz, mert előtte GYED-et kaptam a gyerek két éves koráig - így csak a minimálbért veszik alapul. DE. Én úgy gondolom, hogy a szabadság ideje, ami 140 naptári napra jön ki, már keresőképes állománynak minősül, ez esetben nem írja felül azt, hogy előzőleg GYES-en voltam? Hiszen a szabadság ideje alatt a fizetésemből a kötelező járulékokat vonták... A fizetésem bruttó 265.000 Ft,nem ez alapján kellene számolni a táppénzt illetve arányosítva a "munkában" töltött napokkal? Átolvastam az ide vonatkozó törvényt, de persze nekem sem egyértelmű - azt pedig végképp nem érteném, hogy miért lenne az alap a minimálbér, ha 15 éve ugyanott dolgozom , nem volt megszakítás a jogviszonyban és előzőleg normál fizetés alapján kaptam minden járandóságot?
Nagyon megköszönném, ha tudnátok válaszolni, mert mindenképp utána akarok járni ennek az esetnek valamilyen módon.

Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel: Mónika

anne01 # 2010.09.10. 19:48

Tmonika,

Ha az előző év gyed napjai + az idei év szabadságos napjai + betegszabadság napjai összesen nem érik el a 180 naptári napot, akkor minimálbér alapján kell számolni.

nandy # 2010.09.10. 21:44

apalermoi:

Nem igazán értem a kérdésed. A GYED-re való jogosultság, illetve annak igénybevétele nem érinti a munkaviszony megszűnésekor kapott/járó juttatásokat.

Kicsit konkrétabban nem lehetne?

nandy # 2010.09.10. 21:49

TMónika:

Ahogyan Anne is mondja, a táppénzed alapja valóban max. a minimálbér lehet.

Eb. tv. 48. § (1) 428
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.430 431
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.432
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem. (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.433

nandy # 2010.09.10. 21:54

Illetve...

Ha valóban volt idén 140 bérezett napod (nem csak elírás?), és ehhez hozzávesszük a GYED 2009. évi időtartamát, ami 52 nap, akkor meglenne a 180 nap, így bejön az (5) bekezdés, tehát a GYED alapját képező jövedelem alapján kellene megállapítani a táppénzedet is.

TMónika # 2010.09.10. 22:52

köszönöm a válaszokat. Nandy, a 140 nap az naptári nap, a törvényben is erről beszélnek, egyet jelent a bérezett nappal? (febr. 22-júl 12 között) Abban tudnál-e még segíteni, hogy mi lesz ezek után a Tgyás ill. a gyed alapja?
előre is köszi.

nandy # 2010.09.11. 09:26

Mikorra van kiírva a szülés?

TMónika # 2010.09.11. 13:30

december 5.

anne01 # 2010.09.11. 15:57

elem11,

Az ellátásaid szempontjából teljesen lényegtelen információ az, hogy a gyermeked édesapja éppen milyen helyzetben van. Annál fontosabb kérdés az, hogy rendelkezel -e biztosítási jogviszonnyal. Enélkül táppénzt, gyedet, tgyást nem kaphatsz. Alanyi jogon a gyermek születésétől családi pótlékot, egyszeri anyasági támogatást igényelhetsz a Magyar Államkincstártól. Ha nincs biztosítási jogviszonyod, gyest a gyermek születésétől, ha van, akkor a gyedet követően a gyermek 2 éves korától igényelhetsz szintén a Magyar Államkincstártól.

apalermoi # 2010.09.11. 17:13

Nandy!

Gyeden vagyok, vissza akartam menni dolgozni, de nem tudtak ugyanabba a munkakörbe visszahelyezni és másik pozíciót sem tudtak felajánlani, ezért a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről állapodtunk meg (ugyebár felmondani gyed alatt nem lehet). Természetesen kiharcoltam egy kisebb összeget (címkéje: "megállapodásos jutalom"). Nos megijesztettek, hogy ezt az összeget én nem fogadhatom el, mert gyed alatt a törvény szerint nem kaphatok munkavégzésből származó pénzösszeget, utaljam vissza azon nyomban (OEP ügyintéző mondta), míg más cégek bérszámfejtői szerint nem lehet engem jogilag megfogni, mert ez munkaviszony megszüntetéséből származó pénzösszeg, ami nem ugyanaz a kategória. Kinek van igaza???
Egyébként még passzív gyeden vagyok, amíg nincs új meló.

Előre is köszi a választ
a.

nandy # 2010.09.11. 21:30

apalermoi:

Eb. tv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj,

Én nem mondanám azt, hogy "megfoghatatlan" a jutalom... A jutalmat mindig egy adott időszakra fizetik, tehát úgy kell tekinteni, hogy amely időszakra kifizették, akkor GYED-re nem vagy jogosult!

nandy # 2010.09.11. 21:34

TMónika:

TGYÁS alapja az idei jövedelmed lesz, azaz a szabadság idejére fizetett bér, és a keresőképtelenség első 15 napjára járó betegszabadság. De mivel nem lesz 180 bérezett napod, ezért a TGYÁS maximuma a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Jó lenne, ha vissza tudnál menni egy kicsit dolgozni, hogy meglegyen a 180 napod. (Számításaim szerint most kb. 140 + 20, azaz 160 napod lehet)

A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával.

apalermoi # 2010.09.11. 23:53

Nandy!

Állítólag azért írtak "megállapodásos jutalmat", mert az, hogy "megállapodásos pénzösszeg" hülyén hangzik.

Akkor most véleményed szerint baj lehet belőle, vagy nem?
Ha azt mondom, hogy a jutalmat a még gyed előtti időszakom (4 évem) idején végzett áldozatos munkámért kaptam, akkor mosom kezeimet és mégis jogosult vagyok a teljes GYEDre??:)

a.

nandy # 2010.09.12. 10:30

Kérlek, érts meg valamit! A GYED egy kifejezetten keresetpótló juttatás, azaz az otthoni gyermekápolás miatti elmaradt keresetet hivatott pótolni. A kereset nem csak munkabérből áll, hanem minden olyan juttatás is beleértendő, ami munkavégzés esetén járna. Tipikusan ilyen a jutalom is... Ebbe a kategóriába tartozik a - munkaviszony megszűnésekor - felmondási időre járó kereset, és a végkielégítés is.
Én továbbra is azt mondom, hogy nálad meg fogják szünetni a GYED-et. De konkrét válaszért keresd meg személyesen vagy írásban a REP Pénzbeli Ellátási Osztály vezetőjét (ne egy sima ügyintézőt!)